Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

MiniMe

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    37
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om MiniMe

  • Placering
    Fänrik
  1. om du stryker det med semesterbåt så Elvström 717 eller lilla systern Mustang616???
  2. jag skulle en så stor båt kombinera med en vagga som håller båten i sidled i höjd av kölen och några stöttar under fören och aktern som avlastar för- och akterskeppet. (kan tom vara några bockar)
  3. Jag byggde min av en gammal husvagnchassi. Kölen tar väl mest av krafterna (väger också mycket) men jag skulle ändå avlasta skrovet i fören och i aktern. Ställbara stöttar kan man lätt göra som t.ex. Harbeck gör (se bilden)runt inskjuten U-profil lade jag en bult som formade som ett U med gägnor på avje sida. med en mindre U-profil klämmer jag Uet mot stöttan. Det låter inte så stabilt men håller rätt bra.
  4. då var ni bland de galningar med spi...
  5. jag misstänker att den är eloxerad och det innebär ett skydd mot korrosion. Men det går säkerligen att måla över med lämpligt färg. Att slipa bort den svarta färgen skulle jag inte rekommendera.
  6. OK-joller eller Laser skulle jag säga. vill du segla med en till så titta gärna även ner mot Tyskland. Det finns t.ex. Yxilon som har två centerbord på var sin sida så att man få en yta för luftmadrass i mitten. Den kan användas som campingbåt. Alternativt finns det Pirate, 420, 470 och FD m.m. som kan vara intressanta. De sista tre är kanske något vassare seglare.
  7. Vi seglade LYS. start kl.11:00 (sportbåtar). Vår startgrupp var väl en av de mest decimerade. Några båtar i vår grupp såg vi med kölen upp i väder. i Båtnytt visades en bild hur en C55 tappade masten (antagligen var vanten för lösa) Vi var de enda i gruppen som fegade med två rev i storen. Spinnaker drog vi inte heller upp då hela besättningen är fortfarande något ovan med båten. På kryssen släppte vi ut storen så att båten inte skulle luta för mycket. Båten gör då ingen fart och driver endast i sidled (LOA 6,2m, bredd 2,5m)då kölen lyfts ur vattnet. Vi bröt dock när vi fick börja att släppa ut även focken. Då räcknade vi också med att vinden skulle tillta i slutet av Askrikefjärden. På hemvägen med endast fock var det inte att tänka på att äta och dricka kaffe. Vi valde focken då de var minsta segelyta och det lytade ändå... på bilden seglar vi i bakgrunden...
  8. vad är fel med segling? Kan tar mindre än en vecka med fina upplevelse. På köpet lär man sig båten oxå.
  9. om alla 185 pers ombord håller i en tamp så blir alla bsättning???
  10. Att segla med endast fock är vanligt för Expresserna i extrem hård värder. dvs. inget att oroa sig för. Det kan behövas ibland attminskar segelytan så pass att tom revad stor fock är för mycket. Det blir avgörande hur båten beter sig. Iår efter lidingö runt var vi tvungna att segla på så sätt. Motorn orkar inte i så hård vind och vi bröt pga. det inte gick att segla längre med revad stor och fock. Jag hade dock ingen erfarenhet om båten seglas bättre med endast revad stor eller endast fock. Det gick dock bra med endast fock. Det vart dock lägre höjd, båten blev något mer lägirig men vi kom framåt och båten gjorde bra fart. lasterna tas upp av vanten och/eller bakstagen (på Express endast vant)
  11. Finns det miljövänliga bottenfärger för ostkusten? än tycker jag att då kan man lika gärna vara utan....
  12. vill du ha billiga segel kolla gärna med Q-sails, Apollo-sails eller Kabat. För cruising borde det inte vara problem. för kappsegling blir det något svårare att hitta det optimala seglet då alla möjliga segelmakare kommer med olika offerter. om seglet är bukig så borde den vara snabb i lätta vindar men kanske sitter buken där den inte borde vara...
  13. Har du fått hem de? Jag köpte i slutet 90-talet en autopilot i USA som var mycket billigare än i Sverige. En vacker dag fick jag dock ett brev från tullen och fick betala nästan lika mycket en gång till för tullavgift och moms. Då kunde jag lika gärna ha gått till närmast båttillbehörsbutik om jag hade vetat det innan.
×
×
  • Skapa nytt...