Jump to content
Tuesday 28 May 2024

curre

Moderatorer
 • Content Count

  35
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by curre

 1. curre
  Nu är testerna klara av de bästa nya segelbåtarna i Sverige - de nio nominerade till Årets Segelbåt 2016. Juryn kan därmed konstatera att kvaliteten på kandidaterna är högre och konkurrensen hårdare än något tidigare år.

  Att segla de bästa nya segelbåtarna som presenterats i Sverige under 2015 är spännande, intressant och en dröm för båtbitna. Dock har uppdraget sina sidor. I regn, kyla och svag vind krävs kurage för att komma igång. Och i hård vind behövs säkert sjömanskap.
  Men vädret hindrar aldrig juryn. Tvärtom visar sig egenskaperna väl och fort när förhållandena är vresiga.
  För att få koll seglar och synar alla i juryn varje kandidat. Ofta är tiden knapp, men några timmar ombord räcker för underlag till diskussionerna om vilka båtar som är värdiga att vinna titeln Årets Segelbåt i Sverige.
  Som sig bör tycker juryn inte heller i år lika om båtarna. Vissa uppskattar innovativ sittbrunnslayout, andra menar att finesserna begränsar rörligheten. Några värderar stram/neutral styrkänsla, andra ogillar friktion i styrsystemet. Livlighet står mot lugn och utrustning kontra pris.
  Även om inredningarna går åsikterna isär. Kan noll komfort övertrumfas av flotta prestanda och dito pris? Och är en designad inredning rätt, trots att masten står mitt i bordet?
  Men diskussioner måste finnas, styrkan med Årets Segelbåt i Sverige är att varje båt vänds och vrids på av juryn, som dessutom är den enda med lika många kvinnor som män.
  Vissa fel störde dock bedömningarna i år. En båt broachade på grund av töj i seglen och litet roder. En båt saknar räcken runt rattarna, en har inget fotstöd i den breda sittbrunnen, en var tungstyrd och på en annan gled tamparna i avlastarna.
  Här är en kort summering av de bästa nya segelbåtarna i Sverige – de nio nominerade till Årets Segelbåt 2016. Tester med bilder och film om varje kandidat kommer. /Curt Gelin

  FAMILJEKLASSEN

  Hanse 315.
  Testad i byig vind 7 – 8 m/sek. Fungerade fint med god kontroll. Effektivt roder, bra segel och pigg känsla. Avskalad inredning men med samma funktioner som i större båtar.

  [table]

  Data - Hanse 315
  Dimensioner9,62 x 3,35 m
  Vikt4 700 kg
  Segelyta47 kvm
  Kontaktwww.bohusyachts.se
  [/table]

  Dufour 350
  Testad i 5 – 7 m/sek byig vind. Livlig och känslig att styra med inadekvata standardsegel och dito segelkontroller. Å andra sidan lyckad i linjerna, ljus, välanvänd och elegant inredning.

  [table]
  Data - Dufour 350
  Dimensioner10,28 x 3,54 m
  Vikt5 675 kg
  Segelyta55 kvm
  Kontaktwww.dufour-yachts.se
  [/table]

  Maxi 1200.
  Testad i 0-2 m/sek och i 6-7 m/sek. Känns stor, trygg och tung, angenämt styv och gör klart godkänd fart. Högt pris, men inbjudande, innovativ inredning och bra utrustning.

  [table]
  Data - Maxi 1200
  Dimensioner11,56 x 3,75 m
  Vikt7 300 kg
  Segelyta84 kvm
  Kontaktwww.maxiyachts.com
  [/table]  LÅNGFÄRDSKLASSEN

  Adventure 55.
  Seglad i 10 - 12m/sek. Rejäl roderkontakt, lätt att segla väl, gör lätt flott fart – 10 knop i på halv vind. Maximerad lyxfinish i bästa Oruststil. Tänkt i allt för alla klimat och väder.

  [table]
  Data - Adventure 55
  Dimensioner16,75 x 4,80 m
  Vikt17 500 kg
  Segelyta158 kvm
  Kontakt www.adventureyachts.se
  [/table]

  Contest 42 CS.
  Seglad i 10-12 m/sek. Förnämt däcksalongbygge med superb roderkänsla. Bärig och bastant i friskt väder. Påkostad inredning med kontinental, lyxig atmosfär och välbyggd i vakuum.

  [table]
  Data - Contest 42 CS
  Dimensioner12,85 x 4,15 m
  Vikt11 000 kg
  Segelyta104 kvm
  Kontaktwww.diamond-yachts.de
  [/table]

  Linjett 43.
  Seglad i 6-8 och 10-12 m/sek. Rejäl och redig med behaglig seglingskänsla och god kontroll. Högsta kvalitet, traditionell, perfekt finish och särdeles mycket båt för pengarna.

  [table]
  Data - Linjett 43
  Dimensioner13,28 x 3,95 m
  Vikt8 000 kg
  Segelyta111 kvm
  Kontaktwww.linjett.se
  [/table]  PRESTANDAKLASSEN

  Arcona 465.
  Seglad i 2-4 m/sek. Smidig gång med elegant glid och lika snabb som vinden. Starkt byggd i kolfiber för snabb segling och modern påkostad inredning. Ultrabred salong med dito U-soffa.

  [table]
  Data - Arcona 465
  Dimensioner14,09 x 4,24 m
  Vikt9 550 kg
  Segelyta135 kvm
  Kontaktwww.arconayachts.se
  [/table]

  Far East 28R.
  Testad i 4 – 5 m/sek. Spjutsnabb, suverän acceleration och tydligt rodertryck. Nådde 12,2 knop med gennaker. Få racefinesser och noll inredning håller priset lockande lågt.

  [table]
  Data - Far East 28R
  Dimensioner9,07 x 2,75 m
  Vikt1 360 kg
  Segelyta46,5 kvm
  Kontaktwww.nordicyachts.se
  [/table]

  Faurby 365E.
  Testad i 2 – 5 m/sek. Danskt båtbygge som allra bäst. En förädlad (E/Evolution), finessrik, flott, slank och lätt båt med snabb lugn gång, racingfinesser och sagolikt utförande på allt.

  [table]
  Data - Faurby 365E
  Dimensioner11,25 x 3,00 m
  Vikt5 300 kg
  Segelyta60 kvm
  Kontaktwww.faurby.dk
  [/table]
  Curt Gelin
 2. curre
  Det kan låta som sötebrödsdagar och en avspänd tillvaro att testa segelbåtar. Och visst är det så – ibland. Men inte ofta och var det inte när juryn för Årets Segelbåt tog sig an de fyra första kandidaterna till denna flotta titel i Ellös efter Sweboats Öppna Varv.
   
  Första dagen bjöd på 2 – 5 m/sek och sol, vilket gav oss en skaplig uppfattning om hur Maxi 1200 och Faurby 365 är att segla. Vi tog oss även för att jämföra fart - för nöjes skull och fann ingen större skillnad i de rådande vindarna. Båtarna var ganska jämna trots olika koncept och storlek.
   
  Däremot skilde de en del i karaktär, Maxi 1200 kändes stor och stöddig ett intressant mellanting av prestandabåt, familjebåt och långfärdsbåt. Faurby 365 kändes nättare, livligare och mer som en racer att styra och hantera. Med en bredd om bara 3,00 meter och masten och kölen tillbakadragna hör denna dejliga danska till typen av båtar som fungerar förträffligt att cruisa med i våra vatten.
   
  Andra testdagen grydde med sol - igen, men med mycket vind. Redan i hamnen i Ellös ven det i riggarna och varslade om rejäl segling. Vilket vi anade kunde passa perfekt för fantastiska Adventure 55 och flotta Contest 42. För ovanlighetens skull rådde frånlandsvind och inte lika våldsam sjö som är vanligt på västkusten i kuling. Det spontana intrycket av att ratta Adventure 55 är att detta är ett skepp, tyngden i gången, kraften i rodren och stadgan i båten var påtaglig. Och farten.. Vi forsade fram i nära tio knop i Gullholmenrännan för första gången och fick ligga i för att hinna navigera.
   
  Som bäst under testet nådde vi tolv knop på halv vind - trots två rev och selftacker. Det tyder på att båten är som upphovsmannen Bo Gummesson tänkt sig - en ovanligt habil långfärdsbåt.
   
  Och interiören är äkta Orust, vacker, elegant, sjöfungerande och sagolik i finishen. Holländskan fick visa ännu mer vad den tål, när vindmätaren gick upp till 24 – 26 knop. Testexemplaret kändes mer som en prestandabåt än en racer med kolfibermast och gjutna segel. Den var helt ljuvlig att ratta med exakt kontroll och förnämlig feedback i styrningen – enligt vissa i juryn en av de bästa båtarna att styra som finns.
   
  Men fina seglingsegenskaper räcker inte för att ta titeln Årets Segelbåt, byggkvalitet, finish och praktikaliteter avgör minst lika mycket. Även på dessa punkter ligger denna lyxiga långfärdsbåt väl framme och när dess mjuka värden ska vägas mot de hårdare av juryn i höst, kommer diskussionen garanterat att bli intensiv.
   
  Efter Allt på Sjön i Gustavsberg även den mässan väl ordnad av Sweboat, väntar riviga prestandabåten Far East 28, lovande långfärdsbåten Linjett 43, familjebomben Hanse 315 och modernistiska rymliga prisprickade Dufour 350. Maffiga Arcona 465 kommer juryn bara att kunna inspektera vid kaj, den blir seglingsklar först om någon vecka.
   
  Det har sagts förut, men förtjänar att upprepas – Årets Segelbåt 2014 är den mest spännande, omgången i tävlingens fyraåriga historia. Aldrig förr har kreativiteten varit så stor som nu och inte heller kvalitetstänkandet.
   
  Följ juryns förehavanden och framför allt – studera de nominerade båtarna, besök dem, inspektera och fundera – tycker vi lika?
   
  Curt Gelin
 3. curre
  I en tid när design börjar bli viktigt på nya segelbåtar, är det intressant att ta del av vad ett proffs, en yrkesverksam inredare, tycker om interiörerna i nya båtar. Vi slog följe med Alexandra Moore, arkitekt och seglare på den flytande mässan i Gustavsberg i höstas och besökte fem båtar i vitt skilda prislägen för helt olika användare. Hon var även med och seglade ett par båtar. Här är hennes synpunkter.

  Dufour 350
  Snygga, moderna linjer. Inbjudande, bra överblick och sikt över hela båten från rorsmans placering. Sittbrunnen är öppen och rymlig med bra nåbarhet för både rorsman och gastar. Rattarna är relativt lågt placerade vilket medför att rorsman bör sitta och styra t ex på kryss. Fast bord i sittbrunnen. Däckslayouten, beslag och vinschar gjorda för cruising segling.

  Inredningen består av en salong med pentry och navigationsbord, förruff och en akterruff samt WC/dusch. Den är typiskt fransk - både elegant och praktisk. Planlösningen är konventionell men lyfter rejält tack vare en innovativ kombination av klassisk träinredning, kombinerat med ljusa paneler och detaljer. Träpartierna med sin liggande ådring, ger ett modernt intryck och ökar volymkänslan. Navigationsbordet är höj-/sänkbart och kan vid behov bli en extra bäddyta. Detaljer som kranar, handtag etc är eleganta. Kölsvinet delvis inrett med stuv och även "vinkällare". Mycket ljusinsläpp tack vare skylights och många och stora sidorutor.
  Sammantaget en modern och rolig cruisingbåt.

   

  Linjett 43
  Klassiska linjer designat för typisk skärgårdssegling. Stora fönster i friborden. Användarvänlig, ergonomisk och rymlig sittbrunn. Rattarna indragna så att rorsman kan sitta med ratten mellan benen. Materialval av hög kvalitet. Bra överblick och sikt från rorsmans placering. Inget fast bord i sittbrunnen. Genomgående elvinschar. Fall och skot dragna till rattpiedestalerna – något trångt.

  Inredningen består av en salong med pentry och navigationsbord, förruff och två akterruffar samt två WC/duschar. Inredningen är traditionell, men med hög komfort och kvalitet i materialvalen. Planlösningen är klassisk och rymlig. Många förvaringsmöjligheter. Nästintill uteslutande träinredning på skott, sidor, durkar m m. Nedgångsluckan i akryl var smart och nersänkbar med gasfjäder. De stora fönstren i friborden upplevs inifrån positivt.
  Sammantaget en värdig, traditionell, komfortabel samt välseglande segelbåt.   

  Hanse 315
  Kompakta linjer med höga fribord. Bra överblick och sikt över hela båten från rorsmans placering. Sittbrunnen är öppen och rymlig med nåbarhet för rorsman och gastar. Däckslayouten är enkel och gjord för cruising segling.

  Inredningen består av en salong med pentry, förruff och en akterruff samt WC/dusch. Enkel inredning och materialval. Nivåskillnad mellan pentry och salong vilket medför hög bänk- och spishöjd. Ambitionen att i en mindre båt förena större båtars inredningslösningar har krävt sina kompromisser.
  Sammantaget en enkel och spartansk segelbåt.
   

  Arcona 465
  Moderna och välbalanserade linjer. Rutorna i friborden smälter elegant in. Användarvänlig, ergonomisk och rymlig sittbrunn. Materialval av hög kvalitet i inredningen. Bra överblick och sikt från rorsmans placering. Inget fast bord i sittbrunnen.

  Inredningen består av en stor salong med pentry med en vinkel, framåtvänt navigationsbord, förruff och två akterruffar samt två WC/duschar. Stilen känns fräsch med en kombination av träinredning och ljusa paneler på sidorna och i taket. Genomgående hög komfort, ergonomi och kvalitet i materialvalen. Många förvaringsmöjligheter.
  Sammantaget en tilltalande, modern och högkvalitativ segelbåt.
   

  Najad 440 AC
  Klassiska och stilrena linjer för en långfärdsseglare med genomtänkt aktersittbrunn och dubbla rattar. Andra versionen har mittsittbrunn och stor akterhytt istället för denna med sina dubbla akterkojer. Byggd för hårda påfrestningar utan att glömma detaljer för både ergonomi och njutning.
  Inredningen består av en rymlig, mycket inbjudande och delvis okonventionell planlösning. En toalett vid nergången och en lika rymlig föröver. Salongen är indelad i flera ”rum-i-rummet” som med sitt barkök mot salongen bildar både avskildhet och social gemenskap med fåtöljer och U-soffa samt med framåtvänt navigationsbord.

  Inredning med materialval ligger i en mycket hög klass där klassisk mörk mahogny med kombinerats med ljus vinyl och bredspårig durk. Rutor i friborden saknas och bidrar till en något mörk upplevelse.
  Generösa förvaringsmöjligheter och kojplatser, väl placerade läderklädda grabbhandtag i tak och trappa, mycket genomtänkta mått överlag samt genomgående hög kvalitet.
  Sammantaget en gedigen och mycket väldesignad långfärdsseglare.
  Curt Gelin
 4. curre
  År 2015 ser ut att bli ett bättre år i segelbåtsbranschen än 2014 med ökad produktion och större omsättning på de fyra tongivande svenska varven. Arcona har levererat 28 båtar och har fullt in i mars 2016. Linjett har fått ut 10 båtar under året och har fullt till sommaren 2016. Najad har levererat fem båtar och har dessutom en 570 med planerad sjösättning i december i år.

  På Hallberg-Rassy är tongångarna också positiva denna höst. Vi avslöjar inte exakta antal levererade båtar. Men jag kan säga så mycket att det senaste bokslutsåret varit märkbart bättre omsättning och resultat än på flera år. I antalen har det inte hänt lika mycket som i genomsnittsstorlek/snittvärde/mantimmar per båt. Flera större båtar under den bokslutsperioden med andra ord. I volymökning handlar det någonstans kring 25 % på ett år, uppger Magnus Rassy.

  Trenden mot större båtar/fler mantimmar märks också hos Najad. Att bygga en 570 är som att bygga tio 410:or, lika många timmar och ett stort projekt för oss. En projektledare i form av Rickard Thorsson och ett antal nyrekryterade effektiva båtbyggare är intensivt igång med denna 570 som blir skrov nr 18 sedan modellen lanserades 2009, berättade Håkan Bengtsson vid mitt besök.

  Håkan har också en vidareutveckling av 410.an på gång. Modellen är förnyad på ett tiotal punkter, där de synligaste är att vanten flyttats ut till skrovsida, tre skrovrutor, smidigare rattpiedestal, längre sittbrunnsbänkar och mer svept vindruta. Inte nog med detta, pluggen till Najad 450 är under byggnation. Målet är att ha första skrovet plastklart till årsskiftet och att 2-3 båtar ska segla nästa sommar. 450 får samma lyft som 410 fick, det vill säga skrovet är nytt i meningen utplanat akteröver och breddat. Nytt däck i samma stil som 410 och 505 och nytt roder är också helt i takt med tiden.

  450 behövs för att förnya programmet. Den får ett toppmodern bärigt, välseglande skrov med tung effektiv köl. Och båten blir urstark, byggd med vakuum och dimensionerad efter principen svångrem och hängslen. Laminatet blir mycket kraftigt i enlighet med specifikationerna av judel-vrolijk, de vet vad som krävs av en Najad, förklarar Håkan Bengtsson.

  Satsningarna innebär att 14 – 15 man nu är sysselsatta på Najad, dubbelt mot för ett år sedan.

  Varvens ställning 2014.
  [table]

  [/th][th=unsortable]ArconaHallberg-RassyNajadRosättra
  Anställda1293726
  Omsättning TKR50 879272 16418 14625 857
  Resultat TKR51 7423972
  Tillgångar TKR38 829386 50516 23433 327
  Skulder TKR17 46259 96414 37423 297
  [/table]
  Källa www.allabolag.se 

  Bildtexter
  0
  Najad 410 förnyas med vanten flyttade ut i sidan, fler skrovrutor, längre sittbrunn.

  1
  Najad 570 No 18 var plastklar i december 2014, skottsattes i maj 2015, hade hunnit halvvägs i monteringen i oktober och ska vara klar för leverans i december 2015.

  2
  Rickard Thorsson leder bygget av 570:an. Tillsammans med Håkan Bengtsson har han kontakt med den danske beställaren, som besöker varvet varannan vecka.

  3
  Najad 450 efterträder 440 och ska segla nästa sommar. Längd 13,95 m, vattenlinje 11,88 mBredd 4,29 m, vikt 15 500 kg, kölvikt 5 400 kg, segelyta 99,2 kvm, motor 100 hk.

  4
  Arcona 465 hamnar i ett internationellt getingbo, men är svaret på önskemål om en ersättare till 460 från 2004 med ännu bättre prestanda och ökad lastdryghet via vakuum och kolfiber.

  5
  Linjett 43 är helt genom ny med brett skrov, rutor i sidan, dubbla rattar och har varvets specialköl som tål grund och minskar djupgåendet. Två exemplar är beställda till sommaren.

  6
  Hallberg-Rassy 48 Mk II är en av de uppgraderade, förädlade modellerna sveriges största varvet ökar sin omsättning med. Principen att lyfta det existerande programmet ger utdelning.
 5. curre
  När juryn för Årets Segelbåt tog ut Linjett 43 på tisdagen för att känna på egenskaperna råkade en annan kandidat komma ut på samma fjärd utanför Gustavsberg – Arcona 465. Vi lade upp båtarna på kryss och seglade dem en stund bredvid varandra för att kolla fart och höjd för skojs skull.
   
  För Linjettens del var det andra gången och för Arcona 465 första gången båtarna seglade, varför man kan säga att juryn var på rätt plats vid rätt tillfälle.
  Inom kort kommer redogörelser av hur dessa höjdarbåtar och övriga nominerade är att segla. Men redan nu kan sägas att juryn är överraskad, ibland imponerad av kreativiteten i båtarna vi seglat så här långt.
   

  Arcona 465
   

  Linjett 43
   
   
   
  Curt Gelin
 6. curre
  Försäljningen av nya segelbåtar må vara mild, men det får ingalunda tillverkare och importörer att dreja bi i väntan på förliga vindar. Det tyder antalet nyheter i höst på, som är ännu fler än 2014. Av sammanlagt 74 segelbåtar som visas på Orust eller i Gustavsberg, är 20 spritt nya för svensk del och av dessa har juryn för Årets Segelbåt i Sverige nominerat nio i tre klasser.
   
  Syftet med denna årliga tävling för nya segelbåtar, är att ge de mest kreativa nyheterna väl förtjänt uppmärksamhet. Men för att få jämförbarhet och hållbart diskussionsunderlag, delas båtarna in i tre grupper – familj, långfärd och prestanda.
   
  Ursprung har ingen inverkan, svenska båtar får möta konkurrenter från andra länder och alla bedöms efter samma måttstock - segling, komfort, nytänkande, byggkvalitet, design, innovation och pris. Bäst båt på alla punkter vinner.
   
  Speciellt med Årets Segelbåt i Sverige är att i juryn ingår tre kvinnor, som med sina utgångspunkter tillför värdefull input om användarvänlighet, design, innovation och estetik.
   
  Bakom detta inspirationsprojekt står Båtmässan i Göteborg, som på detta sätt vill stötta svensk segling, och Maringuiden, som i sin roll som ledande forum på nätet för båtfolk, vill slå ett slag för nytänkande på segelbåtssidan.
   
  I samband med Öppna Varv på Orust och Allt på Sjön i Gustavsberg testseglar juryn de nio nominerade nyheterna. I höst sammanställs alla intrycken, men först på Båtmässan i Göteborg i februari 2016 tillkännages vinnarna i de tre kategorierna.
   
  På www.batmassan.se och www.maringuiden.se kommer fortlöpande rapporter/tester av de nio båtarna plus filmer med intervjuer, intryck och frisk segling.
   
  [table]

  Ytterligare information:
  Juryns ordförandeCurt Gelin070-438 14 57
  Båtmässan i GöteborgBengt Wallin070-880 80 68
  MaringuidenDick Jexby070-593 30 10[/table]
   
  Följande nio nyheter är nominerade till Årets Segelbåt i Sverige 2016
   
  Familjebåtar
   
  Dufour 350
  Dufour träffar på nytt rätt med formspråket. Dufour 350 minner om 310, vinnare 2015, och nya 460 med osannolik skrovbredd, låg sluttande överbyggnad, rak stäv, nerfällbar akterspegel och bakåtdragen mastplacering. Ett roder syftar till extrabra styrkänsla och ultrabrett storsegel till modern fart. Selftacker för smidigare segling och inbyggt peke för gennaker, hör också till trevligheterna. Fräsch inredning med modern finish fångar därtill trendbitna, som söker kvalitetskänsla i ett kontinentbygge.

  [table]

  Data - Dufour 350
  Dimensioner10,28 x 3,54 m
  Vikt5 675 kg
  Segelyta55 kvm
  Kontaktwww.dufour-yachts.se[/table]
   
  Hanse 315.
  I kraft av sin stora kapacitet kan Hanse klara kalkylen för sin nya 31-fotare. Med ett svårslaget pris är nya Hanse 315 tänkt att fresta både barnfamiljer, trendiga nybörjare och äldre goda seglare. Att beteckningen är samma som på modellen byggd 2005 – 2009, hindrar inte att Hanse 315 anno 2015 är bredare, högre, tyngre och har mer segel. Återhållsamhet har pressat priset, medan rymlig sittbrunn, dito inredning och en räcka tillval ska ge mer relativt föregångarna och en begagnad båt.

  [table]

  Data - Hanse 315
  Dimensioner9,62 x 3,35 m
  Vikt4 700 kg
  Segelyta47 kvm
  Kontaktwww.bohusyachts.se[/table]
   
  Imexus 34DS.
  För seglare som söker en ombonad båt de vill kunna ta ut i vresigt klimat, har det polska varvet Imexus tagit steget upp i familjebåtsklassen. Imexus 34 DS är en däcksalongbåt med panoramaruta och ljus inredning i två nivåer. Båten har hybriddrift med solceller på rufftaket då varvet vill ta ansvar för miljön. Skrovet ska segla väl tack vare måttligt deplacement, god bredd och skapligt tung köl. Selftacker och nerdragna fall är till för att ge enkel segling. Extra intressant är att inredningen har god klass och att priset ändå är lågt.

  [table]

  Data - Imexus 34DS
  Dimensioner10,60 x 3,45 m
  Vikt5 500 kg
  Segelyta70 kvm
  Kontaktwww.imexus-yachts.com[/table]
   
  Långfärd
   
  Contest 42.
  I Holland byggs maffiga långfärdsbåtar med sagolik finish och den traditionen följer nya Contest 42. Linjerna är yachtlika med låg, kort överbyggnad och ett medeldeplacementskrov signerat esset Georg Nissen. Allra mest drar båten för diskret styling invändigt med milda färger, paneler på skotten och blond teak. Svensk- tyske seglaren Dines Pontoppidan representerar varvet och visar skönheten i Ellös.

  [table]

  Data - Contest 42
  Dimensioner12,85 x 4,15 m
  Vikt11 000 kg
  Segelyta104 kvm
  Kontaktwww.diamond-yachts.de[/table]
   
  Adventure 55.
  En man och hans drömbåt. Tillspetsat kan man säga så om Adventure 55 och Bo Gummeson. Båten är i aluminium och gjord för expeditioner, men med ett vaket öga på prestandan. Av det följer att linjerna är slankare och riggen resligare än vanligt på byggen för äventyr. Lyftköl och dubbla roder ger tryck i gången och chans att nå grunda bukter. Inredningen värmer med klassik fin Orust/Najadstil.

  [table]

  Data - Adventure 55
  Dimensioner16,75 x 4,80 m
  Vikt17 500 kg
  Segelyta158 kvm
  Kontakt www.adventureyachts.se[/table]
   
  Linjett 43.
  Stor för sina 43 fot, modern i stilen, välinredd, välseglande och försedd med en lyftköl, som tål grund. Dessutom är Mats Gustafssons skapelse igen fin att se på. Hans mål är att bygga perfekt i allt och göra rätt för beteckningen mycket båt för pengarna. Nya Linjett 43 är årets kanske intressantaste och mest innovativa cruiser/semesterbåt och igen ett gott exempel på vad små svenska varv förmår.

  [table]

  Data - Linjett 43
  Dimensioner13,28 x 3,95 m
  Vikt8 000 kg
  Segelyta111 kvm
  Kontaktwww.linjett.se[/table]
   
  Racers/prestandabåtar
   
  Far East 28R.
  Rivig racer designad i Holland och byggd toppmodernt i Kina är Far East 28R. Den kom till Sverige i våras, lockade snabbt fartglada seglare, fick entypsklass på kappseglingar och får ISAF status i höst. Det är raskt för en ny klass och ett gott betyg år varvets förmåga att få ut all sorters seglare till ett rimligt pris och ge dem mycket segling. Skillnaden mot äldre båtar med samma mål är robustare byggsätt, lyftköl och roder i kolfiber.

  [table]

  Data - Far East 28R
  Dimensioner9,07 x 2,75 m
  Vikt1 360 kg
  Segelyta46,5 kvm
  Kontaktwww.nordicyachts.se[/table]
   
  Maxi 1200.
  Bästa designen i klassen? Den frågan infinner inför nya Maxi 1200. Linjerna, denna viktiga detalj, stämmer väldigt väl. Formspråket är Pelle Pettersons förtjänst och känn som en Gran Turismo med sina svepande, snabba linjer. Utöver vissa typiska Pettersonlösningar i sittbrunnen vinner inredningen över konkurrenter på snits och stil. Skrov nummer fyra är under produktion hos Delphia i Polen, som är superstolta över sin nya 36-fotare.

  [table]

  Data - Maxi 1200
  Dimensioner11,56 x 3,75 m
  Vikt7 300 kg
  Segelyta84 kvm
  Kontaktwww.maxiyachts.com[/table]
   
  Faurby 365E.
  Det dom gör i Danmark blir dejligt - varje gång. Faurby 365E bär syn för detta talesätt med ett utförande som bara danska båtbyggare förmår att fixa. Sanslös skrovfinish, solitt lätt byggsätt, bästa träet i inredningen och detaljer som försätter fantaster i trans. Båten är ny för Sverige, slank, högriggad och topputrustad. Byggaren Thomas Hougaard i Lunderskov hör till de som vägrar genvägar.

  [table]

  Data - Faurby 365E
  Dimensioner11,25 x 3,00 m
  Vikt5 300 kg
  Segelyta60 kvm
  Kontaktwww.faurby.dk[/table]
 7. curre
  Mager försäljning av nya segelbåtar får inte tillverkare och importörer att dreja bi i väntan på förliga vindar. Nej, antalet nyheter i höst är ännu fler än till förra året, framgår av den listan på båtar som kommer till Öppna Varv nästa vecka och till Allt på Sjön i Gustavsberg en vecka senare. Av sammanlagt 61 segelbåtar på Orust är 21 spritt nya för svensk del och gör att mässan gör skäl för epitetet ”störst”.
   
  Negativa faktorer som sämre kronkurs gör kontinentbåtarna dyrare och låga begagnatpriser som ökar gapet till en ny båt, balanseras av kreativiteten hos varven, deras konstruktörer och ingenjörer, den är den bästa som setts på flera år.
   
  Dessutom kan nya agenter för kända märken ge köpare goda förutsättningarna att bli med ny båt i höst. Således har Beneteau fått en ny importör i Yachtsale, som håller till på Saltsjö Pir, Fisksätra med bröderna Kennebäck - Henrik och Mattias. De drev Sydost Marin förut med försäljning av Jeanneau och begagnat, tills de assimilerades av Navigare Yachts.
   
  Även Hanse Yachts gör ett ryck med en ny konstellation, där Bohusyachts med Lennart Dahl Bryggan Marins Mikael Luft och Torbjörn Johansson ex Delphia ingår. Bryggan Marin har klagat över parallellimporten av Hanse, ne charter, men herrarna har nu anammat samma recept i syfte att få intresserade att ro iland finansieringen av en ny båt.
   
  Ytterligare ett tecken på optimism är att av de 20 nyheterna som visas för första gången på en mässa i Sverige är två svenska - Linjett 43 och Adventure 55. Arcona kommer också med en modell, men lär bara vara en ny version av 46-fotaren under namnet Arcona 465. Hallberg-Rassy pushar för sin HR 40 som kommer i en Mk II version, men den är inte i sjön förrän i höst.
   
  Najad Performance ex Swedestar kallas inte nyhet, men likväl blir båtarna intressanta att se -vad har inflyttningen hos kvalitetstokiga Najad betytt?
   
  För att fresta er som gillar att spana in nya båtar presenteras här de intressantaste.
   
  Cruisers/semesterbåtar
   
  Dufour 350.
  Dufour träffar på nytt rätt med sitt formspråk. Dufour 350 minner om 310 och nya 460 med osannolik skrovbredd, låg sluttande överbyggnad, rak stäv, nerfällbar akterspegel bakåtdragen mastplacering. Ett roder för bra styrkänsla och extrabrett storsegel för fin fart, selftacker för smidigare segling och inbyggt peke för gennaker, hör till trevligheterna. Fräsch inredning med modern finish fångar också trendbitna som söker ett snäpp upp i kvalitetskänsla.
   
  [table]

  Data - Dufour 350
  Dimensioner10,28 x 3,54 m.
  Vikt5 675 kg.
  Segelyta55 kvm.
  Kontakthttp://www.dufour-yachts.se[/table]
   
  Hanse 315
  I kraft av sin stora kapacitet kan Hanse klara kalkylen för sin nya 31-fotare. Med ett svårslaget pris är nya Hanse 315 tänkt att fresta både barnfamiljer, trendiga nybörjare och äldre goda seglare. Lite förvirrande är att beteckningen är samma som på en modellen byggd 2005 – 200. Den nya Hanse 315 är bredare, högre, tyngre, men har mer segel. Bantning har pressat priset, men rymlig sittbrunn och inredning och en räcka tillval ska ge mer relativt en begagnad båt.
   
  [table]

  Data - Hanse 315
  Dimensioner9,62 x 3,35 m.
  Vikt4 700 kg.
  Segelyta47 kvm.
  Kontakthttp://www.bohusyachts.se[/table]
   
  Sirius 40DS
  Från Tyskland och det lilla varvet Sirius i orten Plön i Holstein kommer en ny 40-fotare med samma koncept som deras finurliga 35-fotare. Det betyder däckshus, rutor i skrovet, ett bra skrov, skapligt deplacement och rimlig segelyta. Det mest utmärkande för Sirius byggen är emellertid den osedvanligt väl utnyttjade inredningen, som samtidigt brukar hålla god klass genom att vara i mahogny och ha en hel del fint hantverk.
   
  [table]


  Data - Sirius 40DS  Dimensioner
  11,99 x 4,08 m.


  Vikt
  11 600 kg.


  Segelyta
  80,5 kvm.


  Kontakt
  http://www.sirius-werft.de
  [/table]
   
  Celeste 36
  Konstruktören Gabriel Heyman ritade en 36-fotare med kupe´ åt en göteborgare, som ville ha en rask, elegant egen båt i Medelhavet. Utifrån den har Gabriel nu fått klart en systerbåt för segling i svenska vatten - Celeste 36. Som representant för lusten att skräddarsy sin båt är den intressant. Skrovlinjerna är noga balanserade, överbyggnaden har skärm och inredningen är i vacker Oruststil.
   
  [table]


  Data -Celeste 36  Dimensioner
  11,55 x 3,39 m.


  Vikt
  6 400 kg.


  Segelyta
  77,3 kvm.


  Kontakt
  http://www.heymanyachts.com
  [/table]
   
  Contest 42
  I Holland byggs maffiga båtar med sagofinish och den traditionen följer nya Contest 42. Linjerna är yachtlika med låg, kort överbyggnad och skrovet utformat av esset Georg Nissen. Allra mest drar båten för sin diskreta styling invändigt med milda färger, paneler på skotten och blond teak. Svensk- tyske Dines Pontoppidan visar den i Ellös.
   
  [table]


  Data - Contest 42  Dimensioner
  12,85 x 4,15 m.


  Vikt
  11 000 kg.


  Segelyta
  104 kvm.


  Kontakt
  http://www.diamond-yachts.de
  [/table]
   
  Adventure 55
  En man och hans drömbåt. Tillspetsat kan man säga så om Adventure 55 och Bo Gummeson. Båten är i aluminium och gjord för expeditioner, men med ett vaket öga på prestandan. Av det följer att linjerna är slankare och riggen resligare än vanligt på byggen för äventyr. Lyftköl och dubbla roder ger tryck i gången och chans att nå grunda bukter. Inredningen värmer med klassik fin Orust/Najadstil.
   
  [table]


  Data - Adventure 55  Dimensioner
  16,75 x 4,80 m.


  Vikt
  17 500 kg.


  Segelyta
  158 kvm.


  Kontakt
  http://www.adventureyachts.se
  [/table]
   
  Linjett 43
  Stor för sina 43 fot, modern i stilen, välinredd, välseglande och försedd med en lyftköl som tål grund. Dessutom är den fin att se på, perfekt byggd i allt och gör rätt för beteckningen mycket båt för pengarna. Nya Linjett 43 är årets kanske intressantaste och mest innovativa cruiser/semesterbåt och igen ett gott exempel på att mindre varv ger mer.
   
  [table]


  Data - Linjett 43  Dimensioner
  13,28 x 3,95 m.


  Vikt
  8 000 kg.


  Segelyta
  111 kvm.


  Kontakt
  http://www.linjett.se
  [/table]
   
  Racers/prestandabåtar
   
  Far East 28R
  Kinesisk racer designad i Holland och byggd toppmodernt. Far East 28 kom till Sverige i våras, lockade snabbt fartglada seglare, fick entypsklass på kappseglingarna och ISAF status i höst. Det är raskt för en ny klass och inte sedan Albin Express 1979 har ett varv satsat på att få ut seglare till ett rimligt pris och ge mycket segling. Skillnaden nu är robustare byggsätt, lyftköl och roder i kolfiber.
   
  [table]


  Data - Far East 28R  Dimensioner
  9,07 x 2,75 m.


  Vikt
  1 360 kg.


  Segelyta
  46,5 kvm.


  Kontakt
  http://www.nordicyachts.se
  [/table]
   
  Maxi 1200
  Bästa designen i klassen? Den frågan infinner inför nya Maxi 1200. Linjerna, denna viktiga detalj, stämmer väldigt väl. Formspråket är Pelle Pettersons förtjänst och känn som en Gran Turismo med sina svepande, snabba linjer. Utöver vissa typiska Pettersonlösningar i sittbrunnen vinner inredningen över konkurrenter på snits och stil. Skrov nummer fyra är under produktion hos Delphia i Polen, som är superstolta över sin nya 36-fotare.
   
  [table]


  Data - Maxi 1200  Dimensioner
  11,56 x 3,75 m.


  Vikt
  7 300 kg.


  Segelyta
  84 kvm.


  Kontakt
  http://www.maxiyachts.com
  [/table]
   
  Faurby 365E
  Det dom gör i Danmark blir dejligt - varje gång. Faurby 365E bär syn för detta talesätt med ett utförande som bara danska båtbyggare förmår att fixa. Sanslös skrovfinish, solitt lätt byggsätt, bästa träet i inredningen och detaljer som försätter fantaster i trans. Båten är ny för Sverige, slank, högriggad och topputrustad. Byggaren Thomas Hougaard i Lunderskov hör till de som vägrar genvägar.
   
  [table]


  Data - Faurby 365E  Dimensioner
  11,25 x 3,00 m.


  Vikt
  5 300 kg.


  Segelyta
  60 kvm.


  Kontakt
  http://www.faurby.dk
  [/table]
   
  Italia 13.98
  Att Italia 13.98 är en extraordinär 46-fotare skvallrar segelytan kontra vikten om. Siffran är i nivå med racers som en följd av att varvet utanför Venedig satsar på att bygga lätt. Vilket framgår ombord, där du möter lätta, flotta material och en proper innerliner. Känslan är lyxig och modernt ljus. Mikael Berg i Kullavik föll för den italienska lyxlooken och blev importör.
   
  [table]


  Data - Italia 13.98  Dimensioner
  13,98 x 4,30 m.


  Vikt
  9 500 kg.


  Segelyta
  124 kvm.


  Kontakt
  http://www.italiayachtsnordic.se
  [/table]
   
  Garcia 45
  Denna 45-fotare är fransk, men utvecklad av brittiske världsomseglaren Jimmy Cornell som är van att bo ombord och segla långt. Som andra byggen för samma liv är Garcia 45 gjord i aluminium och kraftig. För linjerna svarar Berret- Racoupeau, som såg till att skrovet kan segla väl. Lyftköl ingår för att få stor stabilitet för hårt väder och grundgående för exotiska ankarplatser.
   
  [table]


  Data - Garcia 45  Dimensioner
  13,98 x 4,44 m.


  Vikt
  14 100 kg.


  Segelyta
  100 kvm.


  Kontakt
  http://www.langemaritime.no
  [/table]
   
  Imexus 34 DS
  Imexus 34 DS är en däcksalongbåt med panoramaruta och ljus inredning i två nivåer. Varvet i Polen tar nu ett steg upp efter att ha byggt en 28-fots planande motorseglare i flera år. Båten har hybriddrift med solceller på rufftaket då varvet vill ta ansvar för miljön.
  Skrovet borde segla väl tack vare måttligt deplacement, god bredd och skapligt tung köl. Selftacker och nerdragna fall är tänkt att ge enkel segling. Särskilt intressant är att inredningen har ovanlig klass och att priset ändå är lågt. Varvet vill nå goda seglare med krav på finish.
   

  [table]


  Data - Imexus 34 DS  Dimensioner
  10,60 x 3,45 m.


  Vikt
  5 500 kg.


  Segelyta
  70 kvm.


  Kontakt
  http://www.imexus-yachts.com
  [/table]
   
  Curt Gelin
 8. curre
  I en tid när flertalet fabrikanter klagar över att de inte får ihop kalkylen på båtar under 34-35 fot, sätter tyska Hanse fördomarna på ända med sin nya 31-fotare Hanse 315. Med ett baspris om 700 000 kronor eller cirka 840 000 kronor sjösatt och utrustad, är nyheten en prisbomb och superintressant för alla som önskar sig en ny, rymlig, skapligt välseglande båt till rimligt pris och i hanterbar storlek.
   
  Hansevarvet tar på så vis kommandot i familjeklassen, enda varvet som kan bjuda motstånd är franska Dufour med sin 310 - Årets Segelbåt i Sverige 2015.
   
  Vare sig Bavaria, Beneteau eller Jeanneau har nya båtar för semestersegling på gång, troligen för att kraften läggs på modeller över 50 fot ämnade för charter och på motorbåtar.
   
  Intressant med Hanse 315 är varvet tror på tre kundgrupper – rookies, unga familjer och erfarna äldre seglare, det vill säga för olika faser i livet, som man uttrycker strategin.
   
  För att få båten att fungera som tänkt följer konceptet i stort Hanses väl etablerade stil med framåt design, hög rigg med selftacker och höga fribord. Modern look, smidig segling och lockande volym är väl alltid ett bra argument, men blir extrastarkt när paketet går att få för mindre pengar än någon annan familjebåt.
   
  Hur har Hanse då gått till väga för att få ner priset, är en berättigad fråga? Svaret är inte uppenbart eller förklarat, men vissa delar i innehållet på 315 kan ge ledtrådar. En är att motorn är Volvo Pentas minsta på 13 hk. Gamla 315 från 2005 hade en Yanmar på 21 hk. En annan är att man hållit igen på däcksutrustningen och en till är att båten inte heller har ratt som standard. Man har också förenklat inredningen genom att slopa skottet mellan salongen och förpiken som standard. Aktern är öppen och badbrygga blir tillval.
   
  Samtidigt är nya Hanse 315 lite mer påkostad än sin gamla namne och även Hanse 325, som utgår ur programmet efter tio år. Järnkölen är tyngre, riggen är högre, tankarna större och strukturellt har skrovet fått Hanses föredömliga bottenram. Trots det är priset hela 100 000 kronor lägre än för Hanse 325.
   
  Än mer spännande är att Hanse 315 kommer till Öppet Varv i Ellös om en månad och att nygamla krafter ska få fart på försäljningen. Bohusyachts i Ljungskile, har gått ihop med Bryggan Marin, som sålt Hanse i Sverige i många år. Lennart Dahl, Per Witte och Michael Luft är med i den nya konstellationen, i vilken även Torbjörn Johansson ex Delphia/Maxi, ingår.
   
  21 augusti kommer kandidaterna till Årets Segelbåt i Sverige att presenteras och bli inte förvånad om nya Hanse 315 är med bland dem. Dessutom är förhoppningen att genomföra en jämförelse mellan Hanse 315 och Dufour 310 i samband med Öppna Varv.
   
  Under tiden finns en hel del bra information att studera på www.bohusyachts.se
   
  [table]


  Specifikationer
   


  Total längd9,62 m


  Skrovlängd9,10 m


  Största bredd3,35 m


  Djupgående1,85 m


  Köl tillval 1,37 m


  Köl tillval 2-


  Vikt4700 kg


  Kölvikt1500 kg


  Antal motorer1 st


  Motor standardVolvo D1-13


  Axel/S-Drev-


  Motorstyrka standard11.8 hk


  Motorstyrka tillval[/td]

  [td]Antal hytter standard (exkl. salong)
  2 st


  Antal hytter tillval (exkl. salong)2 st


  Antal kojer standard (inkl. salong)4 st


  Antal kojer tillval (inkl. salong)2 st


  Riggtyp-


  Bränsletank160 l


  Vattentank230 l


  Septiktank45 l


  Startbatteri90 Ah


  Underhållsbatteri90 Ah


  Styrningrattstyrning


  Antal rattar standard1 st


  Ståhöjd i salong1,95 m


  Ståhöjd i kök1,95 m


  Ståhöjd i förpik1,95 m


  Propeller monterad standardfast 2-blad


  CE-kategorierCE-kat A


  Inredningsmaterial standard-


  Inredningsmaterial tillval 1-


  Inredningsmaterial tillbal 2-


  Storsegelsystem standard2 rev


  Genua/Focksystem standardFurling


  Area storsegel standard29,50 m2


  Area Genua/Fock standard17,50 m2


  Antal knapar standard4 st


  Antal winchar standard4 st
  [/table]
 9. curre
  Efter att brittiska Beneteau 40.7:an Cheeki Raffiki tappade kölen på Atlanten för snart ett år sedan och fyra seglare försvann, har nu brittiska Marine Accident Investigation Branch (MAIB) gjort en grundlig undersökning (65 sidor) om orsak och verkan. Till teknisk hjälp har man haft Wolfson Unit, britternas motsvarighet till Chalmers.
   
  Eftersom det seglar ett antal First 40.7 i Sverige och otaliga andra storvarvsbåtar är byggda på samma eller liknande sätt, kan det vara klokt att ta reda på om den egna båten behöver åtgärdas och framför allt inte ta för lätt på grundstötningar.
   
  Olyckan hade enligt rapporten föregåtts av flera tidigare reparationer efter grundstötningar, som kan ha bidragit. Men troliga huvudskälet till att kölen lossnade tillskriver utredningen byggsättet, bottenkonstruktionen och brister i den årliga besiktning som åligger kommersiella brittiska båtar. Cheeki Rafiki ägdes av en charterfirma/eventföretag Stormforce Coahcing, var levererad 2006, hade seglat över Atlanten i ARC och varit på grund flera gånger.
   
  Båten började ta in vatten efter att ha slagit i en stor våg hårt. Skepparen sade per satellit till ägaren i England nästa dag att läckaget förvärrades men att han inte kunde lokalisera var vattnet trängde in. Han hade kollat skrovgenomföringar motorrum och duschen, utan att få en förklaring. Vädret hade försämrats till styrka 7, förhållanden som båten dock var konstruerad för att klara eftersom den var certifierad enligt A Ocean.
   
  Eftersom vraket inte hittats, har utredarna gått på bilderna som togs på den uppochnervända båten. Deras observationer går ut på att de två främre 24 mm kölbultarna har gått av, en aktre också som dessutom hade rost runt, som tyder på korrosion.
   

  "Kölbrickorna till de tre paren 24 mm bultar verkar ha dragits ur med delen av skrovet som slets loss. Inga skador på skrovet och rodret tyder på att ingen kollision skett med ett föremål under vattnet. Istället kan båtens bottenstruktur runt kölen ha försvagats efter tidigare grundstötningar, som gjort att kölen rört sig tvärskepps i sjögången. En eller ett par kölbultar kan samtidigt ha skjuvat sig, varför ökade kölrörelser till slut gjort att kölen lossnade."  
  Det exakta händelseförloppet är inte känt, men utredningen pekar på att besättningen sannolikt inte förstått faran och att vattnet i båten kom från kölen, eftersom de fortsatte att segla bidevind i det hårda vädret, vilket gav stora påfrestningar i sidled på kölinfästningen.
   
  Intressant i sammanhanget är att Cheeki Rafiki var inne på sitt 12:e dygn från Antigua och besättvningen antas ha tröttats av allt hårdare väder och av att i 42 timmar ha letat efter läckan. De kan därför ha saknat energi och blev totalt överraskade när båten välte på natten.
   
  Utredarna konstaterar efter ha inspekterat fem First 40.7 att kölbrickorna borde ha varit 3 mm tjockare och 3 mm bredare för att klara de krav som numera ställs (ISO 12215-9). De säger också att den främre kölbult, som ska ta upp tvärskeppslaster, saknades till följd av otillräckligt med material att installera den i.
   
  Under utredningens gång kom många vittnesmål fram om hur innermodulen eller delar av den (matrisen) hade släppt föröver beroende på hård segling och runt kölen, vanligen efter grundstötning. Samtliga de fem undersökta båtarna hade sådana svagheter eller tecken på dem.
   
  MAIB begärde också in information från alla organ som certifierar båtar, om historik beträffande innermoduler som släppt på First 40.7. Tolv svar kom in och ett där det fanns dokumenterat att matrisen släppt i förskeppet
   
  Cheeki Rafiki var på grund flera gånger och reparationerna följde inte de riktlinjer Beneteufabriken har. Utredningen drar slutsatsen att detta ihop med byggsättet med innerliner gör det omöjligt att klargöra skadors omfattning och om linern hade lossnat eller inte under segling eller efter grundstötningar.
   

  "Vi har rekommenderat British Marine Federation ( motsv Sweboat) att samarbeta med certifierande myndigheter, reparatörer och tillverkare för att utveckla en industriguide för inspektion och reparation av båtar med innerliners."  
  Personligen tycker jag First 40.7 är kanonkul att segla. Jag har kört den som ny, i Antigua och som begagnad. Synd då att den inte pallar hårdsegling och lätta grundstötningar.
   
  Med MAIB rapporten i minnet vill jag på nytt puffa för min djuplodande, omfattande, mångsidiga story i tre delar, som börjar i Praktiskt Båtägande nr 9 och säkert kommer att ge funderingar och debatt.
   
  För er som gillar papper, men inte vet, är PB en särdeles läsvärd båttidning. I nya numret kan du läsa om Hasse och hans koster - en lovestory som startade förra seklet. Köp tidningen och ana njutningen med gamla godingar.
   
  Curt Gelin
   
  Läs mer på www.gov.uk/government/news
   

   
  First 40.7 var en succe´ för fabriken på grund av fin fart för pengarna. Men baksidan är byggsättet med innerliner, som utredare anser behöver inspekteras av kunniga varje år.
   
  Innerliner och kölinfästningen som den såg ut på en First 40.7 jag testade som begagnad för fyra år sedan. Vissa av bultarna såg ut att vara bytta, rost fanns på några. Farr som ritade föreskrev låga, tätt placerade balkar, en metod som bland annat finns på dagens Bavaria.
 10. curre
  Intrycket av nyss avslutade Boot 2015 i Dusseldorf blev att storvarven tappar till nykomlingar från Polen och Kina. Ett par av Mässans intressantaste båtar visade vad dessa nya båtländer kan och att deras sikte verkar vara att bygga bra utan att priset blir högt.
  I andra ändan – bland prestigebyggarna – är trenden ännu lyxigare och bättre segling. Men färre nysatsar, fler vidareutvecklar äldre modeller. Oavsett strategi verkar målet vara att ladda med höjd kvalitet och inte längre att alltid pressa priser.
   
   
   
  Maxi 1200 – Årets Snygging
   
  I nya Maxi 1200 kröner Pelle Pettersons sin karriär som konstruktör. Hans linjekänsla gör nyheten hellyckad och med imponerande elegant interiör av Tony Castro, hamnar den direkt i fint sällskap - lyxiga prestandabåtar med prestanda.
  En del Petterson lösningar ingår - storskotet på plattform i sittbrunnen, indragna fockvinschar, tampfack, fast sittbrunnsbord och dörrar till ruffen. Detta fanns på 95:an och på 1300 för att kunna segla båten själv. Selftacker saknas på 1200, men förtriangeln är stor då masten är dragen väl bakåt.
  Utförandet är vida ökat mot Maxi 1300 och gör 1200:an till årets snitsigaste 38-40 fotare. Jämfört med Arcona 380 och Xp 38 är priset lägre, trots att segel, teakdäck, utrustning ingår. Förklaringen är att polska Maxi/Delphia ”fuskat” med järnköl.
  Lite fusk är också pratet om antalet byggda Maxi, det är 9 670 enligt gammal säljstatistik. Tyckare funderar också på varför forna folkliga Maxi av varvet framställs som ett finmärke? Mer sant är att man gjort Askungen till prinsessa.


  [table]


  Data
  Maxi 1200
  Arcona 380
  Dehler 38
  Xp 38


  Längd skrov
  11,56 m
  11,28 m
  11,30 m
  11,58 m


  Längd v l
  10,60 m
  10,60 m
  10,40 m
  10,36 m


  Bredd
  3,75 m
  3,80 m
  3,75 m
  3,70 m


  Djup
  2,32 m
  2,10 m
  2,00 m
  2,10 m


  Vikt
  6 900 kg
  6 850 kg
  7 000 kg
  6 400 kg


  Kölvikt
  2 470 kg/järn
  2 400 kg/bly
  2 250 kg/järn
  2 800 kg/bly


  Segelyta
  84 kvm
  86,45 kvm
  79,3 kvm
  83,2 kvm


  Masthöjd
  18,62 m
  19,30 m
  17,82 m
  19,00 m


  Byggare
  Delphia, Polen
  Arcona, Estland
  Dehler, Tyskland
  X-Yachts, Danmark


  Pris
  2 225 000 kr
  2 437 500 kr
  1 576 450 kr
  2 800 000 kr
  [/table]
   
  Kommande kineser
   
  Far East 28R är en rårakad racer och en till i strömmen av nyheter från Kinavarvet Far East. Innan förra årets raketracer Far East 30 R ens sålt, innan cruiser-racern FE 33 sjösatts och innan 28R seglat här hemma, ska 28R bli en entypsklass och konkurrera med J/70.
  Busbra pris och hisnande prestanda är starka attribut. Mässbåten hade dock medel utförande och utdunstning i ruffen trots vakuumgjutning. Lyftköl, stor sittbrunn, stort roder, låga fribord och stor gennaker bäddar för spänning. Och igen har Simonis & Voogd lyckats med linjerna.
  Likväl frågar följare hur Far East fungerar? Förra året sades Bullandö utanför Stockholm bli en Hub, där köpare och media kunde testa. 33-fotaren skulle komma i juni, sedan i augusti, men lades på is. Till Bullandö kom tre 18R. Att bygga Optimister är en sak, att bygga kölbåtar annat. Men förhoppningsvis klarar man årets löfte om ISAF status för 28R.
   


   
  Skolbåt till vrakpris
   
  Xm 80 kommer också från China, liknar J 80, med samma layout och mått, men fylligare förskepp, rak stäv och högre fribord skiljer. Båten är tänkt för skolsegling med stor sittbrunn och hyggligt tung köl. För bygget står nyzeeländaren Paul Hawkes med Hudson Yachts i Shijing. Han bygger även racern HH 42 ritad av judel-vrolijk och fyra stora kattor i kolfiber. Seldén gör riggen.
   


  [table]


  Data - Xm 80  Dimensioner
  7,99 x 2,50 m


  Vikt
  1 430 kg


  Segelyta
  Segel 30,6 kvm


  Pris ca.
  340 000 kr


  Kontakt
  www.xm80sailing.com
  [/table]
   
  Skärgårdskryssare de luxe
   
  I England byggs moderna ”skärgårdskryssare” i kryssfaner med fenomenal finish. På paradplats i Dusseldorf stod Spirit 37 med kungablått skrov, mahognyruff, teakdäck och kolfiberrigg. Flottare flytande möbel för klassiska regattor och snobbsegling går knappast att hitta. Dessutom lovar kort T-köl, jätteroder, mycket segel smaklig segling. Vill du glassa ännu mera, har varvet en 110-fotare i samma sanslösa stil och med ännu mindre deplacement. Enda bekymret är att stilen skys på regattorna. Spirit har därför egen klass i Cannes och Cowes.
   


  [table]


  Data - Spirit 37  Dimensioner
  11,5 x 2,10 m


  Djup
  1,98 m


  Vikt
  2 300 kg


  Segelyta
  52 kvm


  Pris ca.
  3,5 miljoner


  Kontakt
  www.spirityachts.com
  [/table]
   
  Poppat från Polen
   
  En spanare i båtbranschen hamnar lätt i Polen, för där finns förbluffande många varv som klarar att bygga mindre båtar. Varvens antal ökar och fler börjar hitta stilen med modernare, mjukare och snyggare linjer. Antila 26 Concept är en bra representant för denna nya polska våg. Trots höga fribord tål båten att se på tack vare låg överbyggnad och smal svart ruta. Skapligt träarbete, rymlig inredning och lyftköl ingår. Men bara 30 procent i kölen gör att nybörjare får kämpa med vekhet i frisk vind.
   


  [table]


  Data - Antila 26 Concept  Dimensioner
  7,88 x 2,90 m


  Djup
  0,39/1,62 m


  Vikt
  2 650 kg


  Segelyta
  35,5 kvm


  Pris ca.
  430 000 kr


  Kontakt
  www.antila-yachts.pl
  [/table]
   
  Traditionsrik tyska
   
  Scalar 34 påminner om en gammal god Vindö 45 med sitt vita skrov, djupblanka mahognyöverbyggnad och hjärtformade breda akter. Tyskan har dock halvlång köl, nerbyggt skrov och frihängande roder. Denna bamsiga båt är till för seglare som vill betala för förstklassiskt båthantverk och få den byggd efter egna önskemål. 34:an är halvny som modell, men nytt för i år är positiv akter och extrastor förpik. God doft av lack medföljer.
   


  [table]


  Data - Scalar 34  Dimensioner
  10,340 x 3,30 m


  Vikt
  6 000 kg


  Kölvikt
  2 580 kg


  Segelyta
  55,5 kvm


  Pris ca.
  2 500 000 kr


  Kontakt
  www.scalaryachten.de
  [/table]
   
  Facelift Hanse
   
  Hanse håller farten med nyheter, i år med Hanse 455. Men i sak är båten 445 från 2011 som fått ett lyft med nytt däck och ny inredning. Även dubbla stora rattar, pampiga styrpiedestaler, förträffligt sittbrunnsbord, skrovrutor, fällbar badbrygga, soldynor på fördäck är nyheter. Lågt pris pekar på att båten passar familjer och på charter. Höjt utförande, ännu fler val och generös rigg lovar gott i konkurrensen.
   


  [table]


  Data - Hanse 455  Dimensioner
  13,55 x 4,38 m


  Djup
  2,25 m


  Vikt
  11 600 kg


  Kölvikt
  3 500 kg/30%


  Segelyta
  103 kvm


  Pris ca.
  2 123 375 kr


  Kontakt
  www.brygganmarin.se
  [/table]
   
  Eldrift för Folkbåtar
   
  En liten, lockande nyhet för vänner av miljö och klassiska båtar, är att sätta in elmotor. Det har estniska byggaren av Folkbåten Polar Yachts gjort. En nätt panel, dito reglage, roder med foldingpropeller och två batterier, ska klara sju sjömil i 4,5 knop – det räcker bra in och ut i hamn. Inga skrovändringar gör att E-Folkan uppfyller klassreglerna. Laddning sker med vanlig landkabel. Roder, elmotor, två batterier, laddare och kabel kostar ca 105 000 kr. En ny Folkbåt går på cirka 535 000 kr. www.folkboat.de
   

   
  Högflygande danska
   
  Dragonfly 25 är det danska trimaranvarvets snabbaste modell hittills med rötterna i varvets start. Nya 25:an har dock kryssarestävar, enspaksstyrning, kick up system för centerbordet, kollisionsskott med flera bra påhitt. Med låg vikt och mycket segel ska Dragonfly 25 komma upp och flyga fort. Samtidigt ger bredden moment när vinden är frisk. Som alltid på denna läckerbit finns Swing Wing-systemet, där pontonerna fälls in smidigt för trailerbarhet.
   


  [table]


  Data - Dragonfly 25  Dimensioner
  7,65 x 5,80 m


  Djup
  2,30 m


  Vikt
  1 060 kg


  Segelyta
  39 kvm


  Pris ca.
  1 050 000 kr


  Kontakt
  www.dragonfly.dk
  [/table]
   
  Elegant långfärd
   
  Italienska Grand Soleil har hittat kursen efter detouren med Bavaria som ägare. Nya LC 46 visar att märkets lyxkaraktär är tillbaka, men nyheten är att varvet satsar på långfärd. LC står för Long Cruise med högre fribord än förr, låg vindruta och sittbrunnsbåge. Stilen och finishen utstrålar modern elegans med ljust trä, paneler på sidorna och i taket. Skjut - och sänkbart kartbord, tankar under durk, rutor i skrovet, badbrygga är trendigt.
   


   
  [table]


  Data - LC 46  Dimensioner
  14,00 x 4,41 m


  Djup
  2,30 m


  Vikt
  12 000 kg


  Segelyta
  112 kvm


  Pris ca.
  3,6 miljoner kr


  Kontakt
  www.grandsoleil.net
  [/table]
   
  Kompetent cruiser-racer
   
  Designfirman J & J har gett österrikiska Schöchlvarvet en kompetent cruiser- racer. Nya Sunbeam 40.1 är ett rejält, lyxigt bygge med kraftfulla, attraktiva linjer. ”Sports Luxury Cruiser” kallar ägarna Gerhard och Manfred konceptet. T-köl, dubbla rattar, fällbar badbrygga, skrovrutor, vant i sidan är i takt med trenden. Medan inredning i ljus mahogny maffiga hörn, flott förpik, vältänkt kölinfästning gör att Sunbeam 40.1 ger mycket. Men järn rimmar inte, blyköl borde båten ha, kan rättrogna tycka.
   


  [table]


  Data - Sunbeam 40.1  Dimensioner
  11,99 x 3,99 m


  Djup
  2,00 m


  Vikt
  8 500 kg


  Segelyta
  82 kvm


  Pris ca.
  3 362 500 kr


  Kontakt
  www.sunbeam.at
  [/table]
   
  Niels Jeppesen förfinar
   
  X-Yachts hade sin största monter någonsin på Boot 2015 med magnifika Xp 55 utställd för första gången. Inga nya X-båtar i år, men Niels Jeppesen förklarade att interiörerna nu är i teak istället för vitt laminat, att teakdäck är tillval på Xc modellerna, att nya kölar har ökat stabiliteten och att skrovrutor införts. Greppen har ökat försäljningen till den bästa på många år. Populärast är Xp 38, som är uppe i byggnummer 116.
  Prestigeprojektet X-6 är skrovfärdigt och två exemplar har sålts till England. Denna 65-fotare blir klar 2016 med rib-garage, sittbrunnsbåge och andra storbåtsattribut. Likväl bär linjerna Niels tydliga signum, skrovet skvallrar om gedigen gång och mäktigt grepp.
   


  [table]


  Data - X-6  Dimensioner
  19,22 x 5,40 m


  Djup
  3,00 m


  Vikt
  29 500 kg


  Segelyta
  220 kvm


  Pris ca.
  23 miljoner kr


  Kontakt
  www.x-yachts.com
  [/table]
   
  Från student till båtbyggare
   
  Äpplet faller nära.. kan Alexander Vrolijk, son till Rolf säga. Han och kurskompisarna fick en ”schnappside´” att skapa en modern, snabb, billig båt. Idén blev till ett examensarbete och efter mycket Facebookande byggde de en prototyp. Bente döptes båten till för linjerna är udda och lika en Open 60 i miniatyr. Nyheterna är huv vid nergången, byggvänligt brett slag/övergång mellan skrov och däck och kryssarestäv. Alexander & Co visar vad unga vill och att mod förverkligar drömmar.
   


  [table]


  Data - Bente  Dimensioner
  7,55 x 2,75 m


  Djup
  1,80 m


  Vikt
  1 200 kg


  Segelyta
  33 kvm


  Pris ca.
  295 000 kr


  Kontakt
  www.bente24.com
  [/table]
   
  Fräsching från Farr
   
  Av alla årsnya racers ligger Farr 280 bra till att vinna vänner. Skälet är som ofta med Farrs båtar att konstruktion och utförande toppats. Låga fribord, låg vikt, supersmal T-köl, jättepeke, gennakerlucka, hydraulik till mastjack och förstag, infällda skot, är som på Grand Prix racers. 280:an byggs i Dubai och ser ut att segla suveränt. Målet är spänning i kompakt format på lika villkor – som entypsbåt.
   

  [table]


  Data - Farr 280  Dimensioner
  8,72 x 2,87 m


  Djup
  2,10 m


  Vikt
  1 625 kg


  Kölvikt
  652 kg/40%


  Segelyta
  51 kvm


  Pris ca.
  1,2 miljoner kr


  Kontakt
  www.farryachtssales.com
  [/table]
   
  Brittiskbyggd träracer
   
  På Boot visar många småvarv vad de kan. Arbor Yachts i Emsworth är ett, som är specialister på lätta, snabba båtar i kryssfaner. Deras Arbor 26 vill kombinera design i världsklass med modern byggteknik, elegans och bra detaljer. Simon Rogers heter konstruktören, som varvet bad att rita en nerskalad Open 60. Mahognyruff, med ytterlagret lagt längs ger låg vikt, elegans och gemyt nertill. Kolfiberrigg från Seldén, teakdäck, fyra kojer, peke och innanpåliggande roder, vittnar om att varvet har koll.
   

  [table]


  Data - Arbor 26  Dimensioner
  8,23 x 2,55 m


  Djup
  1,80 m


  Vikt
  1 800 kg


  Kölvikt
  550 kg


  Segelyta
  39,8 kvm


  Pris ca.
  1,0 miljon


  Kontakt
  www.arboryachts.co.uk
  [/table]
   
  Stil och skärpa
   
  För seglare sugna på fräschör och pigga prestanda är Italia Yachts från Venedig värda en spaning. Detta 50-åriga varv har rätt attityd till stil och kvalitet, vilket går igen i 36-fotaren Italia 10.98. Den drar med positiv akter, kul proportioner, god finish, plant däck och för optimerat byggsätt med extrahård kärna och riktade fibrer. Ljus inredning med väl vald mahogny. Dock oklätt tak och ruffsidor. www.italiayachtsnordic.se Pris ca 1 800 000 kr.
   


   
  Toppad trivsel
   
  Istället för att satsa miljoner på en ny modell, föredrar allt fler varv att vidareutveckla en existerande. Så resonerade Hallberg-Rassy och gav HR 43 en tredje föryngringskur och ny beteckning – HR 43 Mk III. Från 64:an och 412:an kommer rutorna i skrovet, försänkta ruffrutor, rundare vindruta, längre förpik, större pentry och vit garnering i salongen. Ihop med varvets vanliga vackra mahogny är nu trivseln toppad och konkurrenterna akterseglade.
   


  [table]


  Data - Hallberg-Rassy HR 43 Mk III  Dimensioner
  13,57 x 4,08 m


  Djup
  2,00 m


  Vikt
  12 700 kg


  Kölvikt
  4 500 kg


  Segelyta
  110,2 kvm


  Pris ca.
  7,2 miljoner


  Kontakt
  www.hallberg-rassy.com
  [/table]
   
  Pekande holländare
   
  I det båtglada Holland finns bara Ijsselmeer, kanaler eller Nordsjön att segla på. Ändå byggs där lyxiga bjässar, men också en hel del formfina dagseglare. En av de nya snygga är Pointer 25, ritad av Kees van Tongeren. Slanka linjer lovar fin fart och moduler i inredningen att båten kan möbleras med eller utan skott till förpiken. Med tre olika riggar, selftacker, grund köl och inbordare bör denna 25-fotare vara en höjdare för kryss på kanalerna.
   

  [table]


  Data - Pointer 25  Dimensioner
  7,70 x 2,50 m


  Djup
  1,10 m


  Vikt
  1 500 kg


  Segelyta
  37 kvm


  Pris ca.
  600 000 kr


  Kontakt
  www.pointeryachts.com
  [/table]
 11. curre
  Efter att ha varit med om en fransk offensiv på båtfronten, känns det som om resten av världen håller på att hamna i kölvattnet. För hur ska man tolka det faktum att först Benetau och sedan systerföretaget Jeanneau ställde upp med sammanlagt 66 båtar när båtpress från hela världen var på plats för att testa deras nya modeller?
   
  Men inte nog med mängden nya båtar, de franske verkar också ha fått kläm på hur man kan bygga med en stil som slår, och till priser som få ser ut att kunna matcha.
   
  Enligt Yves Mandin, försäljningschef på Beneteau, är målet att ha inte bara en modell, utan flera i varenda segment. Och ser man en typ som lyckas, så tar man fram en egen variant och till lägre pris.
   

  I år hade Beneteau fyra nya segelbåtar på plats Sense 55, Oceanis 48, 45 och 41. Plus kabinbåten Antares 8.80, lyxiga Flyer 42 och framför allt Barracuda 9, en oblyg variant på samma tema som Nimbus Paragon 25, Targa 25 med flera skandinaviska kändisar.
   
  Beträffande Barracuda 9 är den i motsats till de nordiska bestyckad med utbordare, på den aktuella satt två 200 hk motorer. Argumentet är att de sparar plats ombord, sittbrunnen blir större och djupare. Att båten blir billigare är förstås också ett skäl, men att behöva lägga till cirka 300 000 kronor innebär att priset landar på cirka 1,2 miljoner kronor. Det kan jämföras med 1,5 för en Paragon 25 med en diesel om 300 hk.
   
  Barracuda 9
  I Sverige är diesel oftast attraktivare på grund av mindre bränsleförbrukning och betydligt bättre andrahandsvärde, så en Barracuda 9 med diesel skulle kanske ha haft ännu bättre chans att vinna vänner i vårt land.
   
  Hur var då Barracudan? Inte alls dum faktiskt, den var lättplanande, stadig, klöv sjön väl och lutade mindre i girarna än vad jag minns att Paragon 25 gör. Inte ens med två man på flybridge kändes båten otrygg.
   
  Det nersänkta däcket är lagom djupt och brett nog att vända sig på. Men med utbordare är det inte lätt att ta sig ombord i aktern, de är ivägen och säkrare är att lägga till med fören in och kliva den vägen.
   
  Invändigt finns en liten skuff föröver och en toalett med sitthöjd. Förarmiljön är klart godkänd med mjuk stadig ratt, stor plotter i rätt höjd och alla brytare välorganiserade. Manöverreglaget för dubbla utbordare tar dock plats och ser för klumpiga ut jämfört med vad Volvo Penta har.
   

   
  Taklucka, skålade stolar, skjutdörrar och ett säte för tre akteröver gör också sitt för att konceptet ska kännas begåvat. Däremot syntes det på testbåten varför priset är frestande, illa tillpassade hörn där ruta och ruff möts, häftklammer håller ihop trädelarna och det som ser som mahogny är en MDF-skiva med beläggning.
   
  Toppfarten med dubbla Mercury Verado på 200 hk vardera låg på 39,7 knop och bränsleförbrukningen uppgavs till cirka 100 liter per timme eller tre liter per sjömil. Med en tankvolym på 400 liter är räckvidden fyra timmar eller160 sjömil.
   
  Nästa båt var Flyer 42, en tjusig sak lik Fairline eller en Princess i V-serien och igen är det ganska uppenbart att fransmännen vill kapa åt sig på denna lukrativa marknad. Många attribut är lika som elstyrd taklucka, solaltan akteröver. Flott inredning som gjord för att göra intryck på folk som vill synas och vara sällskapliga.
   

   
  Även kabinbåten Antares 8.80 skulle testas, men det gick sämre när motorn, en utbordare på 100 hk inte fungerade rätt. Men sådant rättas till och då framstår den som en ganska snygg och praktisk weekender, en sorts modern variant på gamla Flipper 620.
   
  Men eftersom jag är seglare i själen ägnade jag mest tid åt att segla Beneteus nyheter för året och framför allt Oceanis 41. För linjerna svarar Pascal Conq som tagit över efter sin partner Jean Marie Finot när denne förgrundskonstruktör nu pensionerat sig.
   
  Det speciella med 41:an och hennes systrar 45 och 48 är slaget på skrovet. Det är lika långa som på Volvo Oceanbåtarna och har samma syfte nämligen att öka stabiliteten här handlar det också om att trycka ut inredningen mera. Först funderade jag på om jag gillar stilen eller inte. Men snart bestämde jag mig för att visst ör det en gimmick, men en begåvad sådan och slaget skämmer inte båtens linjer, tvärtom ser den ny och spännande ut.
   
  Med en bredd om hela 4,20 meter har inredningen kunnat göras stor utan att behöva ta i på fribordshöjden vilket ytterligare ökar känslan av en intressant båt. Dubbla rattar följer förstås på den stora bredden och genom att durken är sänkt vid dem står man med armarna i midjehöjd och det är bättre än att behöva böja på sig för att styra stående.
   
  Riggen är hela två meter högre än på Oceanis 423 som jag körde på Antigua Week för ett par år sedan och detta har Conq fixat för att få båten enklare att segla. Fock istället för genua ordnar detta och ser till att farten i lätta vindar blir godtagbar.
   
  Här ska jag inte avslöja allt om hur Oceanis 41 eftersom den kommer som test i Båtnytt nr 6 (mot Hanse 415) mer än att båten seglar väl och att den överträffade fartberäkningarna. Att 45:an blev European Yacht of the year 2012 kan jag förstå efter att ha känt på 41:an. Men det betyder inte att jag är nöjd med egenskaperna, det finns en egenhet som är som på alla gamla Oceanis med dubbla rattar och vad det gäller står i testrapporten.
   
  Invändigt har Oceanis 41 allt det semesterseglare önskar sig, stort pentry, dito toalett och duschavdelning, dubbla akterkabiner, fin salong och en förnämlig förpik. Men det mest lyckade och roliga tyckte jag var kartbordslösningen. Benetau kallar den japansk och syftar på att bordet kan skjutas efter dagens rytm, frukostbord i mitten, kartbord föröver och drinkbord akteröver. Heltrevligt och en utveckling av vad Jeanneau hade tidigare.
   
  Finishen är smart, det som ser ut som mahogny är Alpi ett material som kommer från möbelindustrin och är samma som på bokhyllor, skrivbord med mera. Billigt trä skivas och färgas så att ytan blir jämn i färgen och får samma struktur. Istället för att lägga tid på att välja ut virke, har man bara att stoppa in skivorna i båten.
   
  Men ytan är livlös och repkänslig och jag kan sakna lystern i mahognyn som finns i Orustbyggena. Pengar – kostnader – priser är ekvationen som Beneteau klarar att få ihop genom att rationalisera med Alpi.
   
  Likväl är interiören påtagligt elegant med vinylskivor på huvudskottet och i taket, skinnklädda handtag, durk som ett parkettgolv, tjusiga dörrhandtag och nätta luckbeslag. Faktum är att jag tror svenske importören Örjan Berg i Oxelösund när han säger att fruar och flickvänner faller för stilen och ljuset. Det är bara gamlingar som jag själv, som fortfarande gillar myset i en riktig ruff.
   
  Men igen känns det som om fransmännen håller på att koppla greppet om hel världen med sina båtar, 41:an har man sålt 80 exemplar av redan. Samtidigt hör jag illavarslande uppgifter om hur trögt det är för härligheterna från Orust, det finaste i båtväg som finns i mina ögon. Kommer kvalitet att försvinna i kölvattnet på smarta fransmän – och tyskar, kan jag fundera över. Hoppas inte och att fler fattar att kontinentbyggda båtar har en annan lägre standard.
   
  Nästa gång kommer jag att berätta om hur det var att segla nya Dufour 36, Hanse 415 och Jeannaeu 509. De väntar i skrivande stund i La Ciotat utanför Marseille där det regnar denna dag, medan solen skiner i Erikslund.
   
  Och sedan väntar vårrustning av F SWE 449 Antigua kanske det går att komma i sjön om två veckor så att inte båten spricker av vårvärmen.
   
  Segla väl –lev längre
   
   
   
  Curt Gelin
×
×
 • Create New...