Gå till innehåll
torsdag 14 december 2017

Myrsky-janne

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  29
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

2 Neutral

Om Myrsky-janne

 • Placering
  Fänrik
 1. Rasmus seglingsegenskaper för dummies.

  Här har det hänt saker! Som jag nämnde tidigare är nog kryssen inte så viktig för mig (tror jag, har ju ingen segelbåtserfarenhet överhuvudtaget), kan mycket väl tänka mig att gå för motor när vi flyttar på oss inomskärs och på öppet vatten om vi har vinden emot oss. Vi har väldigt grund och stenig skärgård så skall man enbart segla får man i princip hålla sig till farleden in till Vasa hamn. De finns en del båtar jag hittat som är snarlika Rasmus, Malö 50 tycks vara mer eller mindre identisk bara lite bredare och länge. Men kan vara att den blir för stor för mig med sina 37fot. malö 40, känns kanske liten med sina 32fot. Najad 34 tycks ligga lite högre i pris också. Men en sak som förvånar mig är prissättningen i Danmark, Tyskland och holland på dessa båtar, de ligger väldigt högt i pris där. Vi har ju vintern på oss att söka och hitta en båt i hyfsat skick och rätt pris, men mina förhoppningar är att vi seglar nästa sommar!
 2. Dokumentär om segling

  Cool gubbe på sitt livs äventyr, sympatisk och kul humor. https://m.youtube.com/channel/UClIKklzZCK7VQ3Rmbojvfyw
 3. Gulnad Gelcoat, Reklamation

  Okey, vad är det för båt? vi har haft en del problem med vissa nyanser av gelcoaten, men oftast har det visat sig genom att gelcoaten blivit flammig eller matt väldigt snabbt.
 4. Rasmus seglingsegenskaper för dummies.

  Kikat lite på monsunen också, men hur är den storleksmässigt invändigt? Rasmus är ju bara 4fot längre men med akterkabin, så rent spontant tänker jag att monsunen kanske är rymligare i salongen. Men två saker jag inte riktigt gillar är toan i förpiken och det traditionella pentryt. Men helt klart ett alternativ. Fick reda på att det kan finnas en Rasmus i lokala segelföreningen så skall kolla om det finns möjlighet att åka och känna lite på den.
 5. Gulnad Gelcoat, Reklamation

  Ett skrovbyte låter kanske lite väl drastiskt. Men varvet jag jobbar på har faktiskt råkat ut för några fall i denhär stilen. hos oss har det fixats med omlackering av skrovet.
 6. Rasmus seglingsegenskaper för dummies.

  En på västkusten, den andra i Stockholm. Var till Stockholm i annat ärende för en tid sen och tänkte passa på och titta på båten men fick inte tag i säljaren då och den på västkusten har jag inte kontaktat, känns som om den är långt borta. Båda i 200 papp klassen. bor i Vasa, Finland
 7. Yes de var den, mycket jobb var det på den men var beredd på det också. Räknade lite på grovt på kostnaden också, med grundlig renovering invändigt, ny motor(craftsman), ny teak utvändigt och uppdatering av elektronik m.m. Eftersom jag jobbar på båtvarv och får allt via jobbet till väldigt bra priser så hade jag grovt räknat hamnat med de billigaste Rasmus på blocket just nu.
 8. Rasmus seglingsegenskaper för dummies.

  kul med åsikter om båten och bra att få höra mer konkret hur den är, inte bara sprida inlägg här och där som när man googlar. lugn och snäll är just det jag söker, kunna ta familjen på äventyr utan att behöva oroa sig även om de blåser upp lite. Jag vill ha en båt som går som loket genom vattnet, inte en balja spm slår och smäller i vågorna när sjön blir lite högre. Ligger några på blocket just nu men bara två i rimligt pris, den ena ligger väl långt borta till den andra har jag ännu inte fått tag på ägaren. Hittade också en i Norge till rätt pris med oinstalerad splitterny motor, men då kommer man att hamna tull och moms på i Finland innan den är registrerad.
 9. Rasmus seglingsegenskaper för dummies.

  men tror ni en total nybörjare klarar av en ketch? mera segel att hålla reda på tänker jag. motorgång har jag inget emot, skärgården i finska Österbotten är nog inte speciellt segelvänlig så räknar nog med att gå mycket för motor. Läste nån blogg från en rasmusägare som nämnde att de oftast kryssar i 50-55 grader, 45grader kunde gå med snäll sjögång. För en amatör låter ju det bra! 😎 Kommer nog mest att göra veckosluts seglingar hemma, över till Umeå och en längre tripp under semestern, typ höga kusten. men som sagt så prioriterar jag boendet och komforten till sjöss före kryssvinklar och snabbhet. Men att hitta den rätta båten som går inom min budget och inom rimligt avstånd blir inte lätt.
 10. Rasmus seglingsegenskaper för dummies.

  I see, men ändå ser ju siffrorna inte helt hopplösa ut. Vagabond 31 som lovordats för sina seglingsegenskaper ligger bara 1.5 SRS över Rasmus. nåja, jag är ju medveten om att det inte är en snabb båt, det är väl främst kryssegenskapen jag funderade över. Och jag har aldrig haft bråttom på sjön, har gungat på i 6 knop i många år med min gamla plastsnipa.
 11. Rasmus seglingsegenskaper för dummies.

  Ok, men en halv timme på en dag kan man nog säkert leva med. Om man inte har bråttom till middagen förstås... LYS talet reagerade jag på, Rasmus med 1.05 mot najad 34 som vad jag läst borde vara en betydligt bättre seglare hade 1.03. Hur kommer det sig? kollar man tabeller så ligger ju väldigt många båtar där omkring. Vissa ligger ju så lågt som 0.85, de måste ju då segla som en trasig kratta från sovjet.
 12. Förvisso, men var beredd på att göra en hel del på den innan vi skulle sjösätta själva. Men å sidan var priset satt så lågt att man kunnat investera en hel del pengar i den. Men hon hade nog rätt, den är i ett uselt skick.
 13. Rasmus seglingsegenskaper för dummies.

  Hej. Är påväg att köpa min fösta segelbåt, men eftersom jag inte har de minsta erfarenhet av segelbåtar så lusläser jag nätet på info och båtomdömen. Den båt som jag intresserar mig mest för är HR Rasmus 35, fina boutrymmen och gillar idéen med avskilld akterhytt, toa med dörr, gedigen byggd, säker och trygg i alla väder. Men en sak jag undrar över är kryssegenskaperna, hur dålig är den egentligen på kryss? Om man skulle sätta en vinkel mot vinden, hur snävt mot kan man gå? Sen skrivs det att man inte kan kryssa sig ut i hårt väder från en kust i le, vad menar man med det? Andra åsikter om båten tas också emot! Najad 34 och malö 40 har också varit intressant men de finns sällan till salu.
 14. Båten, segelbar men ingen fungerande motor. Därför skulle den tas hem landvägen.
 15. På avrådan av frugan så får jag lämna båten i fråga, hon säger att om vi ska ha segelbåt så skall den seglas hem inte köras på trailer för att den är så sunkig!
×