Jump to content
Thursday 13 August 2020

Bukis

Medlemmar
 • Content Count

  47
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bukis

 1. I annonsen står det ju att det är tek-dek!(?) vilket tydligen är sånt som man kan se på länken nedan.. skruvas inte fast och är således inte ett läkande teak-däck! http://www.myggenasmarin.se/index.php?page=tekdek
 2. Hej Om jag köper ett rullsystem, vilket bör jag välja? Om jag i fortsättningen även vill använda mina nuvarande segel. Går detta? Självslående fock, genua 1, 2. Båten är en Lady Helmsman.
 3. hej. Ska täta gängor på en kulventil till genomföring. Jag undrar om biltemas gängtätning funkar bra? Har letat överallt efter loctite 577 som sägs vara bra, men en hittat. Funkar biltema som komplement? http://www.biltema.se/sv/Bilvard/Tatning/Gangtatning-2000031437/
 4. Hej Jag har plockat bort min gamla kran som läckt genom gängorna. Har beställt nytt, i något plast/kompositmaterial.. volvo penta! Jag blev tvungen att plocka bort en av bultarna mellan drev och motor för att kunna snurra ut kranen.. den skruvades enkelt av med skiftnyckel.. Jag återkommer när jag fått hem grejerna o meddelar om det passar!
 5. Tack för tabellen. Är det där varianter på generatorer som finns till MD7 eller? Jag har en Motorola generator, båda motorolorna i tabellen har W :-) Frågan är då vilken terminal som är W?
 6. Hej! Undrar om det kan tänkas finnas en utgång för varvräknare på denna generator? Från pinnen längst ned till vänster vidare upp står det: Output Negativ Output Positiv Regulator Term. Field Term. (Tom) Stator Term. Vad betyder detta?
 7. Köp en maxi 84, eller 87, eller någon annan maxibåt, du får bra boutrymmen och det är fina båtar att segla (inga racers möjligen).. Vi hade en maxi 77 att börja med, då utan barn. Fin båt som funkar klockrent att bo i! Men eftersom din budget tillåter mer så skulle jag föreslå en större maxi-modell. Trygga båtar som man får för ingenting! Jag hade aldrig seglat innan vi köpte maxin, men jag lärde mig på en halvtimme, så svårt är det inte! Skulle jag köpa en motorbåt så skulle jag nog köpa en monark 690 eller en monark 670. Lite olika båttyper visserligen, 690 för att jag gillar snipans utseende. 670 för att det är bra att kunna stänga om sig (någon fördel måste den ju ha mot segelbåten).
 8. Nu har ju vintern passerat och tjälen börjat släppa. Det var en stor puckel under vaggan som nu försvunnit, båten har rört sig upp och ner och jag har fått justera åt olika håll på olika stöttor. Allt går att stänga som det ska! Man ser inga bucklor i skrovet eller så..
 9. Bukis

  Val av värmare?

  Hej! Har installerat värmaren. Den värmer gott! Ljudnivån är dock inte så låg som man kan tänka sig enligt reklamen. Fläkten brummar ju en del, samt att pumpen klickar rytmiskt.. Jag antar att man blir van..
 10. Bukis

  Val av värmare?

  Enligt andra jag har pratat med ska den vara ganska tyst.. Men du har ju något att jämföra med. Vilken modell av 2400 var detta? en ny eller gammal? är det en ny 1800 t (sail)?
 11. Bukis

  Val av värmare?

  Hej på er. Snabbt gjort. Nu har jag beställt en ny värmare. En Wallas 1800t som ska sitta vid toan precis som den gamla. Jag måste ersätta skorstenen mot en ny men det finns en täckplatta som gör att den nya passar i samma hål. I övrigt har jag ju alla genomföringar i båten klar. totalt med slangar och skorsten osv gick det på 15500 ca. Det tycker jag var ett bra pris. Fördelen med wallasvärmaren är att den verkar tyst och den är riktigt strömsnål, som mest 0,5A. Det kändes aldrig aktuellt att sätta in en eberspächer eller en webasto bak i något stuvfack eftersom båten är väldigt lång och jag hade blivit tvungen att ta upp nya hål för värmeslangar.
 12. Jag ska dit och skruva upp dessa lite. Det finns ju ingen anledning att de "pressar på" om den lutar i den riktning de pressar så att säga. Jag blir åtminstone lugnad av era kommenterar, särskilt det om propelleraxeln. Det finns inga som helst tecken på sprickor eller liknande. Det finns heller inga "buktningar" där stöttorna ligger mot, utan botten känns helt slät. Men kälen i marken har gjort att aktern har lyft lite från backen jämfört med ursprungsläget (typ 1cm).
 13. Jag har justerbara stöttor. Men det finns tyvärr ingen marginal att justera ena sidan.. Man kan även se att båten lutar lite åt det hållet. Det är en väldigt liten lutning och den har gjort så sedan vi tog ställde den där, men jag uppmärksammade det inte direkt.. Jag kan ju dock lätta på andra sidan. Det kanske gör att båten av sig själv rätar upp sig om den försöker sjunka.. Den är dock sammanbunden med vaggan, står på trä som är på vaggan så att säga. Vill helst slippa ta bort täckningen och beställa en lastbil för att lyfta på plats.. frågan är vad som händer om man lyfter om båten nu när marken har rört på sig av tjäle?
 14. Hej Var tidigare till båten och märkte att toalettdörren samt luckan till skåpet under vasken var svåra att stänga. Jag var liksom tvungen att "lyfta" lite för att de skulle gå in. Det betyder förmodligen att båten har rört på sig under uppställningen. Den är 40 fot och står på en press & son vagga modell större. Jag blir såklart nojig över detta, precis som jag blir om allt annat som man känner att man inte har kontroll över. Vad tror ni. Går detta tillbaks eller kommer min båt vara en banan till våren?
 15. Bukis

  Val av värmare?

  Tack för svaren. Ska ringa imorgon och höra med några försäljare av denna maskin. Det verkar som 22dt är en toppenvärmare med väldigt låg förbrukning.. även fotogenvarianten av 1800t Det verkar uppenbart som att dessa effekter räcker till med tanke på bhemacs värmebehov även vid kallgrader. Vi använder ju bara båten tidig höst, sommar och sen vår. Christer N: Ja det kan nog bli en tyst och bra brännare om den går på lågeffekt. Det finns tyvärr ingen anslutning idag utan det har tidigare funnits en separat fotogentank i ett närliggande stuvfack, så det bör ju gå att anordna igen. Det jag är mest rädd för är diesellukt i båten.
 16. Bukis

  Val av värmare?

  Jag planerar att köpa nytt eller bättre begagnat.. hade hoppas på att kunna nyttja den befintliga anslutningen i taket men jag är osäker på vilka fler hål som behöver göras.
 17. Bukis

  Val av värmare?

  All right! Det är då ett alternativ. Min andra fundering är.. Behövs följande genomföringar i båten: *ett för avgasutsläppet? *ett för intag av förbränningsluft? *ett för intag av varmluft / ventilation? Jag har ett avgasutsläpp åtminstone i taket. Bör väl ha det övriga också om det suttit en gammal Wallas 1800? dvs hål i alla fall
 18. Bukis

  Val av värmare?

  Tack för svaret. Jag läste att man inte skulle göra blanda in motorns bränslesystem eftersom det ökar risken för tjuvluft. Vad händer om det blir fel på värmaren och luft kommer in den vägen? Risken kanske är oerhört liten visserligen. Man kan ju också sätta en kran på värmarens anslutning så att den går att koppla bort om det blir tjuvluft.
 19. Bukis

  Val av värmare?

  Hej, Har en Lady Helmsman där det tidigare suttit en wallas 1800 monterad vid toaletten. Den är utslängd sedan länge men skorstensgenomföringen finns kvar på däck. Min fråga är: Vilken värmare bör jag välja? Räcker en wallas 1800 fotogen? Bör jag välja wallas 22dt och kan jag återanvända ex. genomföringen för skorsten? Det vore skönt att slippa göra fler hål! hål ger mig ångest. Räcker en värmare kring 2kw? Kanske ska jag skippa wallas och köra på eber eller webasto? och isåfall varför? Vilken är tystast? Hur borrar jag hål på min rostfria dieseltank utan att elda upp båten? Kan jag ha en separat tank i närheten av toaletten? Det vore kanske det bästa, men jag är extremt rädd för att det ska bli diesellukt i båten om jag har en sådan värmare. Frågorna är många och jag har läst alla trådar jag hittar kring ämnet men ingen ger någon direkt klarhet utan det verkar finnas de som förespråkar 4kw värmare alltid, medan andra förespråkar så liten som möjligt så den får gå på full effekt istället för att starta och stoppa. Det finns de som förespråkar ena märket framför det andra o.s.v. Men vad är bäst för mig?
 20. Bukis

  Nästa säsong

  Hej på er, Ser ni fram emot nästa seglingssommar? Det är inte länge kvar nu. Vintern går fort. Snart är det december, med advent och allt det "mys" som finns kring detta. Därefter är det januari, vitt och fint, och då kan man åka längdskidor, ända fram till slutet av mars i de bästa av världar. Därefter är det april och då kan man täcka av BÅTEN och stå på hamnplan i solsken och putsa på båten,! Då är det roliga igång igen.. Eller hur? I mitten av maj sätter är båten i sjön, därefter har vi en lång period av segling framför oss. Vad har ni för planer? Vi ska bara segla lite runt i Höga kusten där vi har båten. En ny båt för säsongen också, vilket känns bra! En härlig period som väntar med andra ord. :-)
 21. Ja det kanske funkar sålänge funktionen av summen fortfarande finns för oljetryck och temperatur. Jag är egentligen inte intresserad av laddsummefunktion, det borde räcka med att lampan t ar hand om det, åtminstone sålänge det beter sig som det nu gör.
 22. Hej! Den ser ut ungefär som den där. Men det känns som jag har fler anslutningar eller vad jag ska säga. Hur som helst så funkar laddningen igen. Jag hittade en sk. "TWC-regulator" (typ 1). Jag drog ur kontakten till den och satte sedan tillbaks den igen, då funkade det. Nu lyser laddlampan vid start men slutar lysa vid lite varv (den blinkar dock ett tag). Dock piper det då lite olika vid olika frekvenser. Just blinkningen styrs tydligen av TWC-regulatorn vad jag kan förstå, tyder på att det inte är så bra laddning som det ska vara, typ.. Frågan är då hur jag får bort pipet.. ?
 23. Vart sitter laddningsrelät på en sån här? Jag pratade med en elektrisk verkstad som trodde att det var relät. Jag har kollat på elritningen men inte funnit något laddningsrelä i kretsen? De hade provkört generatorn med en laddningsrelä från bosch. Tyvärr så laddade den ganska dåligt, typ 25 a under belastning. Men tillräckligt för att släcka laddlampor osv.
 24. Tack för svaren. Om jag mäter bak på generatorn, dvs på den anslutning som går mot batteriets pluspol samt mot den anslutning som går mot jord. Om kolen/generatorn är hel, ska jag då inte få fram ett mätvärde som är omkring 14.5 när motorn är igång? Eller är utspänningen där styrd av något relä eller liknande? Det finns ju fler kontakter bak på generatorn (ex laddlampa)..
 25. Hur stor är motorn? Stora fyrtaktare kan ju vara rätt tunga speciellt om man inte får rätt vinkel att dra i så att säga. Annars låter det som att växeln kan ligga i, kolla friläget. Prova att snurra på propellern för hand. Om den går runt utan det minsta motstånd är friläget i.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy