Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

basdanne

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    149
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av basdanne

  1. Funkis: Finns denna lösnig dokumenterad på något sätt? Du behöver inte visa var spärren sitter men jag är lite intresserad av lösningen då vi idag har vår plotter vridbart monterad under bordet och det är kass! Man ser knappt något om man inte sitter ner på huk mellan rattarna. Ser helst en lösning där man slipper sätta den mitt på bordet.
  2. Vet inget om epoxybehandlingar men posta inte i alla trådar. En räcker.
  3. avtäckning.... det räcker ju att isen släppt.
  4. Hmmm.. Nu har isen släppt hyfsat. Blir kanske lite segling till påsk. Någon annan som skall ut i gbg-trakten? man kanske kunde sammanstråla i någon mysig hamn och kolla på öbornas gran-krig.
  5. Jag kan rapportera att det gick alldeles utmärkt att tvätta med blöt trasa, polera och vaxa när man knatade runt på isen runt båten. Har ännu inte hunnit runt hela men började och det har gått fint. Najs om man slipper stå med det på stege vid vårlyftet och kan nöja sig med att spola av och skrapa lite havstulpaner.
  6. Diskussionen är mycket intressant. Men frågan kvarstår faktiskt. Hur gör proffsen som tar hand om mängder av andras drev för uppställning? Slipar de lite snabbt och målar över eller är de lika noga som vi privatpersoner och skrapar bort allt? Jag skrubbade drevet för hand och med diskborste förra året så länge som det var badsäsong. Men sedan blev sommaren helt kass och jag blev pappa för första gången och man var inte så sugen på / hade tid att bada längre så det växte över igen. Och jag tror att de sätter sig över hela säsongen. Spelar ingen roll att mitt drev var skrubbat ända fram till mitten av Juli. Det såg ut som f_an när jag tog upp i oktober i alla fall.
  7. Ja, att det är ett probem på västkusten är vi alla överens om men hur gör folk vanligtvis? Skrapar ni lite snabbt och sedan målar över eller jagar ni verkligen bort alla havstulpaner, även de på bälgen? Får väl testa VC drevfärg i år istället för pentas sketfärg. Edit: Ja, en påse över drevet är nog käckt men jag tror inte att det är praktiskt lösbart för så särskilt många. Mitt drev sitter en bit in under badbryggan och vi backar in mot en hög brygga som man får ta stege upp från. Detta faller under förebyggande åtgärder. Frågan är avd gör man när de små j_vlarna redan sitter där. Senast ändrad av basdanne | 04 mars 2010 | 21:19
  8. Hej alla kluriga och kunniga. Jag bor på västkusten och havstulpaner är ett ständigt återkommande diskussionsämne. De skäl ca 10 knop av min toppfart på hösten. Vilket är ca 25% och gör att soppabudgeten skiter sig varje höst. Det är främst tulpaner på drevet som ger effekt då min bottenfärg är mycket effektiv. Tyvärr är pentas drevfärg som jag målar ett par lager med varje vår, helt värdelös. Har sökt massor men inte hittat något riktigt bra svar. Det finns mängder med olika kurer för att slippa havstulpaner. En hel del är förebyggande så som ta upp och tvätta när blomningen satt igång och att smeta in drev med fett och måla med olika färger. Det finns också ett trick med saltsyra (obs utspädd) och olka sorters Barnuckleremover från seasea. Jag har testat saltsyran och jag tycker att den funkar ok. Men långt från allt åker ju bort. Och man är ju mycket försiktig med att spruta in runt bälgar och gummislangar som är helt övervuxna. En grej som faktiskt fungerar ganska ok är att ta stark ättik-sprit och blanda ut i vatten och doppa allt som går i det. Tyvärr har jag ingen möjlighet att doppa hela drevet utan får nöja mig med kåpor, propeller och sådant löstagbart. Ättikan gör att kalket i havstulpanernas skal blir mjukt och faller av eller går att skrubba bort med borste så småningom. Men det kräver en veckas blötläggning eller mer så det är inte riktigt effektivt på hela drevet. Så det brukar bli plastspackel och skrapa så att knogarna blöder. Och sedan avsluta med våt-sandpapper. Nu till min fråga. Finns det andra mirakelkurer jag inte provat som funkar när tulpanerna redan sitter där? Och hur gör proffsen som tar hand om andras drev? Skrubbar de lite lätt och sprayar över skiten med ny färg eller tar de verkligen bort allt med skrapa? //Daniel
  9. Någon som vet bar det var för båt? Den ser ganska stor ut? 30 fot?
  10. Hur mycket vatten samlar en blyad lina upp egentligen. Behöver man har uppsamlingslådan dräneras? Luktar det knas om tampen efter några gånger i vattnet?
  11. Har testat med utspädd saltsyra på drevet. Funkar ok. Är inne på 3:e året nu och drevet sitter fortfarande kvar Men allt försvinner inte på långa vägar. På mitt drev sitter de som F_n och sitter hur bökigt till som helst. Det brukar kosta knogarna på båda händerna och en massa timmars arbete innan jag är nöjd. Hur gör proffs? De som tar hand om drev åt folk på vintern måste väl också ha ett helvete med att rensa kundernas drev varje år. Hur gör de?
  12. Har du någon länk till Yacht & Sail TV?
  13. Kolla på www.BRL.se sök efter art.nr 81055BIT kostar en 1000-lapp men riktigt bra för det priset. Dessa har jag i badrummet. Vattentåliga och låter faktiskt ganska bra. Dessa kan du utan problem flytta ut i sittbrunnen under en blöt fest eller seglats.
  14. Man får vad man betalar för... Men om du skall ha dem inomhus kan du nästan köra vilka som helst. Dränkbara marinhögtalare känns som du säger lite overkill innomhus. Allt beror på vilka krav du sätter upp. Skall det bara låta eller skall det låta bra? Själva kör vi på ett par Canton CD II http://www.hembiobutiken.se/produkt.asp?pgrpnr=105190 Funderar på att komplettera med en subb men än så länge låter det ganska bra. ...men detta kanske skjuter över din budget lite.
  15. Ok... så vax och polish fungerar då fortfarande fast än det är minusgrader. Får väl testa lite i helgen om det blir väder för det och rapporterar tillbaka.
  16. Ingen som testat att polera/vaxa bordläggningen när man fortfarande kan gå runt båten på isen? Tror att de flesta vaxer och sånt är alkoholbaserade idag och å borde det ju inte frysa när man lägger på den.
  17. en till. Här behövs inga förtöjningstampar längre. Hade varit lite kaxigt att plocka bort dem.
  18. Lite vinterbilder. Funderar på att åka ner med polish och vax och dra över skrovet, nu när man ändå kan gå runt båten utan större problem. Någon som vet hur det funkar i minusgrader med vax och sånt??
  19. Hej Jag kör alltid med Klart för slag!, Svin bra. Alla tar sina platser lägger loss ett par var på vinchen och när alla är med så säger jag (kvar sedan gamla tider) Roder i lä! så vet att nu slår vi och gör det som de skall. Ingen behöver bli överraskad och få bommen i skallen, flyga runt nere i ruffen eller fummla med skotet för att de blivit trassel när man haft för många varv på vinchen. När det gäller plötsligt uppkommande hinder brukar det bli det som först kommer på tungan. Slå för F_n! eller sväng! om det står en landkrabba vid rodret. Fast mest korrekt är väl Gira hårt styrbord! eller Roder dikt styrbord.
  20. Hej alla modiga övervintrare. Vi har i båten i vinter också, 40ft segelbåt. En byggvärmare med termostat och några element fixar ca 10 grader inuti men det har ju nu frusit runt båten. Hur gör ni med bottenventilerna? Jag har hört lite olika. Vissa stänger andra har öppet. Sedan läste jag någonstans om att fästa en slinga med glödlampor runt i båten vid alla bottengenomföringar. Det verkar smart. Andra geniala lösningar? Motorn är konserverad och massor med glykol i sjövatten-sidan Funderar på den strömbildare men den kostar ju en slant och lär väl inte behövas så väldigt många gånger på en 10-års period. Ligger i Lagunen i Göteborg. //Daniel S/Y Baronessan
  21. Precis som Gunnar svarade sade deras servicetekniker. Vi har släppt ut den magiska anden ur flaskan. Dess bättre fungerar värmaren bra utan den. Dagens värmare har inte denna tekniken. De skickade oss en ny plugg med packning gratis... så ett stort tack till Isoterm. Vi skruvar på och kör vidare.
  22. Mjo... får väl göra det. Lite pinsamt att man mekat med prylar som man inte vet något om bara :-)
  23. Någon som är bra på Isotemp? Vi fick läckage i en av pluggarna i vår varmvattenbredare. Någon form av saltlösning läckte ut och kristalliserade sig direkt vid kontakt med syre. Det var alltså inte kylvatten från motorn eller färskvattenslingan. Vi monterade bort bredaren och tänkte att vi skulle täta pluggen igen. Men stort övertryck gjorde att vi fick en liten fontän av detta medel och i stort sett allt läckte ut. Det kristalliserade sig lite över allt i verkstaden och med ganska hög värmeutveckling till följd. Någon som vet vad detta medel var för något och om man kan fylla på igen?
×
×
  • Skapa nytt...