Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

fjansson

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    27
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om fjansson

  • Placering
    Fänrik
  1. Till vår Norlin 34 mkII, en vacker välseglande pärla. Jag söker en person som har haft båt själv, är intresserad av pysslet omkring båtar och är händig, men som inte har någon båt just nu, och alltså inte får tillfälle att segla. Min tanke är att du lägger ner tid och kärlek, och en del underhållskostnader och i utbyte så lånar du båten under viss tid som vi kommer överens om i vår och sommar. Upplägget bygger på att du är van att äga och hantera en båt i motsvarande storlek. Båten finns att se i min sjöbod, och under www.seglingochledarskap.se Fredrik Jansson 0735 22 38 98
  2. Vi bytte till en trebladig VP folding häromåret och har övervägande positiva erfarenheter. Plus en knop vid marchfart, samt betydligt bättre acceleration och bromsverkan. Det enda negativa är att den drar något mer åt sidan när man slår back än den tvåbladiga gjorde. Viktigt att få rätt stigning på propellern, men det får du hjälp med från VP. Vi har en Norlin 34 mk II som väger nära 7 ton, och VP 2030 27 hk.
  3. Matnyttig info om detta finns på www.hempel.se alternativt www.yachtpaint.com
  4. Jag har aldrig brytt mig om K-sprit i tanken. Däremot brukar jag fylla upp tanken full, så att inte kondens bildas under vintern. Det går att ta sugslangen från tanken och doppa i en k-spritsflaska och låta värmaren gå en stund, det fick min tidigare wallas, en 1800, att bli som ny.
  5. Tackar! Det var före min tid på forumet. Ska granska i detalj!
  6. Hej, Vinterns projekt blir att göra båten helt tät. Jag har skruvat loss grabbräckena (14 skruvar på varje sida) och ska täta alla hål, bl a. Ett projekt som jag har dragit mig för att sätta igång med är tätning av den genomgående masten. Strumpan som tätar genomföringen är tät, men det läcker via mastens insida. Tipset jag har fått är att ovanför däcket skapa en propp med skum, och sedan lägga epoxi ovanpå, som gör att vatten som kommer in, kan rinna ut via ett litet hål på sidan ovanför däcket. Någon av er kloka personer som har erfarenhet av detta och ge en beskrivning av hur man gör?
  7. Hej Hampus, Vänta tills en regnig dag. Dessa dagar kryper algerna upp ovanpå träet. Ägna några timmar med en scotch bright svamp (ännu bättre resultat om du byter ofta) Jag garanterar att däcket blir som nytt, och det torkar inte ut träet som mögeltvätt och andra medel. Prova denna metod innan du börjar hälla på något annat! Absolut inte sandpapper!
  8. Lacknafta är bra för rengöringen. Vantskruvolja är mycket drygt och det är definitivt det man ska använda för att smörja in gängan.
  9. Ingen erfarenhet av att använda autosol på masten. Jag använder Mastguard från Hempel. Funkar till viss del som rengöring, framför allt skyddar den bra mot ny smuts. Har du provat med vanlig rubbing. Det borde inte repa ytan. Prova på ett dolt ställa till att börja med.
  10. Hej, Cykelkedja eller något annat tungt, smalt. Samma sak inträffade på min x79. VI höll på många timmar, men var lite dåligt förberedda. Förberedelser är allt! Se till att du har en tunn lina (fiskelina?) och en bra tyngd, samt en böjd ståltråd att fånga in linan med. Sedan kommer nästa problem, dvs att dra upp wiren genom masten och få ut den högst upp. Du bör sy med vaxad tråd, in i en smal nylonlina, ihop med toppen på din wire så att det sitter ordentligt. Och sedan dra långsamt och hoppas på det bästa. Lycka till!
  11. En bok som beskriver hur man ska göra är Plastbåtsvård av Peter Behrens. Om det är balsa som är distansmaterial, så behöver man såga ut ett stort stycke. Torka, klippa till nytt distansmaterial och plasta fast. En genväg om det inte verkar fuktigt, kan vara att borra hål inifrån med tio centimeters mellanrum och trycka in sikaflex. Detta är inte skolboksmetoden, men löser problemet med svikt i däcket. Quick fix som nog inte löser problemet i längden, men som kanske klarar dig några år. Plastbåtsvård är en bibel i dessa sammanhang.
  12. Mitt inlägg kanske lät lite spydigt. Sorry! I sommar har vi bara lyssnat på VHF vädret (morgon och eftermiddag), och det har stämt genomgående. Tack för det! Men det säger ju inget om hur soligt / regnigt det ska bli. I sommar har ju inte det varit något problem
  13. Vi bestämde oss för att sticka ut och fick ett underbart dygn ute i skärgården. När vi hade ätit middag utomhus efter hemkomsten brakade regnet löst. Beklagar sorgen! Sensmoral? Var aldrig i land om det går att undvika!
  14. På min senorita fick jag liknande problem, pga att slangen till länspumpen hade nötts sönder. Under gång forsade vatten in. Ingen trevlig upplevelse, särskilt inte med familjen ombord. Jag är betydligt mera nogrann med att ha fungerande och servade länspumpar ombord sedan den incidenten.
  15. Hej, I min båt sitter det en md 2030. Eftersom det är trångt och dåligt med luftinsläpp, har jag monterat en fläkt som trycker in luft via ett 8cm luftinsläpp. Först försökte jag koppla den till startnyckeln, men då började hela instrumentpanelen att uppträda underligt, så jag kopplade den via förbrukarbatteriet istället. Det funkar bra, vad gäller fläkten, men problemet är att batterierna inte verkar få lika bra laddning när jag går för motor med fläkten på, som utan fläkt. Min fråga är: finns det något sätt som jag kan koppla den direkt till motorn, så att den inte påverkar laddningen av förbrukningsbatterierna.
×
×
  • Skapa nytt...