Jump to content
Saturday 27 November 2021

ChristerN

Guldmedlem
 • Content Count

  6,073
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  57

Posts posted by ChristerN


 1. 11 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

  Alltså grejer man har när man trollingfiskar.

  Jag har mina spön i hållarna när jag åker mellan gädd-vassarna 😉

  • Like 1

 2. 43 minuter sedan skrev No_jah:

  Annars tycker jag som nämnts tidigare att det bästa vore att byta ut de trasiga delarna till nya originaldelar

  Men…! En lite bit av en förmodligen svindyr (ja, även bilprylar är dyra) har lossnat och behöver åtgärdas. Klart det enklaste är att limma! Jag har limmat såna lister med vad jag har hemma och svart Sika har funkat bra.


 3. Brukade köra fogging oil på min motor förr i världen, dvs runt 2000-2019, men även på tidigare två-taktare. Körde då också över i stort sett hela motorn som när jag sålde den 2019 såg nästan ny ut. Om det verkligen hjälpte vet jag inte men jag trodde på det - och det brukar hjälpa 😉
  Annars tycker jag att rådet att köra på alkylat-bensin de sista minutrarna verkar bra. Brukar fixa och ta upp bojar precis innan jag kör båtarna till varvet och då tömmer jag först den ena dunken helt och häller i några liter alkylat som jag då kör på. Kleggar inte igen förgasare/insprut när det står under vintern vilket vanlig bensin lär göra.

  • Like 2

 4. 1 timme sedan skrev Boanjohan:

  Den enda risken att råka koppla bort generatorn är väl om huvudströmbrytaren skulle paja under gång. Men annars känns det långsökt att man av misstag skulle råka vrida av huvudströmmen vid gång.

  Finns ju såna där omkopplare 0/1/1+2/2 och de kan vara lite luriga när de är emellan de olika lägena så där skulle jag kunna tänka mig att det vid omslag blir ett mellanläge när generatorn kan vara bortkopplad.


 5. 38 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

  men det är väl så att de flesta forumdeltagarna här är ”gör-det-själv-människor” som sätter en glädje i att själva sköta löpande underhåll,

  Skulle gärna förvara inomhus om det 1) var till samma kostnad som jag har för min (dyra) uteplats och 2) om jag kunde jobba med båten under förvaringen.

   

  Ryggen blir inte yngre den heller så det skulle vara väldigt skönt att slippa täcka.

  • Like 1

 6. 2021-11-18 vid 10:55 skrev ChristerN:

  Dricker de öl öht?

  Påminner mig om den där historien om ”American beer and making love in a canoe”…

  Tar historien/gåtan då. Eftersom det är fredag…

   

  What is then similarity between American beer and making love  in a canoe?

  - (Both are) Fucking close to water!

   

  Får man skriva sånt på MG?

  • Like 2
  • Haha 1

 7. 39 minuter sedan skrev patrikflink:

  Självklart, sedan 1600 talet med invandring från Storbritannien som lanserade ALE som gjordes om till APA. Finns tusentals bryggerier i USA 😉.

  Men frågan är om det de dricker verkligen är öl eller om det är (nästan) vatten?

  (Jag vet att mikro-bryggerierna frodas även i USA men bara för att provocera lite…)


 8. 58 minuter sedan skrev GTI:

  och kan knappt vistas i utrymmet

  Står väl på flaskan att man ska jobba i väl ventilerade utrymmen. Det betyder oftast att det ska vara ett separat rum som man inte vistas i.

  Annars är Imprenex ett av de medel som har bäst effekt anser jag. Finns något väsentligt mycket dyrare som jag köper ibland för att variera. Under säsongen kan man spraya deras spray på kapellet för att förstärka effekten.

  • Like 2

 9. 3 timmar sedan skrev Lintott:

  Rod som grävt i båtel i många år har tyvärr drabbats av en hjärnblödning men webbsidan är fortfarande aktuell

  https://marinehowto.com/lifepo4-batteries-on-boats/

  Att han drabbats av en hjärnblödning visste jag inte! Stackarn. Sidan är faktiskt den bästa sidan generellt om LiFePO4 som jag har hittat men för mig tog det ganska många läsningar innan jag dels orkade igenom den och dels förstod vad han skrev (på en hög nivå förstås). Rekommenderas!


 10. Ja, vi är några gamla stofiler som fortfarande häckar här 😄.

  Läste i några år här på MG och skrev väl några få inlägg också i början när man inte behövde regga sig som medlem för att kunna skriva (man benämndes då som Gäst) men det var först 18 juli 2004 som jag reggade mig. Funderade också häromdagen på hur mycket tid man har lagt (slösat skulle min fru säga) på forumet. Oj våj! Man är väl inte riktigt klok.

  Hur mycket som är bra av det man skrivit vet man väl inte riktigt. Något guldkorn finns det säkert, hoppas jag.

   

  Jag startade faktiskt en klubb för Bella Falcon ägare här på MG för länge sen. Klubben fick, innan "det nya MG sattes i drift", ganska många medlemmar, tror det var ca 35.

  Ordnade en träff i Stockholms skärgård i Bella Falcon-klubben en gång. Har för mig det var sju anmälda båtar men så drog det in ett sjujäkla åskväder över skärgården så vi blev bara två som dök upp men hade en fantastiskt fin kväll tillsammans. Detta par umgicks vi med i ganska många år efter det.

   

  Och den där rackarns julen brukar bara vara en massa mat och barrande granar och annat. Usch!

  Har man båt-abstinens nu tro?


 11. 2 minuter sedan skrev ArneRadar:

  Äsch, så länge folk har lust att skriva i tråden gör det väl inget att man fortsätter? Jag är nyfiken på om Mellgard har sanerat sin båt ännu, eller är i färd med att göra så. Vem vet - helt plötsligt kanske vi får reda på hur det ligger till.

   

  Tycker man det är löjligt är det ju bara att låta bli att följa tråden. Scrolla vidare, här finns inget att se...🙂

  Håller i stort med dig men det verkar som om några har en otrolig uthållighet i att försöka bevisa att just de har rätt och kanske inte inser att detta aldrig kommer hända. Men visst, tjôta på bara ni som orkar. 👍🏻

  • Like 1

 12. 1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

  Dom dricker i alla fall inte ljummet öl normalt sett.

  Dricker de öl öht?

  Påminner mig om den där historien om ”American beer and making love in a canoe”…

  • Haha 2

 13. Hörrni! Ni är medvetna om att sakfrågan inte kommer en mm framåt i er diskussioner?

  Ena parten gör ett inlägg som den andra tycker är tokigt och ”måste” svara på som den andra parten tycker är tokigt och måste svara på osv osv.

   

  Lägg ner hela diskussionen för nu har det blivit lite löjligt tycker jag. Ingen av er kommer vinna debatten! (Men jag är imponerad av hur ni orkar! 👍🏻)

  • Like 1
  • Thanks 1

 14. Jag har också kollat runt vad olika alternativ kostar. Mest var det för att jag det året hade ett par kotfrakturer och hade svårt att göra tunga saker. Väldigt dyrt var det!

  Mitt intryck är att de som erbjuder inomhusförvaring också gärna gör ”allt” och man får en servad, tvättad, polerad och vaxad båt som dessutom är sjösatt på våren. Bara vrida om nyckeln och köra iväg.

  Detta ”allt” ingår dock inte i priset för inomhusförvaringen och man, som påpekats, kan inte komma in och jobba på egna båten under vintern. Vissa ordnar dessutom transport till okänt ställe där båten förvaras under vintern.

  Detta passar inte mig. Nu ska jag iväg och jobba lite på båten!


 15. 1 timme sedan skrev Desiresa:

  Då är problemen med återstart trots att spänningen under laddning är tillräcklig för att starta värmaren det enda problemet som jag ännu inte fått in i pusslet helt. 

  Teori från min sida igen!

  Det kan vara så att spänningen på ditt (dåliga) batteri inte orkar med ”slutförbränningen” och det därför inte går att starta direkt igen.


 16. 3 timmar sedan skrev Desiresa:

  och märker att lamporna tappar spänning en stund innan värmaren stannar.

  Är absolut ingen expert på värmare men med hjälp av min batteritankmätare (ypperligt instrument som ALLA borde ha i sin bobara båt/husbil/husvagn etc) kan jag se att värmaren drar rejält med ström under uppstarten - och - den drar också ganska mycket när den stänger av sig. Min egna teori är att glödstiftet och förbränningskammaren förses med rejäl ström när den stänger av sig för att glöda bort sot och bränsle så det ska gå lättare att starta nästa gång.

  Mao är det nog helt normalt att lamporna dippar och det tyder ytterligare på att batteriet är trött.


 17. Tack för att detta uppmärksammas!

  Många tror att Sjöfartsverket gör detta av illvilja och det kan vara sant men det kan också finnas en annan anledning kanske?

  Under flera år har ju vi uppmanats att rapportera in okända grund och dessa har i de flesta fall resulterat i att större områden markerats som mörkblåa. Ofta har inte den specifika stenen som rapporterats in märkts ut mao och förmodligen för att det KAN finnas fler stenar i närområdet.

  Det kan alltså vara ”försiktighets-principen” som tillämpats i de fall de inte har de bättre Hydrographicas kort i området. Men jag vete f_n…


 18. 20 minuter sedan skrev Desiresa:

  Alltså spänningsfall som nämnts tidigare i tråden. Säkringarna ser friska ut, men frågan är om de ändå bör bytas ut eller om jag ska felsöka något annat!? Har någon tips?

  Om du har så stort spänningsfall fram till värmaren men också när du mäter direkt på batteriet så är min gissning att det är batteriet som inte orkar med värmarstarten.

  Ska du kolla säkringar etc så är det anslutningarna du ska kolla, dvs är de metallblanka eller ärgade. Kolla även och dra åt förskruvningarna och kabelskorna.

   

  Tipset är iaf batteriet efter din beskrivning men du förekommer framtida problem med att kolla kontakter och anslutningar.

   

  I en tidigare båt med dieselspis vägrade spisen starta om vi inte antingen låg på landström eller startade motorn. Inte så populärt i naturhamnarna. Bytte batterierna som var slut men felet kvarstod. Drog då kraftigare kablar fram till spisen och då var problemet löst. I samband med kabelbytet fixade jag också nya kabelskor och drog åt några skruvar som höll kablarna vilket säkert bidrog till lösningen men den ursprungliga kabeln installerad från fabrik var, om jag minns rätt, 1,5 mm2 vilket är alldeles för klent.

  • Like 1

 19. 7 minuter sedan skrev ABC:

   

  Det är skillnad på litiumbatterier och litiumbatterier. I bilar optimerar man vikt och effekt på bekostnad av säkerhet. Dom batterier vi har i våra båtar (LiFePO4) är mycket säkrare men väger å andra sidan mer. Även dom batterier vi har i mobiltelefoner är betydligt farligare men dom accepterar vi ändå för vi vill ha små mobiler.

  Det var detta jag menade när jag skrev:

  21 timmar sedan skrev ChristerN:

  En annan risk är ju risken att batterierna exploderar under laddning, så som det hänt med några mobiltelefoner på senare år. Där lär ju LFP vara säkrare än andra batterier baserade på Litium.

  Men du var kanske tydligare… 👍🏻

  • Like 1

 20. 2 timmar sedan skrev IngemarE:

  Bra synpunkt.

  Har en avlägsen bekant (går inte in på några närmare detaljer på ett officiellt forum som detta 😉) som för inte så längesedan fick totalhaveri på sin segelbåt.

  FB vägrade ersättning med motiveringen att det var LFP installerade (trolig orsak) SAMT att de ansåg att dokumentationen över installationen (hur, kompetens hos den som gjort det o.s.v.) var ofullständig/inte godkänt av någon oberoende sakkunnig.

  OK, exakt vad var det som orsakade totalhaveriet och vad blev effekten?

  Brand pga kortisar?

  Överhettande batterier?


 21. Bra att du tar upp detta. Har funderat på riskerna med LFP men jag har inte läst om att det inträffat något. Vet inte om länken innehåller något för man måste regga sig för att kunna läsa mer än introt.

   

  Notera att nedanstående är skrivet utan att jag har någon som helst praktisk erfarenhet av LFP. Jag har bara läst en väldig massa.


  Som jag ser det så borde en av riskerna ligga i de höga strömmar som LFP KAN ge. Blir det en kortis och saker inte är rätt avsäkrade finns det ju rätt kraftiga resurser. Det finns det iofs också för ”vanliga” batterier men där mattas ju batteriernas förmåga att leverera efter ett tag men då har det nog redan brunnit.

  Slutsats: Liten förhöjd risk med LFP.


  En annan risk är ju risken att batterierna exploderar under laddning, så som det hänt med några mobiltelefoner på senare år. Där lär ju LFP vara säkrare än andra batterier baserade på Litium.

  Slutsats: Liten förhöjd risk med LFP.

   

  En annan försäkringsrisk kan ju vara att batterierna ger upp. Vet inte om någon försäkring täcker sånt men med tanke på hur DIY-packarna har satts upp i vissa (tidiga) YT så skulle jag vara förvånad om de håller speciellt bra då de saknar BMSer på cell-nivå och per batteri samt på hela packen. Min uppfattning är att detta behövs för ett säkert utnyttjande av den annars fantastiska tekniken.
  Slutsats: Försumbar risk med LFP.


  I denna sena timme kan jag inte komma på något mer - men det gör jag säkert imorgon 😉. Men då har väl några ”kloka gubbar” redan listat det mesta 🤔.

  • Like 1
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy