Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

Diesel_Pelle

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    609
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Diesel_Pelle

  1. Vad har du för spänning vid bogpropellern när den är i drift? Mät med en multimeter vid bogpropellern när den går och se vilken spänning du har. Gör även samma sak vi batteriet. Självklart skall båten ligga i vatten så du får belastning på den. Om du har bra spänning vid batteriet, men låg vid bogpropeller, så kan det tyda på dålig anslutning vid någon kabelanslutning. Sjunker spänningen kraftigt på batteriet så tyder det på att det är dåligt.
  2. Vilken spänning har du tänkt för denna elvärme, 230 VAC eller från motorn?
  3. vrida upp pumpen är enkelt, men är det inte enklare att köpa en begagnad 31 och stoppa i. Du ska ha en turbo, avgasknä, dra oljefröt från oljekylaren till turbon. Intercooler med rördragning för kylvatten. Det är många kostnader och arbete som man gärna är blind för när man börjar titta på denna konvertering. Det drar snabbt iväg i pengar och en begagnad 31 brukar inte vara jättedyra.
  4. Där har du fel, följande kan du läsa hos Sjöfartsverket "VHF KANAL 16 är sjöfartens internationella nödkanal, som passas dygnet runt av personal på räddningscentralen." http://www.sjofartsverket.se/sv/Sjofart/Sjo--och-flygraddning/Kontakt/Larmvagar/
  5. Kan lova att en radar är mycket bättre än strålkastare när man navigerar. Har själv strålkastare under peke, så att de inte lyser upp skrovet. Hade förra året även extraljus sittande högt monterat men som nu ersatts av en 3G Bredbandsradar. Den gör jobbet grymt mycket bättre än extraljusen. Däremot så är ljusen under peken grymt bra när man går in i hamn och lägger till.
  6. Om du monterar avbländnign på extraljuset så att inget ljus träffar båten så kommer du att se bättre.
  7. Själv har jag 2x18 watts LED monterat under min peke. Dessa arbetsljus ger ett hyggligt, men brett ljus när man tuffar in i nattsvarta vikar. Dock är det för klent. Skall bytas mot 2x48 watt. Det i kombination med sökare kommer att vara okej.
  8. Sitter ett stansat nummer på dem. Detta nummer kan du söka på här https://www.marinepartseurope.com/sv/default.aspx Då får du reda på vilken stigning du har.
  9. Här har du en mycket matnyttig läsning helt gratis https://www.victronenergy.se/upload/documents/Book-SE-FristaendeElkraft.pdf
  10. Kustskeppare finns fortfarande, tog den i höstas. Nu ska jag ta fartygsbefäl klass 8, bara för att det är roligt
  11. Du måste ha ett MMSI + licens från PTS (Post och telestyrelsen). Kostar 200kr/år och givetvis behörighet att använda VHF.
  12. Lite intressant läsning i ämnet: http://www.vikingyachting.se/Files/Billeder/PDF/Tips/korrosion.pdf
  13. För att det ska flyta en ström så måste det finnas en strömkrets. Ingen krets ingen ström, inget som äter. Dvs har du ingen landström ansluten till din båt kan ingen strömkrets uppstå.
  14. Antar att den med 200 hk är en TAMD41. Jag skulle välja den direkt även om det är en dyrare båt, då motorn kommer att få slita mindre.
  15. Vad menar du med obehandlat vatten? Vatten från egen brunn har väldigt många som dricksvåtten, vilket det är på dessa ställen. Så länge det inte är saltinträngning så är de ingen fara. Har det skett så lär du känna det på smaken och då är brunnen körd.
  16. Långvik (norra Möja) har tidigare haft en handpump med färskvatten. I kyrkviken köper man vatten från ett utkast om jag minns rätt. Annars så får du gå till macken i Stavsnäs och fylla på.
  17. Svaret är enkelt och står i sjöslagen, man ska anpassa farten efter rådande omständigheter och där är även svall inkluderat, samt även att de som seglar ska gå för motor om omständigheterna kräver så.
  18. Är det någon som vet vilken typ av tempratursensor som sitter kylningen på Volvo Penta Tamd-serien 31,41, 42 m fl? Tror att det är en NPT, men är inte säker.
  19. Till och börja med så gör inget förens försäkringsbolaget har sagt sitt, men sen är det hit www.batskroten.se
  20. Du kanske skulle skriva vad du har för båt eller storlek och vikt.
  21. Ett annat sätt att se på det är vad värdet på nöjet är värt. Om man tillbringar 3 veckors semester till sjöss och ett antal helger och jämför med vad det nöjet skulle ha kostat istället. Säg två veckor på Kanarieöarna eller Thailand med familj. Där ser jag grundkostnaden för vad båten får kosta per år. För min del är båten betald med det synsättet.
  22. Låter som kontakterna till de två reläna vid pumpen har bytt plats.
  23. Mycket sällan som Hammarbyslussen är helt full. Det som kan hända ibland är att man får vänta då ett större fartyg ska slussa själv.
  24. Gästhamnar? Du har tusentals med vackra öar att besöka. Bästa tipset är att titta på Skärgårdsstiftelsens hemsida. Sandhamn är inga problem att åka till, titta bara på väderleksprognosen innan.
  25. Jag har en Flipper 700 som jag kör med en egenbyggd boggivagn. Använder vanliga 14 tums däck. Vikten blir ju endast 500 kg per däck och farten är låg. Det som spöar ner däcken är att vagnen stå hela sommaren så att solen torkar sönder däcken. Men det är bara att åka förbi en gummiverkstad och plocka ett par nya begagnade däck i skrotcontainern. Så kör på bara
×
×
  • Skapa nytt...