Jump to content
Friday 06 December 2019

bgaa

Medlemmar
 • Content Count

  25
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by bgaa

 1. Min svärson är polis och har jobbat på flera av de sk. "orten" områdena runt Sth. Det han berättar för för mig tror jag på. Sen får Mackey och bhemac tycka o tro vad dom vill. Här Skåne var det bara 0,6 % enheter som skillde mellan S och SD. Det finns nog en anledning till det! Detta är ett marinforum och nu lämnar jag denna tråd.
 2. Georg_Ohm , Jag tror jag ringde 112 Jag är övertygad om att polisen oftast inte gör allt de kan, men jag förstår dem - de har ett otacksamt jobb. När de tagit en brottsling, fört denne till häktet, oftast i annan större stad, fyllt i alla papper o rapporter är brottslingen redan fri och tillbaks - en batikkärring har ömmat o friat honom. ( polismans egna ord när jag anmälde stöld i min bil) Ber om ursäkt för att jag pekade ut dessa länder! , men faktum är att de är oftast förekommande vid färjeläget i Trelleborg, men kan vara andra öststatsländer oxå. När man kommer fram till Tyskland finns det alltid 10-15 tullare/poliser mm. som stoppar o kollar dessa bilar mkt noggrant - ibland tvingas dom tömma bilarna helt! Några gånger har jag frågat en av de uniformerde om det förekommer något sammarbete med tullen i Sverige. Svaret har alltid varit nej. Jag har min stuga vid en å och en vattenskoterägare uppströms kör med full fart ut till havet. Enligt länsstyrelsen gäller max 6 (7?)knop på en sån här plats och en sån farkost får inte köra där eller i havet utanför överhuvudtaget. När det blåst mkt på havet har dom kört hela dagar framför mig. Jag har stoppat dom o pratat, men dom bryr sig inte. Har filmat dem och visat vaktahavande polis, men det håller inte som bevis, men borde trigga polisen att göra något. Vid ett tillfälle körde dom in till badstand, gick iland för att köpa glass. Då ringde jag 112. Det var ju ett perfekt tillfälle för polisen - 15 km från polisstation och asfaltsväg ända fram till stranden. Går inte, bilen är 40km in i landet blev svaret!.
 3. Ett parti är ju väldigt snabba från ord till handling - jag tänker på de sk. järnrören (alu - rör).
 4. bhemac , jag såg oxå det på TV nyheterna. Skall det behöva ta 12- 15 år innan dom fattar att detta skulle hända. Redan statsminister Göran Persson varnade ju för social turism när det blev tal om att dessa länder skulle bli medlemmar i EU. När dom snodde min motor värd 12 000, snodde dom oxå grannens 25 år gamla 5 hästare. Jag frågade polisen varför dom tog risken att sno en värdelös motor, svar: har dom ändå bilen full med stöldgods så gör en sån motor varken från eller till! På en bilskrot såg jag en Bulgarisk minibuss lasta bilmotorer (personalen lastade med gaffeltruck). När golvet var fullt med motorer var bilen nerlastad så det fanns garanterat ingen fjädring kvar. Då la dom in ett lager med vanliga lastpallar och började lasta motorer ovanpå. Då ringde jag 11414 och råkade komma fram. Jag berättade vad jag såg. Då utspann sig ungefär följande konversation: Bilen är överlastad - det är ju inget brott när dom inte är ute på allmän väg - men snart är dom färdiglastade och då kör dom nog ut genom grindarna - men nu har dom inte begått brott - ni kan väl skicka hit polisen som ställer sig en bit utanför utfarten - går ju inte, dom har ju inte begått något brott osv. osv. Andra gången jag ringde 11414 körde jag uppför Hallandsås och bakom en RO/BG registrerad buss vars förare behövde hela E6ans bredd ( 3 filer) för att hålla sig på vägen. Han kanske hade glapp i styrningen eller var sjuk, hur som helst , borde kollas av polis. När någon svarade hade jag plats nr 174 - ridå.
 5. Om polisen skulle komma får dom inte titta in i de vita skåpbilarna med rumänska eller bulgariska reg.skyltar. Det krävs en av åklagaren godkänd husransakan och när färjan skall avgå får dom inte hålla bilen kvar! Jag bad min handlare höra av sig när han fick in en lämplig beg. motor. Räkna inte med det sa han, försäkringsbolagen har första tjing på motorer vi får in. Du får åka till sydeuropa om du skall köpa begagnat - har du tur kanske du får tillbaks din gamla motor! Ett sedan år 2007 för poliser, tullare, politiker och drabbade båtägare känt problem som politikerna inte bryr sig om. Hur lätt som helst skärpa lagarna och ge tullarna polismans befogenhet, inte behöva blanda in åklagare, lägga fotboja på bilen tills poilis utrett.
 6. Tjuvarna misstämker säkert att det finns larm på en sån motor - det lär t.o.m finnas instrument som dom använder för att hitta och avalarmera trackern. Hur stor är risken att dom kan stjäla en motor med tracker under kåpan?
 7. Har letat efter mina gamla inlägg. Hittade dem nu under "profilen" - underlig plats att lägga dom på, alla andra forum har dom under typ " mina inlägg" Jag får aldrig avisering när någon svarat på något av mina inlägg. Vad gjör jag för fel? Tacksam för svar, Bo Gunnar Andersson
 8. Hur hindrar jag att min nya motor stjäls. Ligger på tämligen glesbygd plats. Vill ha larm på plats och meddelande i Androidtelefonen om någon försöker stjäla den. Naturligtvis vill jag inte ha dyra abonnemang. GSM kontantkort är okey. Har hittat tester, men det finns så många att välja på. Vilka rekommenderar ni? Tacksam för tipps!
 9. Har i sommar köpt en ny Yama 70 hk. Säljare är en känd båtfirma på västkusten. Säljaren säger att för att min garanti skall gälla måste jag lämna in den till en Yamaha verkstad för service. Någon annan firma eller jag själv skulle inte kunna göra den - då gäller inte garantin. Stämmer detta? Min granne som köpt en ny Honda 60 hp i sommar har inte några sådana villkor säger han. Om jag gör servicen själv är det något särskilt jag skall tänka på förutom oljebyte motor och växelhus? Säljaren menade att bränslesystemet var viktigast och skulle prepareras på ett speciellt sätt. Tacksam för svar!
 10. På mina gamla Garmin Sounders fanns en sida där man styrde mot en waypoint. Det var en bild med båten i mitten och ett streck på var sida om. Det var då mycket lätt att styra mot en enstaka waypoint. Jag kan inte hitta denna sida på min nya echoMAP 50. Finns den? Hur hittar jag den? Tacksam för tipps.
 11. 520R var avsedd för styrkultmotorer på max 40 hp tror jag (kan inte läsa skylten längre). Jag har utrustat båten med styrpulpet och en kvalitets hydraulstyrninng - BayStar godkänd för 150 hp. Tecknade genom motorsäljren en båtförsäkring hos Länsförsäkringar Skåne, men denna godkändes sedan inte av LFs experter i Göteborg. Söker nu tipps om hur jag skall kunna försäkra båten, eller enbart stöldförsäkra motorn. Något annat försäkringsbolag?
 12. Stearin blir bra. Bara att värma så rinner det ur. Är det nåt stänk kvar spelar det ingen roll i vattenkanalerna - dom har ju redan blivit mkt större än original
 13. Tack för svar. Stearin låter väldigt bra. Ja det är hål i huvet det jag skall göra, men vet ju inte om felet ligger här, så detta blir en koll. Är pensionär o älskar att svarva o fräsa. Barn o barnbarn har i princip bestämt att morfar skall köpa en ny Honda 50 så det blir bättre fart på vattenskidåkandet. En annan fördel med denna motor är att dom inte stjäler den. Min lilla 4 hk trollingmotor försvinner lätt.
 14. Renoverade växelhuset ( ett lager + alla tätningar) för två år sedan. det hade kommit in vatten i oljan. Nu är det likadant igen. Satte 0,2 bar lufttryck i oljeavtappningshålet. Duschade ovansidan av vattenpumpen. Bubblade rejält i pumputloppet och lite runt vertikala drivaxeln när jag pressade den i sidled. Aluminiumhuset som sitter direkt under pumphuset i plast ( som innehåller impellern) är korroderat och jag misstänker att felet ligger där. Jag tänkte prova stålepoxy enligt följande: Med huset horrisontellt fylla kanalerna till 2-3 mm under tätningsytan med något material (?) som stelnar. Sedan spackla ytan med J-B Weld. Sedan plana hela ytan till ursprungligt läge i fräsen. Därefter plocka ut materialet (?) och putsa ytorna med Dremeln. Min undran är vilket material (?) är bäst? Tenn blir ju jämt o stadigt, men får jag ut det? Vatten o in i frysen - J-B gillar kanske inte kylan. Bäst hade det varit med nån form av silikon som varit tunnflytande och sen härdat, men finns sånt material? Varför lägga ner tid på en sån gammal motor? Det är en pärla! har gått med minimal service i 30 år! Inte ens bytt impeller, men alltid haft 1-2 % olja i 98 oktan/ Shell V-max. Tyvärr har vi slarvat med sötvattensspolningen efter fiske i Öresund.
 15. Vid andra turen med nya Yama F4 hindrade startspärren startsnöret från att dras ut, oavsett läge på F-N-B spaken. Jag skruvade av startapparaten. Plockade bort plastbitarna som hindrar startförsök. Nu vet jag inte hur plasthjulet med startsnöre och "klockefjäder" skall monteras ihop. Hur inre delen av fjädern skall hakas fast och hur många varv fjädern skall spännas. Någon som kan tipsa?
 16. NGK skall det vara!. Motorn har en bränslepump. Om den börjar bli dålig kan man testa genom att under gång pumpa på gummiblåsan - går motorn bättre då är pumpen dålig. Jag har avslöjat ett antal dåliga pumpar på detta sätt. Anledningen till alla problem med läckande eller hårda slangar o gummiblåsor är vår sk-tbensin. Etanolen i den alltså. Själv kör jag på Shell 98 oktan (tror den heter ungefär Super V-max) och problemen minskade. Jag har Yamahas verkstadshandbok - tjock som en bibel, har för mig att dom förbjuder all körning med etanolinblandning i bränslet. Jag tror dock att ditt stora problem är att munstyckena i förgasarna är igensatta. Etanolen löser upp materialet (zink/aluminium?) i flottörhuset och ett vitt pulver bildas som sätter igen de ytterst fina hålen i munstyckena. Då går motorn bra på fullgas men dåligt på delgas. Att ta av förgasarna är relativt enkelt, men lämna dem sen till en Yamahaverkstad som kan rengöra med ultraljudstvätt. Alltså mkt viktigt att dränera flottörhusen när säsongen är slut. Jag kör en 50 hästare från ungefär -87.Den har autolube, men för säkerhetsskull slår jag nån procent olja i bensinen oxå.
 17. Som titeln säger olja läcker ut genom kylvattenintagen på riggen nere vid propellern. Har i sommar sett det bensin/oljefärgade vattnet runt riggen men trott det varit en bensinslang som gett sig igen. Nu när jag tagit upp båten ser jag var det kommer ut och behöver nu tips om var oljan troligen kommer ifrån. Separatsmörjningen eller växelhuset? och hur jag åtgärdar det.
 18. +1 på det, väldigt vanligt att galopperande båtar har motorn för långt ner.. Hjälpte inte att hissa motorn. Får sänka igen - den fick mkt lättare att suga luft i svängar o grov sjö. Fick tips av Ryd säljare som varit med länge. Aktervinkel var ej standardiserad när detta skrov ritades. Jag skall prova att vinkla riggen mer med hjälp av ca 15mm kil i ovankant av akterspegeln.
 19. Har en Ryd 52 med Lowrance X67 ekolod som arbetar med 200 kHz. Skall nu montera Garmin echoMAP 50 VU som arbetar med 50/77/200 kHz. Enligt Garmins säljare skall man se till att inte instrumentens frekvenser kolliderar med varandra om transducarna sitter nära varandra. Jag har sågat hål i durken i botten på förvaringsutrymmet under aktertoften och placerat Lowrancetransducern där + dräneringspump. Där finns plats för en transducer till men dom kommer mkt närma varandra. Vill inte ha någon av dem placerad på akterspegeln. Har jag ett problem? När används Garmin på 200 kHz och kan man slå ifrån detta. Kan man slå ifrån Garmins ekolod helt och hållet (men ha plottern igång ) och bara köra med kartplottern?
 20. Ryd 525, 50Hp utbordare "självgungar",wobblar upp och ner. Det är värst när jag är ensam i båten, kör fort och spegelblank sjö. Har provat alla fasta vinkellägen på motorn. Motor Yamaha 2T 1988 har ej Power Trim. Nån som har samma problem, tipps vad jag kan göra åt det?
 21. Har en Yamaha 50hk enligt skylt 1988 års modell. Har just gjort rent förgasarna för första gången. Upptäckte att den inte hade några choke-spjäll. Efter lite googlande förstår jag att den har PrimeStart. Extra bränsle sprutas vid behov in i förgasaren. Systemet verkar vara automatiskt. På mitt fjärreglage finns en återfjädrande strömbrytare som jag alltid trott varit choken. Jag har egentligen aldrig märkt någon funktion med denna knapp, men alltid använt den vid kallstart. Enligt min verkstadsmanual ändrades chokesystemet på dessa motorer mellan 88 och 89. Från spjäll till Primestart. Det kan ju vara så att att jag har 89 års motor och 88 års fjärreglage. Köpte motorn beg för 20 år sedan och fick inte med instruktionsboken. Ni som har 89 års motorer med Primestart har ni chokeströmbrytaren och behöver den användas?
 22. Vi som varit med länge vet att detta är ett relativt nytt problem. Jag har en känsla av att det började ungefär när dom började blanda etanol i bensinen. Etanol är ett elände. Det är etanolen som gör att bensinen "åldras" så fort. En motorsåg startar inte om bensinen (95okt) är mer än 2-3 månader gammal. Lösningen var ett tag att använda 98 oktan men nu har dom "förstört den oxå genom att blanda i etanol. Lösningen är Aspen. Förr hade vi inte dessa problem. Jag har just plockat av förgasarna på min 26 år gamla Yamaha 50 pga dålig tomgång. Det finns ett vitt pulver i flottörhusbotten och tomgångsmunstyckena. Jag är ganska säker på att det är etanolen som löser upp metallen i förgasarna. Man såg ingenting av detta för 30 år sedan - då var det vatten o skit i förgasaren när den krånglade. Karburatorsprit är etanol!
 23. Redan efter två sommrar började styrningen kännas glapp - det fattades olja. Det verkar läcka där rattaxeln sticker ut mot ratten. Läste på forumet att en annan medlem kände till detta problem. Är Baystar så här dåligt? Hur ställer sig Comstedt till problemet? Har använts 4-5 veckor varje sommar i 6 år. Båt: Ryd 525 Motor: Yamaha 50 hk
 24. Eftersom displayen inte går att läsa alls kan jag inte ställa det på simuleringsläge eller läsa av någonting alls. Har nu provat det hos Hjertmans i Malmö och det visade lika dant, alltså är det kasst.
 25. I år har mitt Lowrance x67c bara visat vertikala streck o mönster som rör sig över skärmen uppifrån och ner. Spänning finns för vid vissa knapptryckningar piper det som det skall. Båthandlare i Varberg sa att det var dålig kontakt i stiften mellan kontakt o instrument. Byt sladden sa han. Stämmer detta? Blir displayen sån här vid spänningsfall? Hur kollar man utan att köpa ny sladd (med givare = dyrt)?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy