Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Dilba

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    71
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Dilba

  1. Att en båt ”suger” vatten är ett mindre problem om man mäter toppfart. Om din båt inte är bottenmålad tror jag att din lägre fart beror på påväxt, sleke, slem, alger kärt barn har många namn. Det är inte bara havstulpaner som växer på skrov. Mitt tips är att köra båten till en bottentvätt, troligen ”får” du tillbaka farten, om inte så börja felsöka motorn.
  2. Jag ”löste” propellerfrågan med en väldigt välbearbetad 24” Ballistic XHS, eftersom jag sålt båten är det nog min gamla du refererar till. Efter mycket jobb passade den propellern båten väldigt bra. Men det kräver att man har en diger kunskap om hur en propeller ska bearbetas.
  3. Allt är ju relativt, jag har en mellanstor rib, cirka 7 meter. Har haft en likvärdig innan och kör runt 2500 distans per år. Skjut på med frågor om du vill.
  4. Jag hen Finnmaster med en Penta D4 som vi låter ligga i året om. När det blir minusgrader har jag ett litet element ståendes i motorrummet som slår. Sen har luftslang p botten runt bryggan för att hålla isfritt. Inga problem att ha båten i, men jag rekommenderar ett litet element i motorrummet för att hålla plusgrader.
  5. Ja jag gjorde ”pluggen” lite mindre än färdigt mått. Jag valde att lägga lite extra tid på att plasta utanpå och slips istället för att bygga en form och plasta i den.
  6. Jag har gjort ett liknande projekt för att få in en Simrad plotter. Jag byggde en form av gips och papier-mache. Klädde den med folie och plastade utanpå. Därefter slippa och sen på med Top-coat. Tror din metod funkar bra, men cellplast är känsligt för lösningsmedel. Bilder är före och efter.
  7. Då fick jag svar från Garmin, klipper in det nedan ”Dom går att lacka, Men undvik tjockt lager med färg samt färg som innehåller någon typ av metall. Är färgen helt fri från metall är det inga bekymmer. ” så svaret är ja, men såklart utan metall i färgen. Tackar Garmins support för återkoppling! Och såklart tack för alla era svar!
  8. Jag är inget proffs men är rimligt van att navigera. Jag kör mellan 2500-3000 distans per år och förstår absolut idén med extra ”synlig” radar. Men för en gångs skull tänker jag låta utseendet få gå före logiken. Annars ingen dum idé med att lacka den i neon.
  9. Det låter som att vi alla tror att det inte påverkar funktionen så mycket (ej blymönja, metallic, magnetisk färg etc). Foliering/plastic dip är bra förslag, ska absolut fundera på dem. Passade också på att ställa frågan till Garmin, återkommer mer deras svar. Tack för alla svar
  10. Dilba

    Lacka radar

    Jag har en helt svart båt och behöver nu komplettera med en Garmin GMR 18 radar. Är det någon som vet om det går att lacka själva ”burken” eller om det stör funktionen. Jag har sett svarta Simrad radar.
  11. Hej jag har en RIB Unlimited 700 med en Suzuki 115 hk. Jag undrar om det finns några fler här som har likadan kombination som kan dela med sig av erfarenhet kring propellerval. Det är en lite märklig utväxling på just den motorn så jag har svårt att hitta en bra propeller. Har idag en Ballistic 24” som övervarar.
  12. Dilba

    Propellrar....

    Jag har en Suzuki DF115 som kräver mycket stigning på propellern, har idag en Michigan ballistic med stigning 24”. Jag gillar propellern men stigning räcker inte till. Det verkar inte finnas större stigning, det är litet växelhus (4,25”). Någon som har tips på andra modeller/märken med större stigning som kan passa?
  13. Arbetar delvis själv med retail och serviceprodukter. Mitt starka råd är givetvis att följa serviceplanen på auktoriserad verkstad. Utbildad personal har sannolikt bättre koll (ja rötägg finns dock överallt) Rätt service berättigar till fulla garantier vilket är guld värt, så även tveksamma fall där goodwill kan förekomma. Då är det extra fint att ha dokumenterat rätt underhåll.
  14. Vi har precis köpt en RIB och nu undrar jag hur man bäst förvarar den. Tanken är att ha den utomhus på bockar. Ska man släppa ut luftbur tuberna? har läst nånstans att man inte ska ha en galonpress om det hypalontuber, varför? Måste tuberna ligga fritt från presseningen?
  15. Tack för era svar, vi har en kabinbåt som vi använder för övernattning idag. Det vi söker är en öppen gärna snabb men framförallt snål båt för dagsturer och transport. Vi kör runt 1000 distans per år (räknat på en snabbare öppen båt).
  16. Vi är på jakt efter en öppen båt för dagsturer. Som alltid vill man ha allt, men vi åker rätt mycket så förbrukningen är viktigt för oss. Båten vi tänker oss är6-7 meter, bi fastnar då för rib eller Anytec. Vi rör oss en del i ytterskärgården så gärna lite sjöduglighet. Är en rib klokt val eller är det WA i glasfiber eller alubåt?
  17. Ja dem har både adapterkabel och interface.
  18. Det stämmer bra, du bör ha den direkt på styrbords sida av motorn.
  19. Med ett adapterkablage kan du koppla in dig direkt på motorns styrbox, då bör du kunna få ut datan utan tripcomputer. Mao koppla in mellan ECU och PCU.
  20. Det kan gå att få ut förbrukningsdata utan trip-computer. Det beror på var man kopplar in ydeg samt versioner av evc. Jag har installerat och det var väldigt enkelt, ydeg är redan konfigurerad så den fungerar oftast direkt.
  21. Jag har en kopplad till en D4-225, evc-c. Jag får ut det mesta, förbrukning, turbotryck, varvtal, kyltemp etc. men det är lite beroende på hur du kopplar in den och vilken mjukvara du har i evc:n.
  22. Har hört att man kan behandla / tvätta teakdäck med såpa för att bevara träet. Jag vill att träet ska åldras fint, jag är inte ute efter ett ”rött” nytt däck. Är det bra att använda såpa och ska det vara vanlig tallsåpa (grön/gul) eller linoljesåpa? Teaken ligger på en badbrygga som ligger lågt och sköljs lätt över av vattnet.
  23. Du skriver att ni ”pumpade upp trycket”, jag misstänker att ni pumpade på knappen på det fasta bränslefiltret. Den pumpen är ju till för att lufta motorn, har ni gjort det?
  24. Stort tack för en bra tråd. Beställde lite larm som stod omskrivet i tråden.
  25. Tack för svar, jag har ett drev och dessutom två genomföringar på olika ställen. Jag har läst försäktingsvillkor så jag har skaffat, vattenlarm, larm vid strömbortfall och larm vid frostgrader. Det som stör mig är genomföringarna, vatten in till toa samt utsläpp från toatank. Kan det vara läge att Linda dem med vätmetråd?
×
×
  • Skapa nytt...