Jump to content
Saturday 15 May 2021

Pirayan

Medlemmar
 • Content Count

  849
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Posts posted by Pirayan


 1. En ny idé som troligen slår in. Kan va så att jag har ett nytt ankarspel monterat i år😂😂😂

  8CB763ED-893B-4E0B-B4E8-5CFE126B002F.jpeg

  D2435DEE-A7A4-4D94-A1D2-5C484320D00F.jpeg
   

  Nu är jag fullt upp i mallande och mätande. Planen är att plyfan ska ersättas men typ durk/vårtplåt. 
  Den lilla plyfabiten är mallning av ankarspelet. 


 2. 4 minuter sedan skrev Pirayan:

  Jag hade samma problem när jag skulle montera min plotter. Jag hittade dock vinklar både för elen och även till ekolodet. Är dock osäker på om det är samma, 4-pin. 

  Köpte mina från Garmins webshop och Happyyatching

  Såg nu precis när jag hittade en bild, jag kör 8-pin

  F0150270-9882-462F-BE60-341269ED8A1E.jpeg

  B063491A-3996-494D-BACF-77ED70BAC5BF.jpeg

  4748E074-CC93-4D1D-A587-3A3F80D26D69.jpeg


 3. Jag hade samma problem när jag skulle montera min plotter. Jag hittade dock vinklar både för elen och även till ekolodet. Är dock osäker på om det är samma, 4-pin. 

  Köpte mina från Garmins webshop och Happyyatching


 4. Tjo. 

  Inget spår av TBT så nu får jag lägga i båten. Halterna koppar va dock enorma pga västkustfärgen jag låtit sitta kvar. Den får sitta kvar så länge det går och det tyckte även "Gladabåten" va en bra idé. 

  Så...strax åker Mia i spat och vem vet, vi kanske ses i sommar. 

  • Like 2

 5. Hallåj båtvänner

   

  Den 23/4 kommer "Gladabåten" hem till mig på Värmdö för att testa botten. Tänkte att det kanske

  finns andra på ön som kanske är i behov av det samma. Är ni det så kanske ni ska kontakta dom

  för att spara några peningar. 

   

   

   


 6. 10 minuter sedan skrev Lintott:

  Genomföringen genom akterspegeln verkar komma en bit över spelet. Då blir det rätt mycket krafter som lyfter i monteringsplattan. Se till att plastningen klarar av detta uppåtdrag.

   

  Det kommer att bli vatten från spelet som rinner ner runt monteringsplattan. Ordna ordentliga dräneringar längs stringern under plattan så du slipper få vattnet stående där med risk att det kryper in i plywoodskivorna.

  Bra tanke. Jag har inte spikat vad jag ska ha mellan stringen. Skivan på bild är en mall av  spelet. Br att ha när man ska planera tänkte jag. Men ev så kör jag rostfria järn mellan stringern som jag skruvar spelet  och brytrullen i. En idé jag haft är att montera spelet med 30-40 graders vinkel för att slippa brytrullen och bara ha en vid hålet/genomföringen genom akterspegeln. 

   

  - Spelet vågrätt = påfrestning vid brytrulle.

  - Spelet 30-40grader = påfrestning vid spelet. 

   tror dock att det inte är någon fara med någon om jag plastar in 1m förstärkning längsmed stringen. Det blir ju en ganska stor yta som limmas och ev skruvas. 

   

  Ja just. Det är ett dränerinshål i nedre stringen så vatten kan rinna ner till mot kölen. 


 7. Ska man bar aha enfärgat och hyfsat enkelt så kan man köpa eller t o m få spillbitar. 

  Jag tog typ smörpapper som jag tejpade över dom gamla dekalerna. Gnuggade lätt med krita. Sedan la jag över smörpappret över den vinyl jag fått och sedan skar jag löst med skalpell. När det sedan va klart så applicera  jag det på båten. En del pyssel men det blev gratis och helt okej, 

   

  Ska testa nå snarlikt med mina Express-dekaler men ska testa att fota, lägga på konturlinje i photoshop för att sedan printa på vinyl. Har storformatsplotter på jobbet som jag inte testat för endamålet. Ska bli spännande. Sedan är de "bara" manuellt skära efter linjerna. 


 8. Hallåj 

   

  Nu har jag stirrat mig till galenskap och hoppas få lite stöd får er fantastiska båtvänner. 
  Jag har kommit fram till att jag ska bygga på ”stringen” för att få en bra grund att montera ankarspel och ev bryttulle i. 
  Planen är att epoxylimma/laminera flera lager plyfa som jag sedan ska plasta in med glasfiber på stringen, ca 1m. Tänker mig West systems epoxy, filler och 300g väv. 

  Har ni andra förslag så dela gärna med er. Hur som så känner jag att jag måste bygga på den string som är längs styrbord.   Kanske räcker som det är men vill va safe när spelet drar 500kg

   

  Hur mycket epoxy etc tror ni det går åt?

   

  180740B0-E387-4C92-9F43-B998D7900956.jpeg

  4AA8F12D-CADB-4DF5-BF26-723DF55C8F97.jpeg

  40E82956-3636-4FD5-94C1-FEB49ED68F53.jpeg


 9. Kröp ner som en liten puppa i utrymmet när batterier och spel suttit och, undra om jag fasiken ska såga sönder aktern och bygga en enklare utgång till badbryggan. 

  Kikar man på t ex Marex 290 som är ”samma” båt så har dom utgång om babord. Jag spånar på att ha en mitt i där duschen är. Det är ju bara helt ihåligt. 
   

  30435AD4-83D3-42EB-AA01-544CB3690069.jpeg

  630EEC4A-A421-437D-AC4B-4AC74A2B38F6.jpeg


 10. Så. Nu är svordomen bortmonterad🍾💥

  Och det nya ska placeras in på nå vis. Ska testa att bygga en provisorisk konstruktion för att sedan låta grabben svetsa det slutgiltiga i rostfritt. 

  9622E369-41E9-4A5F-BFF2-C2A23676019C.jpeg

  7211AB3D-1268-4AF1-AB94-513D65C016B3.jpeg

  • Like 1

 11. 20 timmar sedan skrev Paijanen123:

  Blir nog att göra så, går linan efter nånting( typ nån ögla) från aktern till fören eller går det lika bra endå?

  En ögla kan va bra men bättre är en öppen sådan. Så man klipper trä igenom ramen om vill dra om det eller liknande. 
  Kanske finns något segelbåts-block man skulle kunna använda.
  Jag körde utan då jag hade en årklyga som fick agera ”ledare”. 


 12. På lillbåten på landet satte jag dit en snarlik lösning. Jag satte en ankarrulle i fören och ett skotlås bak i båten. Satte aldrig fast tampen i någon knap eller dyl utan förlitade mig på skotlåset. 


 13. Så här 2 år senare, hur löste det sig. Blev det en ful-lagning och sålt båten? 😅

   

  Har precis själv monterat ur min tank för att svetsa en ny (inte själv). Jag hade dock fördelen att jag bara skruvade upp 6 skruv i midkabinen så kom jag åt tanken. Polar hade tänkt till 😃


 14. 8 timmar sedan skrev AnnGis:

  Vi tänkte åka till Trosa i sommar som ett mål. Vi utgår från Åkersberga och gillar att gå lite kortare turer för hamnbyte, ca 10-15 nm. Vi stannar två nätter minst i varje hamn. Vi ligger gärna omväxlande i naturhamn och gästhamn med service. Båten är 38 fot. Vi går oftast i norra o mellersta skärgården så södra är ny för oss. Vad har ni för tips på ställen/hamnar att besöka på vägen? 

  Hur långt ner har ni gått i den mellersta skärgården?


 15. 6 timmar sedan skrev ChristerN:

  När ni kommer nedåt skulle jag ta en väg förbi Båtshaket på Ålö strax söder om Utö. Sedan en kort tur till Östermarsfladen på Nåttarö. Där finns fina sandstränder, inte bara i fladen utan på hela Nåttarö och en bra restaurang bla. 
  Över till Nynäs för bunkring av vatten kanske och definitivt rökt fisk från rökeriet.

  Har inte gått ner till Trosa på många år så nedre delen av ditt stycke säger jag -Pass, på 😃

   

  Men Ålö och Nåttarö är givna ställen. Så där gåller jag med dig till fullo. 

   


 16. 9 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

   

  Jag har polerat några gamla kärror. Köpte en gammal "rosa" Opel Kadett. Efter att lagt ner en del tid så va det toppen fin och fick en Ferrari röd färg 🙂

   

  Fått en del tips från gubbarna i blåställ och P.blå-hållare byxhällan. Som gnott på sina superfina trålare i urminnes tider. Sköna original som glider runt på gamla klubben och snackar bort halva säsongen. Men en del nitar har man endå gått på genom åren 😃

  I våras så körde jag enligt tipset på Hamnen.se och körde samma produkter, 3M. Körde både svamptrissor och hätta och visst. sätter man dom lite på trekvart så vobblar det. Men vibrationerna skyller jag på maskinen. 

  Har samma erfarenhet av billiga slipmaskiner. Dom har ju också blivit bättre med åren men körde man en budgetmaskin förr så kliade det ordentligt efter en tids slipande. La man en tusing extra så fick man inte alls samma problem. 

   

  Nu jobbar jag ju inte på Råd & rön 😃 Men dom tre budgetmaskiner jag kört så är Turtles bäst. Oscillerande då.

  • Haha 1

 17. 3 timmar sedan skrev Mange249:

  Här bör en roterande vara bättre än oscillerande tänker jag spontant. Tycker inte min Biltemamaskin vibrerar i någon större utsträckning. Jag såg dock att den vibrerar något mer än deras excentriska maskiner.

   

  Hög vikt på maskinen och vibrationer kan verkligen ta bort det roliga med polering. Min första maskin var Biltemas dåvarande instegsmaskin som var mycket tyngre och den var tråkig att jobba med. Efter några år tröttnade jag och köpte deras då nya maskin med varvtalsreglering och låg vikt.

   

  Tror det är den här maskinen jag har: https://www.biltema.se/bilvard/maskiner-for-bilvard/polermaskiner/polermaskin-pm-150b-2000037527

  Så kan det säkert vara. Körde dock en budgetmodel från Jula, väldigt lik den du har och den upplevde jag också som vibrerande. Dock inte lika mycket som min Turtle. Men är endå relativt nöjd med Turtlen. Det är inte så att den är överj-g att köra men det är klart känbart i händerna om man kör en heldag med polerande. Tror iofs inte att jag behöver jobba lika mycket i vår för nu har jag fått upp glansen bra. 

   

  Men hur som. Mitt betyg till min Turtle är 7 av 10 eller 3 solar 😃


 18. Jag tänkte köra en Pela men jag hittade en oanvänd Turtle för 500 på Blocket. Den med 3M funkar toppen. 
  Det jag upplever med billiga är att dom vibrerar mer. Så efter en stund domnar händerna. Det är mindre nyttigt 


 19. 2 timmar sedan skrev Wingan:

  T.ex. sålde du båten i Januari -14?

  Och de hade inte gjort något åt den sedan dess?

  Hahaha. Ni får ju läsa som jag tänker , inte som jag skriver 😂

  Precis och precis. Så när dom sålde den i somras så sålde som dom den med ca 50% plus. Och jag sålde den till dom för 95K. Så det en bra vinstmarginal. Jag själv gjorde 10K plus.  

  • Like 1

 20. 17 timmar sedan skrev Wingan:

  Varför inte redigera ditt inlägg, till begriplig svenska istället för att skriva "Dito"?

  Efter att ha läst ditt inlägg ett par gånger gissar jag att jag förstod vad du menade, men är inte alls säker 😏

  Jag viste inte att jag va otydlig och ett gäng frågetecken ger inte mycket info om vad jag ska tydliggöra. 
  Allt jag skrev va på svenska. Dito tyckte jag va passande istället för ?????? då jag inte förstod vad som skulle tydliggöras. 😃


 21. Jag planerar inte att sälja men så som marknaden ser ut just nu så funderar jag på det. Man kan ju göra sig en slant😃

   

  Hyra ut överväger jag att göra några veckor. Den marknaden har ju också fått en uppsving. 
   

  Men till rätt pris så kan jag lätt adoptera bort ”Mia” alla dagar i veckan. Låter grymt men det är ju bara en båt😃


 22. 4 timmar sedan skrev Mackey:

  En båt är väl något man köper för att man vill ha en båt inte något man köper för att tjäna pengar.

   

  Köpläge för båt är det när man vill ha en båt.

  När man inte vill ha en båt längre så är det säljläge.

  Kan ju vända på det. 
  Man kan förlora mindre😃

  Och jag köper också båt för att jag vill ha. Men valet styrs också av hur bra affär jag gör. Har i princip gått plus på alla mina båtar. 

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy