Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

Sputnik

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    42
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Sputnik

  1. Ja det är 3 förgasare. Köper nya stift idag och kollar blåsan. Inte säker på att det skiljde så mycket på stiften när jag såg på dem, kan likaväl vara blixten som ger orättvis bild.
  2. Tack för svar. Jag ska ut och kolla hur blåsan känns så snart vädret tillåter här. Stiften är bytta till BP9HS , men jag har ingen aning om när, då jag precis köpt denna båt. Dem ser ut såhär efter att jag förtöjt och puttrat in till bryggan. Osäker om bilderna ger riktig rättvisa då det var mörkt och jag var tvungen att ha blixt.
  3. Hej Min Mercury 90hk 2-takt (-98) känns orkeslös och låter inte som den går rent när man drar på med gasen efter att tidigare kört en stund på tomgång eller kört sakta, kanske i 2-3 minuter eller mer. Tar 6-7 sekunder så går den rent och fint igen. Stannar man sen till och ger fullgas igen så går den som den skall, sticker iväg och känns som den skall. Var kan man börja leta för fel? Den längre filmen visar hur motorn segar iväg på fullgas efter att jag kört sakta en stund. Den korta filmen visar hur motorn går efter att man kört på fullgas, stannar till och sedan kör iväg igen. IMG_4471.MP4 IMG_4470.MP4
  4. Min AQ170 gick riktigt segt förra våren och det visade sig helt enkelt vara tändstiften som var slut. Hade missat skifta när jag konserverade motorn för vintern och hällde olja i förgasarna för att smörja in cylindrarna rejält. I år var det än värre, ingen tomgång och gick som skit. Plockade isär förgasarna, rengjorde alla munstycken, trots att allt såg så fint ut. Och efter det så spinner den som en katt! Så fint den går nu har den inte gått på många år.
  5. Hej Har en Smuggler 18 med AQ170 och 280-drev. Med 14x21 så varvar motorn ca 5200 rpm och båten gör ca 40 knop Med 14x23, max hissat drev, så varvar motorn ca 5100rpm och gör ca 43 knop. Skulle vilja ha upp den i fart ytterligare. Men hittar inte någon 14x25 prop till dessa drev? Eller bör man satsa på någon annan storlek?
  6. Sputnik

    Stålpropp

    Har kikat runt lite på nätet men verkar inte hitta några stålproppar till volvos aquamatic drev? har ett 280 drev med singleprop, men hittar bara alu. Någon som vet om det finns stål till dessa?
  7. Sputnik

    Tändkablar

    Hej Vad skiljer egentligen original tändkablar mot universal? Det skiler ju inte lite i pris. Kollade på drevia, där tar dom ca 2000kr för en sats tändkablar, medans man på biltema kan köpa för en sisådär 2-300kr. Nu kanske inte biltemas är lika bra eller? Men vissa verkstäder kapar ju till sina egna kablar och det finns säkert fler än biltemas universalkablar att välja på? Kan jag gå på universal utan att riskera att motorn går sämre än med original? Motor: AQ170 Senast ändrad av Sputnik | 08 juli 2008 | 22:50
  8. Jobbigt värre.... :-( Vet några hemma som blev av med sin båt. Efter nån vecka såg dom den på annons på blocket. Var bara att åka och hämta tillbaka den! :-) Hoppas du hittar din också!
  9. Hej Är det någon som vet om det är M10 eller 3/8 anslutning för bränslelangen på förgasarna på en Volvo B30 (AQ170 med 3st förgasare).
  10. Hänger väl kanske rätt mycket på vad man får betala för den och vad det skiljer mot en annan nyare mer modern motor. Min B30 spinner på som en katt så dom fungerar fint. Men det är ju inte världens modernaste motor! :-) Vad ska den sitta i för båt?
  11. Jepp, inte stor del av drevet som är under vattnet när båten planat ut. Mitt 280 drev blir lite fesjummet, gött att ha fötterna på när man badar... :-)
  12. På min båt tas kylvattnet till motorn in via ett rör bredvid drevet istället för genom drevet. Men jag ska göra tvärtom, bygga tillbaka till orginal så det tas igenom drevet istället. Mest för att ha så lite prylar som möjligt som sticker ner i vattnet och som skapar friktion. (också 280 drev)
  13. Det finns väl sådana som inte gör annat än plockar isär förgasare hela dagarna!? Lämna in dem till en mekaniker så dom kan kolla på dem... :-)
  14. Hej Just nu har jag på min båt en propeller som har storlek och stigning 14x21 (vänster gående). Sen har jag en annan propeller som gör båten aningens slöare. Båten går ungefär lika fort, kanske 1-2 knop snabbare och varvar några hundra rpm mindre. Men det märks att den blir tröttare. Saken är den att i proppelern står det 16x19 (höger gående) men storleksmässigt ser dessa 2 propellrar lika stora ut. Kan det stämma att den är 16x19 eller borde den inte heta något som 14x22 eller liknande om den nu nästan ser likadan ut, men bara snurrar åt andra hållet? Vill mest veta då jag tänkte sälja den, men vet inte vad den heter :-)
  15. Ja det var skillnad! Varför byter du? Utsliten kam antar jag, men vad ger det för biverkningar? Hur kan jag se om kammen i min B30 behöver bytas?
  16. När kontrollerade du drevet senast så du vet när det var tätt och inte innehöll vatten? Har båten stått kallt i vinter så det finns risk för att drevet frusit och spruckit? Hade själv fullt med vatten i mitt drev efter att jag köpt min båt. Plockade isår drevet 2 ggr och bytte varenda packning. Inte hjälpte det. Det visade sig att ägaren innan kört på en sten, spräckt det undre växelhuset, och sedan svetsat och spacklat ihop skadan, som givetvis inte höll tätt. Fick byta undre växelhuset. Men som sagt ovan. Vanligast är att packningen runt propelleraxeln börjar läcka. Den måste dock vara riktigt dålig om den släppt in så mycket vatten. Kanske vore idé att kontakta närmaste verkstad och se om dom kan trycksätta drevet och på så sett se var det läcker? Edit: hehe, ja nu blev det dubbla inlägg med ungefär samma frågor ja.. :-) Senast ändrad av Sputnik | 25 april 2007 | 21:06
  17. Hmm, en skruv med en tvärgående pinne i toppen tycker jag mej känna igen att jag sett. Men sitter inte denna på sjövattensidan?
  18. Någon som vet? Tappar jag ur kylvattnet genom att ta bort cirkulationspumpen eller finns det någon avtappningsplugg?
  19. Hej Jag ska byta kylvatten på min AQ170. Undrar bara var fasen avtappningspluggen sitter? Ser lite dåligt i mörkret... När man bytte kylvatten på bilen så var högsta punkten på motorn for luftning av systemet en nippel på termostathuset. Men på AQ170 så ser ju högsta punkten ut att vara expansionskärlet, finns det ingen luftningsnippel?
  20. Japp, misstänkte det! Hur många ampere bör man kalkylera med ca?
  21. Hej! Kan man använda en sådan här i båten eller är laddströmmarna för höga? Vill ju inte att det ska börja brinna i båten.... http://www.kemo-electronic.de/en/module/m102/index.htm
  22. Det var pga att densiteten ändrades, inte att ytspänningen försvann.
  23. Hej! Vad rekomenderas för propeller till min Smuggler med en AQ170 motor och ett VP280 drev? Vill inte att de ska gå allt för tungt att dra upp vattenskidåkare samtidigt som man ju gärna vill att båten ska gå ganska fort och inte varva sönder sig på fullgas. Kanske är en kombination man inte kan nå, men man vill ju gärna slippa byta propeller bara för man ska åka vattenskidor eller bara ut och finåka! Några tips?
×
×
  • Skapa nytt...