Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

sigge_1

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    813
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    2

Forum Inlägg postade av sigge_1


  1. Allt blir ju personliga åsikter naturligtvis. Men. Jag har haft Micore 570 med Honda, väldigt trevlig och sjövärdig båt som jag egentligen hittade när jag letade efter en Yamarin. 

    Jag föll för den negativa rutan och den snygga designen. Trivdes fint med båt och motor, första säsongen -tills vi andra säsongen började åka längre sträckor med båten. 

    Negativa grejer med Micore  (som jag tycker)

    -Man kan inte sitta framför rutan, vad den avsatsen är till för är oklart. 

    -Den fräcka rutan skyddar varken mot fartvind eller stänk.

    -Det finns en och annan bår som både går bättre i sjön (läs havet) och har en lämpligare ruta. 

     

    Jag har just nu en AMT 185r som jag trivs ännu bättre med än Micoren. Den är skönare att åka långt i och går dessutom bättre i sjön. 

    AMT har massa smarta fack lite här och där samt ett kapell över pulpiten som man fäller upp som en cab. På denna sitter en Suzuki vilket jag också tycker är nästan tystare än Hondan. 

     

    HR båten du kollat på ser finfin ut den med men det har jag aldrig ägt någon. 

     

    • Gilla 1

  2. 1 timme sedan skrev raol:

    Problemet är ju, som redan påpekats i tråden, att folk lägger dem kors och tvärs i farleder också. Så "att hålla sig till farlederna" är inget bra tips.

     

    Helt korrekt, är dock ganska säker på att det ligger mindre tinor i farleden än utanför. Som jag beskrivit ovan hade ingen som passerade området jag fiskar i riskerat att köra över en hummertina om de höll sig i farleden. 


  3. Ett gott tips kan ju vara att hålla sig till farlederna och undvika att köra över grund så mycket som det går under hummerfiskeperioden. 

    Själv fiskar jag huvudsakligen runt 2st grund, det ena på 7 meter och det andra på 9 meter.

    Nu under hösten är det ganska många som transport-kör sina båtar från ena sidan halvön till andra för vinterförvaring. Allt som oftast kör de rakt över och rakt igenom hela området av hummertinor eftersom de lätt enligt sjökortet kan gå över dessa grund.

    Högst troligt helt utan att tänka på detta då de inte fiskar själva. Hade de gått 200 meter längre ut finns det inte en tina i närheten.  


  4. Som hummerfiskare vill man inte ha för stora eller för många vakare då de lätt lyfter iväg buren vid t. ex hårt väder.

    En normalbegåvad hummerfiskare  har flytlina närmast buren och sjunklina närmast bojen. Det ligger ju i ens eget intresse att inte linorna blir avkörda då buren är dyr och sedan ligger och spökfiskar. Normalbegåvade människor lägger heller inte redskap i farleder. 

    Tyvärr ser man var och varannan gång man är ute folk som  t. ex har tre välen flytande med en meter mellan varje, små söta flaggor, bensindunkar, fendrar och massa annat skit hängande, gärna fastbundet i en flytlina överst. 

    Jag kan förstå att man är nybörjare men det hade varit lämpligt att läsa på lite innan man börjar fiska. 

     

     

    • Gilla 2

  5. 2023-10-04 vid 06:39 skrev offeranodar:

    Har du betet i en försluten hink utan luft eller är den öppen så luft kommer i? Och hur ofta saltar du? Antar att du låter det ligga 1 månad?

    Man, eller snarare i alla fall jag saltar makrill/ laxhuvud rejält med vanligt tö-salt i ett stort kar, lägger sedan över i tätt förslutna hinkar och låter det stå ute året runt. Just för tillfället fiskar jag med laxhuvud från förra säsongen som har stått jämte vedstapeln hela sommaren. Fisket går utmärkt. 


  6. 6 minuter sedan skrev offeranodar:

    Tack för svaret! Om jag förstått dig rätt så menar du att de orangea burarna är för dålig stabilitet och kan landa snett, samt  de små svarta burarna från biltema är för små för att landa bra på en stenig botten? Varför behövs det en stor klick betong i de orangea burarna för att fungera? 

     

    Jag brukar kolla på sjökort och leta efter 10-20 meters djup på stenig botten där andra lägger, hur hjälper ekolod om jag ändå vet att det är stenig botten och rätt djup? 

     

    Undrar även hur jag ska låta betet ruttna. Låter man dom ligga i en hink med eller utan lock och hur ofta ska man salta de? Det luktar ju förjäkligt så undrar var man förvarar det på bästa ställe också?

    De små svarta burarna duger knappt att fiska kräfta i stilla vatten med, de väger ingenting och kommer bara att försvinna. 

    De orange burarna är alldeles för lätta de med och blåser bara omkring och försvinner (i originalutförande). 

    Personligen tycker jag inte att någon av dessa burar skulle vara tillåtna att fiska med alls. 

    Vill du fiska hummer så köp hellre färre och bättre burar. 

     

    Fisken skall inte ruttna, det är själva  tanken med saltet. En försluten hink med insaltad fisk luktar ingenting alls, jag har mina på garageinfarten. 

     

    Jag läser ständigt i olika hummerforum att folk fått sina burar stulna o.s.v, i själva verket är chansen nog större att de fiskat med lätta skräpburar, lagt för djupt, inte tänkt på strömmar, haft för stora välen, inte haft flytlina mot buren och sjunklina mot välet o.s.v

     

      

     

     

    • Gilla 2

  7. Hej, nu lyckades inte dina länkningar så bra men enligt mej är det som nedan: 

     

    -40-594/ 14-179 enbart en idiot släpper i en sådan här bur i havet. Den är inte avsedd för hummerfiske överhuvudtaget. 

    -14-180 /40-598, Jag fiskade med sådana burar för 10 år sedan då vi började, kräver en stor klick betong i botten för att fungera.

    -40-595, helt ok.

     

    För att fiska hummer behöver du ett ekolod och lära dig att läsa lodet. Det agn du beskrivit fungerar men kunde legat längre. 

     

    • Gilla 1

  8. Hej, och till att börja med, tack för svar. 
    Jag var nere vid båten nu och gjorde exakt som du beskrivit. Den gick igång utan gas men på kanske 6-7 startförsöket. 
    jag vet inte om det berodde på den beskrivna processen eller inte eftersom jag aldrig gjort så många startförsök tidigare. 
    Har du någon idé eller tanke på vad det kan vara eller hur man fortsätter felsökningen?

    ett alternativ kan ju kanske vara att ta upp den innan j

    hummerfisket startar och byta filter, vattenavskiljare och tändstift för att se om det ändrar sig?

     


  9. 3 minuter sedan skrev Craycoat:

    Hej, jag skulle behöva ställa lite kompletterande frågor för att kunna hjälpa till;

     

    Du har alltså inga problem med tomgången när motorn går?

    -nej, när den startat är allt som vanligt. 

     

    Vad händer om du inte pumpar blåsan innan start, är det någon skillnad jämfört med när du pumpar?

    - Blåsan känns tom när jag kommer till båten, den startar inte utan nyser bara till om jag inte först pumpar. 

     

    Går det bra att starta motorn när den nyligen har varit igång?

    -Ja, när den startat är allt som vanligt åtminstone en timme eftersom varit avstängd. 

     


  10. Hej, börja med att temporärt koppla förbi huvudströmbrytaren om du har en sådan, den är ofta boven. 

    Enklast är att bara hänga över båda kablarna på samma plint på brytaren så ser du ju direkt om det är där spänningsfallet är. 

     

    Om din motor mot förmodan skulle ha fullt med soppa i cylindrarna så går det isåfall inte att vrida runt svänghjulet för hand alls så det är ju också enkelt att testa med kåpan av.. 


  11. Hej, skulle behöva tips på var jag startar felsökningen på min Suzuki DF115 -2012.

    Problemet med motorn är att den helt plötsligt har slutat starta på samma sätt som tidigare. Jag har precis som i bilen bara behövt vrida på nyckeln tidigare och nu måste jag helt plötsligt dels pumpa fram bensin med blåsan och dels lägga på lite gas för att starta, motorn startar då direkt och går sedan som den skall tills jag skall ut nästa gång någon dag senare.

    Jag har inte bytt, men har haft loss  blåsan och backventilen tycks vara hel. Inga läckage vad jag kan se. Båten har fast tank. 

    Tacksam för tips!


  12. 3 minuter sedan skrev No_jah:

    Brukar inte den dubbelmantlade slangen användas så att avgaserna går ut i den inre delen av slangen och förbränningsluften kommer in  genom den yttre delen, dels för att kyla avgasslangen men också för att förvärma förbränningsluften.

    Kan nog stämma, ser nu att mitt avgasrör är "dubbelt" med utblås av avgas i mitten och perforering runt om för den större slangen. 

    https://www.hjertmans.se/produkter/varme-kyla/varmare/wallas-tillbehor/skorsten-wallas-sidomontering


  13. Hmm, killgissar jag med då jag plockade ur och gjorde service på min Wallas häromdagen. I min båt ser det ut och jag uppfattade det som att huvudskorstenen är det mindre röret och det yttre röret är som en "värmesköld". På min båt går bägge slangarna till samma utblås med ett hål ut. 

    Rekommenderar dej att kolla med wallas eller ladda ned en installationsmanual vilket finns på nätet. Tråkigt om något händer. 


  14. 55 minuter sedan skrev Rascal:

    Det är väl inte flärpen som skapar självlänsfunktionen utan nivåskillnaden mellan durkytan och havsytan. Flärpen hindrar  vatteninträngning vid backning.

    Helt korrekt. Inte bara vid backning dock utan även för den som ligger i en oskyddad hamn med aktern mot vinden. En kompis båt som sjönk för ett par år sedan efter att hans gummin lossat så det var fritt blås in. Bytte genast gummina på min lillebåt efter det. 


  15. Tjörn -Askim är ju en tämligen kort sträcka havsvägen, strax över en timme i 20 knop. bara att välja en fin dag då det är stilla och klä sig i flytoverall. Det beror ju såklart på hur säker du känner dig.  En trailer kan man enkelt lägga upp och ned på en släpkärra som du sedan kan köra motorvägen hem. 

    • Gilla 1

  16. Hej, det sitter en Wallas 85DU spis i min nya båt (för mig ny) . När jag försöker starta spisen hör jag att något startar igång, en orange "plupp" i framkant av spishällen lyser och på styrpanelen lyser den gula dioden (vilket den skall) men den röda blinkar. 

    Ingen värme kommer från spisen och efter en stund slocknar bägge dioderna. Kort filmsnutt bifogas.

     

    När jag kollar manualen hittar jag inga felkoder som jag tycker stämmer med detta. (bifogas). Möjligen överhettning men det verkar ju smått osannolikt eftersom den inte är varm. 

     

    Det spelar ingen roll om båten är igång och laddar fullt eller inte, resultatet är samma. Dieselt tas direkt från tanken som är full. 

     

    Tacksam för tips och ideér. 

    felkoder w.JPG

    wallas85DU.MOV


  17. Jag har bytt denna brytare på en av mina tidigare båtar så ja, den kan gå sönder. Bara att bygla förbi för att kontrollera. Se bara för bövelen till att inte skruva ihop ditt reglage förrän du har en ny brytare på plats. Att inte ha denna brytare i reglaget är minst sagt mycket oklokt. 


  18. Ingen har nämnt huvudströmsbrytaren vad jag kan se. Men det kanske du inte har någon? Mycket vanlig orsak annars vid denna typ av fel. 

    Har du en sådan så börja med att hänga av den ena kontakten och koppla över den tillsammans med den andra så att de har 100% kontakt.  

    • Gilla 1

  19. Den lösningen jag valt till mina bilar och min båt har upp till 10 års batteritid (inbyggt batteri), kommer med inbyggt sim utan abonnemang och är liten, smidig. 

    Inte godkänd av något bolag än vad jag känner till men fungerar utmärkt.

    Batteritiden bestäms av vilket läge du ställer trackern i. 

    I en av bilarna som jag är lite rädd om har jag t. ex ställt "efter rörelse" och får då notis så fort bilen rör på sig. Andra valbara lägen är "live tracking", 10 minuters intervall, 1 gång / dygn, var 7:e dag. 

     

    Förutom att den fungerar perfekt har företaget till skillnad från många andra en utmärkt support. 

    https://cphtrackers.com/


  20. 2020-09-13 vid 17:17 skrev Baxlaget:

    Vi tror inte på det. En självläns har alltid utloppet ovanför vattenytan. Ännu högre under färd.

    Njä, inte alltid. På min Micore är utloppet under båten, öppet hål. Dubbla inlopp bak i durken kopplade till kran som aldrig behöver stängas. 

×
×
  • Skapa nytt...