Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

gustaf05

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    116
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om gustaf05

  • Placering
    Örlogskapten
  1. Man skall parallellkoppla solcellerna före regulatorn om denna inte har separata ingångar. En fullt belyst solcell kan teoretiskt läcka ström till en helt mörklagd d:o men inte till en skuggad eftersom en skuggad fortfarande ger full spänning men mycket mindre ström. De sk. by-pass-dioderna i solcellerna tar man bort eller kopplar förbi, deras uppgift är (som namnet anger) att släppa förbi strömmen på skuggade solceller i större anläggningar med många seriekopplade solceller. Dessutom finns dioder i regulatorn, dubbla dioder tar bara bort spänning från solcellen så att den laddar sämre.
  2. Hej, Jag såg igår, när vi tog upp ett antal båtar med havstulpaner på, att högtryckstvätten inte bet på tulpanerna. Bilskrapa fungerade däremot bra direkt efter upptagningen på slät botten. Mekanisk bearbetning krävs, en hård (rot)borste bör funka. Jag läste nyligen att havstulpaner inte fäster på silikon.
  3. Jag har lagt märke till att ett helt fulltankat Origokök är svårt att tända, det blir ofta bara en liten puff som släcker gaständaren. På tidigare modeller saknades den plåt som idag är monterad i bränslebehållarnas brännarrör, den plåten underlättar tändningen och finns att köpa som tillbehör.
  4. Hej själv Kalman, Du efterlyser erfarenheter från bottentvätt av segelbåtar men får inga svar. Av tystnaden drar du slutsatsen att detta inte fungerar och att du därmed lyckats skjuta argumenten i sank. Istället förespråkar du nya, ännu ej utvecklade, bottenfärger. Men även bottentvättarna utvecklas och blir dessutom fler. I sommar har nya bottentvättar installerats både vid Vaxholm och Lidingö. Okunnigheten skingras bäst med klara fakta och inte med tystnad. Jag är överrtygad om att ditt initiativ att starta denna tråd grundar sig på ett klart intresse för båttvättar trots allt.
  5. Hej, Eftersom du har ett uppenbart intresse för båttvätt istf bottenmålning så föreslår jag att du själv testar detta på din båt. I värsta fall förlorar du 100 kr eller vad tvättningen kostar men i bästa fall har du hittat en fungerande lösning på ditt problem och kan lära oss andra av dina erfarenheter. Hur har du behandlat ditt skrov eftersom det blivit så slemmigt? I brist på en båttvätt inom rimligt avstånd i Nyköpings skärgård har jag själv borstat undervattenskroppen 3 gånger med rotborste i sommar och jag har ingen beväxning alls. Jag målade inte på någon bottenfärg i våras, jag vattenslipade bara den gamla VC17 eco-färgen. Seglarhälsningar Gustaf
  6. Jag gläder mig åt att många inlägg i denna tråd vittnar om en omtanke även utanför den egna båtens botten. I vår klubb har vi börjat med bottentvätt i liten skala. En elwinsch och en högtryckstvätt är vad som hittills anskaffats. Trailer håller man med själv. Trailerrampen finns där sedan tidigare. 2-3 tvättar om året är vad som tycks behövas. Jag har också talat med en familj fast bosatt i Nyköpings skärgård ägande 3 båtar som ligger i hela året. Båtarna tvättas när farten börjar sjunka i förhållande till motorvarvtalet. Detta sker när det gröna slicket börjar uppträda vilket även för deras del innebär 3 tvättar om året, en i maj, en i juli/aug och en i oktober månad. Själv har jag en liten segelbåt som jag i år bottenskrubbat ett par gånger med en grov rotborste och ett vattenslippapper när vattnet varit badbart. Det tar en kvart ungefär. Jag ser fram emot den dag när det finns bottentvättar utmed vår kust som fungerar som biltvättar så att man stoppar i en peng i ena änden, kör igenom borstarna och vips har man en skinande ren botten på både segel- och motorbåtar. Tekniken finns ju redan.
  7. Bulgin Buccaneer, IP68. Finns tydligen med 2-, 3- och 6-poliga, skruvanslutning av kablarna om du inte löder också... Det var ett bra tips: små, täta och tål tillräckligt med ström! Ser gediget ut också. Tack för det!
  8. Jag är också en trogen läsare av ELFA-katalogen men har inte hittat något lämpligt alternativ där. Vilka proffsbutiker tänker du på i marina sammanhang? Senast ändrad av gustaf05 | 16 oktober 2007 | 17:11
  9. Varför är 12V-anslutningar med propp och jack som säljs till båtmarknaden så dåliga? Jag efterlyser små smidiga kontakter som klarar den marina miljön även i sittbrunnen. Allt jag hittar är ju cigarrettändarteknik avsedd för bilar med proppar som glider ut och som korroderar första säsongen.
  10. Även för mig gick det upp ett liljeholmens, tack för det. Jag har ett annat problem med min motor som ibland är mycket svårstartad, särskilt så här års när det är kallt ute. Förra veckan startade den hur lätt som helst (på tredje rycket) men tjuvstannade efter några minuter och sen var det kört att få igång den. Nytt tändstift och nyrensad förgasare till trots. Jag kör på alkylatbensin. Någon motorkunnig som kan ge mig ett tips?
  11. Jag har också en Yamaha 4 hk. Jag hänger motorn på en hopfällbar ställning och ställer en hink med sötvatten under. Sen kör jag motorn några minuter innan jag ställer in den i källaren på samma ställning.
  12. Har man varit med om en sådan händelse blir man aldrig överraskad mer. Man ser i ögonvrån när skummet börjar fräsa på långt håll och hinner oftast ta ned seglen. Hinner man inte det måste man gå upp i vindögat och ta ned dem. Vi blev ofta varnade för åskbyar i min ungdom, det hände att båtar kapsejsade med fladdrande segel. Jag har själv råkat ut för liknande åskbyar ett par gånger i en segelkanot. Både gångerna länsade jag med bara en kryssfock så det skummade om fören.
  13. Gennaker på rulle tycker jag låter som en bra idé för den som seglar mycket ensam. Om man kan sätta och ta in seglet från sittbrunnen kommer seglet till användning betydligt oftare. Med ett mindre segel kommer man att använda det i högre vindstyrkor än annars. Det du förlorar är en del fart i vindar upp till 3-4 m/s men det händer inte så mycket i det registret oavsett vilken lösning du väljer.
  14. Jag var inne på ÖB idag och råkade få syn på en elsnurra som har en dragningskraft av 18 kg. Om du har tillgång till en fjädervåg som är avläsbar på 18 kg kan du ju testa att bogsera din båt och dra på så mycket att vågen visar 18 kg. Den fart du har då blir också den fart du får med elsnurran. Jag är övertygad om att det kommer att funka bra för fiske och som reservmotor i lugna vatten.
  15. Jag kan väl ge mig på ett försök iallafall. När man sträcker vant och stag pressar man samtidigt ned masten mot rufftaket eller durken och det är ju ingen önskad kraft. Om båt och stag vore helt stela och utan töjning skulle man teoretiskt inte behöva sträcka stagen alls för att riggen skall stå stadigt. Ju hårdare man sätter an riggen desto mindre marginal har man för de sidokrafter som stagen skall ta upp. Man skall alltså sträcka riggen bara så mycket som behövs för att kompensera för töjningen och båtens begränsade vridstyvhet.
×
×
  • Skapa nytt...