Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

tobbepp

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    50
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av tobbepp

  1. Tack för bra svar. Ska vara ärlig med mitt inlägg och säga att värmaren inte kommer sitta i en båt utan ett elfordon. Så därav är elförbrukningnen det viktigaste delen. Jag bör nog ha något som kan ge värme, och har kollat mest på besindrivna eftersom de verkar dra minst el. Har svårt att hitta tillverkare till gasolvärmare, varför? är det dyrare att elda med gasol(marknad för liten)?
  2. Hej, ska nu köpa en värmare. Men vad ska man välja? Inget talar för vilket typ av bränsle som drivs, det ända jag går på är elförbrukningen. Viltigaste funktionen är defroser, den ska kunna hålla imma borta från rutorna. Vet inte hur stark fläkt som krävs för detta. Någon som har några förslag?
  3. Som föregende talare(skrivare) berättar, man kan köra med drevet tiltat, men eftersom tiltpumpen endast trycker på vänstra armen vid tilitning så blir det stor snebelasning ju mer gas du ger. Jag har kört med drevet fullt upp tiltat(tomgång med växel), fungerar bra. Jag har inga ljud från mitt drev, så du bör nog granska oljan från drevet. Hittar du spån kan det vara dags att ge drevet en större översyn. Jag har en typ av anod på ovansidan av drevskölden, har inte bytt eller tittat närmre på den, den är inkappslad i gummi, vet inte vad den är till för. Då det redan finns en för drevskölden(underkanten) och en på drevet(framför prop).
  4. Här kommer en skärande krydda.. Jag tycker det är högst otrevlig när man funnit en vik eller bergshäll då man får fändervänner. Jag anser att man med sunt förnuft inte ska lägga till brevid annan båt på naturplatser, vid naturhamnar på högtider kanske man ska släppa på det. Förra sommaren var jag och min fru ute för att komma ifrån arbetet, vi hade lagt till vid en öde ö, ensamma vid en mindre bergshäll(kvällen planerat för lite mys). Efter en liten stund kommer en båt full lastad med hundar och ungar. Sedan dess har jag alltid sett till att ta så mycket plats som möjligt.
  5. Hej, vill ge dig ett tips att tjäna pengar och strul på, skulle nästan kunna ta betalt bara för att säga det, för jag kan garantera att säljaren inte säger det. Jag har haft ett ankarspel, osäker på namnet om det var Ancormatic eller Anchoring, ser ut som att fungera bra med bandlina, bra motoreffekt osv. Men, det som är hemskt dåligt är underhållet. På min satt det en gummirem som skulle styra ankarbandet jämnt och fint runt stora ankarrullen. Efter ett par år tillsjöss så var den av, ringde för att köpa hem en ny. Fick besked om att jag måste lämna in hela ankarspelet, då de måste demontera hela spelet och det var så komplex ihopsatt när motorn sitter i stora ankarrullen. Jag tror jag fick offert på 2-4 tusen kr. Köp inte ankarspel med gummiremmar inne inom spelgården(om nu inte de hittat ett sätt att kringgå detta)
  6. Jag har 280 drev, den spärr som jag har hittat sitter i samband med tiltpumpens kolven. Som du kanske känner till så kan man tilta drevet(dock absolut inte under gång!!) När man tiltar upp så trycker en tiltkolv uppifrån och ner, då trycker den samtidigt ner spärren som frigör drevet. Spärren är fjädrad och ska fjäldra tillbaka spärren när kolven gått tillbaka, den kan man behöva smöjra inför varje sommar.
  7. Mig veterligen så är inte tiltfunktionen så stor på drev, pga. bälgar och andra anslutningar från drev till motor. Har ett Penta 280 drev, den ger nog samma resultat som din ger, den skulle teoretiskt kunna nå botten innan kölen gör det. ps. på mitt drev ser man i överkant när det tar stopp(får nästan in ett dasspapper mellan toppen på drevet och övre sköldanoden)
  8. Enklast att kolla blir nog mekanismen i reglaget, nr.2 blir att skruva loss kåpan på drevet(2 kryss bultar), där finns också lite mekanism som ev. kan kärva, speciellt om något är krökt. Det skulle jag börja med.
  9. Och andra blottar sin mognad på detta vis..
  10. eller någon kanske har en gammal Johnson 6hk liggande som vill bli av med den för billig peng?
  11. Hej, som rubriken säger, jag är ute och letar efter pumphuset till en Johnson 6hk årmodd. runt 70-80tal. Med pumphus menar jag den kåpa som sitter över impeller, kan säkert kallas impellerhus!? Har hittat på båtfirma, men de ska ha 700.-!! för sitt, någon som kanske har en gammal ligger och skräpar? mvh Tobbe
  12. 2, Något liknande har hänt mig, om din motor har Autolube kan det vara den som sätter stopp för höga varv. I olje behållaren sitter en nivåkännare som slår till om du har för lite olja kvar, ett såkallat halta hem system.
  13. hehe.. det var mycket sagt här.. Om jag läser mellan raderna låter det precis som du har en HT båt med en 40hk 2takts snurra till salu. Var jag nära?
  14. Det jag har märkt på gamla motorer är att många blir svårstartade när man kört dem ett tag. Så det blir mitt test nr. 1 Sen hur propellern ser ut, nån antydan på att propellern är oval, kantstött ska tas med allvar. nr.2 Zinkanodens kondition, är den övermålad? nr.3 Rostangrepp på trim/tilt anordning? nr.4 Har man möjlighet så ska man lossa olje pluggen, så att det inte är minimjölk som rinner ut.(det ska vara ren fin olja). nr.5 Kan inte komma på mer. Lycka till!
  15. tobbepp

    Studsande för.

    Jag skulle tycka det var bra att kunna få båten att hoppa. Tilta motorn så att den står på gränsen att börja hoppa, och du har den mest optimala bränsleförbrukningen du kan få med den kombinationen av motor, båt och last. om motorn är helt ner tiltad och den börjar hoppa vid full pedal så skulle det kanske på ett par trimplan
  16. Eller åker till macken och handlar en burk/tub AUTOSOL.
  17. Hej Cole, hade en Yamaha 40hk -95 på en Yamarin 4500, allt gick bra, orkade precis dra upp en person på 80kg med vattenskidor. Dock skar den ihop på översta cylindern pga. den så kallade Autoluben, menas med separat 2-takt olje tank. Kännt problem hos alla tillverkare att dessa olje kanaler kläggar igen om den inte sköts regelbundet. Då vart motorn värd 7000.- istället för ca. 20.000.-
  18. Gänga dit rakblad runt motorfästet och andra ställen där en tjuv kan stoppa sina fingertoppar, det blir mycket blod och några söndersparkade grejer, men det kan det vara värt. Finns folk som gjort det med extraljusen på bil, extraljusen fick sitta kvar men de var lite trasiga.
  19. Hej Göran, enligt vad jag erfar så ska varnings zummern bara slå in vid överhettning på Yamahas 40hk:are. Om oljenivån i tanken är låg så indikerar den med lampor att motor inte går att varva upp. Bäst är nog att ringa en Yamaha återförsäljare.(www.batvaruhuset.se)
  20. Yamarin 4500 - 4750 modellerna är bland de bästa i mitt tycke.
  21. Jo, det finns särskild spray för drev, innehåller medel mot växtligheten. Inget hindrar ju en från att måla drevet med botten färg, kan dock tänka mig att färgen inte sitter kvar länge
  22. Hej, det kan vara svårt att hitta en Ryds 435GTS med 40hk för 35.000.-, låter som du bör titta på märken som Selco eller Ockelbo T14, dessa är mer i den prisklassen.
  23. Har räknat på fördelar med 4-takt och 2 taktsmotorer Vi skulle köpa ny utombordare till en styrpulpet, vi räknade med att behöva runt 40-60 hk. Följande kom jag fram till Nr.1 4-takts motor kostar i regel 30% mer än 2-takt. Nr.2 Testade 4-takt och gämnförde ljudnivån, på tomgång låter 4-taktaren knappt något, men såfort man lämnar bryggan surrar den lika högt som en 2-takt, dock är ljudet något på den lägre tonarten. Nr.3 Stöldbegärligheten har på min båtklubb varit 95% för 4-taktarna 3 år i rad och minst 2ggr per sommmar, de har inte rört en 2-taktare. Nr.4 4-takts motorn väger i regel 10% mer än 2 taktaren. Nr.5 4-taktsmotorn ska vara mer bränslesnål. Nja, vet inte när man lägger upp alla kort rätt på bordet. 4-taktaren är något segare i starter, det är då den största mängden bränsle går åt. Enligt ett test på Yamahas hemsida så går det att jämföra 2-takt mot 4-takt i bränsle ekonomi(svårt att hitta, men tillslut..) I testet har man en och samma båt först monterad med en 2-takt, den drog 26,6 liter i timmen, och sedan 4-taktaren drog 20,6 liter i timmen. ca. 30 % mer bränsle effektiv. Men det visar sig sedan att motorerna är av helt olika årsmodell. 2-taktaren var från -92 och 4-taktaren från -04. Nr.6 4-taktsmotorerna ger inte ifrån sig olje lukten(stort ) dock förädlas oljerna konstant, vilket gör att det luktar mindre och mindre. Nr.7 2-taktsmotorerna påverkar miljön mer än 4-taktarna, det är sant, om man jämför när man ligger på planande fart, annars så är det som beskrivet i nr. 5(upp på plan osv..) Så varför delger jag nu denna info till er? Jo, jag vill inte ge er falska förhoppningar som båtnassaren gav oss om att 4-takt är det man ska ha. Summan för oss var, 2-taktsmotor fullt utrustad för 44500kr istället för 57000kr(4-takt) De 12500kr som jag fick över lägger bränsle/olje behovet under 5 år. Har ni några andra uppfattningar?
  24. Tror att det kan bli en tuff fight att slå tillbaka ett förslag på båtskatt(om nu ett sådan kommer). Till vår fördel finns det många högavlönade personer som oftast får bra gehör på högre nivå, jag tror att dessa har spelat en stor roll i varför båtskatt inte kom redan på 80 talet.
  25. Tack för svaren, nu ska jag ut och testa. mvh Tobias
×
×
  • Skapa nytt...