-
Content Count
5,166 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
244
Posts posted by IngemarE
-
-
Bara en idé - det är inte från påfyllningspluggen det läcker ?
Oljan expanderar ju en del i värmen, och den styrningen har väl inget separat expansionskärl ? Om man har fyllt alldeles fullt så kommer det tryckas ut när det är varmt.
Har du lossat pluggen nu när det varit varmt och sett hur högt nivån står i rattpumpen ?
-
36 minuter sedan skrev Hybro:Alltså felet kan vara klent kablage mellan batteri och plotter
Bara så TS inte missförstår - befintligt kablage är säkerligen alltså inte fysiskt klent. Tror inte @Hybro menar att du skall byta ut till grövre kabeldimension.
Men elektriskt kan det vara "klent" och dåligt dvs med hög inre resistans och begränsning i strömkapaciteten p g a okontakt, oxid, ärgade och dåliga säkringar/hållare på sin väg från strömkällan - batteriet (som vi här förutsätter är ok).
För att vara säker på att den får den elenergi som den behöver måste du alltså mäta spänningen så nära instrumentet som möjligt med instrumentet inkopplat och just när du försöker starta det (precis som också nämns i inlägget ovan).
-
12 timmar sedan skrev ChristerN:OK, tack, då har jag lärt mig något idag också 😁. Har dock inte stött på det i de båtar jag har pysslat med men de har alla haft generatorer med samma spänning.
Fast en variant är ju just som @ChristerN nämnde i ett tidigare inlägg att använda en DC/DC med galvaniskt (metalliskt) skild/isolerad utgång mellan systemen. Då går det skicka ström emellan men utan att de har minus (eller någon annan potential) gemensam. Men nu har inte TS ritat in sådan isolerad DC/DC i sina elskisser, och då måste minusen vara gemensam.
Det är också oftast en stor praktisk fördel med en gemensam minus/referens även om det i fordonet/båten förekommer flera spänningar. I en bil med metallchassie är det ganska uppenbart, men fördelen gäller även i t ex en båt eller varhelst man har en konstruktion/design med saker som skall kommunicera eller ens ha något med varandra att göra. Sparar om inte annat ofta många blåsta säkringar och konstiga brända lukter....
- 1
-
Exakt samma funktion som @Lintott har jag också i min central. Även grupper för VVB, laddare och uttag är lika.
Men jag har helt enkelt ett simpelt dubbelt växlande relä (med 230V AC-spole) i elcentralen, som i vila låter gruppen med eluttagen vara kopplade till invertern. Vid landström (som även då går till reläspolen) så drar reläet och kopplar om även uttagsgruppen till landströmmen ("V/A" är en digital volt/amperemätare med strömtransformator):
Reläet i centralen gör funktionen helt oberoende av typ och integration av invertern, och skulle den sönder är man inte låst till en typ med denna funktion utan kan sätta dit vad som helst.
- 1
-
16 timmar sedan skrev Edvald:@IngemarE den avrådan jag såg var mest för att BMSen kan stänga av batteriet om nått händer som den inte gillar och att det kan bli en oväntad överraskning när man håller på att lägga till någonstans
BMS:en stänger inte av om det inte är extremt onormala strömmar/spänningar. Något som aldrig skall hända - om man dimensionerat och ställt in saker rätt.
Är nog vanligare att säkringen till bogisen går eller batterierna var så vissna (om man har gamla bly/syra) att propellern inte går av den anledningen. Och det är inte vanligt heller.
Alldeles oavsett är det värsta som kan hända om "BMS stänger av" inte att en ansluten bogis slutar funka, utan snarare att kanske hela navigationssystemet m.m. i båten lägger av.
- 1
-
Utan att ha gått in på dina elscheman eller svara på om du är ute och cyklar, så tänkte jag bara kommentera en annan sak.
3 timmar sedan skrev Edvald:....samt att det verkar avrådas från att köra bogpropellern på LiFePo4...
Det är väl inget som avrådes specifikt ifrån, men många Li har en begränsning av sin maxström i och med den inbyggda BMS:en. Upp till den ström som BMS/batteriet är specad att klara av att lämna så är det inga problem att köra t ex bogisen på Li. Och det är ju inte bara med den man behöver tänka till, det kan ju vara större ankarspel, inverter till 230V och annat som kan lasta i mesta laget. I synnerhet måste man tänka till så det inte kan vara en kombo av dessa som ligger på mer/längre än batterierna är specade för.
I mitt fall har jag akterpropellern, ankarspel m.m. kvar på Li, medan bogisen går på motorbatterierna. Mina Li är specade 150A kontinuerlig lastström (och 300A/15s) per styck, så upp till de 350-400A akterpropellern drar är inga problem för de (f.n.) tre som ligger i parallell. Men kör jag även bogisen på fullfart samtidigt så skulle det bli för mycket om även den låg på Li-banken.
-
4 timmar sedan skrev Safir-mike:- Ja, fast nog snittar priserna på >50´ i den tabellen ändå. Inte många sålda under 50´vad jag kan se.
Prisstatistiken baseras mig veterligen inte på det slutliga försäljningspriset (som oftast inte är offentligt), utan på annonserat pris.
Men det är väldigt vanligt att sätta likhetstecken med annonserat pris och värdet. I alla fall om man skall sälja något själv, men som köpare skulle du ju inte betala utannonserat pris rakt av. Eller hur ?
Många som tittar på Blocket och skall sälja tror priset i annonser de ser är samma sak som vad båten/bilen verkligen är värd. Snarast är de annonserna prissatta mer eller mindre för högt, just eftersom de är kvar till beskådande.....
Sedan måste du titta på max 1-2 år tillbaka, priser längre tillbaka är knappast relevanta. Dels är det en nyare båt/motor ju längre tillbaka du tittar, dels var det en boom och rusning efter vissa typer av båtar och varor under pandemins början. Något som sedan snarast givit ett överskott på vissa typer av båtar nu när många tröttnat och det är ok att åka vartsomhelst igen med andra färdmedel.
- 1
-
11 minuter sedan skrev Georg_Ohm:Telia har kvar 2G till 2027, jag vet inte hur länge dom andra operatörerna har kvar sitt 2G-nät.
Tror än så länge bara det är Telia som lovat ha kvar det ett tag till.
Men det saken handlar om är att det är datumet för släckning av sista 2G-basen som flyttats fram. Majoriteten av 2G är nog redan nedmonterat även hos Telia, vilket reducerat täckning och kapacitet på 2G rejält. Har märkt stora förändringar häromkring t ex redan nu.
Sedan tar jag vad i synnerhet Telia säger med en stor nypa, ja en hel skopa salt. Märkligt att man i en reklam får påstå "5G typ överallt. DET är Telia". Ordet "överallt" är ett geografiskt begrepp, inte att förväxla med "till alla". Och med en 5G-täckningskarta som ser ut som nedan är det ju väldigt tydligt att Telia har långt kvar innan man ens med rymligaste samvete skulle kunna påstå att det ens är typ överallt:
För oss som inte bor i centralort eller storstad och framförallt rör oss just "överallt" (titta t ex på hur deras "överallt" ser ut i Småland/Västergötland innanför kusten) är Telias påstående ett enda stort hån....
- 3
-
3 minuter sedan skrev jorgenkarls:Hej, bilden är jpg.
Ja, nu ja 😉
3 minuter sedan skrev jorgenkarls:Jag kollade var kablarna tog vägen och de hamnade i en kontakt där blecket till matningen (plus) saknades,. SÅ felet var snabbt åtgärdat.
Bra med återmatning, tack. Alltför många trådar bara slutar utan att man fick reda på hur det gick....
-
1 minut sedan skrev jorgenkarls:Tack för tips. Nu är den igång
Kul att höra. Vad var felet ?
(Tänk f.ö. på när du bifogar bilder att skicka med dem i något standardformat, .gif, .jpg eller liknande. Kan inte se din bild här på min jobbdator, som dessutom har restriktioner så jag inte kan ladda ner plugins för Äppleformaten t ex utan är hänvisad till de format som är "standard"....)
-
Kapa nu inte tråden med dina egna Li-frågor, TS frågade om sin laddning av bly/syrabatterier 😉
-
13 minuter sedan skrev Rascal:Jag har den perfekta nivågivaren/mätaren.
En graderad trälist som jag stoppar ner i tanken via påfyllningshålet, när jag sedan tar upp stickan syns det exakt hur långt upp den blivit våt. Bara att läsa av antalet liter som återstår. Listen är tillräckligt tunn för att klara en svag böj på slangen ner till tanken.Verkar dessutom inte slitas då jag haft samma list dom senaste 40 åren.
Enda nackdelen som jag ser det är att TS får svårt att koppla in den lösningen på NMEA2000 😝.
- 3
-
1 timme sedan skrev Hallehn:...men han brukar muttra lite om att det skulle gå fortare om båtägarna hade märkt ut sina lyftpunkter & jag hittade inga på den här båten
Precis som nämnts är det inte bara båten i sig utan även prylarna man lyfter med och dess dimensioner som bestämmer lyftpunkterna. Samt bunkerstatus på båten.
I vår båtklubb (med egen traverskran för oss under 8 ton och med båtvagn) är det också ett tydligt önskemål om uppmärkta positioner. Men första gången vi lyfte båten fanns naturligtvis en förståelse för att vi inte visste alls (rak axelbåt med ett flertal tankar på totalt uppåt 1000 liter). Efter denna första gång så sitter dock numera små markeringar (liten bit eltejp i underkant på fenderlisten) på ungefärligt ställe, som passar just vår traverskrans lyftoks storlek.
Men det stämmer aldrig exakt, då man aldrig har exakt lika mycket bränsle o.s.v. i båten. Så ett eller två omtag med lite finjustering emellan är "standard" även hos oss, för närmare än så här kommer vi inte.
- 1
-
8 minuter sedan skrev Georg_Ohm:Så det kan vara en hel del vinst med att ha en ny fräsch 8mm2 kabel från generatorn till eventuellt skiljerelä/skiljediod, huvudbrytare/batterifrånskiljare och sedan till batteriets pluspol. kabeln mellan generator och batteri är nog en av båtens viktigaste kablar.
Personligen tror jag knappast den utgör någon större förbättringspotential, eftersom laddströmmen redan är s.a.s. i "rätt härad".
Om man drar nytt så kan det väl vara bra att dra om det så, men känns inte som prio på en installation som redan gör sitt jobb.
- 1
-
10 minuter sedan skrev Skeebum:Ok. Skulle jag vinna något på att byta den tunnare kabeln mellan startmotor och generator?
Knappast, då den ju är kort (spänningsfallet vid 1m 6mm² och 15A är under 0,05V).
För att vara extra tydlig så har du alltså med största sannolikhet inget fel i din anläggning, för batterierna beter sig precis som bly/syrabatterier förväntas göra och med en laddström som inte alls är onormal. Du får helt enkelt förlika dig med att det tar tid att ladda batterierna.
13 minuter sedan skrev Skeebum:Jag läser av värdena via en victron shunt. Primärt kopplat på förbrukningsbatterierna, sekundärt på startbatteriet
Shunten är väl bara kopplad att mäta strömmen på förbrukarbatterierna - alltid ? Att den sedan också kan mäta spänningen på startbatteriet har ju inget med själva strömshunten och strömmätningen att göra.
I annat fall skulle du ju ha två separata strömshuntar.
-
26 minuter sedan skrev Hybro:Mina tre AGM glufsar vardera i sig 15 A vid laddning om de är halvtomma
Hur mycket ström ett batteri slukar i sig mer exakt varierar stort beroende på tid sedan laddstart, laddspänning och batteriets urladdning/status. Även andra faktorer såsom ålder o.s.v.
Så både @Hybros och TS värden är fullt rimliga och kan betraktas som normala och förväntade.
(F.ö. orsakar de nuvarande 5m 20mm² bara ett spänningsfall på kring 0,06V vid 15A, så att byta ut den kabeln är för TS bortkastade pengar).
- 2
-
Gissar att du menar att strömmen kommer upp i 15A resp 7-10A, inte avser kapaciteten som laddats i över tid (Ah) ? Ah är kapacitet/energi, Ampere x tid/timmar, medan bara A är strömmen 😉
Det du beskriver är dock helt normalt och inget fel. För att ladda ett bly/syrabatteri lägger laddaren/generatorn på en spänning högre än batteriets vilospänning, t ex 14,0V. Inte så hög att batteriet börjar gasa (vilket en del laddare gör i alla fall) men så hög som möjligt för att få batteriet att dra i sig så mycket laddström så snabbt det går.
Det är nämligen batteriet själv som bestämmer hur mycket laddström det vill sluka i sig, och den faktiska laddströmmen har sällan så mycket att göra med det som är stämplat på t ex en generator (i ditt fall 55A) - så länge denna är högre än strömmen batteriet vill ha.
Ett rejält urladdat bly/syrabatteri drar precis som du skriver i sig en hel del ström initialt. Typiskt de värden du nämner. Men detta sjunker sedan ganska snabbt, och för att ladda i de sista 10-20% kan laddningen behöva stå på upp till ett dygn.
De som "startar motorn för att ladda batterierna" och kör 15-30 min får alltså sällan i mer än 5-10% kapacitet under denna tid. Fast de flesta vet nog inte om det, och det känns ju bra....
Den ändringen i kablaget du talar om kommer bara förbättra/snabba upp laddningen marginellt, och dessutom mest bara i början. Skulle inte tro att det handlar om mer än 3-10%. Det tar helt enkelt tid att ladda ett bly/syrabatteri, och måste få göra det - om man inte vill höja spänningen till marginalen med risk att radikalt förkorta batteriets livslängd.
Skillnad är strömladdade batterier som har annan kemi, t ex Litium, där man kan forcera in strömmen/energin på ett annat sätt.
- 4
-
Biltemas sortiment är gamla WEMAs, och givarna är samma som dessa (och därmed samma modell som sitter i många båtar).
Om jag inte tar fel så är dock WEMA numera mest ett varumärke (utom möjligen i UK ?) som ägs av KUS (?), som har snarlika givare, instrument samt en hel del ytterligare i den vägen. Det var väl ungefär i denna veva som instrument och givare, identiska med gamla WEMA, dök upp i Biltemas sortiment (fast utan texten "WEMA" på instrumenten förstås). Inte långsökt att möjligheten att parallellsälja dessa från fabriken öppnades i och med att WEMA gick upp i KUS....
https://news.thomasnet.com/companystory/wema-usa-inc-is-now-kus-20050903
Hursomhelst är det precis som TS beskriver. Jag har t ex 250 liters vattentank som jag sällan fyller speciellt mycket (då vattnet hinner bli "gammal" annars. Givaren går via en översättare in på NMEA2000 så har jag på digitala stapeln på en display antingen 0, 33 eller 66 liter t ex. Känns grovt, men jag har lärt mig leva med det.
Det är nästan uteslutande denna varianten med ett gäng fasta resistanser, magnetkänsliga hallelement (ev. tungelement) och en magnet inkapslad i flottör som gäller, oavsett om man handlar den på Biltema eller fina Båtbutiken. Givaren som @Lintott länkar till är betydligt bättre när det gäller upplösning och fungerar bra i "rena" vätskor. Men en sjuka är att motståndstråden som släpskon glider över med tiden blir nedsliten och går av. Typiskt är då att mätaren bara fungerar på en del av mätområdet.
-
Jag har (numera) både vattenburen och luftburen värme. Men den vattenburna (Eberspächer 5kW) används bara för att värma vattnet i varmvattenberedaren.
I din situation så hade jag installerat en luftburen. Skälen har du fått ovan, och inte minst enkelheten samt att du slipper ett extra vattensystem (med expansionskärl, glykolvatten, cirkulationspump o.s.v.).
Visst är det tystare om vattenradiatorer än luftutblås men den vattenburna värmaren är inte speciellt tyst i sig. Visserligen låter det kanske då inte där man då sover. Men min erfarenhet är densamma som @Lintotts - luftvärmaren går sällan på mer än någon av de lägsta effekterna/fläkthastigheterna när den väl fått upp temperaturen, och då är det så tyst från utblåsen att man måste hålla handen framför för att avgöra om värmaren är igång eller inte. För hör den gör jag inte....
Sedan finns det många mycket prisvärda kinakopior på Eber och Webasto, mer till "rätt" pris, dvs vad en värmare med denna enkla teknik egentligen skall kosta. Men kolla upp vad som ingår, för behöver du komplettera i svenska butiker kan priset snabbt dra iväg. En avgasljuddämpare (modellen för båt, inte "lådan" avsedd för bilinstallation i rostande plåt) är nästan ett måste, likaså ett lämpligt avgasutblås. En ljuddämpare på inblåsluften är heller inte fel.
En annan fördel med luftburen värme är att du får bra ventilation av båten, då inluften till värmaren tas utifrån. Och de flesta har även ett friskluftsläge, dvs du kan köra fläkten separat utan värme. Till din båt är en luftvärmare på 2kW tillräckligt.
En POD-värmare hade jag inte övervägt. Men det är jag, andra kanske hade gjort det.
- 1
-
46 minuter sedan skrev Yamarin-79:Verkar vara kortslutning i motor. Den ger spänning åt bägge håll oavsett om man kör vänster eller höger.
Har du kortslutning i motorn skulle säkringen flyga all världens väg eller kablaget brinna upp (om du inte har säkring).
Gissar snarare på avbrott. T ex kol som kanske är slut ?
-
50 minuter sedan skrev jorgenkarls:Min tanke var att om man listade ut vilka stift som är plus och minus så kan jag i alla fall mäta på på kontakten i båten och se om den är hel.
Fast du skrev ju först:
11 timmar sedan skrev jorgenkarls:Tänkte börja med att koppla på ström på GPS för att se om den vaknar till liv.
Men man kan ju göra båda 😉
Dock är det inte riktigt så enkelt att mäta som du tänker göra. För om du mäter i kontakten (med knappnålar instuckna i hylsorna i donet eller små komponentavklipp för att "simulera" stiften då mätpinnarna sannolikt är för stora), har du ingen belastning. Trots vilken risig okontakt som helst på vägen dit kommer du kunna ha matningsspänning enligt instrumentet (eftersom dess belastning av matningen är i princip obefintlig), men ändå kanske inte få ett enda liv i instrumentet i alla fall via den matningen.
Bättre är att du följer kabeln tillbaka in i båten och mäter där +/- är skarvade (vanligen en röd och svart), med instrumentet anslutet. Kablagen som följer med instrumenten brukar inte vara speciellt långa, så du har sannolikt en skarv ganska snart innanför panelen. Du ser då också om spänning finns men dippar när du försöker slå på instrumentet t ex.
Då slipper du också riskerna med och omaket att pricka rätt hylskontakt i donet i båten och/eller riskera att råka kortsluta något vid den mätningen. För det är pilligt.
- 1
-
2 minuter sedan skrev ABC:Vore intressant att få veta om det finns planer på att fixa det eller om det är ferriter som gäller.
Ferriter utanpå är lite som konstgjord andning och inget man som kund skall acceptera. EMC-problem skall tillverkaren lösa, inte kunden.
EMC-kraven på utrustning som denna är stränga, och uppfyller inte produkten kravet är det rent definitionsmässigt fel på den. Och inte heller ok rent juridiskt för Victron att sälja om kraven inte efterlevs.
Tror det viktigaste är att reklamera och göra Victron uppmärksamma på problemet, då det egentligen är ganska enkelt (om man vet vad man gör) att åtgärda detta inne i designen. Och min erfarenhet av Victron är att de knappast vill ha dåliga produkter på marknaden som solkar ner deras namn.
- 1
-
19 minuter sedan skrev Jorgen01:Ursäkta, men han skriver 1 dl på 10 liter.
Men nu glömmer vi detta och går vidare, ber ännu en gång om ursäkt för mitt påpekande.😀😀
Ja, nu ja.
Men så stod det inte från början. Dock kan man ju redigera inlägg/felskrivningar på MG, vilket TS gjorde och som dessutom tydligt framgår i inläggen ovan att det har gjorts.
- 1
-
2 timmar sedan skrev Kenneth_S:Jag begär en lösenordsåterställning, går in i mailen och skriver om lösenordet och då kommer jag in. Stänger webläsaren för att senare gå in igen - Och då är det samma visa med lösenordet, det är felaktigt får jag meddelande igen
Men gör du en lösenordsuppdatering i webbläsaren när du skrivit in det som gjorde att du kom in ? De flesta läsare brukar reagera över att det inte är samma som de har lagrat och frågar varefter man medvetet måste klicka att den skall uppdatera det som sparas till det nya. Inte bara klicka bort meddelandet.
Kanske elementär kunskap för dig och att du redan gjort detta steg, men skriver det ifall att.... 😉
läckage
in Motorboats
Posted
Säker på att det kommer från flänsen/fästet och inte är olja som runnit ner/spill efter påfyllningen (eller utjäsning) ? Ser lite söligt ut kring pluggen, och oljan kan flytta sig neråt i väldigt tunn hinna.
Om du inte gjort det, så gör ordentligt rent/avfetta och torka torrt. För med spår av olja nedanför pluggen (som det ser ut på bilden) kan man inte vara säker.