Jump to content
Monday 01 June 2020

labbibia

Medlemmar
 • Content Count

  1,771
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by labbibia

 1. labbibia

  Norcem 21

  Någon som har erfarenheter av denna norska daycruiser? Positiva, negativa? Jag köpte den för ett par veckor sen. Har bara hunnit använda den ett par timmar ännu. 🙂
 2. Båtklubben jag är medlem i har köpt en båtbottentvätt. Av miljöskäl naturligtvis. Tanken är att ingen i klubben ska behöva bottenmåla i framtiden. Med allt vad det innebär av minskade utsläpp av de gifter och kemikalier som finns i färgen. Nu undrar jag om ni andra har några erfarenheter av båtbottentvättar. Är de driftssäkra? Olyckstillbud? Fungerar de tillfredsställande, dvs gör de jobbet någotsånär lika bra som en hyfsad bottenfärg? Själv är jag försiktigt positiv. Att bidra till en bättre miljö genom att slippa lägga uppåt 1000 kr / säsong på bottenfärg, och slippa arbetet med målningen är ju knappast något negativt. Klubben är belägen i Sthlms innerskärgård.
 3. Solceller, tänkte mig 2 x 25 w. Inbillar mig att det är lättare att lösa placeringen på båten då, än att ha en stor otymplig 50-watts dito. Bygga ny durk till sittbrunnen, av såna där "uteplattor" i trä som kostar 99 kr / kvm. (what a bargain! Eventuellt byta ut storsegelfallet, som börjar kärva om man drar det för långt ner mot däcket.
 4. Personligen använder jag en trådlös högtalare. Väldigt praktiskt. Ingen åverkan på båten, och blir det skitväder är det bara att lyfta in den i ruffen.
 5. labbibia

  Nästa säsong

  Ser verkligen fram mot nästa säsong. Har börjat känna att jag vet vad segling handlar om, och har numera hyfsat bra koll på funktionen för alla snören och wirar. Tänkte eventuellt försöka mig på en segling till Gotland nästa sommar. Den som seglar får se....
 6. En segelbåt har sänkts av att blixten slagit ner i masten. Det hände vid Saltsjöbaden utanför Sthlm i morse. Den låg förtöjd vid boj, man får anta att det var på svaj en bit utanför land? http://www.dn.se/nyheter/sverige/askovader-i-stockholm-blixt-sankte-bat/
 7. Har en sån där gammal grej liggande i båten. Vill du köpa den?
 8. Apropå gamla segel..... Premiärseglade förra helgen Maxi 77:an jag köpte i höstas. Eftersom det blåste rätt friskt i byarna (9-10 m/ s) valde jag att INTE använda den stora nya Genuan jag fick med på köpet. I stället använde jag en gammal fock som ursprungligen suttit på en Nord 80. Den fungerade alldeles utmärkt, vi loggade över 6 knop (GPS) vid flera tillfällen. Inte illa för ett gammalt "urblåst" segel som inte ens är avpassat för båtmodellen.
 9. Noterat vid sjösättningar..... Motorbåtars motorer vill inte starta. (åtgärd, kolla så att motorn tänder INNAN du sjösätter, gärna någon dag innan. På så vis finns det lite tid att åtgärda eventuellt enkelt fel) Segelbåtar: Läckor (oftast genomföringar) som gör att båten måste torrsättas igen. Dock, motorkrångel är betydligt vanligare än läckande segelbåtar......Enligt min egen subjektiva uppfattning.
 10. Ja, så skulle man ju naturligtvis ha gjort! Då vet jag till nästa gång. Den här gången hade jag redan skurit bort den gamla tampen. Löste problemet genom att ta ett stort gem, räta ut det, och spetsa tampen på den. På så sätt blev tampen som en stor piprensare och gick att böja i önskad form.....lite pillrigt, men det gick ganska lätt när man fick in snitsen! Tack alla för bra tips, problemet var inte olösligt.
 11. Hmmm....försöker skicka bild från mobilen men det verkar inte fungera det heller. Men jag tror på att använda en lite bjukare koppartråd, tack för tipsen! Återkommer med hur det gick.
 12. Ska se om jag kan få in en bild från mobilkameran. Annars är det ungefär så jag har försökt göra. Problemet är att man måste ha någonting böjbart, som ex najtråd för att kunna "leda den tillbaka ut på samma sida" så att säga. I brist på najtråd testade jag med ett stort gem, men det fastnade under "hjulet" och jag höll på att fördärva hela skotsläden.... :-P
 13. Den gamla tampen har verkligen gjort sitt och jag tänkte byta ut den Har en skotsläde av märket Levmar där skotlinan går in på ena sidann runt ett "hjul" och sen tillbaka ut på samma sida igen. Någon som har ett bra tips på hur man ska gå tillväga?
 14. Har kollat runt på några andra Maxibåtar idag. Ingen, ingen av de jag tittat på har denna lilla "vattenspoiler" (det måste vara dess funktion?) mellan akterspegeln och rodret. Kan nog sjösätta båten utan den misstänker jag. Men är det verkligen ingen som hört talas om en sån här mojäng? Inte bara en vanlig zinkanod? Nej, den är gjord i plast.
 15. För min del är det en tillfällig lösning. Klubben planerar att så småningom köpa in en båtbottentvätt, och när det händer är det färdigmålat för min del.
 16. Har kollat runt på några andra Maxibåtar idag. Ingen, ingen av de jag tittat på har denna lilla "vattenspoiler" (det måste vara dess funktion?) mellan akterspegeln och rodret. Kan nog sjösätta båten utan den misstänker jag. Men är det verkligen ingen som hört talas om en sån här mojäng?
 17. I går när jag gjorde ren den missfärgade vattenlinjen med ett verkligt mirakelmedel hörde jag plötsligt att något föll från aktern. Jag kunde snabbt konstatera att det som föll var ett litet avlångt föremål (knappt en dm) som suttit limmat på akterspegeln, "uppifrån och ner" alldeles i vattenlinjen. Formen är rund ut mot rodret , men naturligtvis platt mot skrovsidan. Den var som sagt inte skruvad där, den har suttit med lim. Nu är frågan, Vad i hela friden är det? Är den nödvändig på något vis? Kanske gör den att rodret inte vibrerar? Eller är det ngon fiffig detalj som gör att vattnet släpper bättre från skrovet i aktern? (Båten har kappseglats seriöst en gång i tiden.) Någon som vet? Kan jag strunta i att limma dit biten igen, eller påverkar den ex rodret på något vis? Båten är en Maxi 77.
 18. Försöker att slippa sådana situationer genom att hålla mig på land. Allvarligt talat, jag försöker att undvika väjningssituationer genom att hålla god uppsikt åt alla håll. Ser jag en seglare komma kryssande så väljer jag att i god tid se till så att jag håller en kurs som hamnar en bra bit akter om mötande segelbåt. Hur svårt kan det vara egentligen? Om man lägger prestigen kvar på bryggan så finns det nästan alltid gott om plats.
 19. Jag har just kletat på 2 liter Hard Racing Copper (svart) direkt på blödande färg, märke okänt. Dock ska sägas att båtbottnen var ren, lät rengöra den med ångtvätt och högtryck i höstas när det fortfarande var tillåtet. From nu i vår är det ajabaja på båtklubben. Slipade inte, då det skulle medföra en fruktansvärd massa extraarbete i form av att täcka hela underredet på båten, ordna uppsamling av sliprester osv. Tar helt enkelt en rövare, ska bli intressant att se hur det ser ut i höst när båten torrsätts.
 20. Det ges åtminstone 3 olika förklaringar till att uppvärmningen upphört. 1. Värmen gömmer sig i havet. 2. Precis det du nämner,aerosoler i form av sot och andra partiklar. 3. Ozonskiktets återhämtning sedan Montrealprotokollet infördes.
 21. Jag känner ett gift par som avstår på grund av att det är svårt att få en båtplats i närheten av där de bor. Jag tror det är rätt många människor i storstadsområdena som avstår av den anledningen.
 22. Jag länkade senast till prof. Roy Spencer, som alltså är den som håller i redovisningen av satellitmätningarna, men det dög tydligen inte för Abbe? Och inte för dig heller? Det finns INGEN seriös klimatforskare som förnekar att den globala uppvärmningen upphört sedan 17 år eller så. Numera tvistar de mest om vart värmen tagit vägen. Faktum kvartstår, uppvärmningen har upphört, ingen signifikant uppvärmning (utanför mätfelsgränsen) på alla dessa år. Diagrammet jag postade visar mycket tydligt att knappt en enda klimatdatamodelll (97% av dem) har uppvärmningspausen med. Det här säger ju någonting fundamentalt om dessa datamodeller. Programmerarna har gett CO2 för hög klimatkänslighet. Man har numera även bland alarmistiska forskare skrivit ner klimatkänsligheten något, men de mer skeptiska hävdar att den borde sänkas ytterligare. Spencers senaste blogginlägg, från idag. Verkar det tillräckligt vetenskapligt? Jag tycker nog det. ...."and so provide a proxy measurement for the net radiative imbalance over the ocean".... which suggest some portion of recent warming was simple due to a natural decrease in cloud cover. Observera att han inte säger att det ÄR så. Han säger att det finns data som kanske ANTYDER att en naturlig minskning av molnen har medfört en viss uppvärmning. http://www.drroyspencer.com/2014/04/ssmi-global-ocean-product-update-increasing-clouds-with-a-chance-of-cooling/
 23. Jag länkade senast till prof. Roy Spencer, som alltså är den som håller i redovisningen av satellitmätningarna, men det dög tydligen inte för Abbe? Och inte för dig heller? Det finns INGEN seriös klimatforskare som förnekar att den globala uppvärmningen upphört sedan 17 år eller så. Numera tvistar de mest om vart värmen tagit vägen. Faktum kvartstår, uppvärmningen har upphört, ingen signifikant uppvärmning (utanför mätfelsgränsen) på alla dessa år. Diagrammet jag postade visar mycket tydligt att knappt en enda klimatdatamodelll (97% av dem) har uppvärmningspausen med. Det här säger ju någonting fundamentalt om dessa datamodeller. Programmerarna har gett CO2 för hög klimatkänslighet. Man har numera även bland alarmistiska forskare skrivit ner klimatkänsligheten något, men de mer skeptiska hävdar att den borde sänkas ytterligare.
 24. labbibia

  Sjösatt!

  Erlandssons brygga brukar väl ha en aning mindre dålig prissättning än en del andra marinbutiker. Jo, de rukar vara prisvärda. Var där och köpte bottenfärg för ett par veckor sen. Passade på att förhöra mig om vad de ville ha för ny krympplast till mantågen eftersom det egentligen bara är plasten som ser tråkig ut. En rent kosmetisk grej alltså. 32kr/ metern var det svar jag fick, och med det meterpriset tänker jag att det är lika bra att köpa helt nytt mantåg, för det blir ingen större prisskillnad. Min klubbkamrat trodde att expediten helt enkelt gett mig fel pris. Kanske har han rätt?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy