Gå till innehåll
tisdag 16 april 2024

sumpan77

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    48
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om sumpan77

  • Placering
    Fänrik
  1. Hej! Är det nån som har erfarenheter om dessa nya motorer från Suzuki jämfört med förra generationens fyrtaktsmotorer. Bränsleförbrukning, motorljud, tomgångsljud mm. Har själv en DF70 från 07 och den motorn är ju extremt tyst vid tomgångskörning och trax över. Är dessa om möjligt ännu tystare och vibrationsfriare? Alla erfarenheter är av intresse.
  2. Har en Suzuki DF 70hk fyrtaktsmotor från 2007. Har de senaste gångerna jag kört motorn upptäckt ett tjutande ljud från motorn. Tjutet är inte särkilt högt men det har definitivt inte funnits där tidigare säsonger. Det hörs enbart när växeln är i, aldrig när växeln är i friläge. Nån som har nån teori om vad detta kan vara, nåt som behöver smörjas?
  3. Får väl prova att lufta igen nu när jag använt den några gånger. Finns inget läckage, det har jag kontrollerat flera gånger. I värsta fall har jag väl lyckats få skit i systemet efter all luftning eller hur yttrar sig skit i systemat?
  4. Nu har jag provat båten i sjön. Upplever att det går lite trögare att svänga åt styrbord både under tomgångskörning som under marchfart. Sen hackar det i kolven när jag har motorn mycket upptiltad och svänger. Trodde att ratten skulle gå lika lätt att ratta oavsett hastighet på båten och oavsett hur mycket motorn är tiltad men så är det inte. Har monterat en rattkula från Jula och kulan hamnar i olika lägen när motorn står rakt. Trodde den skulle hamna på samma ställe jämt men den flyttar sig. Nån som har nån teori om mina upplevelser eller är detta normalt tro.
  5. Nu har jag luftat hydraulstyrningen igen och det kom inte en enda luftbubbla ur någon av luftningsventilerna. Glappet på knappt 1 cm åt styrbord och babord finns kvar men detta får väl betraktas som normalt. Ska bli spännande att pröva i sjön. Återkommer när jag har testat nån gång nästa vecka skulle jag tro.
  6. Ikväll har jag varit och luftat igen och nog kom det nya bubblor alltid. Nu har glappet minskat avsevärt men det glappar fortfarande nån enstaka cm åt båda håll. Jag ska lufta en sista gång imorgon kväll men jag tror inte det kommer att ändra något. Är det acceptabelt med detta lilla glapp eller vad säger ni, hur noga ska jag vara? Systemet är helt tätt finns inget läckage.
  7. Hej! Du eller något barn har inte råkat komma åt spärren på motorn som reglerar hur mycket man kan tilta motorn? Du har säkert kollat detta men jag tänkte bara ifall.
  8. Blir ju små små bubblor i oljan man pumpar ur luftningsventilen. Kanske ska låta oljan stå några minuter tills dessa försvinner innan jag häller tillbaka oljan i rattpumpen och fortsätter luftningen? Jag häller oljan genom en tratt med filter. Har det någon betydelse hur fort man snurrar på ratten? Senast ändrad av sumpan77 | 21 maj 2009 | 11:06
  9. Kan någon ge mig tips på hur jag ska göra för att få bort den sista luften i systemet?
  10. Nu är hydraulstyrningen på plats och jag har luftat systemet noga och det kommer inga luftbubblor ur luftningsventilen. Men när jag vrider på ratten och sen går och försöker svänga motorn manuellt med handkraft så kan jag flytta motorn 3-5 centimeter. När det flyttats dessa 3-5cm och jag försöker flytta den manuellt igen så är den helt stum, går inte att rubba ur sitt läge. Går jag sen och vrider lite på ratten igen så går motorn att flytta manuellt igen. Är detta normalt eller bör jag lufta ännu mer? Jag har inte provat i sjön än.
  11. Kändes lite klent till en 70hk fyrtaktare med LS Pompes upp till 75hk, eftersom fyrtaktaren väger 165kg och att ha samma hydralustyrning till denna tunga motor som en 50hk 2 taktare på 80kg kändes inte riktigt ok tycker jag. Har förresten beställt en Mavimare och fått den igår. Ska skruva i helgen tänkte jag. Orsaken till att det blev Mavimare är att det medföljer ett infällningskitt så att man kan montera in rattpumpen i pullpiten för att slippa få den för nära kroppen. Till Baystar fanns detta att köpa till för 800kr samt att det behövdes ytterliggare tillbehör för att den ska passa min motor.
  12. Tack för ditt svar. Kan du förklara lite mer om bekymret med slangarna när du skulle tilta upp motorn. Mellen vilka år hade du mavimare för det har kommit en ny version senaste åren. Om man har slangarna i en liten slynga i motorbrunnen borde inte det funka?
  13. Hej på er!! Jag har en 70hk Suzuki fyrtaktare som väger 165kg till en 19fots HT båt. Jag tänker köpa hydraulstyrning och behöver lite råd. Vad ska jag satsa på för märke på hydraulstyrningen, vill ha en styrning som går så lätt som möjligt (nån med erfarenheter mellan olika fabrikat kanske kan tipsa). Sen funderar jag på att det ibland står angivet antal rattvarv tex 3,5 eller 4,5 kan någon förklara vad som menas med detta. Har detta någon påverkan på hur lätt styrningen är? På den styrningen jag har nu (inte hydraul) är rattavarven bara 2,5 varv från maximalt rattutslag åt styrbord och sen till maximalt åt babord, vilket känns lagom (fast väldigt trögt ibland). Hur många rattvarv är lagom? Vore önskvärt med så lätt styrning som möjligt samt få rattvarv. Har kikat mest på Mavimare upp till 150hk och Baystar upp till 150hk. Hittar ingen information om antal tattvarv på Baystar dock. Alla erfarenheter och åsikter är välkomna.
  14. Hej! Har själv haft E-tec 75hk men bytte den mot en 70 hk Suzuki fyrtakt istället. Gjorde detta byte för att E-tecen hade väldigt jobbiga vibrationer på låga motorvarv (varv under 1000 rpm). Men för dina ändamål skulle jag absolut välja E-tec. Fördel E-tec kontra fyrtakt Billig att äga och lätt att serva/ vinterkonservera. En jäkla acceleration, bättre än fyrtakt och den som säger nåt annat ljuger dig rätt upp i ansiktet eller har ingen koll. Ungefär samma bränsleförbrukning som fyrtakt. Snålare på vissa varvtal men drar mer på andra. Fördel Fyrtakt kontra E-tec Otroligt mycket tystare och jämnare motorgång på varvtal under 1500. Vilket är helt underbart om man vill glida fram sakta över sjön eller trollingfiska. Detta är faktiskt enda fördelen med fyrtakt som jag kan komma på. (gäller Suzuki fyrtakt för det är enda fyrtaktaren jag ägt).
  15. Hade för ett par år sedan en direktinsprutad tvåtaktare men bytte till en fyrtaktare för jag var väldigt missnöjd med den höga ljudnivån på låga varvtal samt att den genererade mycket vibrationer. Bytte förra sommaren till en fyrtaktare och vilken skillnad. Bränsleförbrukning samma mellan direktinsprutad tvåtakt och fyrtakt. Acceleration bättre på tvåtaktarn. Service kostnader dyrare på fyrtakt. Ljudnivå samma på varvtal över 1000-1500rpm. Tomgångsljudet och vibrationer knappt märkbara på fyrtaktaren men bedrövligt på tvåtaktaren. Gillar man att trollingfiska eller bara glida fram lite långsamt över en spegelblank sjö en varm sommarkväll så är det enligt mig fyrtakt som gäller.
×
×
  • Skapa nytt...