Jump to content
Monday 22 July 2024

-Torsten-

Medlemmar
 • Content Count

  157
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

12 Trovärdig

About -Torsten-

 • Rank
  Örlogskapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jag seglar en 37a och där får man plats 2 i salongen (1 på var sida) genom att ta bort ryggstöden. I 40ans fall tror jag att du bara kan räkna med max 1 i salongen. Jag hittade uthyrare som anger antalet bäddar som 6+1.
 2. Det finns varianter på detta. Googla pelikanhake.
 3. -Torsten-

  Kappseglare!?

  Nu ligger mitt kappseglande ett antal år tillbaka i tiden, då man var barnlös, men jag tyckte alltid att det var roligast att segla mot snarlika hcp.tal eller allra helst en-typ.
 4. Utan att veta gissar jag oxå att försäkringen stiger för två utombodare?
 5. Jag skulle ha provat att tejpa sömmen med vit spinnakertejp.
 6. Jag får rätta mig själv angående dagersignaler på svenskt inre vatten: Signalfigurer 7.7 Fartyg med en längd under 12 meter behöver inte följa de bestämmelser om hur signalfigurer ska visas som framgår av regel 20–31 i bilaga 1. Första stycket gäller inte fartyg som är sysselsatta med fiske och som därför har begränsad manöverförmåga. (TSFS 2009:44 BILAGA 2. Tillägg till och undantag från de internationella reglerna till förhindrande av kollisioner till sjöss.) Dvs, Man behöver dagersignal om man har begränsad manöverförmåga och sysslar med fiske
 7. Gällande dagersignaler: Fartyg under 12m har ingen skyldighet att föra dagersignal på svenskt inre vatten. Mer info Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sjövägsregler.(TSFS 2009:44) avdelning C, regel 20, avsnitt D
 8. Det verkar väl vara termostaten? När (vid vilken temp) öppnar termostaten? Är det sjövatten ska det ju vara vid ca 60-70 för att undvika pannsten. En vanlig biltermostat öppnar vid ca 90. Kolla i en kastrull vatten på spisen.
 9. Det räcker att sätta an toppvanten. Sätt an undervanten när kroken är nedhissad. (Eller gör en stor ögla som kan gå utanför undervanten på vägen ned)
 10. Ska du sätta in en ny dyvika är det bäst att köpa en kompett likt denna: https://www.hjertmans.se/produkter/vatten-vvs/dyvikor-lanspluggar/dyvika-massing-utv-45mm Denna är i mässing men det finns oxå plast och rostfritt mm.
 11. Under På Kryss-artikeln (https://pakryss.se/opalitlig-matmetod-kan-krava-sanering-i-onodan/?fbclid=IwAR3XuiW5FX-BBV88VIfuueVssQfNaxo0-v4GKHkSr2HUxsQWye3s8wm8lpU) finns följande intressanta kommentar: Anders Almén skriver: 26 april, 2022 kl. 22.03 Hej, inom Sweboat funderade vi på att köpa ett Xrf instrument som medlemmarna kunde använda. Instrumentet provades med säljarens medarbetare på mitt båtvarv Gåshaga Marina för 5 år sen. Tyvärr visade det sig inte vara pålitligt för TBT mätning. Vid mätning på fabriksnya båtar som vi själva målat med tillåten kopparbottenfärg gav instrumentet utslag för tennföreningar (tbt). Sannolikt berodde det på att den kopparen som tillverkaren använt var förorenad med tenn. Kopparbottenfärg som säljs idag kan ha tennförorening i sig. Det betyder dock inte att den innehåller TBT! Sweboat beslutade därför att inte köpa in instrumentet.
 12. Standard vid förtöjning medY-bom (som är kortare än båten) är att främre föröjningan används för att hålla båten ifrån bryggan och bakre håller båten mot bryggan... (likt Lintott´s skiss)
 13. I min Buster fanns det både backventil på utsidan och två lösa expanderbara dyvikor på insidan att trycka i länshålet om det skulle behövas.
 14. Ska du ha båt till sommaren tror jag inte det är någon större ide att vänta. När vädret blir varmare stiger alltid priserna. Det blir nog först till hösten efter man sett tanknotan som begagnatmarknaden boomar.
 15. Inte riktigt, åtminstone tvätten i Stenungsund stängde pga att den 3-åriga(?) dispensen att tvätta målade båtar gick ut (Trots uppfångning av färg som tvättades av). Underlaget bedömdes sedan bli för litet. Förbudet gällde även gamal färg.
×
×
 • Create New...