Gå till innehåll
torsdag 14 december 2017

gusten1

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  192
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av gusten1

 1. Volvos laddningsfördelare

  Hej Är det någon som vet vilket spänningsfall en laddningsfördelare från Volvo har? Är det en "vanlig" med dioder eller innehåller den modernare elektronik?artikelnummer 872928
 2. Volvos laddningsfördelare

  Tack!
 3. Volvos laddningsfördelare

  Jo om jag hade en att mäta på hade jag inte behövt att fråga. Jag funderar på att köpa en och vill ha en som sänker laddpänningen med ca 0,7 V.
 4. Biltemas AGM-batter

  Om det är så självklart med AGM kan man ju undra varför det finns andra typer?
 5. 3-slaget tågvirke.

  Nylon är mycket bättre än polyester som förtöjning eftersom den töjer sig mycket mer. Jag upplever också att den suger mindre vatten och fryser inte lika lätt på vintern.
 6. Märke ny toalett?

  Blake Lavac krånglar aldrig
 7. Danforth ankare vs resten.

  Nej tester säger inte allt det är rätt. Precis som du beskriver så var nog CQR bland det bästa som fanns på den tiden det kom. Senare blev detta utklassat av bl.a. Delta som i sin tur numer har fått mycket bättre efterföljare. Tex Rocna, Spade och Mantus. Delta är ju gjort som en plog och ingen bonde vill väl att deras plogar ska fastna?
 8. Danforth ankare vs resten.

  Jag har en 40 fots segelbåt som väger ca 15 ton. Använder minimum 3 gånger djupet med 13 mm kätting och backar fast ankaret. Kommer på raken ihåg tre gånger då ankaret inte har varit att lita på. En gång i Håltekilen vid norska gränsen, då var det i och för sig storm. En gång vid Dannemark i ca 10 m/s och en gång vid Usholmen utanför Gåsö. De båda sista ställena har mycket gräs på botten. Jag hade gärna sluppit utgiften för att byta ankare.
 9. Danforth ankare vs resten.

  Jag upplever att mitt Delta på 25 kg draggar då och då, vilket stämmer bra med filmerna i länken jag lade in i mitt förra inlägg, så jag vill inte rekomendera detta som ett bra ankare. Kommer att byta mot ett Mantus
 10. Danforth ankare vs resten.

  https://www.youtube.com/user/flygoodwin/videos ger en bra överblick av vilka ankare som är "bäst" idag. Mantus har också en del filmer på sin hemsida som är intressanta. Det verkar som om utvecklingen har tagit stora steg senaste åren.
 11. Hej Jag tror heller inte att det är värt pengarna att byta generator. Har du inte en väldigt stor batteribank så kommer generatorn sällan att lämna mer än 50 A. Däremot att byta till en "smartare" reglering kan ju vara en idé. Titta på Sterlings olika varianter tex.
 12. Max laddström Nasa BM-1 batteriövervakning

  Shunten klarar utan problem mer än 100 A, men mätvärdena blir kanske inte korrekta om strömmen blir så hög. Nu tror jag inte att detta kommer att inträffa mycket sällan, kanske aldrig, beroende på hur mycket du laddar ur din bank.
 13. NASA BM-1 visar inte korrekt batterikapacitet

  Om du belastar batterierna med några ampere så tror jag att Nasan vaknar till liv.
 14. NASA BM-1 inkoppling

  Jag har en BM-1 som klarar min startström utan problem. (Yamnar 75 hk) Mätningen kanske inte blir så exakt men shunten klarar strömmen utan problem.
 15. Autopilot eller vindroder?

  Det krävs nog att båten i sig är kursstabil. Har man sådan båt (läs långkölad) och trimmar seglen så kan man segla långt med bara med surrat roder. Så gjorde man alltid förr, behovet av vindroder/autopilot kom med fenkölarna. Gummiband fungerar inte på länga vägar lika bra som ett pendelservo. Även på en långkölad båt behövs ett vindroder om man ska kunna låta båten styra sig själv under varierande förhållanden. Med gummiband kan man nog få båten att hålla kursen bra under stabila förhållanden men det behövs inte mycket för att balansen ska rubbas. Detta klarar ett vindroder mycket bättre. Det är nästan som att jämföra ett hackbräde med en autopilot. Jag tror att de flesta som pratar om vindroder har liten egen erfarenhet av att använda dessa, och vet följaktligen inte hur bra det fungerar.
 16. Autopilot eller vindroder?

  Att relativ vind ökar är bara bra för kurshållning med vindroder. Däremot på undanvind är det en nackdel, men jag har aldrig upplevt att man behöver minska segelytan förutom för att trimma balansen.
 17. Autopilot eller vindroder?

  Svag vind och läns är den sämsta kombinationen för vindroder men med en bra installation, liten friktion, går även det.
 18. Autopilot eller vindroder?

  Är det frågan om veckolånga överseglingar så är det i mina ögon vindroder som gäller. Naturligtvis är det bästa att ha både autopilot och vindroder. De flesta som har åsikter om vindroder verkar ha liten erfarenhet av att använda dylika. På min båt sitter en Aries som är mellan 30 och 40 år gammalt. Visserligen skulle det behöva bytas en del lager nu men det fungerar fortfarande utmärkt. Jag har även haft ett Monitor som fungerade minst lika bra. Monitor var enklare att koppla in så det användes även inomskärs. Det är en speciell känsla att se ett vindroder jobba utan att det surrar och drar ström.
 19. Förstärkningar på långfärdsbåt..

  Vad har du för belägg att wire har en livslängd på 15 år? Enligt Selden så är det seglade tid som räknas och inte ålder. Min rigg är 40 år och visar inga tecken på att vara i dåligt skick även om detta är svårt att se.
 20. Batterier

  Det där är en del att undervisningsmaterial och ganska summariskt. Material som ofta behöver kompletteras med annan information för att bli tydlig. Parallelkopplar man tex 2 st 100Ah blir den totala kapaciteten inte 200Ah men kanske 196Ah dvs obetydligt mindre. Självurladdningen kan väne den försämras med någon/några procent. Men det här är mera ett akademiskt problem. Det finns väl knappt en båt som inte har parallellkopplade batterier? Att dubbla kapaciteten gör att man drar ur mindre ur batterierna vilket ger en avsevärt längre livslängd, mellan 50-100%. Dessutom kan batteribanken ta emot dubbelt så mycket laddning vilket gör att laddningstiden nästan halveras. Har man flera batterier så är det ren idioti att inte använda dem! "Att dubbla kapaciteten gör att man drar ur mindre ur batterierna vilket ger en avsevärt längre livslängd, mellan 50-100%. Dessutom kan batteribanken ta emot dubbelt så mycket laddning vilket gör att laddningstiden nästan halveras." Se där ja, så lät det inte när vi diskuterade separat startbatteri eller inte.
 21. Snäckedjupet

  Jag har 16,2 m höjd och går under.
 22. Septitankens rengöring

  http://baatplassen.no/i/topic/116585-urinstein-i-slanger-en-unders%C3%B8kelse/page-1
 23. Drömmen om Skottland....

  Gjorde en sån resa i somras men gick till Hebriderna och Orkney innan hemfärd. Tyckte inte att det var ett alternativ att gå kanalen två vägar. Vad gäller tidvatten så fungerade Garminplottern alldeles utmärkt. Vi använde bara tabeller för att kolla om plotterns uppgifter stämde. Pilots med info om lämpliga tider för passage av trängre sund eller andra platser med stark ström är bra att ha. Prata med lokala fiskare, de har ofta bra råd att ge. Enda stället vi låg till kaj som inte hade flytbryggor var McDuff, så ur den aspekten var tidvattnet inget stort bekymmer.
 24. ctek dual D250S

  Vindgeneratorns tre kablar kunde jag sätta hur som helst på den regulatorn jag köpte till, det viktiga va plus o minus kablarna satt rätt på regulatorn. Kan det vara en trefas växelspänningsutgång på vindgeneratorn? Vad är det för regulator du pratar om? Kan denna vara en extern likriktare/regulator?
×