Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

Volvo_Penta

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 935
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    33

Forum Inlägg postade av Volvo_Penta


  1. 3 timmar sedan skrev Bojesper:

    Hej!

     

    Nybliven ägare till Nimbus 2600 där det sitter en AD31B i. Finns det någon vänlig själv på forumet som kan via bild förklara vart anoderna sitter i motorrummet? Är det en eller två?

     

    Vänlig hälsning

    jesper

    Om Du googlar på VP artikelnummer 838929 så ser Du att sådana anoder är monterade på exempelvis AD31B oljekylare och värmeväxlare.

    • Gilla 1

  2. 44 minuter sedan skrev kossor:

    Så nu är det bara hoppas det håller tätt denna säsong

    Först klickade jag på "Gilla" men klickade bort den eftersom någon kan uppfatta det så att jag gillade att det läckte... 😉

     

    Tejpen på axeln var ett bra tips. "Gilla-knapp" på den. 👍

    • Haha 1

  3. 43 minuter sedan skrev Niklas-ES:

    Vad har ni gjort som nästa steg?

    Jo, jag hade lämnat i kapellet för rengöring och impregnering hos något företag som sysslar med sådant.


  4. 12 timmar sedan skrev Mackey:

    Jag som trodde det var Lucas som uppfann mörkret. :(

    En av mina förfäder upplyste (haha) mig om att Lucas uppfann det konstgjorda mörkret. Men detta forum har fått mig att börja misstänka att han Lucas inte var ensam. Skyllermarks verkar vara medskyldiga, i alla fall när det gäller relä. Däremot, om vi ska kika på den ljusa sidan när vi går mot ljusare tider, verkar det vara Victron som uppfann det konstgjorda ljuset.

    • Haha 1

  5. Raka axlar (helst singelaxel), då är Du en sjöman 🧔. IPS, då är Du en stekare 😎. Vem föredrar Du att vara...?

    Har, som @Makro här ovan, haft förmånen att prova båda varianterna och IPS är ju nååågot enklare att hantera för oss "icke sjömän", eller "skägglösa sjöfarare" som en av mina bortgångna förebilder uttryckte det.

    • Haha 1

  6. 20 minuter sedan skrev raol:

    Ska vi därmed räkna den som ofyllningsbart skrot och budgetera för en helt ny flaska?

    Det finns säkert en hel del varianter på temat. Hos exempelvis Gasolmacken köper man gasol på lösvikt fylld i medhavd flaska. Om flaskans godkännandedatum är passerat får man betala en avgift för byte av utgången flaska. Kanske det finns någon liknande variant i Dina kvarter.

    https://www.gasolmacken.se/priser/

    • Gilla 1

  7. Båtliv på sommaren och snöskoterliv på vintern. Likheterna mellan dessa är många. Jag vill inte undvara något av de nämnda alternativen... ☺️

     

    Gropen för myskoxe presterades av Dig, eller snöskotern? 😉 Btw, välkommen till snöskoterlivet.

    • Gilla 1

  8. På denna bild ser man tydligt hur trimfenan är placerad mellan propellrarna, något som Solas troligen har missat när de designade sin propeller.

     

    Edit: Enligt VP är det en kylplåt (854054) och inte trimfena.

     

    image.png.317536182e634d2410c05dbf8125ab1d.png


  9. 2024-02-27 vid 08:55 skrev MickeWic:

    Hade tänkt ha denna i en 3-4 säsonger så det kanske blir en 1400-1500 timmar på den när

    det är dags att sälja. Blir det väldigt svårsålt?

    Jag förstår Din tanke, men jag tror nog att den tanken ställer till det för Dig. Det är väl lite knepigt att köpa en båt som någon annan förväntas, eller tros, vilja ha om ett antal år? Att köpa en båt under sådana premisser är nog som att försöka hitta svaret i en kristallkula som aldrig har vårdats av en putsduk. Hur marknaden ser ut i framtiden är det absolut ingen som har någon som helst vetskap om. Det är en hel hoper av förutsättningar som kan ha ändrats innan dess, både för Dig och för oss övriga båtlivsnjutare.

     

    Är det inte ärligare mot Er själva att Ni köper den båt som Ni vill ha? 

    • Gilla 4

  10. 1 timme sedan skrev Seglamera:

    Hej!

    Vi ska låta båten stå på land i sommar. Tanken är fylld med 50%HVO och resten diesel från en sjömack. Det blir alltså nästan två år med samma diesel. Hur skulle ni göra för att slippa problem nästa sommar? 

    Jag vill påstå att det beror mer på hur ren tanken är invändigt än på två år gammal HVO/blankdiesel. HVO resp. blankdiesel är ju inte de mest problematiska bränslena...

     

    Är bränsletanken i gott skick invändigt skulle jag inte grubbla en sekund över det hela. Är bränsletankens status osäker skulle jag spetsa bränsleblandningen med någon alg-dödare och nästa sommar eventuellt byta förfilter till bränslet en gång extra. Men det är jag det... 😉

    • Gilla 2

  11. 4 timmar sedan skrev MickeWic:

    Är 1200 timmar mycket?

    Om vi försöker översätta en D11 till landbaserade fordon hamnar vi på exempelvis Volvo D12 eller D13. Eller varför inte översätta till Scanias 11-liters maskin. Om vi för exemplets skull utgår från att medelhastigheten för lastbilen är 55 km/h skulle alltså 1200 h motsvara 6600 mil. Nu körs ju marinmotorer i ständig uppförsbacke men ingen åkare skulle väl fundera om 7000 mil på mätaren är mycket, inte ens under tuffa förhållanden.

     

    Vi inom det marina livet har nog gått i skrämselskola utan någon eftertanke för vi är så urbota rädd timmar på mätaren. Det ska bytas det ena före och det andra efter på grund av att säljaren tycker så. Visst, om/när haveriet väl sker så får det andra konsekvenser får sjöfararen än för landfararen men vi båtägare borde nog oftare fundera på om det är rimligt att byta med den periodicitet som vissa säljare påstår.

    • Gilla 5

  12. 2024-02-19 vid 17:46 skrev Oskar1223:

    Båten jag har köpt är en Smuggler 18 som inte har en motor men är gjord för inombordare. Det är ju billigare och lättare att hitta en bättre begagnad utombordare en en inombordare.

    Segmo har producerat en mängd Smugglerbåtar och är erkänt duktiga båtbyggare/reparatörer. Kontakta Kalle (son till Segmobåtars grundare Lennart Pettersson) på Segmo Plast så får Du nog en hel del tips även om eventuella ombyggnationer. 

    https://www.segmoplast.com/

    • Gilla 1

  13. 23 timmar sedan skrev kossor:

    Ja 

    Och det ska tydligen vara så enligt en del i branschen.  Och jag bara undrar varför. Till vilken nytta kopplar man ihop hela havet med varandra?  Kommer ta bort jorden i skölden till i år. 

    Så här står det i en av VP:s monteringsanvisningar:

    "Om landström ansluts (120V/230V), får inte säkerhetsjordningen anslutas till motorn eller annan jordpunkt i båten."

    • Gilla 4

  14. 15 minuter sedan skrev kossor:

    Precis ,och den sitter på samma plint som motorns 12v system. 

    Ok. Det har inte vi på någon av våra båtar och jag tror inte jag råkat på något sådant på någon båt jag lånat ut mina händer till, därav min förvåning. Är det original på Din Nimbus?


  15. 2 minuter sedan skrev kossor:

    Nu pratar vi om olika jord tror jag.  Jag pratar om 230 v jord och inte motorns jord som är 12v. 12v är anslutet på enligt föreskriven inrådan. 

    Det gör vi säkert. Du har alltså även landströmsjord 230v ansluten till skölden?


  16. 2 minuter sedan skrev kossor:

    Vad jag kan förstå så behövs inte skölden jordas,

    Jag monterade en 5,7L/DPS-A i en båt vi ägde för cirka 10 år sedan i stället för drivlinan som suttit i båten sedan -70-talet. Vid första höstupptagningen av den båten, efter bytet av drivlina, såg jag att det var mängder av små bubblor på drevet. Jag kontaktade då en bekant på VP och beskrev mitt ärende. Jag fick ganska snabbt motfrågan: "Du har väl inte missat jordledningen vid skölden?" Jo, visst hade jag det! Kabeln, 3857347, anslöts snarast till dess tänkta platser och några fler bubblor och lacksläpp blev det inte under de 7 år vi hade båten. Den aktuella båten hade ingen som helst landströmsutrustning.

     

    Just my two cents...


  17. 2024-02-11 vid 06:52 skrev Seawolf:

    Laddaren har ju inte en aning om vilken del av dess utgående ström som går till banken och vilken del som går till värmare, kyl, etc.

    I de aktuella fallens förutsättningar, som tråden trots allt startades för, är förbrukningsbatterierna och landströmsladdaren anslutna till en och samma kopplingsplint, därefter är huvudströmbrytare monterad. Efter huvudströmbrytaren är ytterligare en kopplingsplint monterad och till denna kopplingsplint är samtliga förbrukare, inkl. värmare kylskåp osv. inkopplade. Huvudströmbrytaren är alltid avstängd när båtarna ligger i hamnen och landström är alltid ansluten när båtarna ligger i hamnen. Till huvudströmbrytaren är anslutet en liten belysning väl synlig även utifrån. Denna enkla belysning tända direkt huvudbrytaren slås på och är, enligt uppgift, monterad sedan decennier tillbaka för att tala om för "tvillingarna Ström" om de glömt bryta huvudströmbrytaren. Därmed luras inte laddaren av exempelvis värmare eller kylskåp eftersom alla andra förbrukare är bortkopplade.


  18. 1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

    Jag tror med gott fog att bröderna Ströms batterier blivit sönderladdade av Mobitronicladdaren.

    Är batterier som tjänat i drygt åtta år att klassa som sönderladdat?

     

    50 minuter sedan skrev anuba:

    Det finns ju en risk att du hjälper dina vänner med en diagonalkoppling och köper nya batterier och sedan sitter de med trasiga batterier igen.

    Den batteribank som var parallellkopplad var ännu något mer trasig än den som var diagonalkopplad. Men jag tror inte att någon av dessa varianter av sammankoppling spelar någon avgörande roll i detta fall för batteriernas livslängd. Om cirka åtta år kommer batterierna säkerligen att vara trasiga igen.

     

    Jag kommer ihåg en händelse från i somras när jag mötte båda gamla paren i hamnen. De skulle då ut till sin favoritvik över helgen. Den äldre av bröderna utbrast: "Det är osannolikt trivsamt detta sjöliv. Det spritter i lemmarna när man kommer i närheten av båten!" Hans fru tittade på honom och då sa han lugnt: "Oroa Dig inte."

    • Gilla 1
    • Haha 3
×
×
  • Skapa nytt...