Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Rollen

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    2 554
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    10

Forum Inlägg postade av Rollen


  1. Man ska inte slå med dorn av stål på tappen. Den är ganska mjuk, och ju mer man slår, desto mer fastnar den. Det bästa är att använda tappar till 290-drev, som har ett gängat hål så att man kan dra ut dem med en glidhammare.  Du kan prova att borra och gänga i tappen så att du kan dra ut den. Man kan använda ett rör och gängad stång med mutter och en stor bricka för att göra en utdragare. Innan man monterar tapparna ska man se till att de löper lätt i hålen.

    • Gilla 1

  2. Enklast är att lossa tassarna i bädden. Lossa backslagsfänsen. Hänga upp motorn i bakkant och lossa hela motorfästet från motorn. När du har bytt gummikuddarna måste motorn riktas upp mot axeln.

    • Gilla 1

  3. Man behöver inte lossa någon hålskruv. Systemet luftas automatiskt. Om det inte gör det är luftningsslangen mellan turbon och expansionskärlet blockerad. Ofta är det slanganslutningen på expansionskärlet som är igensatt av rost.

    • Gilla 1

  4. 15 timmar sedan skrev NW355:

    DP-S1/SM är inte ett 280DP/290DP drev.

    Antar att 67 och 71 är jordkablar, 71 har tre fästen och 67 två fästen enligt specen.

    image.png.05f72f03a85f48d289b700284e02c2a1.png

    Nr 71 jordar slangklämmorna till bälgar och vattenslang, samt powertrimcylindrar. Nr 67 vidare till skölden.206730648_IMG_22541.thumb.JPG.f776cbcc7ec43d26aacdcbf0786787d3.JPG

    IMG_2255[1].JPG

    IMG_2256[1].JPG

    • Gilla 2

  5. 8 timmar sedan skrev MrMe:

    Hej!

     

    Super - tack för tipset, detta har jag aldrig hör talas om. Finns det någon "officiell" volvo information om detta eller är det ett av alla dessa husmorstips som florerar? 🙂

     

    /Christian

    Det står i installationsanvisningen. Plastpluggen är till för att det inte ska komma avgaser ur hålet. Pluggen har utgått, så man får hitta på en egen lösning.

    • Gilla 1

  6. 22 timmar sedan skrev Julla:

    😢 Har en VP MD7B som är en total rökbomb vid gaspådrag. På tomgång går den fint och när den kommit upp i varv.

    Någon ide?

    Bytte insprutningspump för 5 år sedan. Skickade en Bosch och fick tillbaka en CAV. Kanske inte spelar någon roll.

    Grå rök tyder på ofullständig förbränning. Brukar bero på bränslebrist eller dålig kompression. Har den varit så ända sedan insprutningspumpen byttes?


  7. 7 timmar sedan skrev MattiasC80:

    Det är supersvårt att få till bra bilder. Hoppas att detta kan förklara lite grann i alla fall. Axeln fäster in i motorn och piper sedan iväg under durken i akterruffen. Det finns ingen lucka att lyfta på där för att se axeln så den enda lilla biten som syns är den på bilden. Känns inte som att den är av en konstruktion som ska fettas inifrån då man i så fall måste bryta upp inredningen i akterruffen vilket verkar vara vansinnigt ogenomtänkt. Så i bästa fall kanske jag kan släppa detta och gå vidare med annan renovering. Vad tror ni?

    IMG_20240219_125813694.jpg

    IMG_20240219_125921263.jpg

    Det är en lite speciell axeltätning du har. I framkant på stävlagret sitter två radialtätningar. Ofta kallade packboxar. stävlagret och hylsröret är utformat som en " Kula och kulskål" på. Mellan "Kulan och kulskålen" Finns en O-ring som tätning. För att byta tätningarna behöver du få bort propellern och lossa de två insexskruvarna, och sedan dra lagret av axeln. När man monterar tillbaks stävlagret ska man skruva i skruvarna så att skallarna går mot lagret och lite till så att o-ringen kläms ihop. Man ska inte dra skruvarna hårt för då kan flänsen deformeras. Sedan låser man skruvarna med rostfri låstråd. Jag tycker nog du ska byta tätningarna innan du sjösätter. De brukar vara rostiga så att man kan klämma ihop dem med fingrarna. Se till att få rostfria fjädrar till dem.


  8. Om det är original axelgenomföring siter tätningen ihop med stävlagret. Då går det inte att smörja med mindre att stävlagret demonteras. Det sitter två radialtätningar i stävlagret. Det bästa är att demontera stävlagret och byta tätningarna. Då måste propellern tas bort, och stävlagret demonteras genom att skruva bort två skruvar.

    • Gilla 2
    • Förvirrad 1

  9. Lampan är kopplad till D+/61 på generatorn. Om du lossar den bruna kabeln från D+ på generatorn och håller den mot minusanslutningen med "tändningen" på, ska lampan tändas, om lampa och kablage är ok. Om den tänds ligger felet i generatorn. Troligen regulatorn. 

    • Gilla 1

  10. 5 minuter sedan skrev HerrDunder:

    Bumpar en väldigt gammal tråd pga har samma problematik (DPS-A drev). Än så länge inget som känns "farligt", men ändå, vill gärna fixa så mycket grejer som möjligt i GOD TID!


    Jag lyckas inte hitta information om exakt hur/var man "trycker in" fett i primäraxelkåpan? 

    Någon som lätt kan förklara?

    Tack på förhand.

    Dan

    DPS-A har ingen primäraxelkåpa. Däremot finns ett stödlager i skölden, men på DPS-A finns ingen smörjnippel. Lagret är permanentsmort. Antingen är det knutarna, eller lagret som låter. Det är viktigt att motorn är uppriktad mot drevets axel. Annars blir det stor belastning på lagret.


  11. 10 timmar sedan skrev HerrDunder:

    Tack för svar och värdefulla inputs @Rollen.

    Min upplevelse är att jag drog av bultarna när jag tog loss limporna nu, de satt som berget tills det ”small till”, och släppte.
     

    Förlåt för okunskap, men då det ju finns tydligt invändig rost i limporna lär väl ditt antagande kanske stämma oavsett? 
     

    Jag har tyvärr ingen koll på vart avgasventilerna sitter eller fungerar, men jag ska göra som vanligt: Google & Youtube, och sedan göra ett försök. 
     

    Gällande ytan på cylinderlocket måste jag också kolla upp. Vad gör jag om det är för mycket rost där? Knackar bort främst eller även andra övningar? 

     

     

    Det måste vara någotsånär slätt för att packningen ska täta. 


  12. Tre av fyra skruvar på bilden har varit av en längre tid. Annars kulle inte brottytorna vara så rostiga . Stor risk att avgasventilerna är rostiga. kör motorn med startmotorn med stiften i utan tändkablar, så hör du om det pyser från avgasportarna. Kolla även packningsytan på cylinderlocket så att den inte är för ojämn på grund av rost.

    • Gilla 1

  13. Jag har monterat några Rule matepumpar i kundbåtar i tron att de var en av de bästa pumparna. På samtliga har nivåvakten slutat fungera efter något eller ett par år. Ett par av båtarna var gamla läckande träbåtar som höll på att sjunka, men jag räddade dem i sista stund. Numera monterar jag pumpar från Johnsonpump. De har fungerat hittils.

    • Gilla 2
×
×
  • Skapa nytt...