Jump to content
Tuesday 07 February 2023

IngemarE

Silvermedlem
 • Content Count

  3,923
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  137

Posts posted by IngemarE


 1. 57 minuter sedan skrev Ann09:

  Även det som är värt att slå på andra båtar är spännande

  "...slå på andra båtar..."

  Får man göra det på mässan ?  Det har jag aldrig vågat prova, tror utställaren skulle bli ganska arg på mig då. Men kan hålla med om att det kanske skulle varit spännande, även om jag aldrig riktigt känt det behovet.....

   


 2. Jag har - liksom säkert flera av er andra - bombarderats av mailutskick från bl.a. Hjertmans om "Mässkampanj", 20% rabatt och fri frakt o.s.v.

   

  Nu har jag anmält Hjertmans till Konsumentverket. Dels kan man ju diskutera om det är ok att köra med två ordinarie priser, varav det som lagen kräver (lägsta under 30 dagar före kampanjen) bara syns i liten text längst ner och först när man öppnar respektive varas sida.

   

  Men sedan är det ju så att man faktiskt inte får kalla det "Kampanj", och i synnerhet inte påstå att priset är nedsatt med 27% som Hjertmans gör i mitt bifogade exempel. För det är ju ordinariepriset enligt nya lagens definition som gäller även vid sådana påståenden, det är inte bara någon siffra man måste ta med men kan sedan fortsätta räkna på prisnedsättningen mot sitt fiktiva påhittepris.

   

  Faktum är att alla av de 10-15 varorna jag kollade under "Kampanj" inte hade någon prisnedsättning alls !

  https://www.hjertmans.se/produkter/kampanjer

   

   

  hjertmans_kampanj_exempel.jpg

  • Like 5
  • Thanks 2

 3. 19 minuter sedan skrev Ancan-af-Argos:

  Har haft dialog med Flexiteek, de har varit bra att ha dialog med men de själva jobbar praktiskt taget bara direkt mot båttilverkare och har inte kunnat bistå med någon annan firma, tyvärr.

  Nja, det är nog inte riktigt sant.

  Jag hade nog frågat igen, om inte annat hos någon av deras återförsäljare.

  image.png.12a27a7628f16fbc6722dac953163d84.png

   

  Men det är väl ett generellt problem idag att få företag att jobba på ens båt, i synnerhet om det är en större båt de inte kan få levererad till sig. Jag kan knappt få service på min för rimlig peng. Närmaste företag som kan tänka sig men mot hutlös timpeng har 12 mil enkel resa (som tillkommer). Så den får jag göra själv, inkl ventiljustering vid 250h på den stora Yanmar-sexan.

   

  Har därför mallat och lagt all Flexiteek själv på både denna och förra båten. Flexiteek har varit väldigt tillmötesgående med material, instruktioner och support, men jag respekterar som sagt att du inte vill göra det själv.

  • Like 1

 4. Inget bra svar på frågan, men gör du NÅGOT av arbetsmomenten själv som t ex malla av däcket ?  Eller har de färdiga mallar för den Bavarian så du inte behöver fixa några för just din båt ?

   

  Att limma de tillverkade "mattorna" på plats och att malla för att tillverka dem är annars två vitt skilda jobb egentligen. Men båda kan den normalhändige göra själv, skulle jag vilja påstå.

   

  Nu har jag dock full respekt för att man ändå vill lämna bort och betala någon annan för att få hela jobbet gjort (man kanske inte har tid eller lust själv).

  Har du frågat Flexiteek själva om vilka de brukar rekommendera eller anlita i området ?

   

  Edit: Du skrev ju om mallningen, så glöm mitt första stycke....

  • Like 1

 5. Jag har själv en Dji Spark. Den är liten men väldigt kapabel. Köpte stora frigolitfötter till den för att - i nödfall - kunna landa på vattnet. Något jag dock aldrig använt. Nackdelen med en så liten (men ändå kapabel) drönare är att batteritiden är ganska begränsad. Å andra sidan flyger man inte så långt bort åt gången, och ett par extra batterier är nästan nödvändiga tillbehör i alla fall.

   

  Den har en del trevliga funktioner som automatisk panaroma/180°-fotografering och inte minst "follow me" - funktion. Dvs du kan få den att autonomnt flyga efter dig när du springer, cyklar (eller kör båt) ungefär som på ett sportreportage. Sensorer och extra navigationskamera ser till att den inte flyger in i träd o.s.v. Observera dock att de INTE fungerar om man flyger baklänges.....

   

  Jag skulle kraftigt rekommendera en drönare (eller drönartillbehör) så den körs med riktig fjärrkontroll, med riktiga spakar och reglage. De flesta kan manövreras från enbart en app i mobilen, men det är segt och knöligt. På de flesta fjärrar (som inte är så avancerade att de har egen skärm) kan man spänna fast mobilen, och den fungerar då som en utmärkt realtidsskärm med all info, medan man spakar på fysiska reglage.

   

  Köp även gärna en drönare av känt fabrikat, om du inte bara skall ha den för att leka med. Då bör det finnas support, extrabatterier och andra reservdelar en tid framöver. Gyrostabiliserad och inbyggd GPS gör drönare enklare att använda när det blåser, eftersom den då själv kompenserar så den inte "driver iväg".

  Om 4k-filmning är nödvändig framför full-HD kan man ju diskutera. Jag tycker mest det tar en massa plats på minneskortet. Men "gimball"-upphängning av kameran så den kan vinklas och tiltas är ett måste (men det har väl de flesta).

   

  Dji har kommit med en modell (tror den heter "mini") som utformats för att precis INTE kräva drönarkort. Tror den väger 1g under gränsen eller så. Man har nog bl.a. skalat bort lite prestanda på bildbehandlingen m.m. så att kylfläktarna inte behövs, förenklat chassiet m.m. och på så sätt gjort den lättare.

  Men drönarkort är annars inga problem att ta. Det gör du ganska enkelt online till en billig peng.

   

  En användning jag haft av drönaren som jag inte riktigt hade förutspått är inspektion av olika slag. I synnerhet tak. Istället för att krångla med stege och vingla upp 5-7m så flyger man över med drönaren med kameran riktad rakt neråt. Förutom att det är smidigare så är det dessutom mycket roligare....😜

   

  • Like 1

 6. Ner till lite mörkare grått än mellangrått är rätt ok. Har det i den nuvarande båten på akterdäcket och upplever det inte som för varmt. Haft marinblå också (den förra), men det blir lite varmare. Minns dock inte att det blev FÖR varmt någon gång.

  image.png.999c12735ce9d70ef105a435ae9feb9d.png

   

  Ljust är snyggt som sagt, men en felaktigt placerad fot med sko på (eller ibland även utan) så har du ofta en dyna som behöver tvättas. Inne skulle det nog vara mer ok, men tveksam till att ha det på t ex aktersoffan. Men har du haft beige idag så vet du ju.


 7. 1 timme sedan skrev patrikflink:

  1394kr delat på 7 konton med fri surf obegränsat och fria samtal blir 199kr/månaden.

  Självklart med abonnemang då...  

  Jo.

  Men mitt svar gällde ett kort och för en router i båten, så billigt som möjligt. Jag betalar 299/6mån=50:-/mån.

  Liiite mindre än 199:-/mån 😉

   

  • Like 1

 8. 6 minuter sedan skrev wahlis:

  Jag har själv letat efter en bra modell på kontaktkort som ger mycket surf utan att ha ett skyhögt pris, för mig är det bara intressant att använda det i båten, ihop med en router, för att kanske kunna streama lite TV med mera. Är det någon som kan rekommendera något bra alternativ för detta?

  Jag har ett kontantkort Telia Refill som jag bara laddar med surf under sommarhalvåret. För oss räcker 3GB/mån (oftast), om inga barn är med och spelar online/streamar i HD halva nätterna:

  image.png.f8f316176f7ff0ea4d9ac6849f048e14.png

  Att få surf för 300:- i båten hela sommaren tror jag är oslagbart billigt.


 9. 7 minuter sedan skrev DanielMalmgren:

  Ett krux jag har haft är att Telia sätter likhetstecken mellan inställningen för "jag vill inte synas i telefonkatalogen" och inställningen för "jag vill att mitt nummer ska vara dolt när jag ringer någon".

  Så var det nog - en gång.

  Men det måste vara ändrat senare. Mina barn (som nu är vuxna) hade under hela sin omyndiga tid sina nummer (Telia kontantkort/refill) öppna för visning när de ringde men var ändå inte möjliga att hitta på söksajter som hitta & eniro. Och det berodde inte på att de var under 18, för det visste inte Telia då korten stått registrerade på mig under denna tid.


 10. 6 timmar sedan skrev Mackey:

  Jag känner mig inte ljusskygg, men til routern i båten blev det väldigt mycket billigare att bara fylla på efter behov maj - september jämfört med ett fast abonnemang..

  Tyvärr slutade Tele2 med just den tjänsten när det sista var förbrukat i höstas, så nu får vi se vad för kort/abonnemang som finns till sommaren. Kanske ett fast billigt abonnemang med lite surf som går att spara under vintern och förbruka under sommaren.

  Jag har ett Telia kontantkort/refill i båtens router. Detta fylls med surf under sommarhalvåret (299:- för 6 mån och xx GB tror jag det var sist). Under resten av året har jag bara lite skrammel på det så att det inte går ut. Telia envisas ju med att dra 15:-/mån efter en månad om man inte fyller på dem...

   

  Anar dock att det kanske finns en sammanblandning mellan Kontantkort och abonnemang i frågeställningen ?  Den registrering man behöver göra handlar alltså om anonyma kontaktkort, sådana som man inte har lagt i listan på "Mina sidor" hos operatören eller på annat sätt talat om - för operatören - att man är ägare till. De förblir osynliga vid sökning på sajter som hitta.se o.s.v. om man vill, men om numret varit inblandat i kriminell aktivitet finns numera en möjlighet för en polisutredning att få en person kopplad till kortet (låt vara att det kan vara en ren målvakt).

   

  Har haft alla mina kontantkort (larm, trackers o.s.v.) registrerade på mig redan i flera år.

  10 timmar sedan skrev Mackey:

  Inte mycket förvarning och jag vet inte hur man gör, men jag hoppas att jag räddar några från onödigt trassel.

  Jodå, detta har varit känt länge. Började talas om redan för flera år sedan. Och hur man gör tror jag framgår ovan 😉.


 11. 18 minuter sedan skrev superpin:

  Kolla specen för BT 5, max teoretisk räckvidd är 240 meter (med lägre överföringshastighet), så det är inte orimligt att man når 100 meter i riktiga världen. Beroende på vad som är i vägen och annat som stör förstås, dessutom måste så klart stödet finnas i båda ändar...

  Man når (normalt) inga 100 eller 240m.....

  Blåtand Class 2 - som konsumentprodukterna har - ligger på typiskt 33ft/10m i räckvidd. Det är också dessa angivelser som återfinns på de flesta ställen. Class 1 (100mW) är förbehållet industritillämpningar, men det är alltså inte vad det handlar om. Det stackars batteriet (CR2032) skulle dessutom inte klara de toppströmmar en sådan sändare behöver.

   

  Sedan räcker det ju inte med att en enhet skriker så en annan hör, det måste ju vara en till som skriker lika högt tillbaka. Mobiler o.s.v. är Class 2, så även om (vilket inte är fallet) Airtag skulle vara Class 1 så hjälper det inte upp räckvidden.

  https://www.slashgear.com/1158622/how-far-does-an-apple-airtag-reach/

   

  Visst finns det sajter som hävdar 800ft räckvidd, men man skall inte tro allt som skrivs på nätet. För ett skydd av båten skulle jag f.ö. aldrig förlita mig på att någon annan utrustning skulle reläa mitt larm, eller optimistiska räckviddsangivelser som någon annan "upplevt".

  • Like 1

 12. Om du skall spara in på ryckdämpare är det de två aktre som man möjligen kan avvara. Detta eftersom det blir en ganska effektiv och progressiv ryckdämpning ändå av bommens egentyngd, dvs att den där inte är stum i höjdled p.g.a. att den flyter på vattnet.

   

  Men mot bryggänden (fören) tycker jag också att de är ett måste,

  • Like 1

 13. Fåglar kan "få för sig" att hacka och picka på de mest konstiga saker.

   

  Ett känt problem är kabelskarvar (t ex antennkablar till paraboler, i radiomaster o.s.v.) som man förseglat med vulktejp, en tejp jag f.ö. är rätt stor användare av när man vill ha något fukttätt. Om man inte även lägger ett lager eltejp utanpå är risken stor att fåglar pickar sönder det täta gummiskiktet som tejpen bildar efter att den "vulkat". Vet inte varför de dras till just det, men så är det.

   

  En annan sak vi upptäckte när vi höll på att bygga en klubblokal/klubbhus, och just hade fått på tak, vindfolie och börjat isolera väggarna inifrån med stenull. Det var på hösten och ena gaveln var fortfarande öppen.

  Småfåglar såsom talgoxar m.fl. var fullständigt som galna i att picka och riva loss isoleringen, och kunde på någon dag orsaka stora "hål" i de färdigisolerade väggarna. Attraktionen av isoleringen var så stor att de blev ganska orädda, dvs de var beredda att ta stora risker för denna.....drog ?  För det var ju höst och allt släpptes bara ner, så det var ju ingen bobyggarinstinkt som låg bakom.


 14. Det funkar rätt bra, i alla fall om de inte sitter "ute". Tryck i vaselin (eller ännu bättre: kontaktfett) innan du sätter i kabelskokontakterna, så kommer de klara sig väldigt länge utan oxid.

   

  En annan metod är att löda och sätta krympslang över där man behöver skarva eller förgrena och inte har behov av att dela på anslutningen i framtiden. Gillar att (i alla fall Edd) i Wheeler Dealers ofta gör detta istället för att använda skarvhylsor (låt vara att de finns med lim och krympslang). Kommer aldrig glappa.

  • Like 1

 15. Jag skulle rekommendera att penselmåla/försegla kanterna/snitten med gelcoat/topcoat innan du monterar ankarbeslaget. Men inget annat speciellt.

   

  Är det skum/sandwichlaminat så karva ur lite i snittet och spackla i långttrådigt glasfiberspackel (Biltema har helt ok sådant), och pensla sedan på gelcoat efter det. Då har du också en stum "ram" till ankarbeslaget.

  • Like 2

 16. Just nu skrev Handyman1:

  Jag åker väl på att köpa någon dyrare färg, vågar inte chansa då det inte finns på kartan att göra om jobbet två gånger

  Men nu var det ju faktiskt varken namnet på burken eller färgens pris som är det mest avgörande för om det kommer bli bra. Läs svaren en gång till, just för att slippa göra om jobbet 😉.

   

  Hade du återkommit med den specifika färgen (artikelnummer) som frågan gällde så hade du säkert fått bättre svar. Och kanske konkreta alternativ.


 17. 1 timme sedan skrev anuba:

  De beskriver senare i texten att Victrons fyrstegsmotod skulle lösa det här problemet. Så det blir nog en Victron nätladdare på sikt.

  Nja, Victron är bra på mycket, men främst för att man kan ställa om och stänga av många smarta moder. I default är även Victron ofta "översmarta" eftersom även de drar fel slutsatser då det inte bara är ett batteri som drar strömmen.

   

  Ta t ex bort "Battery Refresh"-fasen, då den innebär höga spänningspulser. Ställ ner maxspänningen i Bulk o.s.v.

  • Like 2

 18. 14 minuter sedan skrev anuba:

  Här hittade jag en annan text från Victron som beskriver att det är mer skadligt att inte fulladda batterierna mellan djupurladdningar.

  Nej det är egentligen inte det som texten säger, dvs att det skulle vara skadligt att inte fulladda batterierna mellan laddningarna.

   

  Det texten säger är att varna för om man har så dålig energikalkyl att batteriet hela tiden pendlar från halvtaskigt ner till urladdat. Dvs hela tiden ligger på den undre halvan av sin kapacitet. Det är av samma orsaker som att man bara bör ladda ur batteriet till 50%, vilket däremot de flesta säkert hört.

   

  Men detta som Victron skriver (och som alltså lätt feltolkas) har fått myten att uppstå att det rent av är skadligt för batteriet "om solpanelerna inte lyckas ladda upp batterierna helt på bara en dag". Hittar inte den tråden nu, men det var precis så en forumdeltagare tolkat det. Vilket alltså är fel. Det kan få ta (nästan) hur lång tid som helst.

   

  Det skadliga är som sagt om batteriet tillbringar en ansenlig del av sin drifttid varandes under 50% laddat. Då sker nedbrytningsprocesserna snabbare.

   

  Men det är ju inget nytt 😉

   

  • Like 4

 19. 40 minuter sedan skrev JokerPrincess:

  Det är en Joker, 100%, det är vi som byggde den

  Ok, det du frågar efter är alltså var din gamla båt, denna Joker, är idag - om någon vet ?

   

  Det var kanske inte riktigt tydligt. Ofta brukar nämligen frågor som din betyda "vad är det för båt jag köpt, någon som har en exakt likadan ?".

  • Like 2

 20. 7 minuter sedan skrev Mambo:

  Hur är det, kräver AGM-batterierna en lite högre laddspänning än vanliga blå-syra?

  Nej, de kräver det inte. Däremot skiljer gasningsspänningen, alltså max spänning de tål innan batteriet börjar gasa lite mellan AGM och vanliga våta bly/syra. Men denna spänning är också temperaturberoende och varierar alltså inom samma batterityp.

   

  Jag skrev att de inte kräver exakt si och så laddspänning. Ett bly/syrabatteri oavsett typ (som även AGM alltså är, fast där är syran bunden) blir fulladdat även med en maxspänning en bit under gasningsspänningen (t ex 14,0V), men det kommer ta något längre tid. Å andra sidan mår batteriet mycket bättre av det och lär hålla längre.

  • Like 1

 21. Jag tror du har missat en väsentlig sak i ditt tänk: De spänningar som man ofta ser angivna som motsvarar laddstatus på ett bly/syrabatteri är när det varit i vila under lång tid. Minst 6-8h men helst ett dygn. Med last eller laddning kan du nästan inte dra någon slutsats alls om laddtillståndet (om det inte ligger på extremt låg spänning, förstås).

   

  12 minuter sedan skrev Mambo:

  Det går snabbt att ladda upp till fullt (över 12,8 V)

  Man laddar inte tills batteriet når över 12,8V. Man laddar med en konstant spänning som är ordentligt över denna spänning (typiskt 13,8-14,4V) och när batteriet inte längre slukar någon ström längre så är det fulladdat.

   

  12 minuter sedan skrev Mambo:

  Med 0,2 A påkopplad förbrukning är batteriet nere på under 12,5 V efter ett dygn. Det känns ungefär som 95 Ah-batteriet bara är på 50 Ah?

  Med last (ok, 0,2A är inte så mycket men ändå) så sjunker spänningen snabbt ner till någonstans däromkring, vilket är helt normalt. Ibland ännu lägre om lasten är stor. Varför tycker du det är som ett 50Ah-batteri ?  0,2A x 24h ger bara knappt 5Ah i urladdning.

   

  AGM-batterier är inte "lurigare" än andra bly/syra, snarare snällare och bättre tycker jag, Men man måste ladda på rätt sätt och med rätt högstaspänning. Och framförallt tills batteriet tycker det är fullt, vilket inte går på en timme utan brukar ta ett dygn eller så.

   

  Men sedan skall man ju inte utesluta att du verkligen har fel på AGM-batteriet, dvs att det är "slut". En del "smarta" laddare är ganska duktiga på att ha sönder batterier i förtid, ju smartare de är desto sämre är det oftast för batteriernas livslängd. CTEK är väl ingen höjdare på den punkten....

  • Like 1

 22. 28 minuter sedan skrev Kaj_Bjorkhagen:

  Låt mig höra. Hur många HP hydrodynamik har du läst?

  Vet inte vad HP i hydrodynamik har med saken att göra. För de flesta behöver inte läsa några HP alls för att förstå frågan i denna tråden, och att det är vad ett svar till TS bör handla om.

   

  TS: Välkommen till MG, och har du hängt här lite innan så förstår du att vissa personers svar bara är att skaka av sig.

   

  (Och om det är en självmordsbåt eller inte beror ju mest på föraren, eller hur ?  Det borde väl du veta, med alla dina HP 😛).

  • Like 2

 23. Just nu skrev skippeer:

  Vi har Pantaenius för att slippa åldersavdrag på en 21 år gammal båt.
  Dessutom är vi med i diverse båtklubbar, tex JRSK vilket då ger halva självriskkostnaden hos Pantaenius vid eventuell skada.
  Okej, lite högre premie men inget tjafs vid eventuell skada.

  Jag har just sagt upp min gamla och tecknat ny hos just Pantaenius. Klagade först lite på den höga premien, varvid de räknade ett varv till och återkom med ny offert. Fortfarande en del dyrare än Svenska Sjö, men precis som du säger - raka och enkla regler och inte en massa kryptiska undantag.

   

  Efter att ha ägnat en del timmar åt att grotta i och jämföra Försäkringsvillkor så skulle jag vilja säga att de flesta som säger sig vara "båtanpassade" som Svenska Sjö, Alandia m.fl. lever med sina villkor och vad de ersätter mer än de andra i någon slags svunnen tid, där typbåten verkar förutsättas vara en enkel segelbåt med kompass och utombordare, och där elsystemet begränsas till en enkel panel med strömbrytare och några lanternor.

  Svenska Sjö har t ex varje år bett mig åtgärda att "stöldskyddsmärkning saknas" på motorn och samtidigt låtit mig förstå att en motor faktiskt blir mer stöldbegärlig ju fler hästkrafter den har. "Och din är ju jättestor". 

  Vad är det för bolag som tillämpar dessa "regler" även på en inombordsmotor....på 1 ton ?  Undrar hur deras statistik ser ut för stöld av dessa motorer....☹️

  • Haha 4
×
×
 • Create New...