Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Algot_R

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    172
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Algot_R

  1. Det var en lång tråd och jag har kanske svarat förut i denna eller en annan. Det borde inte vara samma gräns på sjön som på land eftersom riskerna inte är lika stora. Men i så fall måste juristerna tänka till och hitta på någon annan gräns och det är jobbigt. Copy-paste är enklare! Apropå hur mycket man kan dricka: Det tar knappt 1:30 (en och en halv timme) att förbränna 1 cl alkohol. Och så är det bara att räkna procent och drucken mängd. Men självklart är det bäst att vara nykter.
  2. Tack, IngemarE. Jag ska hålla mig på jorden, om jag inte är i vattnet!
  3. Tack, Det var mycket diskussion om plus, minus och jord. Och självklart kom IngemarE och Georg_Ohm med bra svar. Normalt har vi bara en spänning, +12V, i våra båtar och då kan man säga att minus och jord är samma sak - vilket dock inte är matematiskt rätt. Men när jag byggde mätförstärkare och andra kretsar med operationsförstärkare - 741, 324 - så fanns det både +15V och -15V . 0ch jord i mitten. Gäller även för datorer och andra system som har flera olika spänningar. Lucas som uppfann mörkret kom jag i kontakt med på Volvo Lastvagnar, ca 1975. En typ av relä hade helt plötsligt exploderat i några lastbilar. Jag försökte återskapa problemet genom att på olika sätt misshandla reläerna, men inget gick sönder på labbet. Några kommentarer: Hybro skriver: Finns inget som flyter från plus till minus!! Om så vore, vad skulle det bestå av i s f? Nåt hittepå? Eller hål, typ tomrum? Att strömmen går åt fel håll behöver vi normalt inte bekymra oss om. Men om vi ska undersöka hur en transistor eller batteri ser ut inuti så måste vi tänka på laddningar och elektroner och där pratar man om negativa elektroner och positiva hål ! Så du har rätt - Hittepå hål! Jag vill trots allt benämna batteriets minuspol som nolla eller jord!
  4. Det där med jord och minus är en ständig fråga. Om det finns plus och minus så måste det finnas en nolla däremellan. Eller är minus och noll samma sak? Det mest logiska är att säga att batteriets minuspol är 0 V , dvs jord. I varje fall på kopplingsschemat. I praktiken finns det olika jord - batteriets minuspol, skyddsjord, skrovet, jord för landström, jord på skärmade kablar och några till. Om man skriver + på ena polen och minus på den andra - var är då nollan? Mittemellan? Jag har sett ritningar där plus är markerat med +12 V och den andra polen med -12V. Enligt vad jag lärt mig blir spänningen 24 V mellan dessa poler. Men vi får väl acceptera att det finns en brist i logiken i vanligt tal!
  5. Eller problem med vattnet - eller heter det jord även på båtar? (!!!???)
  6. I Skippo finns det en annan funktion för att dela sin plats med andra, har jag för mig jag sett. På Skippos karta finns några fartyg med position från Ais och några med position från Skippo.
  7. Nej, det var inte jag som tog upp begreppet integration. Eller gjorde någon utläggning. Jag tittade lite på formlerna för arean av ett segment i min Mathematics handbook. Lite för komplicerat att förklara här, så TS får använda den kalkylator på nätet som han fick tips om. Och Raol har gett ett bra svar!
  8. Intressant problem. Det finns formler för arean av cirkelsegment. Jag återkommer under dagen. Det handlar om integration.
  9. Låter lite komplicerat. Var har du båten? Kanske någon av oss bor i närheten!
  10. Visst kan du det. Om du inte glömt allt från matematiken så vet du att arean = pi*r^2. Alltså om r = 2mm så blir arean ca 3*2*2 = 12 mm^2. Så 10 mm^2 motsvarar en diameter på lite mindre än 4mm. Med 10 mm^2 blir spänningsfallet ca 0.2 V om kabeln är 5 m och strömmen är 20 A. Låter vettigt, men de andra - ex IngemarE och Seawolf som vi brukar lita på - kan ha andra åsikter.
  11. Apropå mitt förra inlägg om ritprogram för el - Vilket program har du, Jernhand, använt? Vanliga Word eller Libreoffice? Eller något annat? Ser snyggt ut, även om det inte innehåller någon logik.
  12. En fråga till, när jag ändå har kapat tråden: Som jag förstår så ska generatorns laddning gå direkt till startbatteriet och sedan via reläet till förbrukningsbatteriet. Men i @Seawolf ’s bok om Elsystem står det tvärtom. Vem har rätt, @IngemarE eller Seawolf? ps Finns det något annat, bättre ord för Förbrukningsbatteri?
  13. Tack för det svaret, IngemarE !
  14. Räcker 35mm^2 eller är det för snålt? Jag kan ju ta fram räknestickan och räkna själv!
  15. Tack, men det går väl bara på nätet? Inga större problem, men jag vill gärna ha ett eget program på datorn och lagra filerna på min dator.
  16. Jag har följt debatten och läst alla goda råd du fått. Visst är det spännande om man fastnat för en båt som man gärna vill ha. Jag själv är lite intresserad av att bli delägare i en Finnsailer 35, men måste nog backa ur när jag ser hur mycket det är att renovera. Men den skulle passa att segla med till Medelhavet! Du kan få den billigt! (???!!!) Bra sagt att man köper renoveringsobjekt för att man tycker det är roligt, inte för att spara pengar. Och så får vi vara glada för alla goda råd vi får av varandra här! PS När det handlar om renovering gäller min 80-80 regel: När du tror att gjort 80% av jobbet så har du 80% kvar!
  17. Frågan har kanske varit uppe förut. Det finns ett inlägg från 2014 men det kan ha hänt en del sedan dess. Jag söker ett program för att rita elscheman. KiCad är ett förslag, men det kanske är bäst för elektronik. Jag söker ju mer ett program för installationer. Och helst gratis!
  18. I sådana här situationer är det en klar fördel med diesel. Tänk dig lika mycket bensin!
  19. Då får jag tacka för dina svar! Och du gillar inga fuskkopplingar!
  20. Tack för det! Jag tänkte använda en huvudströmbrytare typ Biltemas Batteriväljare 1-2-1+2-OFF och en vanlig, enkel för det andra batteriet. Jag har inte tittat på kopplingsschemat, men det bör gå. Finns ju olika sätt att koppla in den på. Normalt sätter man båda i läge 1 men i nödfall den ena läge 1+2. Och då är båda batterierna hopkopplade även om inte skiljereläet drar. Det räddar situationen tillfälligt oavsett vilket som är nästan tomt.
  21. Tack. En fråga till - Kan det vara vettigt att kunna koppla förbi skiljereläet ? Om förbrukarbatteriet är tomt och man måste ha ström så kan man ju koppla in startbatteriet som reserv. Eller starta motorn…
  22. Följdfråga : Vilket är bäst - Skiljerelä eller skiljediod?
  23. Nej, Så dumma är varken du eller jag ! (!!!???)
  24. Surra fast kärran under båten! Sedan är det bara att köra! Lätt att sjösätta och lätt att ta upp! (!!!???)
  25. Båten är till salu, ingen tvekan om det. Men denne spekulant kändes inte seriös! Möjligt att jag har fel och i så fall får han höra av sig igen. Han kanske läser dessa inlägg. Det finns spekulanter som man kan vara skeptisk mot, vilket framgår av era svar. En annons ligger tydligen kvar ett år. Förnyad annons kommer till våren!
×
×
  • Skapa nytt...