Jump to content
Thursday 02 February 2023

moltas

Medlemmar
 • Content Count

  482
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by moltas

 1. Hade tänkt byta ut min nuvarande plotter Raymarine C120 mot en ny Axiom 12. Så råkade jag se en begagnad E 125 hybrid touch, ca 6 år gammal för mindre än halva priset mot en axiom. Så jag tänkte fråga, är e 125 bättre med ett pris på 9000 kr än min gamla? Hur står sig e 125 i förhållande till axiom 12?
 2. moltas

  Raymarine C120

  Ok! Ska kolla lite närmare.
 3. moltas

  Raymarine C120

  Nu gör det inte så mycket med sparade data då jag köpt båten i våras. Kan absolut prova med fabriksåterställning. Har inte hittat några uppdateringar till den. Kanske inte finns några med tanke på ålder.
 4. moltas

  Raymarine C120

  Har en Raymarine C120 monterad i min Nimbus 320. Är ca 10 år. Tycker den är lite slö både med kommando och förflyttning vid gång. Tittar lite på nyare 12" navigatorer. Raymarine har en modell som heter Element 12S. Är denna bättre i prestanda? Skulle Garmin vara ett alternativ eller nån annan 12"?
 5. moltas

  Betalningskrav

  Det var lite så jag tänkte. Vet dock inte statusen på personerna gällande betalansvar.
 6. moltas

  Betalningskrav

  Tack för er input i ämnet. Lite förtydligande. Den ena har sökt medlemskap i höstas och använt sig av hamnplan och lyft. Hans båt ligger på en anvisad båtplats. Vi har slutbetalningar i mars månad för detta och han har inte betalt, trots påminnelser, hot om att han ska flytta bort båten, flera sms men inte hört av sig. Har dessutom nämnt inkasso. Den andra har använt vår hamnplan samt nyttjat torrsättning. Sålt båten under vintersäsongen. Har prislistor för icke medlemmar men han betalar inte. Harmlösa förklaringar om att han inte fått breven med faktura, flera sådana. Fotograferade av fakturan och skickade via sms. Då kunde ha inte neka längre. Honom hotade jag direkt med inkasso. Har inget hört ännu. Är mest en principfråga att driva det så långt det går, även om klubben inte får så mycket av beloppen.
 7. Är båtplatsansvarig för en båtklubb. Vi har personer som inte är medlemmar och nyttjat våra tjänster. Vi har fakturerat men dessa struntar i att betala till vår förening. Ge mig bra tips hur vi ska få i beloppen. Tycker i en del fall det är lite krångligt med inkasso.
 8. Har en Raymarine C 120 gps monterad i min Nimbus 320. Jag vill ha inställningen "kurs upp" på displayen. Dock har den en egenhet att under gång växla till ett annat läge efter några minuter. Får knappa tillbaka det igen vilket är irriterande. Nån som känner till detta och går det att göra nåt åt det? /Jan B.
 9. Tackar för synpunkter! Ska förtydliga ett par saker. Marinan äger hallen där denna båt förvaras. Där förvaras även många andra båtar i enbart förvaringssyfte. Förmedlaren är ägare till marinan. Förmedlaren/ägaren av marinan är även aukt. för en av dom större båttillverkarna och känns seriös. Det som är lite tveksamt för mig är mängden pengar att betala redan nu. Båten kostar en bra bit över miljonen. Vem som ska ha beloppet har vi inte kommit fram till ännu, mäklaren eller säljaren. Hör även till saken att båten är i ett utmärkt skick och svårt att hitta en sådan båt till i det skicket. Ett av dom större skandinaviska fabrikaten. Därav mitt starka intresse för den.
 10. Hej! Jag är stark spekulant på en motorbåt som är inomhusförvarad i en varmhall. Båten säljes via en förmedlare hos en större marina. Förmedlaren och jag hade en muntlig ök. om en handpenning nu och slutbetalning vid leverans i vår. Nu vill ägaren ha full betalning redan nu. Då är frågan hur riskfritt det är att betala den nu och låta den ligga i varmhallen till våren.Hur är det om marinan går i kk? Tar konkursboet hand om båten då? Givetvis får förmedlaren skriva vattentätt avtal och garantera att båten inte är belagd med skulder. Vill han ha betalt nu får säljaren räkna med en reducering av priset. Det blir bekvämast för mig att låta den ligga kvar och sjösätta den direkt i vår. Synpunkter?
 11. Tack för ett mycket uttömmande svar! Du skrev att akterdäcket var lite större än i Nimbusen. Är det på bekostnad av mindre salong i så fall? Nimbusen har vi kollat på, men inte Sagan, bara bilder. Har sett annonsen hos åf. Iofs. inte så långt att åka. Finns inte speciellt många Saga till salu just nu. Var nära att börja diskutera pengar på 320 men en hann före mig och köpte den.
 12. Kollar på Nimbus 320 och Saga 315. Dom är ganska lika men skulle gärna höra åsikter om vilket fabrikat som skulle vara bästa köp med både ekonomi och kvalite under lika förutsättningar. Ni som äger dessa båtar, kom gärna med kommentarer, både positiva och negativa. Nimbus starka varumärke i Sverige eller norsk kvalite?
 13. För att avsluta ärendet i tråden har jag hittat orsaken till motorstörningen. Jag blev rätt så säker i ett tidigt skede att det inte berodde på bränsleförsörjning. I alla fall blev hela drivmedelssidan från sil i tank till förgasare helt genomsökt och servad. Sökte mig till tändningssidan och började mäta tändningen vid fullgasvarvet då den börja lägga av. Konstaterar då att tändningen inte var stabil. Då börjar funderingen kring cdiboxarna. Fick iaf. låna en begagnad för att testa. Provade med den och motorn gick klockrent. Så det blev en ny sådan och beställde den. Tog lite tid att fastställa orsaken men det gick. Att hitta en verkstad som kunde fixa det var omöjligt inom en treveckorsperiod. Hade dock mycket hjälp av sonen som är hemma på såna problem. Hoppas att detta kan va till hjälp för någon annan som har dylika problem.
 14. Jo förslaget med startgas har varit uppe men..... eftersom motorn inte svarar på varken primern eller pumpa på blåsan då den lägger av, så har jag i det närmaste gett upp att det skulle vara bränslerelaterat. Jag är säker på att den får soppa! Börjar nog luta åt att det är nått tändnings- eller elektronikfel. Där slutar nog mina kunskaper dessvärre.
 15. Har ff. inte lyckats hitta felet. Får nog bli meken på verkstaden. Dock har alla verkstäder har 2-3 veckors väntetid.
 16. Satt ett gäng i gårkväll och filosoferade om byte av bränslefilter i dieselmotor. En f.d. motormek hävdar att han fyller bränslefiltret med motorolja i samband med bytet av filtret. Säkert bra! Detta för att ge spridare och pump lite smörjning. Har själv aldrig hört talas om detta. Nån annan som gör det eller hört talas om det?
 17. Jag satte dit ett nytt ekolod på min Nimbus DC 28 och satte givaren inombords, ungefär mitt på båten. Fungerar alldeles utmärkt. Har för mig jag köpte det på SEA SEA.
 18. Har gjort flera åtgärder dock kvarstår felet. Hela linan med bränsleförsörjning från sugrör i tank till pump/förgasare är genomgången. Förgasare isär, helt rent, bytt membran, bladventiler packningar i bränslepump. Nya tändstift. Den blir inte för varm, kopplat bort givaren till överhettning. Ny impeller. Signalen till den funkar. Ska kolla ett par saker till. Fick tips från en fiskare om att kolla huvudsäkringen som kan ha ärgat. Hans motor betedde sig exakt lika dant. Ska även prova med eter då den börja lägga av. Ett tips var att kolla kontakten till dödmansgrepp, att där kunde vara nån okontakt.
 19. Ska göra det i morron! Ja, jag menar irtermometer!
 20. Jag kan köra mellan 3 och 4 tusen varv utan problem. Inget larm om för varm motor. Vet du vad maxtempen på blocket är? Kan mäta direkt på med en lasermätare.
 21. Är väl det enda som jag inte direkt varit på. Av anledningen att när jag särat på den så behövs säkert nya packningar och membran. Vill i så fall vänta till början på nästa vecka. Kan i förbigående nämna om jag trycker på blåsan då den börjar gå ner i varv, så är det ingen märkbar skillnad.
 22. Har inga fler uppslag på min murkla. Bråkat med den snart en vecka. Symptomen är att den kan gå ca en halv minut på fullgasvarv, därefter dör den alt. när jag drar ner på tomgång går den. Väntar en stund på tomgång och ger fullt, samma scenario. Åtgärder, kollat slang och kopplingar från tank, filter. Haft isär förgasare, inget speciellt, helt ok. Blåst alla ledningar med tryckluft. Bra kylning med ny impeller. Bra stift. Kan köra upp till dryga 3000 varv utan problem men så fort det är fullgas så vill den inte vara med. Jag ser fram emot förslag på åtgärd! Moltas.
 23. Kan väl delvis hålla med där. Hade lite problem med magnetkopplingen till kompressorn. Var lager som höll på att haverera. Jag blev ombedd av meken att koppla ur kompressorn tills dom hade fått fram en ny koppling. Då körde jag nån dag utan kompressor. Resultatet blev att den blev lite segare. Den kom dock upp i plan, det var inga större problem. Båten är en Nimbus 28 DC/kad 43 och väger väl ungefär också 3.5 ton.
×
×
 • Create New...