Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Minuten

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    164
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Forum Inlägg postade av Minuten


  1. ‎2018‎-‎06‎-‎27 vid 23:45 skrev Isfjord:

     

    Hej Minuten. Tack för ditt svar.

     

    Det är jobbigt med startmotorn eftersom den sitter såpass otillgängligt till. Jag har funderat på att lämna in den (om jag nu lyckas få loss den), men jag tänkte att det kanske var onödigt om det är något spänningsfall.

     

    Lämnade du in din startmotor i Stockholmsområdet?

    Kan ibland hjälpa att knacka lite med en hammare på startmotorn för att få den att arbeta igen, funkar inte alltid men man kan göra ett försök. Du får nog räkna med att lämna in den för att få en riktig reparation gjord. de firmor som gör detta har oftast en testbänk som dom kan testköra startmotorn i.

     

    Lämnade in min på betydligt närmare håll än i Stockholm, jag håller till i Göteborg.


  2. Tror nog ljudet kommer från solenioden, har haft liknande själv på en tidigare båt. det löstes genom att lämna in startmotorn för en genomgång på en firma som sysslar med starmotorer och generatorer. Går även att plocka isär själv, men det är krångligt, inte minst när det gäller att få ihop alltihop i slutändan.

     


  3. Har rullbom på min motorseglare, har även en vev med fyrkants hane (krökt rundstav 4 kant i ändan för bommen och en plastknopp som snurrar i andra ändan), storseglet är i efterhand utrustat med travare. Använder inte rullfunktionen i bommen då det bara blir krångligt. Lättare att beslå seglet uppepå bommen och täcka över med ett bomkapell. Visst är det gamla saker och gamla segel, men duger gott för min användning av båten, är ju en semesterbåt som aldrig kappseglar, har inte heller något segelnummer till båten.


  4. Många olika åsikter och tankegångar här, ingen som tänkt på att kontakta sitt försäkringsbolag och se vad de säger om de olika alternativen? På försäkringsbolagets Svenska sjö,s hemsida så finns en läsvärd brochyr om gasolen, med namnet tänk först tänd sedan, här är länken till denna: Brochyren Tänk först, tänd sedan

     

    Ring gärna ditt egna bolag och diskutera kök, värmare och gasol med dem så får ni reda på vad som gäller om en olycka skulle råka vara framme för just dig i dessa fall.

     


  5. säkert ett riktigt bra kök, men vart tar gasen vägen om tuben börjar läcka eller kanske säkerhetsventilen i tuben börjar släppa ut gasen? tänk på att gas är tyngre än luft och lägger sig på lägsta platsen i båten, räcker med en liten gnista för att den skall tända. Jag skulle ha gjort en riktig gasinstallation i stället, med ett dränerat utrymme för gasflaskan efter konstens alla regler.

     

    • Tack 1

  6. har sån kontakt till en av mina solceller och en liknande till den andra, funkar utmärkt utan glappkontakt för mig. De sitter inne i under doghouset. Hade förr problem med kontaktdornet på däck som ledningarna till masten kopplades in i, fick tipset att smörja in detta med vasselin vilket jag gjort sedan dess och har inte haft några problem med kontakterna efter det (smörjer in kontakterna till solsellerna med). 


  7. Jag har en motor från 79 i min motorseglare, sötvattenskyld penta, den går alldeles utmärkt än i dag så jag låter den sitta kvar i båten några år till. I båten jag hade innan satt en sabb från 63, även denna sötvattenskyld, lagerbyte gjordes på den och den gick utmärkt när jag sålde den båten för ett par år sedan, tror den motorn tuffar och går än i dag utan några större problem.

     

    • Tack 1

  8. I min båt ligger radioantennen instoppad i ett stuvfack. finns inte tillstymmelse till jordplan. Det är en bilantenn med vanligt stelt spröt. kanske någon meter i längd vad jag kommer ihåg. en vanlig antennsladd som satt i bilarna förr kopplar ihop radion och antennen, vet inte till vilken bilmodell antennen är, men det funkar säkert med vilken som. Funkar i alla lägen som jag varit med om hittills. Tror inte jag skulle få bättre mottagning om jag monterade den i masttoppen, känns mest som om det skulle bli en massa merjobb helt i onödan.

     Har en plastbåt med mahognyinredning.


  9. Har en fungerande i min båt, men mätarnålen har krökt sig (troligtvis i samband med bottenspolningen vid upptagningen något år) kanske går att fixa om det går att få loss glaset på mätaren, någon som vet hur det sitter fast?

    Tycker det är skoj att ha orginalinstrumenten kvar i båten så jag vill inte ta bort detta. Använder gps för dessa data vid navigeringen (även denna gammal, inköpt och monterad före plottern kom)


  10. Hej!

     

    Fick en Polar 17 av en bekant som jag ska ordna till.

    Har bara haft plastade sportbåtar innan så är helt novis när det kommer till trä.

     

    Är däcket som jag ska renskrapa och slipa samt trät på insidan, dvs allt ovan vattenlinjen.

     

    Hur går man rätt tillväga sedan, hur många strykningar med respektive produkt, 1 eller 2-komponentslack?

     

    Strävar inte att få den till nått blänkande utställningsskick utan vill få tillbaka lystern och glansen i trät då övriga båten är i rätt bra skick.

     

    Tack på förhand

    /morgan

    Är det ett teakdäck så räcker det med att slipa och olja tills du får en bra yta på oljan. Trät runt själva däcket skulle jag skrapat rent, slipat och lackat, är det mahogny så hade jag börjat med en mahognybets för att få fram rätta färgnyansen på trät. När du lackar lägger du ett eller kanske 2 lager med utspädd lack för att sedan lägga 3-4 lager.

     

    Trät på insidan båten behöver kunna släppa ut fukt för att hålla i många år framöver, använd därför en lämplig olja till detta (ingen lack eller färg eftersom det stänger in fukten i trät). I kölsvinet kan du använda en oljebaserad färg som tillexempel internationals dambolin eller hempels farvolin så blir det lättare att hålla rent och snyggt.


  11. Beror väl på hur man själv väderar egenskaperna, själv har jag en motorseglare, seglar utmärkt för mina krav. Sticker endast 95 cm djupt vilket är underbart då man går in i naturhamnar, kan lägga mig där andra inte kan komma in.

     

    Hur vill du använda båten och vilka egenskaper är viktiga för dig och din familj är det som avgör vilken båt du skall välja, känns en båt rätt för dig så är den troligtvis den rätta båten för just dig.


  12. Mycket prat om driftstimmar här, men vet inte om jag tycker timmarna är det viktigaste. Jag har själv en Penta md 17 som är från 79, har inte en aning om hur många timmar den gått, men den funkar klanderfritt. Att ge den de den behöver i service och reparationer, att den är sötvattenkyld och körs med förnuft är det viktigaste. Min har tuffat på i 38 år och går troligtvis i många år till.

     

    I min förra båt hade jag en sabb 2g, den gick i 43 år innan det var dags att byta ringar och lager i den, detta gordes och motorn tuffade på för att någon gång i framtiden kanske bytas. Denna var körd i yrkesfiske från 1963 fram till 90-talet någon gång. Inte heller denna motor hade någon timmräknare, men fick service och reparationer efter vad den behövde, samt att den var sötvattenskyld sedan starten 1963. Motorn tuffar och går än i dag fast med en ny ägare.

     

    Tror nog att man inte behöver hänga upp sig allt för mycket på driftstimmarrna utan det är annat som avgör när en motor är dags att byta.

    • Gilla 1

  13. Har inte läst allt i denna tråd, men kunde inte se något om kryssarklubbens kurser. de har manövreringskurser på många olika ställen i vårt land, vet att det finns här i Göteborg och hittade http://sxk.se/aktiviteter/stockholmskretsen/manovrering-och-tillaggning-motorbat-stockholmskretsen-0 för dem som bor i Stockholmstrakten. kolla med SXK så hittar du säkert någon kurs nära där du bor.


  14.  

     

    Har du backslag eller ställbar propp?

    det är reversering glömde skriva det=) 

     

    Tror jag hittade det försten. Kollade en extra gång i instruktionsboken efter ni sa att det troligtvis är det första lagret från propellern sett. Ser ut som det sitter i själva reverseringen. I instruktionsboken kallar dom det för omstyringskulelager. Ska skruva loss och kolla när tillfälle ges=) 

    Tackar

     

    Tror nog du har rätt, Trycklagret sitter i propellern (trycker på akterstäven och inte på motorn), kommer ljudet från motorn så är det troligtvis det lagret som har nummer 11 i denna skiss. (hade själv en sabb 2G för några år sedan innan jag bytte båt).


  15. Hejsan! Jag letar efter 9 mm plywood. men hittar inte detta? är detta ovanligt? Jag bor i jönköping. 

    det ska passa in i en speciell list så måste tyvärr ha 9mm. Kan man hyvla? 

     

    Blir nog svårt att hyvla i plywood, gjorde ett besök på Interwoods hemsida (grossist i Göteborg) de har 9mm luanplywood i sitt sortiment. Gäller för dig att hitta en firma som säljer eller kan beställa hem till dig.


  16. Måhända att den ursprungliga frågan ställdes för ett antal år sedan, men problematiken är ju minst lika aktuell än idag. Kötider i Göteborgsområdet är ett stort problem om man inte känner rätt folk (det senare gällde ju t ex Grefab till ett par år sedan). Står i kö sedan ett par år sedan men fick redan efter första året en plats i Björlanda, men eftersom det inte blev något båtköp så tackade jag nej. Vid Saltholmen/Hinsholmen är ju kötiden för vissa platser > 15 år...

    Visst är det ett antal år sedan ursprungsfrågan stäldes och jag hoppas trådskaparen har fått tag på en plats, men när det gäller kötider i göteborg så har detta förbättrats. Grefab har under den gångna sommaren haft platser utan kö, detta för båtar mindre än 8,5 meter i Björlandahamnen. I övriga hamnar samt för större båtar i Björlanda finns fortfarande kö av varierande längd. Detta enligt infomation som Grefab lämnade ut under försommaren/sommaren till båtföreningarna i deras hamnar.

     

    Hur köfrågan ser ut nu under hösten eller till våren vet jag inget om.


  17. har en Penta inombordsmotor TMD31 som knuffade fram min tre tons snipa i 18 knop vid provkörning vid max 3900 varv. nuförtiden vill den inte upp i samma varv längre. har kollat att reglaget på motorn går i botten, så varför har den blivit slöare nu. kan det ha med lufttillgången att göra. någon med erfarenhet som har tips?

    mvh

     

    Jag får den efekten när det växt på propellern. får hoppa i och göra rent den ett par gånger varje sommar

×
×
  • Skapa nytt...