Jump to content
Tuesday 19 January 2021

anje

Medlemmar
 • Content Count

  31
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by anje

 1. Hej!! Har läst o måste säga att jag förundras av all skepsis om att dricka vatten från båttanken! Min historia: Vi köpte nuvarande båt 2005 o på vintern efter kollade jag både dieseltank o va tank båda i rostfritt,OBS detta,ingen hade nån manlucka,båten är av 1981 års modell, så först var det att göra hål i båda tankarna o i dieseltanken var det tur att jag kollade,fullt med"goja" på tankbotten men va-tanken var spegelblank inuti!! Vad säger då detta,jag tror att eftersom tankarna är gjorda av rostfritt så kommer inget ljus in som kan påverka innehållet,av diesel blir det ju tyvärr "goja" det vet ju alla men vatten som kommer från det kommunala nätet verkar ju inte påverkas på samma sätt om inget ljus kommer in. I vår tidigare båt var va-tanken i plast o den behövde göras ren helst varje år men även det vattnet drack vi utan några som helst besvär från våra magar. Denna båt köpte vi 1982, så under alla år från dess till idag har vi druckit o kokat kaffe av vårt "tankvatten"!!
 2. Har nu löst sig till belåtenhet,letade på nätet lite till o hittade då Marinexpress i Lysekil som har öppet hela sommaren,dom har samma display,så det blev en tur dit, visserligen lite dyrare men inget att orda om,så nu fungerar timräknaren igen.
 3. Gick in på boatstuff.se men hemsidan var nedlagd men det fanns en mailadress så jag skickade ett mail o får hoppas på positivt svar!
 4. Hej igen,tack för tipset,har kollat hos drevdelar som har semesterstängt till 3 aug men har tel -tid 10-14 ska kolla med dom imorn,vi har en duktig elektronikreparatör i Tanumshede som hjälper mig med pillet i varvräknaren
 5. Hej,behöver lite hjälp med följande,vi har en Yanmar 4-cylindrig motor från 2010 vars timräknare ifjol började med att vara lite otydlig på den display som finns,i år syns den inte alls i dagsljus men vid hemfärd senast då det började skymma kunde jag urskilja ett svagt fladdrande med siffrorna,min fråga är alltså,vad beror det på att displayen inte visar siffrorna tydligt och vad är att göra åt detta?
 6. Jag ansökte om kontokort för privatperson o på den vägen är det,dom har oskattad diesel också för fiskebåtar o liknande båtar ,obs att privat personer kan inte tanka skattefritt eller momsfritt,det finns i respektive kort så detta är inget konstigt,det står var o en fritt att ansöka om kort!!!
 7. Hej,vill bara nämna att Kungshamnsfiskarna i sin tapp i Grebbestad säljer grön diesel med moms för 13,91,detta var när fakturan för juli kom!!!
 8. Hej,ska berätta en sedelärande historia ang. okynneskörande med småbåtar,för bra många år sedan låg vi vid Brandskären,norr Lysekil.Detta var när dom små röda Pioneerjollarna var mycket populära. En sån där fin sommarkväll med i stortsett slätt vatten o solen på väg ner så börjar en liten grabb att köra fram o tillbaka o det blev många gånger,vid den lilla ön mittemot låg det två segelbåtar där besättningarna satt på land o myste men så när grabben närmade sig den femtielfte gången så höjdes deras stoj en aning när han kom nästa gång så applåderade dom vid nästa passage så visste jublet inga gränser o då reagerade pappan i familjen o kallade in grabben o då återställdes lungnet kring Brandskären. Man kanske inte behöver skälla alltid om nån inte alltid gör vad som är lämpligt vid varje tillfälle,jag tycker att segelbåtsbesättningarnas sätt att påtala vad dom tyckte var fel,var helt suveränt,vi log både inombords och "utombords".
 9. Havstensunds tömningsstation ligger strax söder om GBM,mycket lätt att komma till fungerade kanon den 7juli ,ny anläggning med genomskinlig slang
 10. Jag tömde tanken med hjälp av samma vaccumsug som när jag byter olja på motorn,när den blir full så är det bara att hälla över till annan dunk,tog lite tid men fungerade alldeles utmärkt o inte söligt heller
 11. anje

  Göra ren dieseltank

  Ja nog vet jag att rapsolja löses upp av diskmedel,men det var ju ingen rapsolja som fanns på tankbotten,rapsoljan är ju gulaktig om jag inte är helt fel ute,eller? (ironi) Vad händer när "sörjan" bildas? Och hur? Jag menar att vara seriös,o undanber mig kommentarer som inte tillför nåt. Hoppas att nån kan förklara vad som händer i tanken när dieseln väl finns där o dessa avlagringar bildas,har haft "landdiesel" i tanken under många år o inte sett detta förrut utan då har det varit sk "dieselbakterier",slemmiga saker som flutit runt o riskerat att täppa till insugningsrör o filter. OBS det fanns inget vatten på botten av tanken,kan medlet som jag använt ha hjälpt mot detta?
 12. Hej! Efter upptagning tänkte jag göra ren dieseltanken o började med att tömma den diesel som var kvar,när tanken var tom tog jag en passande diskborste o borstade på tankbotten (rostfri tank) ,tänkte att beläggningen skulle lossna lätt men borsten såg ut som om insidan var nytjärad inget löste sig i den lilla diesel som var kvar,det som fastnade i borsten var som tjock tjära,kolsvart klibbig o fet,åkte hem för att kolla vad som kunde vara lämpligt att använda som rengöringsmedel,provade att tvätta borsten i följande i tur o ordning,lacknafta,bensin,förtunning och aceton inget löste upp "tjäran",pratade med en granne som är lite klurig,efter lite prat så gick han ut i köket o sade glatt ,använd Yes diskmedel, o det visade sig borsten blev ren. Vid nästa besök i båten tog jag lite diskmedel som fanns i båten o slog i tanken,borstade lite med samma borsta o vips löste sig beläggningen i tanken,allt är inte gjort än men det ser ut att fungera. Min undran är hur detta fungerar,jag trodde ju att de tidigare nämnda medlen var fettlösande i olika grad. Kan någon kemikunnig person förklara hur detta hänger ihop. Dieseln är tankad från "landtapp" o inga långa slemmiga trådar eller vatten fanns i botten på tanken,jag brukar fylla på med ett sånt här medel som sägs ska vara bra,inte vid varje tankning men så ofta som minnet är med.
 13. Hej,då kan man väl säga att rekordet har nog Svinnäs Marina i Grebbestad,Diesel kostade den 10/7 hör o häpna 17,40, bensin ytterligare 1:- alltså 18,40!!! Någon som är dyrare?
 14. anje

  Wallasvärmare

  Värmaren hänger "ensam"i utrymmet under akterdäcket i en Westfjord 26 (snipa) o inga "buuande" hörs bara tickandet från pumpen o fläkten naturligtvis.
 15. anje

  Wallasvärmare

  Hej igen,ja nån konstig o inte riktigt frisk lukt är det,startar som den ska o ingen rök eller annat konstigt ljud bara tickandet från pumpen,luktar möjligen lite "instängd båtlukt"
 16. anje

  Wallasvärmare

  Hej,kan någon säga om det är troligt att avgaser kan komma in i utblåsningsluften på en Wallas 1800 som är mer än 10 år men lite använd. Stig
 17. HEJ IGEN!! Jula har en lödkolv för 99:- fungerar säkert alldeles utmärkt,liknande jag har o använt till att kapa rep i många år
 18. HEJ Använd en vanlig lödkolv,fungerar alldeles utmärkt.
 19. Hej,detta e tyvärr inget nytt,en episod för rätt många år sedan vid Brandskären i Bohuslän,då dom röda Pioneerdingarna var som populärast ,en mycket fin kväll, kavlungt,en grabb i troligen nyinköpt dinge med motor kör fram o tillbaka akter om oss o andra,efter en dryg halvtimmes körnig så började ett sällskap i en segelbåt tröttna nästa gång grabben kom förbi så var det spridda applåder från sällskapet nästa gång han kom förbi ökade bifallet tredje gången så utbröt fullständigt jubel o visslingar o vad hände då,jo pappan till grabben förstod vinken, han ropade in grabben o så var lugnet i viken återställt,inga hårda ord sagda.
 20. Bensinångor e inte farligast på sommaren utan vid minus 18gr är explosionsrisken störst,se till att jordningen fungerar även på påfyllningsröret (slangen),statisk laddning.
 21. anje

  LED-lampa stör radio

  Nej,vi hade ingen landström ansluten men grannbåten hade.
 22. anje

  LED-lampa stör radio

  Hej igen,det var FM-radion som stördes,skriver var för när jag var ner till båten idag o provade på nytt så fungerade både radio o LED-belysning som det skulle o även då tillsammans. Märkligt, men så var det hoppas bara att det så förblir.
 23. Hej,när radion är på o man tänder dom nyinköpta LED-lamporna i kojbelysningen så börjar radion att brusa o omöjlig att höra vad som sägs eller spelas,lamporna är köpta på Biltema,vi har en takbelysning köpt på samma ställe o den fungerar u.anm. kan någon förklara vad som händer. Tacksam för svar.
 24. Hej,Bunk marina i Grebbestad kan kanske vara svårslaget,härom dagen 17,20 för diesel
 25. Hej! Nu har vi gjort vår efterlängtade tur från Bohuslän via Vänern o Göta Kanal till ostkusten. Vår båt är en snipa,Westfjord 26. O nu till funderingarna,läste i en tidigare tråd att en del av båtfolket har lite svårt att hälsa när man möts o det stämmer,i allafall ju närmare Sthlm man kommer,om nu dessa ickehälsare kommer från huvudstaden vet ju bara dom själva,jämfört med hur det är i Bohuslän så är det nästan bara seglare som har lite svårt att lyfta på handen åt andra än seglare,nog om detta. Nästa fundering,vi lämnade Trosa måndag fm.efter helgen då himlens portar stod på vid gavel,alla som gått där vet att det är lite smalt närmast stan,men ändå blev vi omkörda av ett trevåningshusmed skepparen sittande högst upp,fart 16-18knop, avstånd till oss 12-15m o då förstår ju alla vad som händer,det gäller att snabbt som attan vända fören mot första vågen för att inte en olycka ska ske o i samband med detta så vänder jag mig om o får se att det kommer ytterligare ett hus dock lite mindre o dom får väja lite,jag försöker att teckna till dom att sänka farten lite men vad jag förstår så förstod dom inte vilka problem som uppstår när man passerar mindre båtar så nära och i dom farterna,det skulle vara intressant att veta hur dom tänker eller om det är nåt som dom aldrig bryr sig om,samma sak hände oss strax norr om Oxelösund i en smal passage,allt detta hände måndagen den 26 juli,om nu någon känner igen sig. En annan sak som slog mig,är att när man ska lägga till i en naturhamn o som i vårt fall hustrun står i fören när vi närmar oss land,varför var det så otroligt sällan som någon kom för att ta tampen,detta var också mest påtagligt ju närmare Sthlm man var o kom det någon så var det nästan alltid någon som var ,som dom säger i huvudstaden, från landsorten,jag försökte att göra detta så ofta som möjligt,o dom flesta var väldigt tacksamma o som jag uppfattade det mycket överraskade o det blev oftast ett mycket vänligt, OH Tack för hjälpen!! Det måste väl vara trevligare om man hjälps åt lite mer. Nu får ni inte tro att jag har nåt horn i sidan till Sthlmare , absolut inte, men det var så påtagligt att kom du som okänd så var det många som låtsades att dom inte såg eller hörde men det är ju som alltid,undantag finns. Ett stort tack till dom båtar med besättningar från Gävletrakten som vi träffade på vid Brunskäret strax NV om Möja,det var båtfolk av det mest vänliga slag som jag har träffat på. Det ska bli spännande att se vilka kommentarerna blir. Stig
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy