Jump to content
Sunday 26 May 2024

ljud

Medlemmar
 • Content Count

  227
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by ljud

 1. Kul att det blev sån respons! 😉 Jag undrar precis samma sak. Tänker också att de lite enklare stativen med lite fjärding borde vara bra mycket bättre än ofjädrat. Det man kan tänka sig är de mer påkostade alternativen håller sin funktion längre, om jag skulle gissa. Det är iaf skönt som tusan med såna där fläskiga gasfjädrade stolar, det känns som att skrovet går betydligt mjukare.
 2. Hej gott folk! Ska köpa ny däckställning till 7.5 meter båt och undrar om nån har erfarenhet av Biltemas däckställning för 3000:-? https://www.biltema.se/bat/batupplaggning/tackstallning/dackstallning-2000044612?gbraid=0AAAAADowiYgCivINoe2RoHLtVC6tHYgGv&gclid=Cj0KCQjwmICoBhDxARIsABXkXlJw06HXW63REaR8za9fRIWBm484yBfxrm2V-npepnv35y0_0DbxXjcaAq19EALw_wcB Det är klart jag hoppas på att komma undan så billigt, men lurar jag mig själv. Har tyvärr ingen möjlighet att åka och kolla på den, frågar därför här. tack o trevlig höst!
 3. Tack, va roligt att jag tänkt hyfsat rätt! Lustigt att jag just beställde ett Victron 110 ah AGM (32kg). Det är en klippig ö, dvs inte ens skottkärra går att köra, så den här lösningen verkar det enda rimliga. Undrar varför inte tex C-tek inte tillverkar batterilådor på deras laddare, jag skulle köpa en sån eftersom jag är lat.
 4. Hej, Jag bor på en ö april - oktober 100 meter från fastlandet och denna sträcka trafikeras flitigt, iaf två turer varje dag med en roddbåt med elmotor. Roddbåten ligger 30 meter från närmaste eluttag och istället för att lyfta ur batteriet för laddning vore det smidigare att dra fram ström ner till båten. Ser ni nån nackdel med att inte lyfta ur batteriet under säsongen och ladda i båten, förutsatt att det är ett bra marint AGM-batteri? Tänker att jag då skulle kunna skaffa ett med iaf 100 ah så att man slipper ladda så ofta. Skulle detta funka: batteri i batterilåda som också innehåller ctek-laddare som alltid är inkopplad för att lätt kopplas till eluttag? Tanken är att skydda batteri/laddare från direkt regn men det är ju en fuktig miljö och regnar gör det ju som bekant. Enormt tacksam för tips på upplägg!
 5. Slarvigt skrivet, men deplacementbåt skulle jag gärna ha inombordare men när det kommer till planande båtar är utombordare en självklarhet om man kör mycket och bryr sig om bränsleekonomin.
 6. Gammal tråd, men båten jag har nu väger 1.7 ton och är över 7 meter som drar 1 l/d i 26 knop. Det är en Yamaha F300. Jag tycker det finns mycket snyggare båtar med inombordare, men det som hindrar mig är den hopplösa bränsleåtgången på planande båtar. Att dom är stöldbegärliga säger ju allt, varken stora utombordare eller inombordare är speciellt smidiga att stjäla.
 7. Hej hörni och tack för alla svar! Jag ber om ursäkt för att jag inte svarat på era frågor, stör på mig trådskapare som bara drar. Vid 300 hk trodde jag aldrig att man använde aluminiumproppar. Så det är stål. Även om det är hårt skulle propellern få repor, om den inte fick jack, och den ser helt oskadd ut. Ljudet när jag gick på lät som om det kom från båten som har aluminiumskrov, en liten snärtig kort smäll, ungefär som om man kastade sten stor som en valnöt mot skrovet. Det lustiga är att jag uppfattade att ljudet kom från midskepps och inre längst bak. Stället där jag körde är ganska stenigt och jag gissar att skeddan gått i en sten som i sin tur flyttade på sig av kollisionen. Jag tror det hade varit ett annat ljud om jag dragit på med propellern. Men som nån tipsade så ska jag snurra propellern för hand nästa gång jag är vid båten. Var ute på en fantastisk tur igår, den här gången i Mälaren, annars ligger båten på Värmdö. Jag tror att jag kan få det fixat nästa vecka faktiskt. Hade inte tänkt att gå på grund igen, men better safe than sorry.
 8. Som vanligt när jag går på grund är jag väldigt nära hemmabryggan. Otroligt klantigt, hade jag kommit över planingströskeln, eller kört 6 knop hade det inte hänt. Vad skulle ni göra, fixa omgående eller åtgärda i höst? Jag tyckte båten uppförde precis som innan det hände. Propellern har inte ett märke som tur är. Kan jag utgå ifrån att växellåda och drev inte tagit stryk? Sedan finns ju dessa skall man sätter dit utan svets, men känner mig lite skeptisk till det. Det är en väldigt dyrbar motor och tänker att det kanske inte är det bästa att skruva fast rostfritt stål i det som finns kvar av skeddan. Tack på förhand! Eder klåpare
 9. Jag gissar att det är flensarna som ska greppa propellern (eller vad man ska kalla det) som är slut. Jag har varit med om precis det där, dock på en 80-tals motor. Dvs propeller än tappar sig fäste på motorn när motståndet blir för stort. borde inte vara så dyrt att fixa om man hittar delen/delarna.
 10. Hej, jo det har jag men som nästan alltid med utombordare så säljs dom med båt. Jag kommer tyvärr inte ihåg vad den kostade när jag köpte den 2007, och då med båt. Min gissning är att den borde vara värd nåt mellan 25-40k. Kom på att jag inte tittat på internationella priser, ska göra det.
 11. Hej, Vad tror ni att en Optimax 75hk från 2007 är värd, fungerade, servad och med bytta tändspolar? Har säkert 400 körtimmar. Är alltid kört på Quicksilver DFI olja. Det är ju lätt att byta dekalerna så den ser hyfsat fräsch ut. Tack på förhand!
 12. Haha känner mig så korkad! Så klart man gör så! Större moderna plotter är helt nytt för mig. Tack för tips!
 13. Hej, Har precis köpt begagnad båt som hade en Garmin 7412 installerad, den verkar ju bra. Så länge man inte är på sjön. Jag zoomar hela tiden in och ut, det är den mest använda funktionen när man kör, detta är ju i princip omöjligt när det går lite sjö och och man kör en planande båt. Fattar inte hur dom tänkte här. Allt hade varit fri och fröjd om man haft analoga knappar på + & -. Dom kanske helt enkelt vill sälja fjärrkontroller. Nån som hittat nån smart lösning, utöver en fjärrkontroll för över 3 lax? Min första tanke var att köpa en multifjärr för 200 spänn, men jag tror den behöver paras med plottern för att det ska funka och jag är osäker på om det skulle gå med en multifjärr. Tar tacksamt emot tips! Skepp o hoj
 14. Jag dricker inte alkohol. Det jag försökte säga var att det är lite märkligt att skaffa aluminiumbåt och bry sig om annat än funktion eftersom det är en funktionsbåt. Varför betala för att ha aluminum om man gillar att putsa? Plast har ju massa fördelar som att det är snyggare, högre trivselfaktor, korroderar inte, i många fall tystare skrov och till sist billigare.
 15. Jag har precis köpt en 75 br från 2017. Det är ju en aluminiumbåt, jag var och tittade på den, möjligen hade plasten detta bekymmer, men det var inget jag tänkte på, det är ju en aluminiumbåt som sagt , inget jag bryr mig det minsta om. Förstår nån som köpt den ny dock. Jag tycker det är lite komiskt med alla dessa människor som är ute och finåker på sina nyputsade Anytech. Helt fel användningsområde, köp en gammal fin Riva istället. aluminumbåt är för mig söndernött flytlina, 14 sekundmeter och folköl. Inte seglarskor och prinsesstårta.
 16. Jag köpte en yamarin cross 75 br och det exemplaret jag hade tänkt att köpa blev sålt framför näsan på mig. Jag hade nog trott att det skulle vara mer dött. Ringt runt lite till marinor om vinterförvaring och några har haft fullt för vintern 23. Säljaren till min båt sa att två personer hade hört av sig samma båt dagarna efter jag betalt handpenning. Vi får väl se jag ska sälja min Bella 561 HT, får se hur det går.
 17. Där ser man, våra ekipage är ju lika. Det blir nog Alandia för mig också. Väldigt bra inlägg. Visste inte att dom kunde var dom anlitade varandra. Med båt/motor som har är det enorma skillnader när det kommer till premie.
 18. Båtar som har lucka saknar oftast skardäck. Mina döttrar var 4 och 5 år gamla när ni skaffade Bella 561 2007. Det var inga problem med av och påstigning.
 19. Jag läste att motorstölderna var påväg nedåt, det är ju trevligt om det stämmer. 🙂
 20. Batteritiden är ju inte mycket att hänga i granen. Jag har kollat upp lite spårsändare och de flesta verkar vara alldeles för stora, dessutom verkar tjuvarna ha störsändare. Jag tror själv att rörelsedetektorer och dold kamera verkar var det som återstår.
 21. För min del, som har hyfsat ny och större Yamaha är det ju stöld av båt eller motor som måste funka och dessutom snabb åtgärd från försäkringsbolaget. Det är överlägset det mest troliga scenariot när det kommer till den typ av båt jag har. Men att Alandia, och kanske andra bolag, inte ersätter uppbrunnen båt vid elfel känns väldigt skumt. Man undrar ju varför.
 22. Vissa båtar, de flesta skulle jag säga, ser snyggare ut med inombordare. Sen är det stöldrisken förstås. Om inombordsmotorer var mer ”på kartan” skulle det kanske pressa priserna på utombordare. Hur ser det ut när det kommer till framtidens eldrivna båtar kan man undra, har nollkoll.
 23. Dök på den här gamla tråden. Har det hänt något i utvecklingen när det kommer till inombordsmotorer sedan 2007, när jag startade tråden?
 24. Precis så jag tänker, det dyraste med båt är att stå still. Katastrof.
 25. Ingemar och Kane, ni har helt rätt, det är bara dumt att inte försöka få det gjort och förhoppningsvis slippa stå för hela kostnaden senare. Det borde öka feelgood-känslan i sommar. Mycket bra tips!
×
×
 • Create New...