Jump to content
Wednesday 18 May 2022

ChristerN

Guldmedlem
 • Content Count

  6,433
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  73

Posts posted by ChristerN


 1. 14 minuter sedan skrev IngemarE:

  Men du har två problem, och att fixa laddaren löser ju inte det ännu viktigare - varför batterierna laddar ur.

  Rent hypotetiskt skulle det kunna vara så att en tradig laddare ”tar” ström istf att ge om det är någon liten kortis eller något annat ”elektroniskt” fel i den.

  I övrigt håller jag helt med.

   

  Påminner mig för några år sedan en mindre Aquador (27?)  av nyare modell som låg i Trosa gästhamn, inbogserad av SSRS, med döda batterier. Kan vara något typ-fel eller SBS.

  • Like 1

 2. 18 minuter sedan skrev mbman:

  Om jag ska mäta detta för batteriladdaren, går detta med en vanlig multimeter? Om ja, var ska man då mäta? Från laddaren går ju svart kabel till - och sedan två röda kablar till + såvitt jag kan se. Ska man mäta mellan en röd och den svarta

  Med en ”vanlig” multimeter kan du bara mäta spänningen (V) om du inte kopplar isär kablar.

  Med en tångAmperemätare mäter du strömmen (A) som flyter genom kabeln utan att koppla isär någonting.

  I ditt fall bör det räcka att du mäter spänningen ut från laddaren med din multimeter.

  Ja, mät mellan en röd och en svart.


 3. 9 minuter sedan skrev Boanjohan:

  En fråga i förbindelse med denna tråd. När man säger "hamnkapell" vad exakt avser man då? 
  Jag vet att vissa har typ en enklare kapellsnutt man lägger över sitt vanliga kapell i hamn för att skydda sitt "riktiga" kapell mot sol och fågelbajs etc. Är det det man menar med hamnkapell? Eller är det något annat?

  Man brukar kalla de kapell som man drar över (och knäpper fast) en öppen båt för hamnkapell. Tror det mest är för att skydda mot regn som annars fyller båten och mot solen.

  • Like 2
  • Thanks 1

 4. 2 minuter sedan skrev Deggen:

  Ny medlem i detta forum och vill bidra med de kunskaper/erfarenheter jag har om båtkapell och inredning.

  Välkommen till MG!

  2 minuter sedan skrev Deggen:

  har du svartmögel så finns bara ett medel som funkar och det är ShipShape. 

  Håller helt med.

  • Like 1

 5. Eftersom de som är duktiga på det här inte har svarat så svarar jag efter det jag har lärt mig här i diverse olika frågor/trådar om liknande problem.

  Om det är koppar i en färg på en al-båt så måste (!) det finnas ett spärrlager emellan kopparfärgen och aluminiumet. Ofta blir det skrap under båten som bryter igenom spärrlagret och då riskerar det att bli små gropar i aluminiumet. Allt enligt vad jag har läst.

  Det ser ut som om du har en hel del skador i både bottenfärg och ev spärrfärg och då löper båten stor risk att drabbas.

  Hur allvarligt det har hunnit bli på din båt är omöjligt att säga utifrån dina bilder. Antingen tar du några närbilder som visar hur stora groparna (pittings) är eller så bildar du dig en egen uppfattning utifrån hur groparna känns med fingret. 
  Min amatörmässiga bedömning är att du bör åtminstone få bort det du misstänker är kopparbaserad färg och sedan låta båten vara alt måla med en bättre bottenfärg.


 6. 3 minuter sedan skrev ABC:

   

  @ChristerNs kommentar gällde nog ett spänningsavkännande relä, typ Biltemas där man sätter en diod i sense-ledningen för att lura reläet att spänningen är lägre än den är. I ditt fall med ett vanligt relä så hjälper det inte, eller rättare sagt, det finns ingen sense-ledning.

   

  Möjligen kan man sätta en diod över spolen i reläet för att minska ev. störningar när det slår av, men jag tycker att det är överkurs i en båt. Jag har i alla fall aldrig upplevt några problem när laddreläet slår av:

   

  image.png.9e5c33d5727ec7755880c73ff8f7f0a5.png

  Helt rätt. Så tänkte jag och det är tur det finns tankeläsare här på MG! :) 

  • Like 1

 7. 1 timme sedan skrev 1stPeregrine:

  Ok, pilen på dioden pekar då mot skiljereäet från batteriets minusplint/pol?

  Kommer inte ihåg, tyvärr. Blir väl spänning på andra sidan oavsett och det är ju det viktigaste. (Det flyter dock ingen ström igenom.) Tänker kanske fel här men det finns ju de som kan detta bättre än jag.

  Jag tog fö en dubbel sockerbit och skruvade fast dioden på ovansidan och inkommande och utgående kablar på nedsidan. Enkelt och funktionellt även om vissa inte gillar sockerbitar ombord.

  Sen satte jag en lätt åtkomlig strömbrytare på kabeln så jag kan slå av relät på vintern. Drar då ingen ström och landströmsladdaren får jobba mot bägge batterierna var för sig.


 8. 20 timmar sedan skrev 1stPeregrine:

  Ja det kanske är det enklaste men cut out 12,8V tycker jag är lågt då mitt startbatteri har en vilospänning på 12,95 ungefär.

  Eller är det så att det är förbrukarbanken som styr cut out?

  Solcellensregulatorn ligger endast på förbrukning & är alltid på.

  Jag har även tittat på detta skiljerelät, Victron Energy Cyrix-ct 120 A Intelligent skiljerelä,  https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/batteriladdare/bilbatteriladdare/victron-energy-cyrix-ct-120-a-intelligent-skiljerela-for-1224-v-system-p49127?gclid=Cj0KCQjwyYKUBhDJARIsAMj9lkE0f21nAiytx-AbwzSKTLZlA3WJgUCIArSPhQ4o-pnZ69uI22p22-4aArIJEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

   

  Det verkar ju också ganska smidigt, men också 12,8V cut out.

  Jag satte en Schottky-diod på senseledningen (minus-sidan) så tror relät att jag har lägre spänning på startbatteriet och kopplar därför ifrån relät lite tidigare.

  • Like 1

 9. Det brukar sitta en givare på riggen som förmodligen har gått sönder eller tappat kontakten med instrumentet. Någon annan kan säkert förklara hur man ska göra men man borde kunna mäta motståndet (?) i signalen ut från givaren för att konstatera om det är givaren som lagt av eller om det är något fel i kablaget till instrumentet.

   

  Välkommen till MG!


 10. 3 minuter sedan skrev Bejban:

   

  Är det någon speciell tvållösning du skulle rekommendera?

  Förmodligen inte det bästa men när jag har haft kapell i bra skick så har jag tagit lite flytande tvål av enklaste sort. Tvålflingor har jag läst om.

  Någon annan kanske har bättre tips?

   


 11. Det bästa för kapell är att tvätta dem i mild tvållösning för hand med mjuk borste. Aldrig i en vanlig tvättmaskin!

  Sen impregnering där det finns en räcka olika medel att välja. Funkar kapellet bra och är tätt före varsam tvätt så räcker säkert något av de billigare, tex Biltemas.

   

  Har man mögel på kapellet så är vad jag vet bara Ship Shape och liknande medel vilka ofta innehåller någon klor-lösning som funkar. Dock blir kapellet och dess sömmar spröda av detta så använd med försiktighet.

  • Like 2

 12. 3 timmar sedan skrev magnus4u:

  Är det stor skillnad mellan 2- och 4-takts motorer i ljudstyrka?

  På tomgång låter en fyrtaktare väldigt lite och klart mindre än en två-taktare. På full fart är det ingen skillnad (generellt sett).


 13. 9 minuter sedan skrev Terrafobica:

  Det var många år sedan jag tittade in här, är numera varken båtägare eller husbilsägare, det blev en fin lägenhet i Sveriges sydligaste skärgård istället.
  Ha en fin sommar alla.

  Kul att höra ifrån dig! Skulle ha svårt att vara ifrån sjön!


 14. 15 minuter sedan skrev raol:

  Det viktigaste är att ha så korta linor som möjligt

  Tvärtom skulle jag säga! Längre linor ger automatiskt mer dämpning iom att töjningen är större ju längre linor man har. Vet de som ligger mellan boj och brygga och i väldigt utsatt läge som har helt slappa linor i fören. Där är det bojen som sköter både dämpning och frånhåll från bryggan.

  • Like 4

 15. 4 timmar sedan skrev Orjanus:

  För ordningens skull bifogar jag mättabellen och några bilder - tack för alla goda råd hörni!

  Du ska ha beröm för två saker (minst):

  Du återkopplade att det var löst (tyvärr inte alla som gör).

  Du redovisade din ”fusklapp” med dina mätningar och resultatet.

  Nu har du tagit första steget mot en större förståelse för el och hur man kan felsöka.

  • Like 2

 16. 1 timme sedan skrev Terri:

   

  Men alla Kustradiostationer, t.ex. Göteborg på trafikkanal 24, är dessa endast förlängning av kommerciella Stockholmradio, vilket gör det meningslöst att kontakta dem utan ett abonnemang med Stockholmradio? Eller är Kustradiostationerna del av GMDSS och allmännyttan för maritim information och vägledning?

  Som jag har fattat det är alla kustradiostationer del i Stockholm Radio. De sitter dessutom i Stockholm allihop :) 

  • Like 1

 17. 1 timme sedan skrev AQMagnus:

  använda de bägge startbatterierna till förbrukning och agm batteriet till start.

  Nu ska vi kanske vara lite försiktiga. Vissa AGM är avsedda att agera startbatterier (Biltema), vissa är avsedda att vara förbrukarbatterier och vissa är avsedda att vara både start och förbrukarbatterier. Det bästa är, näst efter att köpa batterier som används till det de är avsedda för, att kolla med tillverkaren vad de anser är användningsområdet

  • Like 2

 18. 19 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

  Ja su vet ju vad du gör, men jag är inte övertygad av att alla andra gör det.

  Tar det som en komplimang men känner att jag lär mig mycket fortfarande (men mest om LiFePO4 just nu)

  PS

  Håller med om att många nog inte vet vad de gör. Ser man bla på frågorna här - men det är ju bra. Första steget att lära sig något är ju att fråga/söka information.

  • Like 1

 19. Ligger oftast med landström tillkopplad. Kör då ofta en avfuktare som går på timer, typ 5 timmar/dag. Nu med nyinstallerad isotrafo ser jag ingen risk med landströmmen och galvanisk korrosion. Inget jag märkte av tidigare heller, fast jag har ju inte något drev, ”bara” rak axel ;) .

  • Like 1

 20. 1 timme sedan skrev Hybro:

  TS nämnde väl inledningsvis att alla Cigguttag uppförde sig på samma sätt. 

  Att alla tre havererat i stor sett på en gång... 

   

  Nä, där är inte felet / felen!

  Om det är en taskig plugg kan det lätt vara där felet ligger!

  1 timme sedan skrev Hybro:

  Förslag på hur man går tillväga, utan att förstöra något? 

  Det första steget har redan @No_jah förklarat.


 21. 2 timmar sedan skrev per_62:

  Denna boj finns i Stockholm skärgård, ca 2-3 m vattendjup och dybotten. Kättingen höll drygt 5 år innan den släppte från bojstenen pga av att de nedre länkarna rostat ordentligt. Så har man kätting så behöver den kontrolleras då och då. 

   

  image.png.d9933c6c5b618968ba8672d2166c3407.png

  På mina bojar ser slitaget ut precis tvärtom. Någon meter ner är kättingen som tunnast och övrigt ser bra ut. På bojen ovan ser det ut som om det inte bara är rosten som har slitit ut länkarna utan även mekaniskt slitage då de är helt fria från påväxt på nedre delen.
  Jag har faktiskt på senare år satt två en-kilos anoder en bit ner på kättingen. Sätter ihop dem med buntband runt en länk på kättingen och drar åt ordentligt. Inbillar mig att det funkar.

  Sen hör det väl till saken att jag brukar släppa ner kättingen på botten över vintern och så sätter jag en nätvakare med tunt rep mellan vakare och kättingänden så blir det lätt att fästa bojen igen på våren. (Fast tulpanerna gör att man ofta skär sönder fingrarna när man grejar…)

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy