Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

StyrmanKarlsson

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    660
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    3

Allt postat av StyrmanKarlsson

  1. Är det din hemmahamn eller en gästhamn eller något annat om man får fråga.
  2. 2, 4 och 6 är ihopkopplade internet så man skulle kunna säga att det är en pol med tre skruvar. Eftersom det är 220V så skulle jag verifierat ritningen med en multimeter så att jag var helt säker på att det är så den funkar. För övrigt, följ inlägget från @Kane
  3. Det kan du göra och mät även vad hela båten drar. Om din laddare drar all den strömmen så tror jag faktiskt att den skulle börja brinna.
  4. Nej, det är inte rimligt att du har förbrukat så mycket ström med bara batteriladdning. Snittet över 24 h blir 1200W eller 100A laddström. (Minus förluster). Den förbrukningen tyder snarare på eluppvärmning vintertid.
  5. "No signal" känns som ett väldigt udda felmeddelande när det gäller VHF. Eftersom radion har DSC kan det vara så att den felmeddelar att position saknas. Det betyder sannolikt att du inte har kopplat in någon GPS.
  6. I praktiken spelar det ingen roll men oftast och som någon slags "best praxis" sätter man säkringen på pluskabeln. (Den röda). Sätt säkringen nära batteriet då det är kablarna som du skyddar mot överhettning och brand.
  7. En sån här kanske. https://www.biltema.se/bil---mc/elsystem/sakringar/sakringshallare-2000016466
  8. Beroende på hur gammal din Geosafe är. För några år sedan gjordes en uppdatering av appen som kräver uppdatering av mjukvara i larmet för att funka. Om man har missmatch här så vill jag minnas att BT kommunikationen inte funkade. Detta kanske du har koll på me om inte så finns info på den svenska leverantören hemsida. (LTC?)
  9. Beroende på vad det är för sockel på lampan så kanske man inte kan vända på den. Då kan man byta plats på trådarna fram till lampan.
  10. Det är kanske inte svar på din fråga men min erfarenhet av en trettikärra och ca:1000 kg båt, Ryds 600 AC, är att med hjullager ovan vattenytan så är det tungt men det funkar att wincha upp och det går att sjösätta utan större problem. Det blir dock mycket tryck på akter kölrulle så den bör snurra fint.
  11. Jag kan ju ha fel i detta men det är väl skillnad på att bo i sin båt och att övernatta i den. Jag skulle inte tveka att övernatta i min båt några veckor i hamnen.
  12. Det beror väl på vad man har för ankar spel. Det finns modeller med och utan frifall.
  13. Motorns rotation gör att den vrider sig. Ofta finns en friktionsbroms, en skruv under ratten.
  14. Javisst, bändsling eller knop typ pålstek. Tänk på att knopar reducerar repets brottstyrka med runt 50%. Jag är inte helt säker på vad bändslingen gör med brottstyrka men någon annan kanske har svaret. Färdiga förtöjningstampar finns oxå som Raol skriver men sällan i exakt den längden du vill ha.
  15. Varifrån kommer dessa tungmetaller? Bildas de i förkolningen eller finns de i trät som är råvaran till grillkol?
  16. Att betsa plast är nog kört. Jag tror mer på målning.
  17. Inte jag heller. Det var några år sedan jag skaffade det kortet så det går väl inte att teckna längre.
  18. För SMS-trafik i GSM har jag ett kontantkort från Hallon. 50 öre per SMS. Laddas från 50:- och behöver inte återladdas förrän pengarna är slut.
  19. Det blir inte mycket till kåk för 4-5 mille nära en hamn i Göteborg.
  20. Jag är ingen motorspecialist men har läst en del och snackat med folk inför mitt senaste båtköp. Ford 27-serien har ett gott rykte som robust slitvarg. Stor slagvolym och lågt varvtal brukar vara lovande. Delar finns, ofta i in helt annan prisdivision än Volvo. Traktorvärlden och UK är bra ställen att leta på. Jag har en 2712e i min nuvarande båt och känner mig tryggare med den än någon annan lika gammal maskin.
  21. Din fråga är ganska ospecifik, typ "hur långt är ett snöre". Under bra förhållanden, för en tur Göteborg till Skagen skulle jag säga sjökort, bestick och en kompass samt kunskap att använda dessa. Man behöver kunna manövrera båten i och ur hamn. På segelskeppens tid var det nog inte ett helt ovanligt sätt att resonera.
  22. Ihopkopplad med autopilot gasreglage och AIS/radar så kan man knappa in "Marstrand 17.45" och trycka på start. 😉
  23. Mina västar är från 1995 och jag kollar dom varje år typ enligt vad Ove skriver. Dock byter jag inte bobin så ofta. Det som händer om bobinen pajar är att västen blåses upp och det kan jag leva med. Det har hänt två gånger sedan 95. En gång i båten och en gång i garderoben hemma
  24. Så du menar att 95 okt, E5, innehåller 15% etanol. Jag trodde att just "E-märkningen" var ett slags klassificering och inte politiskt svammel.
  25. Att tappa kontrollen över bilen på en 30 km/h sträcka, det känns i min värld som att man kraftigt översikridit hastighetsbegränsningen eller varit kraftigt påverkad av någon form av droger eller en kombination av bägge.
×
×
  • Skapa nytt...