Jump to content
Thursday 08 December 2022

ABBA

Medlemmar
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About ABBA

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tack för svar och funderingar. Startbatteriet är inte dåligt. Bara dåligt att det även används till försiktig förbrukning, även då motorn är avstängd😆 Kommer nu koppla ihop ”reservbatteriet” permanent med jorden (med rejäl kabelarea). Och vid behov koppla pluspoler mikrosekunden innan startknappen trycks. Visst kan man tråda om och installera skiljerelä. Men känner att i min lilla båt: Less is More 😊
 2. Hehe, heller ingen expert. energin kanske är samma men spänningen lägre?
 3. Vinkel akterut på någon av vanten?
 4. OK - tänker inte fixa med skiljerelä och andra fiffigheter. Så att parallellekoppla och genast kasta mig på startknappen, borde funka näääästan lika bra som att koppla bort det dåliga?
 5. Sitter och funderar i vintermörkret: Har alltid fulladdat batteri liggande löst i båten som back up. OM jag behöver koppla på det för att ordinarie batteri är tomt - missar man märkbar effekt om man kopplar via det tomma eller direkt så att säga?
 6. ”Båtkörkort”?? Jo, Billiga Appen Eniro På Sjön eliminerar sextant, plotter och radiopejl ☺️
 7. Byggt ny motorlåda som står mitt i en snipa. Ytan består av WBP-limmad plyfa i svenskt träslag. Designchefen önskar den målad vit. Vilken färg är lämplig i den miljön? Oftast står lådan under kapell.
 8. Genomgång av nyköpt illa underhållen båt fortsätter. Hittade denna mojäng under durken. Gissar att fett skall tryckas in under skruven. Om - vad skall jag lämpligen köpa?
 9. Kan bara konstatera att motorn startat under sommaren. (Inga strömförbrukare förutom startmotorn) Men jag, eller generatorn…. vet inte hur jobbig sommaren varit för stackars batteriet 🙂
 10. Hehe - Denna båt har många ägare trasselkopplat på innan mig… Finns en brun längre ned så den kanske går upp till tändninglampan. Får kolla det. Den ”gulbruna” sitter under en mutter liksom. Och där borde väl också pluskabel till batteriet vara ansluten om det nu är sensorledningen? Det blir till att få ner huvudet i motorrummet och forska vidare. Tack för att ni gjort mig klokare på hur det borde vara.
 11. Tack ABC för tydligt svar! Då har tydligen batteriet fått vad generatorn kan ge, utan batterikokning eller annat galet. Nu fortsätter jag elarkeologin på nyinköpt gammal båt…
 12. Upptäckte nu vid vinterstädning två lösa kabeländar på min gamla VP 2002. Dessa skall väl sitta ihop? En kabel nedifrån generatorn märkt + och den övre försvinner in i generatorn. Vad har denna koppling för funktion? Nu har jag kopplat ihop dom men inte startat. Motorn som sådan fungerade under sommaren.
×
×
 • Create New...