Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Flipper-620

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    40
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Flipper-620


  1. Hej

    Jag ersatte med en sidepower SE60. Exakt samma tunnel och genomföringar så det bytet blev väldigt enkelt. Dock lejde jag bort arbetet då tiden inte fanns samt att jag var tvungen att lyfta upp båten såklart. Jag har volvo penta original gasreglage där styrningen till bogpropellern sitter och det var samma el anslutning. Jag fick strålande hjälp per telefon inför köpet av sleipners tekniska support.

    Här är länk.

    http://sleipnerab.se/produkt/19041/se60-tunnel-thruster-12v/


  2. Hej,

     

    uppdaterar lite sent...

    Det var växelhuset som rasat så det blev ett byte till ny bogpropeller.

    Har fått mailfråga om instruktionsboken som jag fotat ovan. har scannat den och delar därför med mig här om någon behöver en manual / instruktionsbok (original) från Sleipner Sidepower 4HK.

     

    Sleipner Sidepower 4 HK - komprimerad.pdf

    • Tack 1

  3. Hej!

    Har du förvissat dig om att propellern sitter kvar och att det inte sitter en massa sjögräs eller tång, eller något annat i vägen? Det senare har jag råkat ut för x flera.

    Men pinkt 2 och 3 som du skriver om verkar ju illavarslande. Det var någon på forumet här, för någon månad sedan som hade råkat ut för samma sak som du, jag vet dock inte hur det gick till slut.

    tack för ditt svar! 

    Ja, jag har förvissat mig om att inget var i propellern. 

    jag har även demonterat propellern för att kontrollera sprinten. 

     

    Letade efter andra trådar i ämnet men skall leta igen, tack för tips!


  4. Godkväll!

    Vädjar nu efter tips gällande bogpropeller Sleipner Sidepower 4HK årsmodell -1990 sittandes monterad i en Nimbus 28DC.

    Jag har nu i två kvällar felsökt så långt jag kan.

     

    Sjösatte båten igår, jag gick direkt ner och gjorde funktionskontroll på allt innan kranbilen lämnade mig, inkl bogpropellern som då reagerade och funkade. Dock 20 minuter senare när jag kastar loss så varvar motorn utan att propellern biter. 

     

    Min teori var då att någon av säkerhetssprintarna/brytpinnar gått av, men nu efter kontroll av båda visar det sig att båda är hela. 

    1 - jag har demonterat motordelen, uppifrån (båten liggandes i vattnet) och kan konstatera att motoraxeln går när jag kör motorn. 

    2 - jag kan manuellt vrida om axeln med en mejsel och den rör sig lite, dock med viss klenhet och inte direkt respons. 

    3 - jag upplever att den rasslar lite mer åt ena hållet än andra - det är ett motorljud som jag inte känner igen. 

     

    Jag misstänker därför nu att det är ett typ av "ras i drevdelen" och  kugghjulen som möter varandra i 90graders vinkel från motorn ner till propelleraxeln har gett upp. 

     

    Jag står nu inför ett upptag på varv och kanske ett byte av hela bogpropellern - är det någon som gjort samma och har erfarenheter om val av ny bogpropeller?

    Skall/bör  man välja samma märke som kanske passar i nuvarande "hål", har man behållt någon hålstandard i genomföringen i skrovet? 

    Har någon tips på varv/företag/personer som utför sånna här byten?

    Jag har googlat och hittar förvånasvärt lite.

    Har någon gjort det själv och har lite erfarenheter att dela med sig av? 

     

    Jag var hos Hjertmans i bromma (som verkar vara stora på detta märke)  idag och köpte sprintar och fick mycket bra hjälp, så min plan är att ringa dit imorgon och se om reservdelar finns. tror dock det är långsökt med tanke på åldern. kanske bättre att investera i nytt. 

     

     

    Tar gärna emot alla typer av tips!

    /Anders 

     

     

     

    post-78960-0-44658600-1467148477_thumb.jpg

    post-78960-0-04993800-1467148235_thumb.jpg


  5. Så här sitter cellen på min 28:a. En som jag har för mig är på 65W.

     

    /Moltas.

    ser strålande ut ju, dessvärre har jag inte den bågen ovan targan. dock så skall jag utforska möjligheten som nämndes ovan med ett bra fäste för att sätta den löstagbar på något kul-fäste och snabbkontakt. 

    Tur att det vankas Allt för sjön  :D

     

    En annan tanke jag har är att installera en regulator och köra på en mobil panel (den vikbara på 50w från tex seasea) första året och se om man klarar sig på denna samt att koppla om till 1+3. då borde jag komma väldigt långt. :unsure:


  6. Hejsan, jag slänger mig in i diskussionen litet sent kanske...

     

    250px-Nimbus2700.jpg

    Jag har ingen 28, men väl en 2700, om du tittar ordentligt, kanske om man kan förstora bilden, så kanske du ser att min 50w panel är monterad med standard NOA fästen i den bakre rören av targabågen, sedan har jag en lina från bågen upp i en ögla i den lilla masten så att jag kan låsa panelen i nån lämplig vinkel mot solen.

    Denna solcellspanel är till salu (inklusive båt).

    Om någon sedan kan gissa var i Bohuslän denna bilden är exponerad så bjuder jag på en gratis fotvandring eller simtur till nämnda ort <_< .

    tack för förslag. jag har dessvärre inte rören som går längsmed targabågen så där blir det nog till att hitta några bra stabila fästen. 

    Tack för tips!


  7. Jag monterade en lösning från RAM som bestod av ett kulfäste som jag monterade på targabågen, en länk på ca 20 cm (en arm som fungerar som en ledbar länk i och med att den sitter monterad mellan två kulor) och ett kulfäste på en 50 watts solcell samt en däckskontakt på targabågen där jag pluggade in kontakten från solcellen. Jag hade en maxpower regulator nere vid batterierna som optimerade laddningen från solcellen.

    Jag hade inte solcellen på när vi åkte utan satte upp den när vi kom fram, det finns de som låter solcellen sitta på även när de åker. Fördelen med att göra på detta sätt, som jag tycker, att du hela tiden har en möjlighet att följa solens förflyttning och på det sättet få så optimal laddning som möjligt. Jag har gjort en likadan lösning på min nuvarande båt och jag tycker att det fungerar bra.

    Jag kopplade om så att jag hade ett batteri till start och tre till förbrukning, det gjorde jag även på min 29 C och det var aldrig några problem att starta motorn på ett batteri. Jag hade en AQAD41 i 28 och en KAD 44 i 29 C

    Det låter mycket intressant. jag får googla lite på detta alternativ. 

    Jag kanske skall överväga att koppla om till 1+3 som du gjort. det är samma motor som jag kör så det borde fungera klockrent. 

    var köpte du fästena?

    mvh

    /Anders


  8. skulle montera en på bågen som ser bra ut och en mppt regulator. Dessa gör skillnad. Sen kanske du borde ha lite större bank. Hade 350 ah förbruk i min 26a. 50watt solcell. 3 dygn utan gång på sommaren var inga problem. Om de inte va mulet jämt vill säga. Vet inte hur de e nu men för 1 år var det halva priset i USA..

    Tack för tips! jag lyckas köra 3 dygn nu med på 2x80. skall kolla lite på priserna i USA. tack


  9. Nu har jag ingen Nimbus 28 DC men jag satte två paneler på min Windy för ett drygt år sedan. Köpte tunna och flexibla paneler på http://teknikhamstern.se/index.php/solpaneler/ny-gen-hog-effektiv-flexibel-solpanel.html som fanns i alla möjliga mått.

     

    Kan du inte montera en på fördäcket, på den delen som är en förlängning av peket (fast då akterut såklart), alltså bakom luckan? Den modell som jag köpte skulle gå bra att gå på (barfota) så det borde gå utmärkt att använda fördäcket för solbad även med en sådan monterad (även om man givetvis då skuggar panelen men det är ju inte hela världen).

    Tackar för länken. Ja det kanske är ett bra ställe om man hittar en slimmad variant. skall nog ut och mäta lite och se om man hittar lämplig panel som kan passa där.

    tack

    /Anders


  10. Nu börjar det närma sig vårens projekt med solceller på min Nimbus 28DC. 

    Installationen som jag tänker mig är någon form av solcellspanel, regulator samt en batteriövervakare (NASA BM-2) så jag har koll på förbrukningen. 

    Jag har idag 4 batterier 80Ah delat på 2 bankar. Primärt är det förbrukningsbatterierna som jag vill se till att ladda för att förlänga dagarna ute på sjön. Det som ligger och drar är kylskåp, laddning av Ipad/telefon samt färskvattenpump. Dvs inte ett enormt uttag.

     

    Det jag vill höra mig för är om det finns andra Nimbus 28 ägare som har fått till bra lösningar på montering av solceller eller lösning med mobil/vikbar panel som kan dela med sig av sina tips med bilder eller beskrivning.

    Det är ju lite begränsade ytor för montering varför jag tänker att alla tips och idéer är bra!

     

    /Anders

     

     


  11. Ja, lin kanske är bättre. Då jag inte hade någon erfarenhet, stod jag lite naivt i affären och sa "hjälp, berätta vad och hur ni tycker jag skall göra det..."

    Jag har ingen som helst ånger över att jag inte försökte reparerade den gamla. Den här skall sitta i många år så nu hoppas jag bara att den förblir tät :)

    Kan det finnas risk för att gängtape tappar sin tätningsförmåga med åren? Någon som har erfarenhet? Knappt att jag vill veta... :)


  12. Tack för alla tips!

    Ser nu att jag skrivit fel i rubriken, årsmodellen skall vara -90. Modellen är Nimbus 28DC årsmodell 1990.

     

    Det blev helt enkelt en ny varmvattenberedare för mig. Jag vet inte hur många år den gamla hade på nacken, dock så fungerade den i höstas så det var helt enkelt jag som inte lyckades få ut allt vatten.

     

    Jag har haft massa nytta av andra renoveringstrådar här så jag delar här med mig lite av mitt projekt och för hoppningsvis kanske någon kan ha någon hjälp av detta framöver.

     

    Det blev en ny beredare från SeaSea, en "Varmvattenberedare ATI Standard 20liter" kostade 2850:- plus termostatblandare ca 600:-

     

    http://seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=8944

     

    Denna var större en den tidigare som jag hade monterat. Den sitter monterad i min båt vid förvaringsutrymmet babord i stickkojen. Luckan/hålet in i utrymmet var 34cm (bör kontrollmätas) brett och beredaren var 32cm i diameter så det var på håret att den gick in. Man kan kanske eventuellt kan komma in uppifrån med lite påverkan på inredningen bak i stuvutrymmet bak på babord sida. detta var dock inget som jag när jag började ville överväga. Så här i efterhand kanske jag skulle ha undersökt möjligheten lite mer då detta troligtvis hade sparat in en hel del sendrag, kramper mm.

     

    Som tur vad kunde jag använda befintlig hållare som var monterad på väggen för beredaren. det var bara metallbanden som håller fast beredaren som jag bytte då dessa var längre. Jag fick dock ersätta skruvarna som höll banden på plats från ca 40mm till 80mm långa så metallbandet nådde runt beredaren.

     

    Det blev en del skarvar i de olika övergångarna från 19mm till 12mm som vattenledningarna är. Dessa blev tyvärr inte täta i första monteringen. Detta var en relativt tråkig upplevelse efter 2 timmars montering inkrupen i ett utrymme som man fick dyka in i, att upptäcka att det läckte och enda lösningen var att demontera allt.

     

    Jag fick höra att måttet för gängtape var lika många varv som gängor, detta visade dock inte riktigt stämma för mig i mitt fall. så när jag väl monterat ut allt och började om så drog jag galet mycket gängtape samt drog åt riktigt hårt.

    Detta visade sig vara lyckat och vid andra monteringen var alla skarvar täta.

     

    Dagens tips vid tömning av beredaren för att få ut allt vatten och glykol spill är att använda sig av blöjor.

    Jag tog 5 blöjor och klippte upp dem så de blev plana, jäklar vilken sugförmåga och inget mer kladd och spill! Så ni som inte har blöjbarn, det kan vara värt att köpa ett paket pampers för en dryg hundring :-)

     

    Bifogar några bilder från installationen.

     

    Den gamla beredaren står ännu på uppfarten påväg mot tippen.. Någon som vill ha? :-)

     

     

    post-78960-0-30322000-1431979791_thumb.jpg

    post-78960-0-02982900-1431979817_thumb.jpg

    post-78960-0-34470900-1431979827_thumb.jpg

    post-78960-0-71891600-1431979818_thumb.jpg

    post-78960-0-88441800-1431979932_thumb.jpg

    post-78960-0-57865300-1431979978_thumb.jpg

    post-78960-0-43180300-1431980022_thumb.jpg


  13. Landgren: jag skall se om jag ser nått uppenbart och ev trycktesta. Jag har dock ingen möjlighet att löda själv så då kommer det tyvärr bli en tidsödande och säkerligen relativt dyr åtgärd. Jag återkommer dock med lite info när den är utplockad.

     

    Rollen;

    Jepp, skall bli:) Lite upprensning skall jag göra. Detta var ju inte ett planerat ingrepp då jag gjort en hel del annat under våren. Det ser lite ut som ett ihopplock, men det har fungerar iaf :)

    Återkommer med rapport


  14. Hela tanken är isolerad med någon form av neoprenliknande massa så jag kan inte komma åt och se infästningarna eller anslutningarna. Det gör det hela lite mer knöligt såklart.

    Jag funderade en hel del igår och tycker inte riktigt att det borde skadas då det enbart var lite vatten kvar. det borde inte frysspränga så lätt, men kanse som du säger så kanske det är någon gammal tätning som spräckts i anslutning där vattnet stod .

    då långhelg vankas så kanske det är bäst att åka och inhandla en ny beredare och ge sig på ett utbytesprojekt direkt då sjösättningsdatument närmar sig med stormsteg...


  15. post-78960-0-14114500-1431459182_thumb.jpg

    Hej,

     

    Min första vårrustning med min Nimbus 28Dc pågår förfullt.

    Dessvärre inser jag att jag inte har fått ut allt vatten ur varmvattenberedaren i höstas och en slang har fryssprängts. Slangen var lättbytt men när jag sen slår på pumpen för trycket så ser jag att det droppar från varmvattenberedaren...

     

    Är det någon som har erfarenhet av detta, är det bara att bita i det sura äpplet och köpa ny beredare för typ 3000:- eller går det att reparera till vettig peng? Vad säger ni?

     

    /Anders

     

     

     


  16. Hej,

    Har just bogserat hem grannen efter han gått på en grynna. Skall försöka hjälpa med att se om det går att fixa själv då jag tror att en Reparation på verkstad kommer överstiga värdet på motorn.

     

    Jag hade tidigare en servicehandbok till min förra motor som hade behövts nu men den gav jag bort när jag sålde förra båten...

     

    Är det någon som har en sprängskiss på växelhuset på en mariner 40 HK från 1989? (1976-1989 är samma)

    Med vänlig hälsning,

    Anders

     


  17. Hej Jarb!

    Stort tack för ditt snabba svar!

    Har just kommit hem från båten och meckandet var inte helt optimalt ljus... Du hade mycket rätt ang felkoden. 

    Växelvajern var inte i rätt läge, den har varit lite trög då båten stått stilla ett tag (sjösatte 11/7!?!).

    Men till min förvåning så har det kommit in granbarr och hade satt sig kring och mellan mikrogivaren. Efter bortrensning av granbarr och småskräp i allt fett i släden ger motorn inga felsignaler och växeln gick i lättare än tidigare.

    Så för nu är problemet löst. skall ut och testköra imorgon bitti.

    Tack igen för din hjälp!!smiley

     Jag hittade samtliga felkoder till motorn och delar med mig av dessa här via en bild om det är någon annan som kan tänkas behöva (felkoder / error codes / fault error / EMC diagnosis codes / Yamaha F200 AET )

     

    post-29633-1394237580,2435_thumb.jpg


  18. Hej,

    när jag kom hem till hamnen och la till igår började motorsymbolen blinka. den gjorde inte detta när jag körde.

    är det någon som har en lista eller vet hur man tolkar en felkod på en Yamaha F200 ATE från -06?

    Motorsymbolen blinkar 2gånger sen 8 gånger så uppenbarligen vill den säga mig nått...

    /Anders 

     

×
×
  • Skapa nytt...