Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Byggnads

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    83
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Byggnads


  1. Jag har skrapat rent min mahogny båt och tagit ut rutorna i överbyggnaden som har haft en liten trekantslist i plast utvändigt. Jag tog bort rutorna för att kunna rensa och lacka falsen nu är det tid att sätta in rutorna igen, har fått tag i plastlisten hos Erlandssons brygga, men att få tag i rostfria spik 20 mm långa med kullrigt huvud verkar omöjligt, är här någon av er som har ett förslag var man kan köpa sådana eller annat förslag på alternativ spik.  

    Bengt

    IMG_3147.JPG

    IMG_3180.JPG

    • Gilla 1

  2. Tack alla för svaren, det var en båtgranne som påstod att det skulle gå att hälla detta i tanken till min Wallas värmare. Tur att man är medlem i Maringuiden och man kan skriva och fråga, här i Maringuiden finns många kunniga personer som även hjälpt mig tidigare. Nu skall jag köpa rätt bränsle och det behövs nu i denna sommar.

    Carpe Diem 


  3. Kan man använda samma bränsle till värmaren som till köket, jag använder orginol till spritköket och där står på dunken att det är är till både spritkök och värmare. Jag är själv tveksam för jag tycker att det luktar mera som sprit. Någon som vet??

    Carpediem


  4. Min Simrad har i år slutat att visa sjökorten tydligt Jag har både Navionic samt C-Map i maskinen men båda korten visar inga detaljer Vid inställningen 50nm kan man se landområden vid 20nmsuddigt vid 5nm oläsligt och vis 1nm bara grönt och blått. Jag köpte plottern under 2018 och jag har mailat Simrad support för 2 veckor sedan men fortfarande inte fått något besked om vad som är fel. Ekolodet fungerar som det skall. Jag har även gått in på plotterns meny och sökt på uppdateringar men jag fick svar att där inte fanns några uppdateringar. Jag försöka lägga med några bilder från plottern på sjökortsbilden. Tyvärr går vist inte detta att lägga in någon bild

    Carpe Diem 


  5. Jag har köpt en Cobra VHF hämtade den hos Hjertmans och glad i hågen åkte hem och monterad in den i båten, när jag skulle starta den förblev den svart i rutan. Åkte tillbaka till butiken och dom testade den och den var helt död, men jag fick en annan apparat som vi testade direkt och den lyste upp i displayen åkte hem i gen och monterad apparaten, den startade men det går inte att sända eller att ta emot några samtal. Jag har en helt ny uppsättning kabel samt antenn så där finns inget fel. Är  här någon som råkat ut för något liknande eller är Cobra en misslyckad produkt. 

    CarpeDiem  


  6. Men kan utnyttja badplattformen ,det kanske kan funka.

    Funderar på att prova

    Fick ju en sådan med när jag köpte en ny plotter, men jag köpte en adapter så jag använder den gamla som sitter i ett rör ombord 

    Tord

    Går det att använda en gammal givare?. Den båten jag köpt sitter en givare i ett rör men jag fick inget ekolod med så jag vet inte märket eller hur gammalt det är. Där finns en kabel från givaren in till styrhytten. Kan man testa med plotter eller man kollar med något instrument 

    CarpeDiem


  7. Nu beror det på om du köpt GO7 eller GO7XSE. 

    Sen beror det på vilken givare, troligen har den DownScan. 

    Kolla inte på någon som har Structurescan eller Totalscangivare. Det kommer att kosta dig pengar....

     

    Bra monteringsanvisning för inombordsgivare finns HÄR

    Tack för monteringsanvisningen, men den givaren jag fick med i köpet är en som säkert är tillverkad för att sitta i aktern på båtar med rak akterkant och har måtten (LBH)11x5x3cm. Det är kanske lika bra att köpa en sådan givare som finns i den bruksanvisningen som du skickade. Jag lägger till bild på hur den givaren jag har ser ut, Den plotter jag köpt är Simrad G07 XSE och vad jag ser är alla givare utom en att sätt fast utvändigt på båten. Kan jag använda mig av den jag har eller jag får köpa en ny för montering invändigt?? 

    CarpeDiem

    post-78466-0-14499500-1494054501.jpg


  8. .På

    Jodå jag kan se fisk på samma sätt som vanligt. Men när jag köpte lodet pratatde jag med personalen på hjertmans om monteringen. De rekomenderade INTE att sätta en downvű-givare inne i skrovet, det skulle inte fungera bra sa de. Men en vanlig chirp-givare utan downvű skulle funka bra och det gjorde det också.

    Jag har en del ytstörningar, alltså brus/botten den närmsta metern under vattenytan. Men jag vet inte om det är pga installationen eller helt naturligt resultat av att min båt sticker en meter djupt. Det finns en funktion i loden man kan aktivera för att ta bort ytstörningar och den löser problemet.

    Hur ser man om givaren har "downvú"  Till anvisningen på min givare står: Skimmer givare med 83/200 kHz/med 60/20 graders konvinkel 455/800 kHz på DownScan imaging och temperatur.

    Kan jag sätta denna invändigt (enkel laminat)och ändock få ekon på fisk? Och iså fall skall den sitta i ett bad av vatten eller glycerin?

    CarpeDiem


  9. Jag har en snipa (winga25) där jag satt givaren inombords som smoegen beskrivit. Det fungerar utmärkt. Provade innan med en påse vatten som jag flyttade runt längs botten, och jämförde med resultatet jag fick när jag hände givaren i en snöre rakt ner i sjön. Det rekomenderas då vissa ställen av botten inte alls var bra.

    Jag köpte ett avloppsrör med lock på bauhaus att montera i, fäste röret i rätt vinkel mot skrovet med sikaflex (snedsågade röret). Sen fyllde jag röret med glykol och vatten, klart.

    Tack för svaren.

    Men kan man fortfarande se eventuella fiskar när man har givaren inombords. Den givaren som jag har är enligt bild ca:11cmX5cm är det en sådan som ni satt invändigt i båten, och man fortfarande även ser fisken? Jag klarade inte av att bifoga bilden.

    Carpe Diem 


  10. De tidigare trebladiga foldingpropellrarna frånVplvo är av en slags mässing och kräver offeranoder för att inte korrodera. möjligen är senare årmodeller av marinbrons som klarar saltvatten utan offeranoder. FLera andra fabrikat, t.ex. Flexofold har sådan marinbrons (NiBrAl) i sina foldingpropellrar och behöver inte de offeranoder som de leverars med. (Orsaken att de medlevereras är att vissa kunder anser detta nödvändigt) 

     

    Kopparbaserade gulmetaller som mässing och brons släpper ifrån sig minimala mängder av kopparjoner i vattnet, och havstulpaner mm. skyd dessa joner så de inte växer på utan. Sitter det då en offerannod av t.ex. zink med elektrisk kontakt med gulmetallen så stoppas denna kopparjonavgång och då kan havstulpanerna mm växa på gulmetallytan.

     

    SXK Västkustkretsen har sedan flera åt provat på ett 50-tal  båtar att elektrolybelägga gulmetallpropellrar med ren koppar. Eftersom koppar är marginellt mindre ädelt än gulmetallerna skyddas dessa propellrar (även de av mässing) mot korrosion, även om man inte har offeranoder. Dessutom hindras naturligtvis då även beväxningen. Den äldsta förkopprade propellern ha nu använts 5 år utan offeranod och utan beväxning och utan att förkoppringen har behövt förnyas. I Göteborg har SXK kontakt med ett småföretag som tar ungefär 100 kr / propellerblad för att förkoppra.  

    Tack för dessa uppgifter, det är sån tur att jag är med i SXK Göteborg och skall kontakt dom i veckan för att få besked om vilken företagare som utför förkoppringen.

    CarprDiem


  11. När jag tog upp båten i år var propellern och axeln täckta med snäckor. Jag har en Penta 3 bladig folding i brons, båten har en rak rostfri axel och där har jag haft en anod fastsatt. Varför blir det så mycket snäckor, vissa påstår att det är anodernas skull som det blir beväxning på propeller och axel. Vågar jag skippa anoden till nästa säsong, jag har båten i Öresund.

    CarpeDiem


  12. Själv hade jag nog i ditt läge tveksamt satsat på elpump.

    [Detta med bensindrivna inombordare är ju allmänt och säkerhets-mässigt sett ingen lyckad lösning ifrån början, så ha förståelse ifall vi forumgubbar kan tveka litet. Med ordvalet "själv ha satsat" friskriver jag alltså mig härmed från varje ansvar vid eventuell felaktig tolkning eller brandolycka.]

     

    Med denna brasklapp tydligt utsagd så förefaller ändå alternativet "elpump" alltså ändå rimligast.

    Pentax farhåga om nålventilers och flottörers pålitlighet hos just albinförgasare (fabrikat Solex, ofta snårigt benämnda NV respektive VN i reservdelslistor, bokstäver som lätt kan förväxlas).

     

    För att i någon mån ändå försöka sätta pekfingret på hur man skiljer bra förgasare från problematiska så skulle jag säga...

    Kolla efter den yttre "gångjärns-skruven" enligt bilden nedan. Har du en sådan yttre skruvskalle på flottöraxeln så är den av typen "icke-problem" och är lika tålig som varje annan förgasare. (Vars flottörer naturligtvis ändå inte tål hur högt tryck från bensinpump som helst, och vars flottörhållar-armar givetvis ändå måste vara hyfsat rätt bockade så de inte kan nudda väggarna men men.)

    Saknas å andra sidan denna genomgående skruv, ingen skruvskalle syns, så har du i mina ögon en "problemförgasare". Finns lösningar på det också men kolla efter skruvskallen först! (Bästa lösningen på problem-varianten kan annars vara nyframtagna flottörer av mässing, mer om det ifall det blir aktuellt.)

    I bilden nedan är förgasaren f.ö. tillverkad i gulmetall, vilket nog kan vara ett positivt tecken trots att varianter förekommer (Existerar även varianter av grå tennfärg (aluminium) och då är det i sig ett säkert tecken på problemvarianten med ytterst trångt flottörhus där plastflottörer kan svälla och haka i väggarna? Strunt samma.

    Min fråga nu bli alltså: HAR DIN SOLEX EN SKRUVSKALLE ENLIGT BILDEN ELLER INTE?...

    attachicon.gif1.jpg

     

    Jo jag har en sådan förgasare, innebär det att jag kan ansluta en elektrisk bensinpump.

    Carpe Diem


  13. Tack för era tips, jag har en Albin O21 med backslag.

    Bengt

     

     

    Thomas-1 är lite inne på det med den ställbara propellern... men är det inte så att motorn saknar backslag så du måste ha en reversibel/ställbar propeller?

     

    Albins maskiner finns med backslag och en version som man beteknar combi, alltså med ställbar propeller.

     

     

    Kalle

     

    Precis, steglöst variabel stigning kan ju helt ersätta backslag.
    Nackdelen med sådan arrangemang är att propelllern alltid snurrar då motorn är igång. Kan lätt fånga in en lina och tvinga motorns tunga svänghjul till tvärstopp. Ett tvärstopp som knappast en direktkopplad propp-axel mot motorns vevaxel överlever oskadd - med tanke på tungt svänghjul och ifall nån sorts brytpinne eller liknande saknas.
    Lyckades märkligt nog undvika detta i hela 30+ år, men förrförra året var det alltså slut. Axeln kröktes en smula, detta plus litet andra slitagefel.

    Skrotade alltså den justerbara propellern av Uddevalla-fabrikatet* "Erion 1" och med den även hela den ytterst välfungerande O11:an. (Före detta industrilandet Sverige kan inte ens ta fram nåt så basalt som ett råämne till axelns mässings-stång med diameter 17 mm för vettig penning, beställa från Tyskland för tusentals spänn hette det. Inte heller frambringa mekfirmor som vill åta sig att bearbeta änden till konform/kil/ ändgänga i materialet mässing. Med mera. Lika bra det, utombordare kan ju funka och man slipper iaf krypa i propelleraxel-utrymmen.)

    *) Finns för övrigt klickbara bilder på min f.d. "Erion 1" i
    DETTA föråldrade och uselt fungerande forums flersidiga tråd i inlägg #26. Om nån skulle vara nyfiken.

     

     

     

×
×
  • Skapa nytt...