Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Ormen

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    64
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Ormen

  1. Föreslår hamnar med långsidesförtöjning exv: Lauterhorn har även naturhamn,, Burgavik,, Vändburg.
  2. För en provisorisk tätning, slipa lätt och stryk på ett eller flera lager ren epoxi. West Systems epoxi härdar även vid låga temperaturer.
  3. Bor själv i Järfälla. Har haft båt i BS Arken i Upplands- Bro sedan 1981. 25 min bilresa, inga köer. Du kan troligen få plats direkt. Mälaren är klart underskattat som seglarvatten. Många klubbholmar och några naturhamnar i omedelbar närhet. Sen är det ju inte svårt att ta sig ut i Östersjön när du känner för det. Tänk bara på att du måste ha biocidfri bottenfärg på båten för att få ligga i Mälaren.
  4. Pilotbok: https://www.bokus.com/bok/9789113030029/malaren-din-guide-till-oar-stader-och-hamnar/?gclid=Cj0KCQjwutaCBhDfARIsAJHWnHvLJH8wg4ICdl7mrG6ZeLqN-JOrIhcBi5suMjhQYcYuTVSNbrUOvs8aAn-aEALw_wcB
  5. Det kan funka bra att sätta givaren i en rejäl klump med Sikaflex.
  6. Jag har installerat en tryckknapp i motorrummet (startknapp Biltema) som triggar startsolenoiden på min D1-20 F. Drog kabel från mdi-boxen på motorn. Förutom till nödstart är den bra när man ska köra in och ut glykol höst och vår.
  7. Väldigt bra när kajen är ojämn. Har en på 130 cm. Har borrat vertikala hål för linorna så att de inte nöts mot kajen.
  8. Seglade i området mellan de estniska öarna i tre veckor i somras. Kan verkligen rekommenderas om man vill båt-turista. Hade god nytta av https://veeteedeamet.ee/en och https://www.visitestonia.com/en/sailinestonia förutom de skrifter som MacKey nämnt. Vi gick från Sandhamn till Kärdla på Dagö på ditvägen och från Dirhami på fastlandet till Hangö på hemvägen.
  9. Föreslår att du skaffar boken Norrlandskust av Erik Nyström. Den har jag haft god nytta av vid mina Norrlandsseglingar. Boken beskriver både små och lite större gästhamnar samt naturhamnar.
  10. Har köpt del 2 Bornholm-Köpenhamn från 2010 och del 4 Boddengewässer-Stettin från 2006 begagnade på Blocket. Har använt dessa 'skarpt'. Tycker att både innehåll och papperskvalitét är helt OK. Hamnböckerna som följde med är mycket bra. De elektroniska korten som låg på CD har jag inte använt alls.
  11. Jag tyckte att Navionics var bra till för något år sedan då dom gick ihop med Garmin. Nu har dom klottrat ner ett antal naturhamnar i Stockholms skärgård med så kallade Points Of Interest (POIs). Dessa kan man inte välja bort eller stänga av. Så här ser det ut på Huvudskär och många andra hamnar:
  12. Förutom de fördelar som Peter_K nämnt tycker jag att det är bekvämt när båten står på land. Kliva/lasta i/ur.
  13. Sammandrag av erfarenheterna av Fish Hunter i jämförelse med AX2 denna sommar: Jollen passar bra för tillfälligt bruk för två pers på relativt skyddade vatten. Den är inte lika stryktålig som AX2 men minst lika lätt att ro. Väger mindre än hälften av AX2 och tar kanske hälften så stor plats hoppackad ombord-bra för min båt som har ont om stuvutrymmen. Den är nog för lätt att ha på släp. Den följde med på semestern från östra Mälaren-runt Gotland-längs ostkustens skärgård-tillbaka till Mälaren. Vi kommer att ta med den på vår planerade tur till Höga Kusten nästa år.
  14. 10-20 nr 2. Dometic har fästen för tanken.
  15. Såhär ser sjön vid Smedjebacken ut i min Navionics app Europe för Android.
  16. Delrapport 2: Nu har jag provat att stuva den i moderskeppet, packa upp, blåsa upp den i moderskeppet (med fotpump), sjösätta den, kliva i från moderskeppet (två 70- plussare) samt ta en roddtur i vår skyddade hamnbassäng. Vidare har vi klivit upp igen till moderskeppet, tagit ombord jollen, släppt ur luften samt packat ihop och stuvat den igen. Resultat: Uppackning, uppblåsning samt sjösättning gick på en knapp kvart. Det kändes ungefär lika lätt att kliva i den som till vår Bombard AX2. Den var minst lika kursstabil att ro och gjorde mindre motstånd i vattnet jämfört med AX2:an. Vi har ju inte provat den i blåst och vågor än och där skulle jag tro att man blir blötare i Fish Huntern genom att vågor lättare stänker över 'friborden'. Hoppackning går lätt , mindre än 10 min exklusive tid för luft att pysa ut samt för jollen att torka men man får troligen ett mer kompakt paket om man tar den med sig upp på en brygga och packar där. Slutsats: Än så länge uppfyller jollen väl mina förväntningar.
  17. Dags för en första delrapport: Jag har en Dehler 29 och ganska begränsat med stuvutrymme. Ligger i Mälaren så det blir ofta svajliggning i naturhamnarna men frugan och jag tycker om att sträcka på benen efter en dags seglande. Samtidigt tycker vi inte det är så kul att jämnt ha en jolle på släp. Därav önskemålet om en ro-iland-jolle.' Hämtade ut jollen (Sevylor Fish Hunter 250) igår. Blåste upp den i vardagsrummet. Den höll tätt under natten som varit. För att var 'leksaksbåt' är kvalitén hög. Ganska tjock PVC. Smarta luftkamrar, Bör funka för två personer plus lite bagage in till land. Jämfört med min Bombard AX2 väger den drygt 8 kg. AX2 med kraftig akterspegel och lattor väger ca 20 kg. Volymen ihoppackad är ca hälften av AX2:s. Eftersom vi räknar med att använda den ganska ofta är det viktigt att den går snabbt att blåsa upp resp. packa ihop. Det tycker jag den är. Åror resp. luftpump följer inte med. Pump har jag sen tidigare och aluminiumåror köpte jag på Clas O för 150:-. Återkommer när jag provat den i sjön. //O
  18. Har beställt denna: https://www.decathlon.se/fish-hunter-250-id_8302127.html Återkommer med rapport. //Ormen
  19. Rejas, vad heter din leksaksbåt? Modell/Typ/Inköpsställe? //Ormen
  20. Jag har ankrat och övernattat en gång med en Shipman 28. Vi lade oss en bra bit ut från N stranden ganska nära udden i NV. Använde ett 10 kg Deltaankare och mycket lina. Backade såklart fast ankaret. Vi var iland hela kvällen som var lugn och fin. På morgonen kl 4 vaknade vi av att båten rullade något kopiöst. Vinden hade vridit så att sjön gick in parallellt med stranden. Det blev en hastig avfärd och en tuff kryss till Lauterhorn.
  21. Ormen

    Ro-iland-jolle

    Kan ni hjälpa mig?: Jag skulle vilja ha en enkel uppblåsbar jolle att ro iland med när jag ligger på svaj. Den ska gå fort att blåsa upp resp. att tömma och packa ihop. Man ska kunna ro två vuxna i den ett hundratal meter i skyddade vatten. Den bör helst väga under 10 kg och kosta max 2000:-. Jag tänker mig ett mellanting mellan leksaksbåt för 300:- och en riktig gummibåt för 8000:-. Har använt en Avon AX2 i många år. Den är robust, och lättroddd-även på längre sträckor men trots allt lite meckig att packa upp/blåsa upp och sen när man ska iväg nästa dag tömma och packa ihop. Att släpa jolle är ingen höjdare tycker jag.
  22. Försök med Volvo Penta representanten. (Själv köpte jag en folding propeller av Sjöbergs Marin som representerar Yanmar. Bra pris och support fick jag där.)
  23. Jar haft båtar med portabel kemtoa respektive fast toa. Jag föredrar kemtoa föt att; - den är helt luktfri - driftsärker-inga stopp - lätt att underhålla - tar lite plats - är mycket enklare att tömma
  24. Ja-intressant att spänningen stabiliserar sig så snabbt. Får prova på mitt friska AGM batteri.
  25. Jag har en Bombard AX2. Den är väldigt lättsläpad efter segelbåt. Har klarat mig bra med enkellina i ca 15 år. Släpar den dock nästan aldrig utomskärs (packar ihop den då).
×
×
  • Skapa nytt...