Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

kossor

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    2 943
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    35

Forum Inlägg postade av kossor


  1. 14 minuter sedan skrev Volvo_Penta:

    Först klickade jag på "Gilla" men klickade bort den eftersom någon kan uppfatta det så att jag gillade att det läckte... 😉

     

    Tejpen på axeln var ett bra tips. "Gilla-knapp" på den. 👍

    😄👍 Tackar tackar ! Ja om du trär på lagerhuset över räfflingen är det ju risk skära sönder tätningarna. Man lär smörja de rackarna med för risken finns att tryckfjädrarna kan släppa och falla ur om man är ovarsam. Och då läcker det av bara tusan när den lägger sig mellan axel och tätning.


  2. I höstas vid upptagning upptäcktes det vatten i oljan på drevet, något förvånande då jag packade om drevet i fjol vinter. Vid demontering såg man sönderskuren tätning runt tunna axeln, vid provtryckning läckte det naturligtvis. Hur detta gått till har jag ingen aning om då drevet var tätt i 2 dygn under tryck. Nåväl har idag packat om axlarna återigen, och det verkar hålla tätt även denna gång.

     

     20240324_182805.jpg.deb20fb0b0659d1a39daa1c7f70f6867.jpg

     

     

     

    20240324_182812.jpg.578c57221b3bd3c1d58c03dbe1e78d4d.jpg

     

     

    Kontroll av axel och kugg innan montering

     

    20240324_184637.jpg.0adc26346cd19932821b08e71b57f1e4.jpg

     

    Tejpning av axel för att skydda tätningarna när lagerhuset skjuts på

     

    20240324_184623.jpg.405b818161eb49fd4238a97bb03a3b41.jpg

     

    Permatex innan montering tätar bra när det trycker ut vet man säkert det är tätt

     

    20240324_184627.jpg.5e124628d7a1fcf021891e76849416b4.jpg

     

    Slutligen ihopmonterat och det håller trycket 1,2 kg får tappa 1,5 hg inom 15 minuter med det trycket. Efter 5 timmar håller det fortfarande 1,2 kg och det är bra  mycket bra

     

     

     

    20240324_213508.jpg.33f56c03d6994eeaf0e15a919eda2405.jpg

     

     

     

    Så nu är det bara hoppas det håller tätt denna säsong, annars tappar man ju självförtroendet på att få något tätt. Troligtvis har jag dragit in något under sommaren som skar sönder tätningarna mellan propparna.

    • Gilla 3

  3. 2024-02-27 vid 08:55 skrev MickeWic:

    Hej

    Har kikat lite på Fairline Targa 50GT och det finns några till salu.

    Alla jag kikat på har Volvo Penta D11 med 670hp och denna modell har raka axlar.

    De jag kikat på skall ha skötts ordentligt men hur är det med antal timmar på dessa

    båtar. Nedan på länken har 1230timmar, någon jag kollat på har 500 timmar och en 700timmar.

    Är 1200 timmar mycket? (vi själva har inte lagt väldigt många timmar varje säsong)

    Hade tänkt ha denna i en 3-4 säsonger så det kanske blir en 1400-1500 timmar på den när

    det är dags att sälja. Blir det väldigt svårsålt?

    https://www.blocket.se/annons/goteborg/fairline_targa_50_gt_2011/1400453272

     

    Vad gäller motorerna med det antal timmar så är de nyss inkörda. Dieselmotorer som får sin vård slits inte som på land, många av de dieslar som sitter i marinmiljö är industrimotorer och skapta för att jobba mycket hårt och varmt samt i mycket skitiga miljöer. Öppnade nyss en gammal ford 6a från 1984 som enligt uppgift gått närmare 7000 h. Fanns inga fel i lopp eller topp, loppen såg nyhonade ut, däremot var spridarna rätt trötta så de byts ut. Vi har en turistbåt som går här på sjön sommartid, elverket i fartyget är av märket ford, går hela somrarna och förra året var motorn uppe i 17800 timmar inget gjort förutom service. En så pass stor motor sliter du inte ut för de timmar du använder den. Att motorer rasar beror till 90% på den mänskliga faktorn, dvs vanvård. Resten beror på andra faktorer. Jag skulle inte oroa mig ett dugg med de timmarna på motorerna, se till att ge dem den kärlek de behöver så tar de dig dit du ska åka och hem igen.

    • Gilla 2

  4. 5 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

    Det är ju en Volvo-Penta originalkoppling, om jag nu inte minns fel så går det en grön kabel från motorns gods (eller från "svarta lådan"?) till en anslutning någonstans vid styraxeln. Eller så har kabelisoleringen en annan färg men är sprayad som allting annat i "pentagrönt". Ja undrar hur man tänkt då denna kopplingen kom till?

     

    Jag kopplar bara landström i hemmahamnen då jag behöver använda något kraftigare elverktyg ombord.

    När vi går vakt på bryggorna drar vi ur alla landströmskablar vi finner, eftersom 1 det inte är tillåtet annat än tillfälligtvis användning, samt 2 man vet inte hur det är kopplat i båtarna och vilken risk det kan medföra för både person och material.

     

    Ja gjord 12v från motorn är helt ok. Men nu pratar jag bara 230v, jordat i skölden har inget med penta att göra. Motorns läckage via 12v systemet är jag def inte orolig för. Sist då jag hade vv beredaren inkopplad var propparna alldeles vita av spinn. Så den har jag lärt mig att inte plugga in på 230 systemet. Har alla tänkbara anoder från gaffel till drevsida. Jag vill påstå att problemet ligger i grön gul jord kabel sammankopplade med motorns jord direkt i sköld. Kommer göra som de flesta anser att helt enkelt koppla bort den från systemet. Efter jag läst alla kunniga inlägg i frågan så förstår jag fortfarande inte hur man kan jorda på det viset, OCH vad ska denna jordning ha för funktion. Alla uttag i båten är ju skyddsjordade och sammankopplade via intaget från stolpen. Där finns ju även jfb som känner av och löser vid behov. Dessutom är ju de flesta elprodukter utan jordstift idag och är dubbelisolerade. 

    • Gilla 1

  5. 7 minuter sedan skrev Volvo_Penta:

    Ok. Det har inte vi på någon av våra båtar och jag tror inte jag råkat på något sådant på någon båt jag lånat ut mina händer till, därav min förvåning. Är det original på Din Nimbus?

    Ja 

    Och det ska tydligen vara så enligt en del i branschen.  Och jag bara undrar varför. Till vilken nytta kopplar man ihop hela havet med varandra?  Kommer ta bort jorden i skölden till i år. 

    • Gilla 1

  6. 6 minuter sedan skrev Volvo_Penta:

    Det gör vi säkert. Du har alltså även landströmsjord 230v ansluten till skölden?

    Precis ,och den sitter på samma plint som motorns 12v system. 


  7. 9 minuter sedan skrev Volvo_Penta:

    Jag monterade en 5,7L/DPS-A i en båt vi ägde för cirka 10 år sedan i stället för drivlinan som suttit i båten sedan -70-talet. Vid första höstupptagningen av den båten, efter bytet av drivlina, såg jag att det var mängder av små bubblor på drevet. Jag kontaktade då en bekant på VP och beskrev mitt ärende. Jag fick ganska snabbt motfrågan: "Du har väl inte missat jordledningen vid skölden?" Jo, visst hade jag det! Kabeln, 3857347, anslöts snarast till dess tänkta platser och några fler bubblor och lacksläpp blev det inte under de 7 år vi hade båten. Den aktuella båten hade ingen som helst landströmsutrustning.

     

    Just my two cents...

    Nu pratar vi om olika jord tror jag.  Jag pratar om 230 v jord och inte motorns jord som är 12v. 12v är anslutet på enligt föreskriven inrådan. 

    • Gilla 2

  8. Men om alla uttag är jordade i båten, och de är anslutna till elcentral med tillhörande jordfelsbrytare och blir sammankopplade med stolpen på bryggan som också har jordfelsbrytare. VAD har då jorden i skölden som sammankopplar mig med resten av mälarens båtar och orsakar att mitt drev och sköld långsamt försvinner. Vad jag kan förstå så behövs inte skölden jordas, vidare så är laddaren ny byttes i fjol, och har inte jord på minuskabeln. Men motorns jord sitter ju ihop med 230 systemet med sin jord i skölden. Som @IngemarE skriver i sitt inlägg, har den någon funktion egentligen och vad skyddar den. Dessutom de flesta elartiklar saknar ju jordstift i kablarna idag, och jordfelsbrytaren löser ut ändå om något blir fel i elartikeln.

     

    • Gilla 1

  9. Hej på er !

    Behöver lite hjälp och tankar för de som är invigda i båtelens värld, detta gäller då landström. I båten kommer landströmmen in via intaget i båten i båten finns jordfelsbrytare samt egen elcentral. De problem jag har är att drev samt sköld håller på att ätas upp av galvaniska strömmar. All el såväl landström som 12v system är uppmätt, och beter sig som det ska. Problemet är att det sitter en jordkabel i skölden som jordar via intaget. Då alla på bryggan cirka 20 båtar ligger i med ständig landström så kopplar jag ju ihop mig med dem via kabeln i skölden. Så långt är jag med, och de flesta båtar vid bryggan har axlar med mässing proppar eller bronslegeringar. Drevet är av alu så det är en offermetall. Nu till min fråga kan jag klippa jordkabeln i skölden, vad gör den egentligen för nytta. Alla uttag i båten jordas ju via jordfelstbrytaren som sitter ihop med stolpen på bryggan. Troligtvis ligger problemet i jordkabeln i skölden, och jag tänker klippa den annars så har jag snart inget drev kvar. Noterbart är att vv beredaren inte är ansluten till 230 systemet. Någon som kan komma med kunnig info i detta ärende.

     

                                                                     // Peter


  10. 32 minuter sedan skrev excel319:

    Var ska då vätgasen komma från för att vara "miljövänlig". Jag vet att många säger från överskottet av vindkraften men så länge som överföringskapaciteten  inte slagit i taket för export till områden med fossileldad kraft så är det rent av dumt att använda och förstöra energin genom att tillverka vätgas.

    Ibland kan det bli en tankevurpa, var ska all el komma från att ladda batterier då, som blir betydligt mer krångel med utbyggnad av tusentals laddstationer

    • Gilla 1

  11. 16 minuter sedan skrev Janne_G:

    Utan att vara insatt i problematiken är jag ganska övertygad om att orsaken till stängningen är att deras hemsida används friskt för att finna artnr som sen driver konkurrerande företags försäljning.

     

    Kossor skrev: "Alla andra företag biltillverkare maskinproducenter går en annan väg och underlättar för kund att få tillgång till mjukvara samt original delar."

    Jo, men applikationerna som används för sprängskisser och artnr ligger bakom betalvägg. De som ännu inte börjat kommer göra det inom kort. Kostnaden för att låta konkurrenter sko sig på den egna utvecklingen blir för hög helt enkelt.

    I det läget är det ingen som tänker på konsument.

    Där har du lite fel det går fortfarande att söka på artikelnummer och reservdels nummer. Och vill man inte sälja delar för höga summor utan försvinna från marknaden då gör man det omöjligt att beställa delar.  Vidare så börjar bilar traktorer maskiner i allt större utsträckning att försäljas via internet.  Man slipper då en kedja som ska ha del av kakan. 


  12. JCB tar nytt steg inom vätgasdrift

    AUG 29, 2023skribent ANDERS NILÉHNkategori TEKNIK

    JCB installerar effektiv vätgasbränsleteknik i Mercedes Sprinter-van och öppnar för bredare användning av teknologin.

    JCB har åstadkommit ännu ett stort genombrott när det gäller att bevisa den bredare attraktionskraften hos väteförbränningsteknik genom att installera en av sina supereffektiva vätgasmotorer i en Mercedes Sprinter-van.

    Installationen av den vita transportbilen genomfördes på bara två veckor, och en av de första testförarna var JCB:s ordförande Anthony Bamford, som leder företagets £100 miljoner-projekt med vätemotorer.

    Den förbränningsmotor som används i transportbilen är densamma som redan driver prototyp JCB-bygg- och jordbruksmaskiner. Det är den andra Mercedes-bilen som ombyggts med en JCB-vätemotor; tidigare i år genomgick en 7,5 ton Mercedes-lastbil samma vätebehandling från JCB.

    Lord Bamford sa: “Vi har ombyggt detta fordon med en JCB-vätemotor för att visa hur enkelt det kommer att vara att konvertera befintliga transportbilar och för att visa att det inte bara är bygg- och jordbruksmaskiner som kan drivas med väte. Även om det inte är JCB:s uppgift att konvertera transportbilar visar det ändå att det finns något annat än batterier som kan fungera mycket effektivt.”

    JCB har redan tillverkat över 70 väteförbränningsmotorer i ett projekt som innefattar 150 brittiska ingenjörer, och dessa motorer driver nu prototyp-JCB-grävlastare och teleskopiska lasthanterare. Den ombyggda transportbilen drevs tidigare av diesel och övergången till väte är en annan milstolpe som understryker att denna energiform kan vara ett mycket snabbare sätt att nå globala mål för koldioxidutsläpp. Fordon som drivs med vätebränsle kan även tankas mycket snabbare, med en uppgift som utförs på några minuter jämfört med flera timmar för laddning av batterier.

    JCB är utvecklaren av världens första fungerande vätebränsledrivna bygg- och jordbruksmaskiner. Förra året avslöjade JCB ännu en branschnyhet – en mobil vätebränslestation som ger ett snabbt och enkelt sätt att tanka maskiner på plats. JCB:s väteförbränningsmotorer tillverkas vid JCB Power Systems i Derbyshire.

     

     

    Är nog inte bara batterier som kommer sitta i bilar och maskiner samt båtar. Om vätgasen slår och det inte blir för stora investeringskostnader så är vätgas det bränsle som kommer punktera eldriften.

     

    JCB tar nytt steg inom vätgasdrift - Lantbruksnytt

     


  13. 6 timmar sedan skrev NW355:

     

    Ser det som att jag inte tänker använda VP:s återförsäljare ( likt Kossor), så jag laddade ner KAD44-300 och DP-C/D/E reservdelslistor ifrån nätet men tyvärr så är dom inte uppdaterade sedan 2014.

    Nu går det inte att själv lägga beställningar och jag tänker inte stödja eller ens besvära min närmaste VP dealer här nere i södra territoriet. Då blir det VP i Gbg på Ringön, dom är skärpta och serviceminded. Vissa delar funkar bara med VP:s  original, tyvärr.

    Det blir mer piratdelar, som det senaste åren smugit sig in, såsom OIE ,SLP,  Drevdelar, Moory , Marinparts och mycket mer Orbitrade. Sen tar nog vårt båtliv slut tidigare än vi tänkt.

    Har hållit VP högt i 30 år, men nu tröttnade jag också.

    Någon som hört en förklaring ifrån VP om varför?

    Är det för att återförsäljarna ska tjäna en hacka på samfrakterna?

    Fast å andra sidan så arbetar jag för ett Schweiziskt företag som endast säljer reservdelar till sina egna serviceorganisationer och en gång i världen var jag på Atlas Copco som inte gärna sålde till andra än auktoriserade servicepartners, men det är inom industrin. Men VP är väl inte så mycket inom industrin som förr (reservkraft, kompressorer, vattenpumpar osv).

     

    Då jag skruvar och servar en del har jag tyckt att det varit enkelt och bra att tillhandahålla vp originaldelar till kund i den mån det går beroende på prisbild. Att jag nu ska ta en bil och åka till en vp dealer och där beställa delar sedan åka dit och hämta dem kommer inte att ske. Inte nog med att man låst ute de som skruvar och inte är penta certifierade från mjukvara, nu stänger man ute dem från att få tag på reservdelar enkelt med !! Hur tänker ett företag 2024 som ämnar dra tillbaka klockan till 80 talet. Alla andra företag biltillverkare maskinproducenter går en annan väg och underlättar för kund att få tillgång till mjukvara samt original delar. Vad jag förstår så är det en del som nu väljer bort pentas drivlinor i sina nya båtar och väljer andra fabrikat, och det är inte konstigt. Hutlösa priser på nya motorer och drev, samt hutlösa priser på delar, och man stänger ute de som skruvar och hänvisar kunden till endast certifierade dealers. Sen när motorn är runt 10 - 15 år finns inga delar att tillgå. Folk har inte otur idag när de tänker, och i och med internets födelse är folk upplysta. Summa kardemumma är frågan man kan ställa sig är om vp VILL HA kunder eller om man vill köra ut från ett stup. Om jag är irriterad av detta så ja det är jag. Tycker det är ett svek från en tillverkare i ett svenskt land år 2024. Hoppas någon klok på vp vaknar och kanske läser inlägget, och kan komma med en rimlig förklaring, varför man motar bort sina kunder, från tillgång till reservdelar. Nästa båt eller nästa motorbyte lär inte bli en vp det är en sak som är säker.

    • Gilla 3

  14. Ibland undrar man hur företag beter sig mot sina kunder. Detta gäller ju det fantastiska Volvo penta, vill de sälja överhuvudtaget kan man fråga sig. Skulle beställa delar till drev idag, och se det går inte beställa på nätet längre, finns inte ens en hänvisning till närmaste vp gubbe. Alltså helt ärligt hur tänker man, vill man inte ha kunder på vp, vill man i framtiden inte sälja reservdelar eller motorer? Är inte länge sedan de gjorde om från att beställa delar direkt från Gbg, utan man fick via nätet kolla efter närmaste återförsäljare och beställa via nätet genom dem. Nu ska man tydligen gå 30 år tillbaka i tiden och hålla på att ringa någon stackare och där sedan beställa delar. Nej vp håller nog på att lämna in undrar undertecknad. Vad har ni för synpunkter och tänk om denna faktiskt grava försämring gentemot sina kunder.


  15. 2 timmar sedan skrev Makro:

    Absolut säger jag, vi har ju långt över 10 år kvar med förbränningsmotorer i landfordon så i båtar lär det finns både bensin och dieselmotorer i många år till.

    Det första som rimligen borde hända är att ersätta vanlig bensin och diesel med miljövänligare bränslen på sjömackarna eftersom de flesta (iaf äldre) båtmotorer saknar avgasrening och då borde miljövinsten bli större än i t.ex en common raildiesel med partikelfilter. Men det har ju inte hänt än.

    Nu tänker jag båtar som går i våra hav och större sjöar , i mindre sjöar kanske det kommer förbud för nöjesbåtar med förbränningsmotorer redan om10 år?

    Precis läst att utsläppen från fritidsbåtar är så försumbara med dagens motorer, så att konvertera fritidsbåtarna med el och batteridrift kostar mer för miljön än att köra som vi gör idag med förbränningsmotorer. Tror det var HAV som hade artikel i praktiskt båtägande eller dyl tidning. Personligen tycker jag det är dags att nyktra till vad gäller el och batteridrift. Det kommer andra bränslen det kommer andra drivlinor. Bra att de i städerna byter ut sina suvar mot batteridrivna suvar, blir renare luft. Har noterat i jul nu dessa elbilar som åker omkring med isiga rutor runt om här i norra sverige i 20 gradig kyla ser inte alltför optimalt ut. För 20 år sedan var det etanol som var den gudomliga källan till bränsle. Alla precis alla skulle åka etanol. Nu 20 år senare finns inte många som tankar etanol längre. Nog kommer det finnas de som satsar och stoppar ner en liten elmotor i en segelbåt eller snipa, för en rimlig peng. Men att konvertera en 40 fots fritidsbåt som planar i runt 25 knop, är det väl inte många med dagens teknik som riktigt tror på. 

    • Gilla 4

  16. Ja då absolut. El kommer inte fungera i stora motorbåtar eller i planande daycruisers i överskådlig framtid. Däremot tror jag det kommer nya bränslen, bränslen som då är avsedda för diesel motorer. 

    • Gilla 3

  17. 2023-10-30 vid 11:47 skrev Stinger312:

    Jag skall byta packbox i växelväljaren på mitt vp 290 dp drev och tänkte shimsa in bulten. Jag såg på youtube att dom tog bort alla brickor skruvade in bulten till den fick "kontakt" sedan mätte dom avståndet från locket till bultskallen och satt in rätt antal+1.  I verkstadsboken så står det att man skall lägga dit ett shims i taget så länge det inte går att vrida på propelleraxeln? Hur brukar ni göra?

    När du knackar ur sprinten som håller växelväljaren, se då till att vara vaksam på vad du gör. Finns några fallgropar som kan bli dyrköpta. Följ noga tillverkarens instruktioner. // P


  18. 5 timmar sedan skrev patrikflink:

    Köpte alla filter och olja idag.

    Vart förvånad över just vevhusfiltret som kostade guld och diamanter.

     

    Stoppade ner huvudet bara framför motorerna för att ta reda på vilka förfilter jag har till dieseln, såg dom inte då i alla fall.

    Googlade lite och ser att dom sitter vid luftfiltret, men inget jag reflekterat till live.

     

    Har alla dessa filter?

    20580_vevhusfilter_2020-500x500.jpg

    Kolla med Olsson i Ellös de har filter till din motor har för mig de tar halva priset på vevhusfiltret

    • Gilla 1

  19. 6 timmar sedan skrev O2672:

    Är det enkelt att se sådana rostangrepp?  Limpor och pumpar är väl ganska billiga att byta, ”rost i cylindrarna” låter betydligt värre..,

    Hela motorkonstruktionen , nu sitter drev från penta på och det är bra. Om du vill ha krångel ska du köpa motorer från USA, är så mycket problem så frågar du mig så kommer jag aldrig köpa US tillverkade motorer eller drev. Observera det är min syn på industriskrot från bilmarknaden.


  20. 5 timmar sedan skrev Radahl:

    Finns något som heter Kolhättans Båthamn AB som drivs av någon som heter just Elgh…

    Ligger strax norr om Stenungsund och några mil söder om där jag har båten.

    Får ta en tur dit. 😊

    Planen är annars att jag fått tag på en kille som kan göra en 3D modell i ett CAD program av metallramen som man sen kan göra en fil av och programera en CNC fräs med.

    Ska testa det på en MDF skiva först och funkar det blir det så enkelt som en urfräsning i en skiva golvlaminat från Bauhaus.

    Tack för hjälpen och tipsen, nu har jag flera vägar att gå! 😊

    Hör gärna av dig om du får tag i någon där. De gjorde nimbus paneler och jag skulle vilja göra nya. Men skulle tro de lagt ner företaget, finns inga nummer att tillgå. Synd gjorde fina produkter.


  21. 1 timme sedan skrev toso:

    Hej, 

     

    Jag konserverade min aqad41 idag och tyckte det rann lite väl mycket glykolblandning nära skölden. Ta en titt på filmen. Ska det se ut så eller läcker det från avgasbälgen?

     

    / Tomas

    20231015_110542000_iOS.MOV 8 MB · 5 downloads

    Svar ja, finns ett dräneringshål i bälgen mot skölden, för att inget vatten ska stå kvar i systemet. Därav viktigt sätta bälgen rätt, står engine side stansat i gummit samt top. I skölden har du även 2 st dräneringshål på var sida där kylvattnet kan dumpas. Beroende årsmodell av drev så tidiga 290 dp har som två små stövlar typ gummiknän sitter på var sida. senare har bara två hål.

    • Gilla 2
×
×
  • Skapa nytt...