Jump to content
Wednesday 19 June 2024

Ove-T

Medlemmar
 • Content Count

  752
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Posts posted by Ove-T


 1. Volvo Penta D6/D4 för fritidsbåtar är inte Deutz motorer utan tillverkas i Vara precis som tidigare 30/31, 40/41,42 44 300. Det finns 4 och 6 cylindriska dieselmotorer som det står Volvo Penta på men som är Deutz motorer som används i entreprenadmaskiner och även som motorer i yrkesbåtar. Större 6 cylindriska dieselmotorer i båtar härstammar från lastbilsmotorer. 

  • Like 3

 2. Hej

  Vi har hyrt båtar i medelhavet många gånger och det är ofta dåligt med plottrar, några har suttit så illa att man får ligga på knä bakom ratten för att se något. Det är bättre att ha med sig en egen surfplatta som man har lärt sig funktionerna på.

  Hälsningar Ove


 3. Hej

  Hela mekanismen skall skruvas loss och en plastskena med tillhörande o-ring skall monteras bakom gaspatronen, mekanismen skall återmonteras och dras fast med momentnyckel.

  Hälsningar Ove

  • Like 1

 4. Hej

  Felet med den videon är att det inte monterades en säkring (retainer) på gaspatronen. Lös eller urskruvad gaspatron är det vanligaste felet och det har gått ut meddelande sedan många år att västar utan säkring skall kompletteras med säkring. SXK Västkustkretsen har monterat säkringar sedan 2016, nästa träff när vi gör detta är den 8 april, kontakta kansliet för att boka plats.vastkustkretsen@sxk.se Även vissa andra kretsar gör detta.

  Hälsningar Ove


 5. Hej

  Ett enkelt sätt att testa att systemet är tätt är att göra följande. Öppna kranen på gasflaskan, tänd spisen, släck spisen, stäng kranen på gasolbehållaren, låt stå i någon timma, efter detta skall de gå att tända spisen en kort stund utan att öppna kranen på gasolflaskan.

  Hälsningar Ove

  • Like 2

 6. Hej

  Vi har testat lite i förra sommaren, vi har en batteribank på 400 Ah, vanliga blybatterier, och en ren sinus Inverter som kan lämna 3600 W. Vi var på Bohuskusten i juni i och använde nästan enbart induktionshällen för matlagning. Trots att vi har en stor Inverter kan vi inte ta ut mer än ca 1500 W då spänningen blir för låg i batteribanken och Inverter slår ifrån. Koka kaffevatten, ångkoka ägg i en kastrull med lock och bara någon centimeter med vatten, rosta bröd och steka lite går väldigt bra. Koka potatis fungerade inte alltid, där blir tiden för lång och spänningen för låg. Vi har 230 W solceller, hade fint väder och vi gick för motor minst någon timma varje dag. Låg med landström någon dag och då är det ju inga problem. Erfarenheter, det skulle inte gå att bara ha Inverter och induktionshäll utan en bättre batteribank, en så stor Inverter som vår är meningslöst om man inte har mycket bättre batteribank, jag köpte den billigt sista dagen på båtmässan för många år sedan

  Hälsningar Ove

  • Like 3

 7. Hej

  Jag har din variant nr 2, fast med större bogpropeller, grövre kablar och större förbrukningsbank, det har fungerat helt utan underhåll i över 30 år. Det borde fungera bra för dej också, och glöm inte säkringen till kablarna.

  Hälsningar Ove

  • Like 1

 8. 2023-12-29 vid 12:09 skrev Rascal:

  Vad är en slirventil? Vad har du för motor?

  Hej

  Jag har en Volvo Penta D 2 55 och ett Twin Disc TM 345 A hydrauliskt backslag med slirventil. Slirventilen gör att man kan ha backslaget inkopplad och propeller kan gå från 0 varv till fullt  beroende på hur man ställer sliventilen, dock får man inte använda slirfunktionen i högre motorvarv än 1200.

  Hälsningar Ove

  • Like 2

 9. Hej

  Jag har en båt som är byggd 1983. Jag är inne på min tredje Black Jack inte för att den varit sliten utan för att propelleraxeln varit loss från motorn av olika anledningar. Den första byttes efter 9 år den andra efter 18 år och den som sitter där nu är på sitt 13 år. Ingen av dessa har läckt en enda droppe. Black Jack är så pass billig så har man loss propelleraxeln och Black Jack inte är relativt ny så har jag tyckt det är bra att byta. 

  Hälsningar Ove

  • Like 2

 10. Hej

  i bilen är kurs upp normalt som Boat Johan skriver. Jag är också van att alltid ha norr upp i min båt som gör max 7 kn. Jag skulle med i en ribb båt som gör 30-40 knop som vi skulle köra ibland öarna i Bohuslän och jag hävdade att jag ville ha norr upp. Jag fick till svar vänta tills vi kommer upp i fart så ändrar du dej. Gissa om jag fick ge mej!!

  Hälsningar Ove


 11. Hej

  Vi har haft vattensäck så länge vi haft vår nuvarande båt i ca 30 år, vi har bytt en gång för ca 15 år sedan då den gick läck. Vi har kolfilter och känner ingen smak och använder det som dricksvatten. Nackdelen med våran som har både in och utlopp på toppen att det kommer med luft så det spottar och fräser efter man fyllt. Nyare säckar har utloppet i botten så det borde bli bättre. Plastimo har en så består av en innersäck och en skyddsöverdrag.

  Hälsningar Ove


 12. Hej

  Globelsat bu353 skall normalt fungera på Linux. Du kan annars ladda ner en drivrutin här https://www.globalsat.com.tw/en/a4-10593/BU-353S4.html drivrutinen är för efterföljaren bu353S4 då Windows 10 o 11 inte tar bu353. Bu353N5 är den senaste som tar alla satellitsystem men finns i Sverige, vad jag vet, bara med PS/2 port. Solteknik säljer en annan puck med USB som tar alla satellitsystem och dessutom två frekvenser. https://www.soltek.se/

  Här finns en kort film på hur man installerar på Linux https://www.youtube.com/watch?v=cJltk32rFVc

   

  Sjökorten finns kvar etter uppdatering men du kan behöva uppdatera plugin för sjökorten om det är o-charts sjökort du använder.https://opencpn.org/OpenCPN/plugins/ocharts.html

  Hälsningar Ove

  • Like 1
×
×
 • Create New...