Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

M__G

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 349
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    3

Forum Inlägg postade av M__G


  1. 1 timme sedan skrev johan_sjobjorn:

    Ja precis, det är just därför jag vill ha dokumentation på att jag ligger inom gränserna. Vid eventuell olycka så kommer försäkringsbolag troligen se vikterna som tillverkarna uppger.

     

    Ang. Köp av bromsad kärra

    Det är dyrare som nämnas men jag har inte hittat värst många med totalvikt på 880kg eller däromkring. De flesta börjar på 1000kg vilket jag inte får dra med b kort på min tjänstebil. Det går att köpa ett 1000kg släp och sen regga om det till lägre totalvikt men det kostar några tusenlappar extra. 
     

    Vi får se hur det blir.

     

    Tittar nu även på en annan båt och då är bromsat samt uppgradering av körkort enda alternativet.

    Det är ganska enkelt att skaffa utökad behörighet för b-kort. Kallas b96. Kolla upp det, det löser nog ditt problem..

    • Gilla 1

  2. Min åsikt. Uttern betydligt bättre som båt, mera välbyggd. 

    Själv väljer jag utombordare alla dagar i veckan. Lättare motor, bränslesnålare, lättskruvat, står på en pall vid sidan om. I regel betydligt mindre underhåll än inombordare, jämfört med kompisarna som har inombordare med drev.Ger ofta betydligt bättre stuvutrymmen ombord då motorn inte är där. Lättare komma in i grunda vikar och stränder i och med att motorn kan komma upp helt ur vattnet. Minus är ju lättare att stjäla. Sämre badbrygga. 

    Men jag skulle vilja ha insprutning oavsett inom eller utombordare. 

    En gång i tiden var jag väldigt sugen på sådan uttern men stöp just på att det var inombordare. 


  3. 10 timmar sedan skrev moto66:

    Har bytt båt från en Finnmaster T6 till en T7 (Seastar i båda båtar). Kan efter första turen konstatera att styrningen i T7 känns väldigt mkt bättre. Glappfritt och väldigt lättrattad på ett sätt som styrningen i T6 inte var. Tydligen är det en annan nivå på systemet i T7 och det kan alltså kännas väldigt olika beroende på utförande av Seastar system. Kanske uppenbart för de som har bättre koll, men har det lilla jag undersökt det tidigare inte fått riktigt grepp om detta tidigare.

     

    Inte så att den rent av har elektronisk servostyrning? finns ju till lite större utombordare. Sitter som en separat enhet, kanske inne i skrovet. Tycker det blir väldigt trevlig styring med det. Tyvärr för dyrt för att jag ens ska överväga. Sen är väl min motor i minsta laget för den lyxen. Inte heller trådskaparen behöver servostyrning, men trevligt. 

     

    https://www.comstedt.se/produkt/seastar-power-assist-1224v


  4. 1 timme sedan skrev Makro:

    Ok, för jag såg att Voltpower verkade ha en lös motor att sälja, men den kostade 435 kr ändå.

    Den hittade inte jag. Det hade varit billigare för själva aluminiumplattan slits ju inte. 


  5. 39 minuter sedan skrev Makro:

    Var det bara själva elmotorn du köpte eller var den komplett med aluminiumhuset?

    Det var en komplett från Wallas. Men man får bara med ena aluminiumplattan, fast det ser ut om man får med båda på bilderna. Så plattan med motor och fläkt byter man.  


  6. Bytt fläkt. Nu med ny vekcylinder, ny glödtråd och ny fläktmotor startar den enkelt på första försöket. Inte ens om jag släcker i ruffen ser jag gnistor, än mindre rök från motorn så den mådde uppenbarligen inte heller bra. 

    Tack för tipsen, de sparade säkert mycket pengar jämfört med att lämna in den. 

    Ska se om jag hittar modellbeteckning på elmotorn, ser ut att vara en enkel simpel sak. Kanske kan spara pengar åt någon annan. För 1100 kr för fläktmotorn är nog snudd  på ocker. Ja även de andra delarna var ju löjligt dyra. 

    • Gilla 2

  7. 5 timmar sedan skrev MartinN2:

    Det finns väl med i tankarna. Ambitionen här var dock att inte lägga för mycket energi eller pengar i början. Båten köptes i höstas och är inte ens provkörd i vatten av mig än.

     

    Dock behöver både styrkabel och styrväxel bytas så prisskillnaden upp till hydraulstyrning blir ju då lite mindre

    Bara tanken. Byter du till ny vajer och rattväxeln så köp nfb-styrning. Då svänger inte motorn av sitt egna vridmoment när du kör. Den håller kursen, mycket trevligare men speciellt är det säkrare. Den har säkert det orginal. 

    Trevligast och bekvämast är hydraulisk styrning. Och håller kursen. Välj då av god kvalitet. Finns trådar där någon valt enklare och billigare modell men inte blivit bra. 


  8. 5 timmar sedan skrev MartinN2:

    Jag förstår. Min ide' här fungerar ju bara om motorn hänger i akterspegeln så det styr positionen i höjdled, att skruvarna tas bort helt och att det sedan finns tillräckligt med frigång i hålen för att kunna återmontera skruvarna skruvarna.

     

    Om du tittar så ser du att motorn är skruvad på akterspegelns utsida. Fästet är L-format. Antagligen ligger inte ens den övre delen av fästet mot mot övre delen av akterspegeln. Hålls helt på plats av skruvarna. Lossar du skruvarna ramlar motorn ner. 


  9. 13 minuter sedan skrev MartinN2:

    Ja, jag har haft loss styrarmen och även lossat "styrröret?" och dragit ut det så långt jag vågade för att få mer frigång till styrkabeln. Det räckte tyvärr inte. På bilden har jag satt ihop det igen

     

    En fundering är om man kan lossa motorn och skjuva den i sidled för hand. Jag har inte lyft nära till hands där den står

     

    Alla tips mottages tacksamt

    Hm, synd jag inte kommer ihåg hur jag gjorde, minns ju att jag hade samma problem och funderingar, hittade lösningen men minnet....

    Nja, du kanske kan skjuva motorn men bultarna till motorn är nog ivägen, vissa båtar sitter dessa i akterspegeln, andra lösa, men med tätningsmedel. Hur som så hänger motorn inte som en blomlåda på akterspegeln så lossar du skruvarna så ramlar den av. Små motorer hänger och sen skruvar man fast för hand. 


  10. Har du lossat styrarmen? Går det lossa gavlarna på styrningen och därmedfå mera spel så det går vinkla lite mera på den del som styrarmen sitter på för att sen kunna föra den mot hålet i motorbrunnen?


  11. Misstänkte det var en uttern. Hade en 5102 där jag bytte vajer men det är många år sedan. Jag lyckades utan att hänga av motorn efter en hel del huvudbry och trixande men minns i nuläget inte hur jag gjorde. Får fundera och se om jag kommer på det, men borde väl vara ungefär samma förutsättningar tänker jag. Hade också hålet fel mot rak linje. 


  12. 42 minuter sedan skrev Makro:

    Lite kan det ju gnistra då det är en borstmotor, kör borrmaskinen i ett mörkt rum så få du se :)
    Jag hade inte brytt mig om det om det inte gnistrar så mycket att man kan misstänka att kolen är slut.

    Nä, lite ser man ju på andra motorer men här kom det till och med lite rök ur den så jag har beställt en ny för säkerhets skull. 

    • Gilla 1

  13. Körde wallasen igår ansluten till båten men inte nedsänkt i sitt hål, startade efter att den tickat frenetiskt och lite så men startade sen snällt. Det är rätt mörkt i ruffen och såg att det blixtrade en del i elmotorn till fläkten. Stängde av. Startade igen efter en liten stund. Startade snällt igen men blixtar till och från i elmotorn. Testade idag igen och nu blixtar det i fläkten så jag avbröt starten. Någon som varit med om detta fenomen? Antar det bara är att ta loss och köpa ny fläktmotor.... också. 


  14. 7 timmar sedan skrev Makro:

    Precis, du byter delarna i servicesatsen och gör  rent brännaren, men följ Christers tips och mät spänningen först.

    Tack för tipsen såhär långt. Dina bilder och förklaringar var lösningen på förstå den. Köpte servicesatsen, plockade ur wallasen ur båten. Hejdlöst mycket sot, smuts å vad det nu är. Cylindern satt väldigt hårt. Men hylsa på 15 mm löste det. Däremot så är sladdarna till glödspiralen väldigt dåliga, delvis av. Så får köpa ny glödspiral med. Däremot var sladdarna till den 4 mm2 så det var ju bra. 

    • Gilla 1

  15. 37 minuter sedan skrev Tabbe1971:

    Har bara fått bilderna skickade.

    Båten är drygt 20 mil hemmifrån och har inte möjligthet att kolla på den just nu. Tanken var att lägga handpenning då det är just denna modell jag söker och priset verkar rätt. 

    Ja säg det. Kanske kan få bättre bilder? En klausul om att köpet hävs och att du får tillbaks handpenningen om det inte är pga luftbubblor?

    Styrbord ser ju ut som luftbubblor men ser också ut vara annan nyans nedanför men kan ju lika gärna vara bilden. Vad säger säljaren ?


  16. 1 timme sedan skrev Makro:

    Låter som om den behöver en service om kablage är rätt dimensionerat och spänningen är tillräcklig.

    Är det en 800 så har den inte den vanliga servicesatsen som de gamla värmarna utan en vekcylinder och den byter du lätt själv om du har lite vana att skruva.

    Här ser du hur det ser ut på en 90 spis med samma brännare. Lossa de två muttrarna som håller fläkthuset, lyft sen brännarkoppen försiktigt. Lossa ringen som håller glödtrådshållaren av keramik och mata in kablarna samtidigt som du lyftrt glödtrådshållaren. Vekcylindern skruvas sen loss men kan sitta hårt så en polygrip behövs.

    Byt fjäder och skruva dit den nya cylindern och resten av värmaren.

    Sen kan det behövas några startförsök för att få fram bränsle igen innan spisen startar.

    Walls rekommenderar förresten att man servar vart 5:e år.

    IMG_4704.jpeg

    IMG_4702.jpeg

    IMG_4703.jpeg

    Du tror det är så enkelt? Är det vad det innebär med service eller mera man när göra samtidigt?


  17. 6 minuter sedan skrev Boanjohan:

    Utifrån bilden förefaller det vara luftbubbla som är orsaken till att gelcoaten spruckit, dvs hörnet  dåligtfullt med polyester och fiber. Bara spackla igen. 

    ....bedömning utifrån bild alltså🙂

    Först var jag benägen att hålla med, men tittar man noga ser det ut som olika nyanser intill. Om det är ljuset som lurar eller om det är spacklat tidigare är svårt se på bild, så ts, kolla om det finns tecken på att det spacklats tidigare runt där. 

    • Gilla 2

  18. 49 minuter sedan skrev ChristerN:

    Inte ett svar du vill ha men…

    Har du mätt spänningen vid spisen under startförsök? Det är ju inte ovanligt med ärgade kontakter eller glapp. Hade en Wallas fotogenspis som jag inte fick ordning på tills jag bytte kablarna från kopplingsplinten. Gick då upp från 2,5mm2 till 4mm2 och sen inga problem.

    Tanken har slagit mig men då borde knappen blinkat för underspänning tänker jag och det gör den inte. Det har man ju råkat ut för många gånger när batteriet inte varit på topp. Men generellt funderat på byta kablarna för att få bort lite spänningsfall. 


  19. Hej alla. 

     

    Har en walls 800. Den är inte helt kurant i år. Startar inte förens efter flera försök. Hör att boffar under startförsöken, blir knappt ljummen sen kallnar. Försöker igen så några gånger, så startar den. 

    Vet vi någon firma runt Göteborg som är duktiga och seriös med vettig prisnivå föt rep av Wallas?

    Eller är det rent av någon som vet vad det kan vara för fel så jag kan fixa själv?

    Inte låg spänning för laddaren är påkopplad. Batteriet fulladdat. 


  20. Testade t-röd, torkade rent, blev ännu kladdigare, ungefär som t-röden löste upp ytan lite. Torkade rent med tvål och rikliga mängder vatten. Något bedrövad för att det blev värre. Men idag var det helt ok faktiskt. Snudd på helt bra. Så det får vara som det är så länge, frånse hur länge det varar bara. Så om någon hittar på något bra så skriv gärna. 


  21. Hej på er. 

    Jag har en kylväska med ett öppningshandtag som är gummerat. Det har börjat bli klibbigt. Någon som kommit på hur man kan få bort klibbigheten?

×
×
  • Skapa nytt...