Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Seawolf

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    955
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    14

Forum Inlägg postade av Seawolf


  1. 2024-03-25 vid 19:53 skrev kblomster:

    Vad i hela fridens namn dillar du om? Du kan omöjligen ha läst den där rapporten själv. I avsnitt 6.1 förklarar rapporten nämligen att i verkligheten förhåller det sig precis tvärtemot det du hävdar om liganderna:

     

     

     

    (Jag tog inte med hela avsnittet, resonemanget fortsätter en bit till på samma tråd.)

     

    Hela posten är dessutom ett rent Quijoteskt anfall på väderkvarnar. Koppar är godkänt på EU-nivå som verksam substans i båtbottenfärger. Det är inte förbjudet och kommer inte bli förbjudet i närtid; riskerna bedöms som hanterbara. Det är dock fullt rimligt att myndigheterna vill att man inte använder mer än nödvändigt och är restriktiv med att använda bekämpningsmedel där de inte är absolut nödvändiga. Jag fattar helt ärligt inte varför folk helt plötsligt går i taket därför att myndigheterna har mage att vilja kolla att regelverken som funnits i evighet faktiskt efterföljs.

    I fridens namn, så är hamnbassänger i sammanhanget jämförbara med jättestora laboratoriebägare, där liganderna inte räcker till. Men utanför hamnbassängerna räcker de till. 
    Mängderna CU2+ från reningsverken anses komma från alla kopparledningar i husinstallationer, och dessa mängder är större än de befarade från båtbottnar. 
    https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:953499/FULLTEXT01.pdf

    Därför skall inte nya byggnader används kopparledningar. Än så länge verkar det inte finnas krav på att alla Sveriges befintliga bostäder skall byta ut sina kopparledningar till annat. Det skulle ju hjälpa, och det skulle rimligen inte leda till beväxning med havstulpaner i våra vattenledningar 🙂


  2. 13 timmar sedan skrev Lintott:

     

     

    Om jag tolkat bottenfärgsreglerna för ostkusten (insjöreglerna är nog hårdare) korrekt så:

    Icke godkända kopparbottenfärger skiljer sig avsevärt från tennbottenfärger (TBT) avseende hantering.

    Det går att mäta halten koppar respektive TBT som finns i färglagerna på en båt.

    Om det detekteras TBT så ska all färg bort. Kommunernas miljöförvaltningar godkänner inte de färger som finns för att försegla TBT så den inte ska läcka ut.

    För koppar har jag inte läst motsvarande resonemang. Då torde det vara tillåtet att yttersta färglagret är av tillåtet fabrikat. (I insjöar som Mälaren m.fl. är det kanske krav på hel sanering).

     

    TBT har visat sig ge genförändringar hos musslor. Koppar har påvisat ökad dödlighet hos vattenlevande organismer men inte lika allvarligt så det ger genförändringar. Därför är TBT totalförbjudet och koppar tillåtet med lägre halt.

     

    Med nuvarande regler så kan du nog behålla färgen. Om det kommer propåer om "endast ostkustfärg" så torde det vara tillräckligt med ommålning.

     

    Sen vill miljöförvaltningarna ha bort all bottenfärg men det finns ingen lag om det för närvarande.

    När koppar kommer i kontakt med fritt vatten så bildar den tillsammans med ämnen (som kallas liganer) biologiskt önskvärda kopparföreningar. Detta sker inom några hundradels mm från kopparyta, förutsatt att liganerna inte är slut. Vilket de inte är i fritt havsvatten. 
    https://www.ivl.se/download/18.694ca0617a1de98f473d3e/1628418165283/FULLTEXT01.pdf

    Bakgrunden till kopparhysterin är laboratorieförsök gjorda för några tiotals år sen av en miljöfobisk person, som kade koppar i laboratoriebägare, och han fann då att mikroberna mådde dåligt där. Lignerna tog nämligen slut i bägarna efter ett tag, till skillnad från vattenvolymerna i haven inklusive Östersjön.

    De som inte orkar eller vill sätta sig in i IVL-rapporten i länken, rekommenderas (försiktighetsprincipen!) att sluta använda det vatten som de flesta bostäder och andra lokaler har i kranarna, för det transportera och står stilla i kopparledningar! 
    Det bör ju rätteligen vara nästa område som kopparfobikerna angriper...... 
     

    • Gilla 5
    • Förvirrad 1

  3. Konsten att inte lura en batteriladdare för blybatterier.

    Moderna batteriladdare har oftast en ”intelligens” som ser till att batteribanken laddas så fort laddaren orkar, och efterhand anpassar laddspänningen för att nå fulladdat. Slutligen, när laddaren tror att batteriet är fulladdat vilket ofta sker genom att den ser att laddströmmen går ner, så övergår laddaren till att ha underhållsladdspänning. För 12V-batterier är laddspänningen för att nå fullt ofta c:a 14.4 – 14.8 volt. Underhållsladdspänningen är ofta c:a 13.4 – 13-8 volt.
    Skulle laddaren upptäcka att strömmen ökar i läge underhållsladdning så är det vanligt att den tolkar detta så att den återigen skall lägga sig på fulladdningsspänning under någon tid, ofta timme/timmar. Detta händer typiskt om en värmare startar eller om kylen startar, båda är ju termostatstyrda. Laddaren har ju inte en aning om vilken del av dess utgående ström som går till banken och vilken del som går till värmare, kyl, etc. Konsekvensen blir för batteribanken att den under alltför långa tider utsätts för den höga laddspänningen trots att banken egentligen är fulladdad.  Effekten av detta blir över tid att banken torkar ur och skadas. (Har man gammaldags och påfyllbara batterier kan detta problem minskas om båtägaren då och då kontrollerar och fyller på batterivatten).
    Den som har kylen igång i hamn, eller bor i båten i hamn och även har värmaren eller annat igång, behöver därför se till att batteribanken bara har ladddaren ansluten, men inte båtens förbrukare.  Ett sätt att åstad-komma detta är att förse båten med ett någorlunda kraftigt 12V spän-ningasggregat, och lägga en om-kopplare så elcentralen och andra förbrukare antingen matas av banken eller av spänningsaggregatet.

    image.png.bb5d9d6ddedbafca8b86c8c06d21d9fc.png

    • Gilla 4

  4. Man kan hoppas på att även rödgröna politiker så småningom kan börja studera vetenskapliga fakta i stället för grönideologi. 
    Vad gäller bottenfärger med t.ex. kopparföreningar i, så har SXK via vetenskapligt utformade mätningar konstaterat att mängden t.ex. koppar i vattnet i stora marinor (som t.ex. Björlanda kile som är en bassäng med trångt utlopp och tusen båtar) ligger under det hygieniska gränsvärdet för dricksvatten. 

    Trots detta vägrar de rödgröna aktivisterna att beakta dessa mätresultat utan fortsätter sin häxjakt på vad båtbottnarnas ytskikt innehåller.  
    Problemet är att Sverige saknar är lagar som kräver att myndigheter måste anpassa sina beslut till vetenskapliga fakta, samt en slags domstol dit man kan anmäla brott mot lagen.

    • Gilla 8

  5. Det verkar som flera web-platser inte funkar helt som de borde om man använder Google Crome, som väl är den vanligaste av alla. När man klagar ombedes man använda någon annan browser, efter att man med möda tid och tålamod kommit fram till deras helpdesk.
    Typiska fel är att vissa klickpunkter inte visas alls i Chrome, vilket som sagt kan vara förvirrande och bedrägligt.

     


  6. 1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

    Bara två..? En del grejer har jag minst tre utav…

    När det gäller skiftnyckar vet jag inte hur många jag har, men det är sådana jag fått i arv av farfar, morfar, en ingift farbror (egentiden farmors systers andra make…) och från min far… sedan har jag köpt några själv och fått av barnen på fars dag… Bacho är bäst!

     

    Ett par för att se på nära håll med, ett par för att se på långt håll, och ett tredje par att använda när man letar efter de andra paren….


    9DF5122E-953A-422D-B9FA-B6AF3361F169.thumb.jpeg.ca8344f1f76e7fd9aed116b46dafec50.jpeg

     

    Så är nu detta mysterium nästan löst.

    Jag har hittat skruven instucken i ett hål i ikeahyllans ”ben”.

    Jag vet ju inte hur det gått till, den har ju iallfall inte studsat dit själv.

    Men det jag vet är att det hittilsvarande yngsta barnbarnet varit med i förrådet för att plocka fram julsakerna.

    Sladden till vänster är till en batteriladdare som jag idag kopplade ur, och då såg jag skruven. Men jag har uppenbarligen missat den vid andra tillfällen som jag letat.

     

    Det är väl litet ”Douglas Adamspsykologi” över detta, man finner saker och ting när man inte letar efter dem. Ungefär som konsten att flyga, man kastar sig till marken och missar….

     

    Man det var iallafall roligt att läsa alla goda råd, en del godare än andra…. 🙃

    Var glad! Ditt barnbarn är tekniskt och pyssligt intresserad, och ni kan ha mycket roligt tillsammans efterhand!

    Annars kan jag tipsa om att den som har en ordningsam fru automatiskt blir en baddare på att hitta saker! Själäv vet man ju var man lagt sina saker, från större till de allra minsta. Men sen har ju frun ordnat det hela, varpå man får öva att hitta grejorna igen.
    Så när frun själv inte hittar sina saker så kan man, baserat på gedigen letarträning, hitta dem åt henne!


  7. 2023-12-01 vid 19:50 skrev skippeer:

    I båten finns det varvsmonterat 3 st minusskenor på 12 voltsystemet:

    • 2 st för klena elkablar och
    • 1 st för rejäla elkablar med 10 mm diameter på bult/ringkabelskor

     

    Jag tillhör de som lyssnat på Seawolf och SXK när det gäller nackdelen med offeranod på marinbronspropeller monterad på rak axel,

    så sedan några år har jag skippat anod på min 3 bladiga Flex-O-Fold propeller.

    Fungerat fint, inga havstulpaner på den omålade bronspropellern.

     

    Förra året noterade jag att offeranoden på bogpropellern var mer eller mindre helt slut efter att legat med landström i 90 dagar i runt 30 olika marinor.

    Bogpropellerns "chassi" är gjord i någon bronsvariant (VP QL BP600) så egentligen borde den klara sig utan anod men jag tänker fortsätta med offeranod för säkerhets skull.

    Läste om en annan längeseglare som monterat minus till ankarvinsch, bogpropeller och innebordare på en egen huvudbrytare för att minimera risk för oönskad läckström.

     

    (Anekdot: en seglarbekant köpte ny högkvalitativ rostfri ankarkätting som visade prov på ytskador, det visade sig att hans ankarvinsch hade en skadad elledare så det gick en krypström ned i havet vid ankring. De risken vill jag förebygga.)

     

    I våras köpte jag en ny rejäl minusskena med 10 mm bult och en gastät huvudbrytare och anslöt bogpropeller, 2 ankarvinschar och inombordaren.
    Pressade 2 nya 95 mm2 kablar med förtennade kardelar.

    Även i år har vi legat med landström ca 90 dagar i 30 olika marinor.

    När vi torrsatte i oktober så såg propellern fin ut (inga havstulpaner) men till min förvåning var offeranoden på bogpropellern slut även i år trotts att jag har använt: dvs brutigt elanslutning mha:

    • dedikerad huvudbrytare för plus 12 volt till bogpropellern
    • ny huvudbrytare för minus 12 volt till bogpropeller, ankarvinschar och dieselmotorn

    image.png.8beeadc3b86ba8323c746b6385fa7cc6.png

     

    Jag förstår inte varför offeranoden på bogpropellern förbrukas när jag vid brygga bryter både plus och minus till bogpropellern, den borde vara helt isolerad.
    Det finns ingen amerikansk bonding som kan spöka.

    Båten har Coppercoat som kanske interagerar men det känns lite långsökt.

     

    Är det någon som har en teori för jag fattar inte

    Med båten på land, kolla med OHM-mätare (finns på vanliga multimetrar) om du har elektriskt ledande förbindelse mellan bogpropellern och din propelleraxel. Är den det så får bogpropellerns offeranod offra sig för flexofolden och den förbrukas relativt sett för fort. Se alltså till att propelleraxeln är elektriskt isolerad från bogpropellermetallerna. Antingen via en isolermedbringare mellan backslag och axel, eller via en minusbrytare till hela och endast motorn.

    • Gilla 1

  8. 2023-12-02 vid 10:26 skrev Faderullan:

    Det här är nog samma fenomen som gör att strumpor tappar sin maka under tvättprocessen. Antagligen ligger skruven i samma kosmiska miniatyr-svartahål som 10 och 13 mm hylsorna och nycklarna som alltid är borta hur många man än köper. Din skruv kommer inte att dyka upp förrän du köpt en ny.

     

    PS.

    Strump-problemet har jag löst genom att en gång för alla köpa upp ett mindre parti identiska svarta strumpor. Det trixet har tvättmaskinstrollet gått bet på hittills. Blir det hål på en strumpa behöver man bara kasta den ena, den andra har fortfarande ett tjog likadana att förena sig med. Jag har helt enkelt löst upp alla mina strumpors parförhållanden.

    Även jag har besegrat mitt tvättmaskinstroll med samma metod!
    Vad gäller speciella skruvar, kontakta 
    https://www.sifvert-skruv.se/

    De är mästare på skruv! 
     

    • Gilla 1

  9. Späckhuggare och Delfiner anses vara de mest intelligenta djuren vid sidan av oss människor. De använder sig av ljud för att kommunicera och jaga, som superavancerade ekolod.
    Allt fler båtar och fartyg har med åren utrustats med alltmer avancerade ekolod och sonarer, och det anses att dessa stör valarna.
    Även om inte alla båtar använder eller har igång sina system, så är det ändå troligt att valarna med sin intelligens förknippar båtarna med oljudet, och upplever dem som fientliga och oönskade, och denna ”åsikt” sprider de mellan sig.
    (Jämför människans uppfattning av vargar – även de som inte personligen drabbas av dem har traditionellt bilden av att de är oönskade och ska bekämpas i alla lägen även då de inte akut hotar fåren)


  10. 21 timmar sedan skrev KlasG:

    Har haft ett vinande missljud i backslag/axel (bara över 1300 rpm) som jag misstänkt kunna vara "sjungande propeller", nu efter upptagning har jag fått loss den utan allt för mycket svordomar. Den varvsmonterade propellern är en 4x14x10.

     

    När jag knackar in mina data för att beräkna propeller så kommer jag fram till att jag borde ha en 3x14x15 (eller 4x14x14)

    (Snipa, 16hk, 3400rpm, 2.6:1,1000kg, 20 fots vattenlinje, 2m bred i vatten)

     

    Hur kan varvet göra en så grov felberäkning?

    Kan den feldimensionerade propellern ge upphov till ovan nämnda missljud?

     

    Iaf, någon som har en 3x14x15 liggandes för konisk 25mm axel? kan tänka mig en 3x14x14 också.

     

    Mvh Klas

    Det är troligen en slags kavitation i propellerbladen. Motverkas med att fasa kanten på propellerbladen. Kontakta Rodahl Marin i Lidköping och fråga var och hur man gör detta. (Hade detta på en ny propeller från dem, och det gick att fixa på det sättet) 

    • Gilla 1

  11. 2023-10-16 vid 07:31 skrev Alanningen:

    "Lämplig för aluminium" stämmer inte alls. Det är en kopparbaserad bottenfärg som inte ska målas på aluminiumbåt. Ja, det står "Lämplig för alla material, även korrekt förbehandlad aluminium..." på produktbladet. Men det förutsätter att "förbehandlingen" är absolut tät samt att den aldrig skadas med en repa eller något annat under säsongen. Nej, dessa färger ska inte användas på aluminium. På bilderna ser man att färg och aluminium är framme på många ställen, vilket gör att kopparen "äter" upp aluminiumen. Tyvärr... Om den går att rädda vet du först när all färg och grundfärg är bortblästrad.

    Trilux använder kopparföreningen koppartiocyanat. Denna kopparförening framställs på ett sätt som inte medför några som helst rester av ren koppar. 
    Vanliga kopparbaserade bottenfärger innehåller kopparoxider, vid vars framställning några % ren koppar följer med. Det är denna rest av kopparr som orsakar problem på aluminium.
    De galvaniska processer som inträffar mellan koppar och aluminium förutsätter närvaron av ren koppar. 


    Trilux och Trilux33 som appliceras enligt Internationals anvisningar (grunda med spärrfärg) säljs även på den stämningsbenägna USA-marknaden. Det skulle vara väldigt otroligt om International skulle överleva om båtar som skadats av deras målningsprogram skulle förekomma. 
    Jag har använt Trilux på några aluminiumbåtar, men ersatte då Internationals spärrfärg med den mycket billigare Biltema-varianten, som har liknande sammansättning. Inga som helst angrepp av varken havstulpaner eller galvanisk korrosion har visat sig. 


  12. LED för 12VDC tål inte alltid den högre spänning som en batteriladdare kan avge (uppåt 15VDC på vintern). Därför kan det behövas spänningsbegränsare vid elcentralen för de  matande kretsarna till LED-belysningarna.

    LED-lampor som anges att funka med t.ex. 10-30 VDC innehåller spänningsomvandlare och klarar sig.
    https://batteknik.se/2010/limit12V.pdf


  13. Det tycks finnas en evig missförståelse om detta med vridmoment, varvtal och effekt. 
    Via växellådan så omvandlas effekt/varvtal till vridmoment.
     

    För bogsering är det däremot avgörande att få geppet mot marken att räcka till, och det är i grunden bara beroende av hjultrycket mot marken så länge motor/växellåda orkar. Och det gör den definitivt i frågeställarens fall.

    Fyrhjulsdrift hjälper, för då finns fler däck som drar mot marken.

    På en bakhjulsdriven bil ska man i en brantare backe se till att ha maximalt kultryck, då ökar greppet för bakhjulen.

    För en framhjulsdriven är det lurigare, då skall kultrycket vara lågt så inte man får lyftverkan över framhjulen (i backen).


  14. 20 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

    Den har jag inte sett...

    Men jag har motsvarande laddare med bara en utgång, den har visat sig fungera som man kan förvänta sig, alltså helt godkänd.

     

    Vad jag ser i specen för denna dubbelladdare är att ladningsspänningen kan vara 14,3 för syra/blybatterier och 14,8 volt vid laddning av AGM.

    Detta är nog inte unikt för denna laddare, men om man då använder laddaren som vi båtmänniskor gör, alltså vi laddar samtidigt som vi förbrukar, kan ju denna spänning skada känslig elektronik ombord. Jag har skrivit det förut, då jag fått en bilstereo förstörd av en Ctek-laddare, som då pulsade ut mer spänning än vad den stereon tålde.

     

    Mer avancerade laddare kan man ju programmera och förändra olika parametrar som laddtid, spänning och kanske andra saker. Det ser ju inte ut som om den möjligheten finns på denna laddaren.

    Vill man förbruka samtidigt som man har batteriladdaren igång så funkar de flesta laddare så att de tror att de skall köra den förhöjda laddspänningen. 
    Det är därför säkrast att ha en omkopplare till båtens elcemtral och ett spänningsaggregat på 12 volt, så att i hamn så kör man elcentralen från spänningsaggregatet, och laddaren "ser " bara batteribanken men inte förbrukningarna.

    • Gilla 1

  15. Makrillen jagar småsillstim. När de hittar stimmen driver de upp sillstimmet mot ytan, och där kretsar måsar mm. och dyker och pickar i sig sillen. Sådan ställen kallas i Bohuslän för "dyk"

    Skall man ränndörja så gäller det alltså att spana horisonten runt och sen gå till dyken och dörja genom dykområdet. Funkar jättebra.


  16. Äldre foldingpropellrar sålda av Volvo Penta var gjorda av gulmetall typ mässing och kräver offeranod för att inte korrodera. Nyare är av marinbrons och behöver inga offeranoder. Bladen har metallisk förbindning med propellernavets ytterdel, medan navets innerdel är metalliskt förbunden med drevaxeln. Navets innerdel har ett plast/gummiskikt mellan sig och ytterdelen och är därför inte metalliskt förbundna med varandra. 
    Sätter man dit offeranoder kommer dessa att hindra korrosion på mässingsbladet (men även på bronsbladet fast där behövs det inte).
    Offeranoden medför samtidigt att den blockerar avgången av mikroskopiska mängder kopparjoner från gulmetallerna. Därmed är det fritt fram för havstulpaner att sätta sig på dem.
    Ett sätt att klara sig från detta är att ersätta offeranoderna med att elektrolysförkoppra bladen. SXK i Göteborg vet firmor som gör detta. Metoden har använts i 10 år med bra resultat. 
     


  17. 42 minuter sedan skrev Brandten:

    Jag fortsätter att blotta min okunskap inom ämnet montering, skruva och fixa. 🙃

     

    Fråga 1)

    Har inte behövt en båtshake på alla år på sjön men har förstått att det ska finnas i standardutrustningen i båten så sagt och gjort.

    En teleskopisk båtshake i aluminium inhandlades nyss på Gubbdagis (Biltema)...

    image.png.74514e19035209e76a3152ff67f5f8b7.png

     

    ...jag tycker inte grejer ska ligga och slänga löst i båten så jag köpte till 2st 30mm hållare...

    image.png.741525f8a9bcb5e560da7a37c7e14592.pngimage.png.f4ddfe5f608c3bd4d2a4261c7646c20f.png

     

    ...är det så enkelt så att jag borrar hål genom luckan till aktersoffan och drar i skruv+mutter från kit´et nedan som jag också har hemma? Eller finns det några bättre alternativ?

     

    image.png.b393fe2373778bd4269a47be9f406357.png

     

     

    Ville egentligen ha den på insidan men inser att man säkert komma behöva dra fram den när jag inte har tid att öppna luckan och hålla på och leta efter den så då blev tanken att jag bara sätter den här?

     

    image.png

     

     

     

    mvh

    Tummarna mitt i handen

    Se bara till att skruvar, muttrar och ev. brickor är av syrafast stål och alltså omagnetiska.


  18. En gammal smådiesel som haft färsvattenkylning de senaste decennierna och som startar och går fint (på land) är närmat odödlig. 
    Man kan för säkerhets skull lyfta av topplocket och låta en firma slipa in ventilerna. Men om den har OK kompression kan man låta det vänta, det går bra att göra med motorn på plats.
    Att byta till en identisk motor med den gamla är barnlek jämfört med att byta till en annan motormodell.  För då behöver motorbädden fixas, propelleraxeln kanske behöver bytas och kanske även propellern om den är annorlunda map höger-vänstergång. Sen skall en ny instrumentpanel inpassas och övrigt elektriskt skall anslutas där kablarnas längd kanske inte stämmer. Huvva!

     


  19. Den levererade värmaren av varumärke Vevor har en kontrollenhet som är olik de två som visas i den medlevererade manualen.

    Manualen är dessutom väldigt otydlig och flera angivna knappnamn eller märkningar stämmer inte med de på kontrollenheten.
    Är det någon som har rätt manual till min kontrollenhet, se bilden. OBS: de vanligaste sådana ser väldigt lika ut, men min har knappraderna skiftade vänster / höger om displayen.

     

    (Det mest akuta är att lista ut knappologin för att starta en ren pumpsekvens för att fylla bränsleslangen till värmaren)

    /Magnus

    Vevor_display.jpg

×
×
  • Skapa nytt...