Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

tcrona

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    40
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om tcrona

  • Placering
    Fänrik
  1. I väntan på våren kan ni alla få passa på att njuta av Göteborgs Norra Skärgård, så som den ser ut under riktiga vintrar. Länk till bildspel ust nu har vi bara lite is i vikarna.
  2. Hej! Jag har själv en Oceanis 323 och har också haft problem att få upp locket till vattentanken. Prova med den största polygrip-tången du kan hitta. Öppna den till yttersta läget och sätt ned de två klorna som nu kanske är 10cm från varandra i lockets skåra. Vrid för kung och fosterland! Dra den inte så hårt nästa gång ;-) /Thomas
  3. Jag har ryktesvägen hört att Beneteau byter generalagent i Sverige igen. Den tidigare Öresunds Marin skriver inget på sin hemsida och de som tydligen skall vara den nya agenten Oxelösunds Båt & Motor har inte heller nämnt något på sin hemsida. Stämmer detta? Konstigt med ett så diskret övertagande! Kan någon informera mig!
  4. Hej! Vi har en mycket välanvänd Quicksilver 270 Sport som hela familjen använt i kanske 8 år, först med elmotor (vilket jag varmt kan rekommendera) och sedan med en 9,8hk vanlig motor. Fördelen med Quicksilver är att pontonerna är ganska stora och därmed har hög bärighet och klarar vågor bättre. Det finns givetvis även andra märken med stora pontoner. 270cm lång är perfekt, har man en alltför kort båt kan man inte ro om man har passagerare med sig. Vår båt har trädurk vilket är stadigt (men tungt) och okänsligt. Om du ofta tänker dig att plocka ihop båten rekommenderar jag dock luftdurk, luftdurk är 5-10kg lättare. Du ska absolut ha en v-formad köl, oavsett om du ror eller kör för motor går det mycket rakare med en v-format. Ni skulle också kunna välja en 240cm båt, men den kommer snart att kännas för liten. Jag tycker Quicksilver är prisvärd, Zodiac är bra men dyra. Om ni inte ska använda båten så mycket kan man mycket väl tänka sig okända märken också.
  5. Hej! Det är ju inte så många som tävlar med den, men eftersom den under vattnet är i det närmaste identisk med First 31,7 så seglar den väldigt jämnt med dessa, dock är kölvikten lägre. Jag har med min egen Oceanis 323 hållit jämn fart med First 31,7, trots att jag fram till nu kört med orginal rullsegel. Snart är det dags för sjösättning och då åker de nya Boding G2 Membrane seglen på, så då går den förhoppningsvis undan! /Thomas Senast ändrad av tcrona | 06 april 2011 | 10:55
  6. När jag köpte min Beneteau för sex år sedan så ingick i princip allt: tampar, fendrar, bestick, tallrikar, full tank. Jag kan inte påminna mig att några extremt rena lockpriser användes. Lämpliga paket var medräknade och en mycket detaljerad tvåsidig prislista fanns att tillgå. Jag antar att det då som nu skiljer en hel del mellan olika fabrikat. Försök som jämförande exempel hitta en tysk bil som levererats utan extrautrustning för minst 20% av grundpriset. Det går inte. Bilpriserna anges med pris i Sverige, inte fritt fabrik, men som någon tidigare sagt, många vill segla hem båten från utlandet och spara en slant.
  7. Jag har fotat och filmat en del från segelbåt. Största lyftet blev när jag köpte en liten Panasonic Lumix.....FT1 som är vattentät och kan filma i HD. Fixade ett stativfäste som jag satte på en båtshake. Filmerna blir mycket trevligare från en vinkel nära vattenytan. Vattentät kamera är nästan ett måste om du ska få en känsla av hårt väder utan att förstöra kameran. De spännande situationerna inträffar inte när du har 50.000kr-kameran i handen, utan när det är sketväder och du tar fram den lilla vattentäta kameran ur fickan.
  8. Profshield fungerade inte alls på min segelbåt med helt ny foldingpropeller, och inte heller på min båtgrannes. Seglar på västkusten och ligger i Hälsö hamn. Fick nästan mer beväxtning än utan Propshield.
  9. Efter att ha skrapat med plastskrapa tar du VIM/JIF och skrubbar vidare. Blir oftast bra. Jag har ett år provat en fransk gummibåtsbottenfärg köpt i Tyskland, den fungerade inte alls. Grundregel för gummibåtshantering där jag bor utanför Göteborg. Du måste ta upp den och tvätta var 3:e vecka annars växer den igen.
  10. Hej! Använd en 2-polig växlande strömbrytare från ex.vis ELFA, jag har gjort så själv i min båt. Den ena av högtalarna i sittbrunnen kan vara ljud från stereo eller VHF beroende på strömbrytarens läge. Enkel inkoppling och brytare kostar dryga 50-lappen. Måste dock löda på sladdarna, men jag antar att du också kan hitta en typ för kabelskor.
  11. Hej! Jag har haft samma problem fast på en Oceanis 323. Det satt en bromsande 3-bladig propeller på båten vid leverans, då gick den fint för motor, men den stora propellern bromsade vid segling och störde vattnet runt rodret så att båten lätt broachade. Efter rekommendationer köpte jag en 2-blading Flex-O-Fold propeller. Båten seglade bra men hela båden vibrerade enormt vid motorgång. Eftersom en kompis med samma båt gjorde samma byte och fick samma problem insåg jag att det var inte propellerns fel, utan båtens. Fick handla propeller ännu en gång, en 3-bladig Flex-o-Fold, nu går båten perfekt. Problemet sägs komma från att skäddan som propelleraxeln kommer ut igenom inte passar ihop med 2-bladiga propellrar. Jag har på land sett att botten där axeln kommer ut inte är direkt stabil, utan flexar om man hänger i axeln. De som säljer propeller bör kunna rekommendera lämplig. (I och för sig så hade jag fåt rekommendation om 2-bladig folding från både båthandlare och propellertillverkare). /Thomas
  12. Satsa på dyra varianten eller ett billigt extra batteri 700kr solcell 2000kr. Från en 50W solcell får du ut ca 3A när solen skiner. På min 32-fots segelbåt med bra laddande inombordare klarar jag för och eftersäsong utan landström med kylskåpet ständigt på. Har 150Ah batterier och en 50W-solcell med bästa regulatorn. Under semestern måste jag ladda med landström eller med motorgång efter ca 3 dagar om det är riktigt varmt och dator o tv används. Mitt kompressorkylskåp drar i snitt ca 20Ah per dygn, vilket är lite mer än vad solcellen lämnar vid soligt väder (om den inte skuggas för mycket). /Thomas
  13. Jag köper alltid dansk brunsåpa föra att ha när jag tvättar teaken i sittbrunnen. Finns i alla mataffärer, resultatet blir bra! /Thomas
  14. Jag har skrapat, putsat, slipat, polerat i många år men nu vet jag lösningen. Jag la mina blad från foldingpropellern i vanlig trädgårdsättika över natten. Tvättade sedan enkelt av rester av blad utan skrap eller gnugg. Perfekt och billigt! Själva propellernavet som sitter kavr på båten får jag däremot putsa som vanligt.
×
×
  • Skapa nytt...