Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

fjollberg

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    391
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av fjollberg

  1. Nåväl, jag fick igenom den sista uppgiften på själva provet efter några försök i morse och skrev det skriftliga provet i eftermiddags.
  2. Ah, jag är glad att det inte bara är jag åtminstone. Har suttit i timmar med mayday-relay och panpan uppgifterna och kommer ingen vart. Alla andra uppgifter går bra, ibland med lite pyssel med ord (man ska skriva stockholmradio och inte stockholm radio osv). Men på de här sitter jag verkligen helt fast.
  3. jan_af_lisoe: Inget sånt har skett, man kan fråga sig varför ?? Troligen för att färgen är en bluff !! Skojar du? Det finns flera sådana tester. Diverse tidningar gör dem. Sjöfartsverket gör dem. Länsstyrelsen gör dem. Kruxet är att sådana tester av naturen tar tid, och det sker inte så ofta. Neptune Formula har bara funnits en säsong. Det kommer säkert rapporter vad det lider. De har också en nöjd-kund-garanti som inte har märkvärdiga krav. Däremot har den första versionen av färgen 2008 fått mycket kritik för dålig vidhäftning på vissa ytor.
  4. Storleken på ratten har väl mindre att göra med utväxlingen än att man vill kunna nå den ifrån sargkanten. Men det är mycket mode i det där.
  5. Fast även talurit borde ha hållit för draget, det stora problemet med dem är väl att de inte är lika korrosionsbeständiga, men de ska inte användas i vant.
  6. Eftersom den har en växellåda och så är den inte heller helt ljudlös, om man nu förväntade sig det, utan viner ganska rejält. Här är ett klipp om lillebrorsan,
  7. Den större Torqueedon klarar nog även lite större båtar än en stortriss om man begränsar sig till in och ut ur hamnarna. Det stora kruxet är väl att få in tillräckligt mycket batterikapacitet. Jag skulle rekommendera Yahoo-gruppen Electric Boats, http://groups.yahoo.com/group/electricboats/ om man vill få höra mer praktiska erfarenheter av elektriska motorer. Dock är den lite USA-orienterad med lite andra modeller högst upp på agendan, men Torqueedon har nämnts även där. Den är, till skillnad ifrån många andra elektriska utombordare, faktiskt avsedd för att driva fram en båt, inte att vara hjälpmotor vid fiske.
  8. Neptune Formula är enligt tillverkaren bara avsedd för insjöar och Östersjön, så det finns ingen anledning att börja diskutera om västkusten i det fallet. Funkar den bra för östersjöförhållanden är det bra för de som kan använda den. Håller man till på västkusten får man ta till något annat. Det påstås att de försöker få fram en färg som fungerar på västkusten, men någon sådan finns alltså inte ännu.
  9. Generellt sitter de på fästet för motorn på en Suzuki. Antingen på kanten av plattan som vilar mot akterspegeln, eller på någon av sidorna på den tving som klämmer fast motorn mot akterspegeln (eller motsvarande).
  10. Det börjar bli dags att se över det där för mig, min 22l tank är ändå i största laget och utrymmet begränsat. Jag tror att den kom ifrån Clas Ohlson f.ö, men minns inte riktigt. Det är någonting vid själva tankens anslutningrör som läcker under tryck. Att det kan läcka lite när solen ligger på om man drar åt luftskruven ordentligt gäller iofs även den interna tanken i min Suzuki, som nog anses vara ett kvalitetsmärke i någon mån. Men slanganslutningarna mellan tank och motor med kranar, filter och grejer emellan sitter bara med fjäderklämmor. Å andra sidan är det ju inte samma explosionsrisk att tala om där. Det är otrevligare om soppan börjar rinna ut i skuffen på båten där den externa tanken sitter. Det är bättre om det pyser ut en deciliter bensinångor än en deciliter bensin som sedan förångas. Utrymmet ska också vara ordentligt vädrat, jag har också byggt om skuffen så att den nu är det med korsdrag till skillnad ifrån förut.
  11. Om du går in under Gästhamnar här till vänster och väljer avancerad sökning kan du söka på gästhamnar med sugtömning, http://www.maringuiden.se/gasthamnar/;adv=true. Gäller det stockholms skärgård finns det en nästan oläslig översiktsbild hos Håll Sverige Rent, http://www.hsr.se/documents/Kampanjer-och-aktiviteter/Batlivet_och_miljon/latrinkarta.ppt (Powerpoint). Mer allmän info här: http://www.hsr.se/sa/node.asp?node=309. Översikten var bättre hos Skärgårdsstiftelsen såg jag nu: http://www.skargardsstiftelsen.se/?id=5756.
  12. Jag vet bara att det inte skulle fungera för mig. Jag kan bara dra åt luftskruven lite lagom, så att det kan pysa ut luft när luften i tanken expanderar då det blir varmare ute. Skulle det vara helt stopp kan trycket i tanken bli sådant att det börjar läcka bensin i slanganslutningarna. Det skulle nog behöva vara någon slags tvåvägsventil som visserligen stänger i normalfallet, men kan släppa ut luft med visst motstånd vid behov. Har du tanken ställd på tvären om du kan kränga så mycket att det rinner ut bensin? Eller kanske fyller tanken lite mer än den egentligen klarar?
  13. Om jag förstår dig rätt är problemet att du inte kan stänga genomföringen om du får något problem med anslutningen bakom så att det börjar läcka in vatten.
  14. Det framgår av Biltemas olja vilka specifikationer den uppfyller: se t.ex http://www.biltema.se/products/product.asp?iItemId=91166
  15. Eller här: http://www.julleregister.se/
  16. De tar 372:-, artikelnummer 3948. Och även det kan kännas lite mycket för vad som huvudsakligen är en bit plast och lite kringutrustning. Men jag är nöjd med den.
  17. Just billigt och teak är nog två ord som sällan förekommer tillsammans, men allt är ju relativt. Vilken del av landet talar vi om?
  18. Har också Tiller-lock och tycker att det fungerar bra. Geometrin vid monteringen är nog inte helt oväsentlig för hur man tycker att det fungerar. Jag satte så småningom trumman på ovansidan av rorkulten, trots att jag lyfter den för att spärra. Belastningen på skruvarna som håller beslaget (och framförallt linlöparen bakom) blir då inte lika stor. Min båt råkar ha ett par knipknapar som sitter på ömse sidor om rorkulten, så innan jag monterade tiller-lock körde jag med en tamp med dubbelt halvslag om rorkulten dragen till knaparna. Fungerade, men det var pyssligare att justera. Båten hade haft tiller-lock tidigare, så jag behövde bara montera de beslag som sitter på rorkulten, de andra fanns redan.
  19. I princip kan det ju faktiskt vara möjligt att efter lite reverse-engineering koppla ihop det med en GPS. Inte för att jag skulle rekommendera det kanske, men det kunde ju vara en kul övning.
  20. Det finns mycket myter och subjektiva uppfattningar på det här området. Men som sagt, eftersom tvåtaktaren tänder oftare på samma varvtal bör du få ett högre vridmoment vilket kan ge bättre acceleration i början, givet att alla andra parametrar som propeller osv, är rätt trimmade. Det torde framförallt gälla små motorer med en cylinder. Har du flera cylindrar borde den skillnaden avta. När man väl är uppe i ett för maskinen lämpligt varvtal ska ju motorn utveckla sin märkeffekt, oavsett om det är två- eller fyrtakt, och därför rimligen ge samma fart. Eftersom man sällan sitter och gasar och bromsar i en båt har jag svårt att se att piggheten spelar särskilt stor roll. Sedan finns det många som säger att en viss motor är mycket piggare än en annan, men det är då i allmänhet fråga om subjektiva bedömningar av två helt olika motorer, oftast i helt olika båtar och med olika propellrar osv. Så jag skulle ta alla tvärsäkra, lösa påståenden i olika forum på det här temat med en ganska stor nypa salt.
  21. Jag vet inte om Lowrance, men jag hade en liknande erfarenhet med ström/datakabel till en Garmin. Kostar ca 500:- här. Jag köpte en tredjeparts på eBay ifrån USA för ca 140:-, inklusive frakt. Pga att det sitter en specialkontakt där också verkade det vara enklare att köpa den än att löda själv.
  22. Jag skulle nog vara mindre bekymrad för att vajern går av än om de fästen som vajern sitter i. I alla fall på min mast är det nog större risk för att de skadas än att jag lyckas dra av vajern. Kommer masten i svägning låter det som att den är för löst satt.
  23. Ättika låter lite som om det skulle kunna vara vatten som tränger upp ur någon delaminering. Jag vet inte om man kan fuktmäta sig fram efter sådant.
  24. Beror på båt. Jag har hittills aldrig haft mögelproblem i båten, men den är också väldigt torr invändigt generellt.
×
×
  • Skapa nytt...