Jump to content
Monday 03 October 2022

Pontus_pf

Medlemmar
 • Content Count

  154
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Pontus_pf

 1. Kan dessa gångjärn funka? Eller är det risk att rutan knäcks? https://www.amazon.se/8-10mm-gångjärn-rostfritt-graders-duschdörr/dp/B07GKXPSPR/ref=asc_df_B07GKXPSPR/?tag=shpngadsglede-21&linkCode=df0&hvadid=476500998864&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=16750107786769893987&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1012228&hvtargid=pla-755875203573&psc=1 Och sen vred som drar åt rutan så det blir tajt mot tätningslister eller liknande som denna: https://amt-boat.com/var/brandt/storage/images/media/elvis/amt/amt-2018/amt-190-ht/amt-190-ht-18-det-e-21/3164347-2-fin-FI/amt-190-ht-18-det-e-21_reference.jpg På bilden på AMT-båten verkar de ha nåt annat mer långsgående som gångjärn men svårt se på bilden.
 2. Hej, Jag har inget svar men lite lustigt sammanträffande då jag ställde just denna fråga dagen innan: Tips eftermontera öppningsbar framruta på HT? - MotorbåtSnack - Maringuiden Det är nog väldigt ovanligt att man gjort det men jag vet att jag någonstans sett en ha detta antingen på en lite äldre 666 eller 630 HT. Men det kan ha varit en gammal säljannons eller så och någon mer info fick jag aldrig tag på. Men det lär inte finnas nån standard för detta utan man får uppfinna något eget. Om någon har tips på firma som kan hjälpa till med detta är också intressant.
 3. Jag har en Flipper 666 HT som jag skulle vilja fixa en öppningsbar framruta på. Att man sätter ett gångjärn på befintliga fönsterrutan på babord sida. Jag har sett nån som gjort det på sin 630/666 för länge sen. Någon som har tips på material man kan använda? Samt länkar på bilder hur man brukar täta rutan på andra båtmodeller? Brukar man täta genom att bara trycka fast och sen lita på gummit tätar, eller måste det finnas små ränndalar eller liknande.
 4. Så här ser nuvarande ut. På andra sidan är den genomskinlig. Egentligen inte så praktiskt att den saknar handtag... Dokumentväska kanske är nåt jag ska söka på... Kanske finns nåt nättare än just den du länkade till.
 5. Ja precis jag vill ha nåt i A4-format. Den där säcken tror jag inte inte är så bra för en mjuk motormanual, papper och liknande. Men man kan ju fundera på om jag skulle kunna förvara dessa saker i båten egentligen när jag tänker efter nu...
 6. Jag har idag en väska, eller fodral kanske det kallas (inga remmar eller handtag), där jag brukar ha manual för båt/motor och sen lägger jag nycklar och annat där med. Kanske iPad som jag använder som plotter med. Den jag har nu tror jag är orginal som kom med båten från Flipper för 15 år sedan som börjat paja. Finns det liknande väskor att köpa någonstans? Det närmaste jag hittat är "Robship cockpit bag" i storlek small men den verkar vara mer gjord för att permanent sitta i båten då det är sugproppar på den. Jag har den främst för transport och sen förvaring i båten. Måste kanske inte vara från en båtbutik men vet inte vad man ska leta annars. https://www.watski.se/Sittbrunsvskor-Robship-11qlG?artnr=106995&gclid=Cj0KCQiAk53-BRD0ARIsAJuNhpvkfx6jibU4AFGhdf8U8XplFjV-kkctTmqifhGX1nxakR8WC1iN95caAry4EALw_wcB
 7. Läste på länk nedan: The fuel data is averaged and is NOT reported mechanically through the fuel gauge or senders. Fuel data accuracy can vary. Och: Calculations are averaged based on your usage and inputs on the Fuel Management screen. Så verkar tyvärr bara vara uppskattningar. Lite trist, skulle vilja ha nåt som motsvarade flödesmätare. Men jag har köpt den ändå. Från: https://samerwebapp01apncus01.blob.core.windows.net/mmgw-env-b/filer_public/0f/01/0f0159a1-8ba3-4eef-8fe3-710a99c70e7f/8m0127340_vv_mobile_faqs.pdf#page11
 8. Jag lännade feedback via deras app. De skulle framföra mina önskemål. Var en del andra som hört av sig om samma sak. Sen om det är samma sak som att de kommer fixa det vet jag inte...
 9. Saknades ett n Inte van, ska det stå. Men frågan var som sagt om det gick se liter per distans istället för per timme.
 10. Kan man se liter per distans eller måste man räkna ut det själv? Är ännu inte van kollar per timme.
 11. Har ni kommit underfund med varför ni ”bara” ser några få mätvärden? Jag har 4,3 MPI från 05/06. Har dock inte köpt nåt än.
 12. Undrar om nan kan lita på bränsleförbrukningen samt i sin tur t.ex. bränsle kvar i tanken. Eller om det bara är beräkningar/uppskattningar den går på?
 13. Fler som använt detta? Eller ni som skrivit hur funkar det såhär ett par år senare? Jag tänker mig att jag vill ha den främst för bränsleförbrukningen, sen finns det kanske nåt mer kul. Är den att lita på? Det verkar finns nån annan gateway och så med men om man har redan har analoga instrument och vill komplettera med lite digitalt + bränsle räcker det med VesselVie Mobile som jag förstått det?
 14. Nu har jag bytt kylarvätskan. Gick åt 12 liter åtminstone. Någon plugg vid sidan av motorn hittade jag inte som crabfish skrev om, å andra sidan är det omöjligt att se nåt i det trånga utrymmet. Jag lossade slangarna nere vid det som jag tror kallas limpor, på båda sidor av motorn. Slangarna kommer från termostathuset, den nedersta på varje sida. Sen lossade jag slangen mellan värmeväxlaren och det jag tror är en pump. Sen vid påfyllning gick det mycket lättare än förväntat. Jag hällde långsamt i vid locket på värmeväxlaren och kunde fylla på allting direkt! Vätskan passerade alltså termostaten trots att den var helt kall. Luftnippeln på termostathuset var öppen hela tiden. När det var fullt hällde jag i expansionskärlet till ”kalla” nivån. Sen stängde jag luftnippeln, startade motor och öppnade luftnippeln då och då tills det bara kom vätska. Märkte att det gick ut lite luft ur expansionskärlets slang i början med. Sen klart. Om jag gjort rätt... Att fylla allt från expansionskärlet försökte jag först men det går inte för öppningen från kärlet är jättelitet, mindre än slangen ut. Luftningen i termostathuset luftade båda sidor så att säga, jag klämde lite på alla slangar jag hittade och det märktes hur det kom luft/vätska då. Jag vet inte om det är normalt att man kan fylla hela systemet direkt? Det man läst innan är ju att termostaten måste bli varm först. Just detta moment var jag lite orolig för, angående hur fort termostaten öppnar om det bara är luft i kanalerna, men det behövde jag alltså inte fundera mer på sen. Min termostat funkar iaf för motortempen stannar jämt vid 60+ grader. Edit: Eller uppåt 70, minns ej nu.
 15. Tack för infå då låter det lite hopfullt att man kan försöka. Hur låter följande procedur? 1. Töm systemet enligt crabfish sätt tidigare i ämnet. Då får jag iaf ut hälften av vätskan. Har också läst i manualen annars att det är hela 19 liter. 2. Återanslut allt igen. Även luftningsnippeln som tydligen ska finnas vid termostathus? 3. Fyll så mycket det går i locket på värmeväxlaren. Stäng sedan lock. 4. Fyll upp expansionskärlet en bit. 5. Starta motorn och fyll vid behov på mer i expansionskärlet medan motorn är igång. (Locket på kärlet öppet hela tiden). 6. Förmodligen fyll på ännu mer när motorn blir så varm att termostaten öppnar. 7. Kontrollera efteråt att kylvätskan är på bra nivå i expansionskärlet både varm och kall. klart?
 16. Ingen som vet nåt om detta. Om man vill skruva så lite som möjligt... Kom på att jag hade en Seloc-manual men inte står det nåt där inte! Kan man efterfylla medans motorn går? Eller måste lockt va stängt? Såg en som gjorde så på sin bil. Kan man inte bara efterfylla via expansionskärlet medan motorn går? Fylla så att det hela tiden finns bra med nivå där? Låter ju smidigt om det skulle funka. Luften kanske letar sig ut där med som är högsta punkt?
 17. Jag har fortfarande inte bytt glykol. Tänkte göra nytt försök i år... Gelis skriver varmköra så att luften försvinner. Hur går detta till konkret? Ska jag hela tiden fylla på via värmeväxlarens lock? Stänga av motorn, fylla på? Starta igen, köra, stänga av, öppna lock, fylla på lite till? Man ska väl inte ens öppna locket när vätskan är varm? Kan jag köra med luft i systemet ett tag alltså? Eller kan jag fylla på via expansionskärlet istället och göra allt detta medan motorn går?
 18. Vad är mirakelsvamp? Kommer upp massvis med olika när man googlar på det. Kan man bara köpa vilken som helst med det namnet? På ICA t.ex.? På Clas Ohlson säljer de inget som heter mirakelsvamp. Har en grå relingslist som jag vill få bort alla vita/ljusgråa fläckar på.
 19. Var och gnuggade på båten igår med halvdant resultat... Jag körde med Turtle marine cleaner för hade läst den skulle vara bra nånstans och när jag råkade ha den hemma fick det bli den. Jag tyckte inte det hände nånting. Men den ska kanske inte polera nåt alls? Sen kändes maskinen från Clas Ohlson väldigt klen. Alla pratar om lågt varvtal (vad är lågt?) så jag körde på lägsta och då stannade den om jag tryckte för hårt, så fick öka fart lite och köra lite snett med maskinen. Sen la jag på TC nano på maskinen och gnuggade in det på båten. Hopplös känsla där med för det var så jäkla tunt och bara försvann. På andra sidan av båten skippade jag cleanern och lade på TC nano med en trasa på båten, för att sen gnugga in det lite extra med maskinen (så jag kunde känna jag hade nytta av den). Sen maskinen igen och polera av vaxet, för att slutligen gå över med hand och ta bort sista vaxet. Så metoden på sida nr 2 var betydligt enklare och jag ser "tyvärr" ingen skillnad på resultatet i blankhet. Jag har gamla repor men de måste man väl polera med grövre medel eller laga. Så antingen kan båten bli mycket blankare, eller så är den rätt okej ändå för jag har tidigare år gjort rent med Rönnqvists båttvätt (dock ej i höstas) och att det är därför jag inte märkte nåt med cleanern.
 20. Intressant höra allas metoder, det finns visst alla varianter även om en del kör lika. På hamnen.se-klippet förut som Paraca22 länkade till snackar han om två dagars jobb på nästan samma båt som min. Med två småungar hemma får jag nog skippa det detta år och ändå köra en snabbvariant med typ TCnano, men iaf testa använda maskin. Och polera noggrannare nåt år när tiden finns, när nu det kan tänkas vara...
 21. Jaha båda alternativen går alltså eller kanske maskin till båda momenten om man tycker det känns bra? Men då låter det som att jag har nytta av en maskin ändå. Använder ni maskin med två huvuden även till vax? Den jag länkade till verkar inte ha nån liknande lammullshätta så borde inte vara så bra för slutpolering? Men kanske för påläggning av vaxet?
 22. Men är det typ sån maksin som på länken nedan, med dubbla huvuden, som gäller när man ska polera bort vaxet? Dubbla huvuden ska vara populära har jag läst men vet inte om det bara handlar om polering med rent polermedel. http://www.clasohlson.com/se/Polermaskin-Cotech/30-9292 Eller ska man ha nåt större huvud när det bara handlar om vaxning? Typ: http://www.clasohlson.com/se/Polermaskin-Cotech/Pr407943000
 23. Hej, Sökte först om vax och maskiner men kommer bara upp massa om polering så måste fråga här. Vax handlar det om här. Jag tänkte prova TCnano i år på min Flipper 666 från -06. Jag har alltid vaxat för hand förut (aldrig polerat alls) men funderade på om man kunde spara tid på att använda maskin istället. -Man man använda maskin för detta? -Vilken lågprismaskin? Jag har redan en excenterslip Bosch AE 400 men det är tydligen inte bra har jag läst. -Använder man maskinen för att lägga på vaxet, eller bara när man polerar bort det torkade vaxet? Eller till både och?
 24. Jag tror jag lyckats nu! Jo jag lossade hela filterfästet annars kom jag inte åt med min stora skiftnyckel som jag bara hade. Sen kunda jag bända plattan åt sidan och komma åt röret för att lossa det från filterplattan. Sen böjde jag ner röret till botten av båten (hoppas gummislangarna klarade böjen) och lyckades få min oljepump att sluta lite tätt mot röret (den man annars skruvar på oljestickshålet) så då fick jag lite sug så att det tillslut sipprade ut lite olja. Plötsligt låg plastbiten i pumpen. Nu kan jag ju bara hoppas att jag fick ut allt men jag tror det bara var en bit som trilla i. Inte så mycket mer att göra än att hoppas. Stort tack för svaren! Hade du inte sagt jag hade fel hade jag startat motorn och då hade väl denna möjlighet försvunnit. Hag hade redan fyllt på oljan...
 25. Hmm sökte lite och verkar som det du säger stämmer, oljan kommer in i de små hålen och ut i det stora i mitten. Vad fasen gör man nu då? låta bli att köra alls och paddla bort den till rampen? För att sen fundera på hur lösa detta... Förstår inte riktigt vad du menar, kommer det inte spruta ut olja utan filtret? Men oavsett ska jag väl inte göra så om jag hade fel ang. flödesriktningen.
×
×
 • Create New...