Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Jesper-Visby

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    171
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Jesper-Visby

  1. Klart du ska bli en fidraseglare. Har själv seglat Storfidra några år och även där får man vara tålmodig på kryssen. Men Åke Mattsson m.fl har ju bevisligen lyckats ta sig dit de vill och någon klok person här på forumet sade ett par gånger att i en fodra räcker ju seglingen längre. För det är ju segla man vill. Är den så fin som du beskriver så känns det synnerligen prisvärt. Lycka till!
  2. Jag tänker att det verkar väldigt konstigt. Omega 30 slutade tillverkas andra halvan av 80-talet.
  3. Vi har också kört med Hempel Hard Copper men vi grundade med Hempels undervattensprimer emellan.
  4. Enligt en av de andra medlemmarna i Dehlerklubben verkar TBS-mattan i polyurethan verkar trivas riktigt bra ihop med den polyurethanbaserade International Interdeck 👍. Tänker själv prova i vår.
  5. Tror nog att skruv funkar utmärkt, lägg på lite loctite så isolerar det. Många av mina beslag på bom och mast på Storfidran från 74 var skruvade. Funkat i 43 år och hade inga tendenser att ge upp ännu på ett bra tag.
  6. Djupet är inget problem men vinden är som tidigare nämnts avgörande. Ring och anmäl din ankomst innan. Stora Karlsö är fantastiskt och väl värt ett besök.
  7. Det är redan svårt att sälja så gamla båtar, eller kanske till och med svårt att sälja båtar överlag. Biancan ser visserligen ut att vara i gott skick (i alla fall invändig), men i mina ögon kraftigt överprissatt sett till dagens marknad, trots nya segel. Sen tycker jag inte att kakel hör hemma på en båt, i alla fall inte i den storleken. Ska du dessutom frakta båten på lastbil låter det vansinnigt dyrt. Tycker dock du har gjort helt rätt beslut att inte ensamsegla den sträckan som nybörjare, men det verkar vettigare att hitta en annan båt istället. Men vill göra några ändringar i din utrustningslista ändå: - Bärbar vhf. Tänk på att du behöver både tillstånd och certifikat (SRC). Varför inte installera en fast VHF? - Överlevnadsdräkt (overkill?) Överlevnadsdräkt lär du inte ha någon nytta av, men en flytoverall eller seglarställ kan vara trevligt om du ska segla när det är kallt. - Nödraketer,nödbloss osv. Jag skulle skippa detta. Ska du ensamsegla mycket och vill kunna kalla på hjälp tycker jag att en PLB är en bättre idé. - Rep för att knyta fast sig i båten ifall man skulle ramla överbord. Ja, men se till att köpa en flytväst med inbyggd sele, köp eller gör en säkerhetslina med brandhakar (en kort och en lång del) samt montera jackstays. Linan ska helst vara så kort att du aldrig ramlar överbord. På min lista står även möjligheten att sätta och reva segel från sittbrunn högt upp. Särskilt om man seglar ensam. Bekvämt och lite säkrare.
  8. pris? och info om båten tack Skickade dig ett DM, hoppas du fick det.
  9. Storfidran rekommenderas varmt. Finns en riktigt fin på Gotland. ;-) Lite kortare hem än från Gbg.
  10. Samma sak med min md7b. Har för mig att köldstartsläget aktiveras genom att reglaget förs till läge fullt och sedan tillbaka till ca halv gas. Det funkar iaf bra på det viset och funkar inte alls utan kallare dagar eller om det gått en tid mellan starterna.
  11. Hela min Storfidra är isolerad med grått liggunderlag som sedan är klätt med grön nålfiltmatta. Låter lite märkligt men det är riktigt snyggt och väldigt slitstarkt.
  12. Hela min Storfidra är isolerad med grått liggunderlag som sedan är klätt med grön nålfiltmatta. Låter lite märkligt men det är riktigt snyggt och väldigt slitstarkt.
  13. SMHI's kustväder över Gotlands farvatten brukar stämma bra. En en gång, välkomna!!
  14. Och fäster typ en sån här på noafästet där plotterns ordinarie fäste skruvas fast. http://www.hjertmans.se/produkter/segling/noa/noa-allroundplatta
  15. Kanon! Har du bandspänne också eller är det bara snäppspännen? Jag har snäppspänne och bandspänne på varje band/rem Har funderat på det men krävs det inte särskild infästning för seglet i bomen? Jag har ju en likränna som seglet ligger i precis som rullgenuan. Det är alltså inte "fritt hängande" eller sitter i travare. Hänger ni med?
  16. Funkar utmärkt med din tänkta lösning för bomkapellet. Har precis den lösningen själv.
  17. Går man från Nynäshamn eller Öja så bör man tänka på Gotlandsfärjan. Vi lade en något mer västlig kurs än färjans rutt för att slippa tänka på att vara i vägen. Den går ju nu för tiden i knappt 30 knop och närmar sig snabbt. Håller med om ovan gällande Lickershamn, mycket trevlig hamn med restaurang, fiskbutik samt promenadavstånd till mataffär. Välkomna till Öjn!!
  18. Claes, det är precis det jag befarar och har hört kan hända. Frågan är om det händer och jag faktiskt tappat av vattnet, går det då att få det tätt igen?
  19. Hej! Jag tänkte byta spridare på min VP MD7b. Den är ganska rykig, förmodligen av oförbränd diesel. Har fått tag i bättre begagnade och nyjusterade spridare. Nu till frågan. Behöver jag tömma kylvattnet eller tänka på något övrigt innan jag börjar bytet?
  20. Hade samma fenomen på min Storfidra förra året vid påmastning. Kunde till och med ta bort två(har dubbla akterstag) förlängningar på ca 5 cm men lyckas ändå inte riktigt spänna upp förstaget. Skall nu montera http://www.bartonmarine.com/tech-info-Block-Systems-8-1-Split-backstay.asp för att ha möjlighet att variera ansättningen.
  21. In october you won't have to worry about crowded marinas or harbours around Gotland. They are as good as empty that time of year.
  22. Lägger på och polerar med Biltemas polish med dubbelhövdad maskin med skumrundeller. Polerar rent för hand med polerduk. Lägger på Biltemas vax för hand med och polerar av med samma maskin men med bomullsrondeller. Avslutar för hand med polerduk. Bedömer att metoden ihärdigheten och noggranheten är det som avgör snarare än val av tillverkare på polish och vax. Min Storfidra är 42 år och glänser som om den var ny.
  23. Jag gjorde exakt samma övning förra året och sågade med sticksåg och relativt fint blad. Funkade kanon och jag är helnöjd.
×
×
  • Skapa nytt...