Gå till innehåll
tisdag 16 april 2024

hannes_i_holmen

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    89
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om hannes_i_holmen

  • Placering
    Kapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Tänkte starta upp motorn på pall. Har thunderbolt 4 tändsystem. Sätter ström på startmotorn och plus/minus till tändspolen. Den går runt men får ingen gnista på stiften. Är det något mer som behöver göras? Har jag missat något? Jag har inte kopplat in multikontakten då motsvarande handske sitter i båten. Vill bara se att den startar först. Tacksam för hjälp.
  2. Intressant länk! Tack så mycket. Det känns lurigt om jag har fel på bägge förgasarna. Men den ska ju hoppa igång på startgas oavsett till att börja med. Angående vakuum från fördelaren så sitter det inget sånt. Det är nog mer bilar som har det.
  3. Nej jag gjorde ju inte det. Provade bara att starta med choke, utan gaspådrag, lite gaspådrag, utan choke o.s.v.... Jag ska se om jag får med mig en medhjälpare ikväll. Då ska jag testa med bara startgas till att börja med.
  4. Både ja och nej. Motorn kördes på land flera gånger innan sjösättning. I vattnet kan den varit kall dock. Vi har fått igång den med höga varv och mycket förtändning. Kan det vara otillräckligt bra gnista tro? Jag har bytt bränslefilter som är vattenseparerande och det såg ut som nytt. Bytte ändå. Vatten i bränslet vet jag dock ej. Fick tips om att kolla så jag satt ner fördelaren rätt. Tog ut alla tändstift ikväll och roterade motorn med spärrskaft på bulten till remskivan fram på vevaxeln. Roterade tills ettans cylinder var i topp och jag hade O på tdc-graderingen. Kollade in i fördelaren och jag hade fått ner fördelaren lite fel. Rotorn skulle nu peka mot tändpol 1 på fördelaren men den låg strax efter och lite mer mot 8:an. Drog upp fördelaren och vred lite på drevet nere på oljepumpen och satte ner den igen. Nu fick jag den på rätt kugg och den pekade mot 1:ans tändpol i locket. Skruvade fast allt igen och på med alla tändkablar, i med tändstiften och testade. Tände inte.... Vred om så att jag fick lite mer förtändning. Hjälpte inte. Gnuggade i omgångar tills jag gav upp och satte dit batteriladdaren. Angående bränsletrycket så är det en mekanisk bränslepump och raka vägen till flottörhuset på förgasaren.
  5. Började misstänka att det va nå fel på min Rochester förgasare så det blev ett samtal till en butik inne i stan som säljer usa bildelar. Dom hade en edelbrock marine förgasare i lager. Brände in till stan och köpte den och en adapterplatta, slangnippel och nya stift. Jag hade även plockat ur alla stift som satt monterade och även lossat gamla förgasaren och snurrat motorn så alla ångor skulle vädra ur. Det låg en pöl med bensin nere i insuget. I med nya stift ikväll, monterade nya förgasaren och väntade på brorsan som hjälpte mig. Vi testade att gnugga först på bara startgas, -inget resultat! Provade med stängt och öppet chokespjäll. Stendött. Vi satte dit bränsleledningen, men det tände inte det heller. Efter lite försök luktade det enormt mycket bränsle igen nere i motorrummet. Ut med alla stiften igen och bort med förgasaren. Körde runt motorn lite för att vädra. Lämnade den så nu över natten för att den skulle få dunsta av sig bensinen. Är lur på varför vi fick igång den idag. Verkar kunna lätt bli väldigt långsur (som ett fruntimmer nästan). ;-) Och den verkar få för mycket bränsle på lägre varv = dränks. Eller är gnistan för dålig? Hur vet jag det? Har kollat och det finns gnista på alla stift. Hur vet man om tändspolen kan vara kass? Det sitter nya tändkablar.
  6. Choken som satt där var en sån där fjäder som expanderar av värmen och öppnar spjället. Den var rostig och hakade upp sig emellanåt och vid renoveringen när jag plockade isär allt så ramlade den i bitar. Jag har kört den på land och då gick den bra. Fick inte riktigt ner tändningen till 8 grader utan det blev 12-14 ungefär. Något lägre så ville den dö på tomgång. Jag tänkte då att jag kunde finjustera det sista med båt i vattnet. Idag fick jag hjälp av brorsan som vred på startnyckeln. Gnuggelignugg och jag sprayade i startgas och visst fan gick den igång några sekunder! Perfekt! Nu satte jag tillbaka bränsleledningen in till förgasaren och vi körde igång igen. Den gick igång med gaspådrag på 1800rpm och snart kunde han dra ner till 1300rpm utan problem. Vi lät den stå så för att sedan gå ner lite lite till. Nu kollade jag tändningen och den var på runt 20 grader. Jag vred tillbaka lite i taget men sedan tvärdog den. Efter det fick vi inte den att starta. Verkade bli tvärsur igen. Efter man gnuggat, rök det bränsleångor upp igen. Nu började jag fundera på att förgasaren flödar på låga varvtal och dränker motorn. Det bara stank bensin i hela motorrummet. Kollat gnista på stiften. Ok.
  7. Inga veckade slangar på vattentillförseln? Kolla mellanbiten nere i bockhornet. Det ska sitta klaffar där som ska hindra att vatten går bakvägen. Om en sån pajar kan bitar hamna nere i drevet. Det är vad jag kan komma på för tillfället. Lycka till!
  8. Jag har kört den på land och ställt tändning enligt som den ska vara. Har nu bytt till nya tändstift. Jag har fyra batterier tillslagna och batteriladdare igång så den bör få tillräcklig ström. Har plockat lös och pluggat bränsleröret in till förgasaren så att den inte ska bli sur då jag gnuggar. Ska försöka få hjälp av nån som vrider på startnyckeln imorgon medan jag sprutar i startgas.
  9. Sjösatte båten igår. Har testkört hemma på gården med slang kopplat med kylvatten. nytt utbytes alpha one drev. Motorn är renoverad med nya kolvar, lager o packningar. Sitter gamla rochester originalförgasaren på och med bortplockad mekanisk choke. Jag tror jag surade ner den efter att ha gett några gaspumpningar igår vid start. Startmotorn och motorn går runt men den smäller inte igång. Provat bytt tändstift och gett startgas. Tänder inte. Kollat gnista på alla stift. Va äre för fel tro?
  10. Det borde fungera. Så har jag testat på min snöskoter. Annars kollar du gnistan på varje tändstift var för sig genom att hålla det mot nån bult och se om det gnistar medan du gnuggar på startmotorn. Tror inte att du förstör något. Den stannar förmodligen bara.
  11. Tänkte ställa tändningen på min motor efter att ha renoverat den med nya kolvar och lager. Stämmer det att det ska vara 8 graders förtändning vid tomgångsvarv? Läste nånstanns att man måste jorda en kabel? Eller behövs detta inte?
  12. Hittat felet. Hade våldat för mycket på stödlagret vid montering så att det vridit sig i själva innerdelen. Blir till att beställa nytt lager och lägga i frysen innan man försöker igen.
  13. Jag har provat dina tips. Besökte min lokala båtmekaniker och fick låna en tolk för att se att centreringen mellan motor /sköld stämmer. Enligt honom kan motorkuddarna sätta ihop sig med åren. Jag har testat och jag får inte in den hela vägen då det styper i splinesen där inne. Blir till att testa att höja motorn i framkant. Då borde väl splinesen sjunka ner bak.
×
×
  • Skapa nytt...