Jump to content
Wednesday 17 July 2024

Jakob1026

Medlemmar
 • Content Count

  21
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Jakob1026

 1. Det var alltså det här tipset som gjorde att motorn gick igång, pluskablen drog jag muttrarna till kanske ett halvt varv till och så kunde båten starta, märkligt då minuskablen ser ut som den gör (helt för jävlig) så lade all energi på den utan att ens dubbelkolla den andra, hur som helst tack nu blir det lite båt åkande idag.
 2. Kollade dödmansgreppet igår, ekolodet fungerade när jag vred om, ja visst jag kan prova banka lite men den fungerade i förrgår, kan det verkligen vara problemet?
 3. Jag hade hållit med dig om det inte varit att startmotorn gick igång innan jag tog ut batteriet, även vid flera omvridningar kunde man höra startmotorn men den gick inte runt, att batteriet efter uppladdning sedan inte kan få startmotorn att låta ett knyst har jag svårt att tro men vad vet jag. Ja jag tänker ju i alla fall troubleshoota så mycket jag kan innan jag lägger 1000 spänn på ett nytt batteri.
 4. Har kollat nu, funkar inte ändå, säkringen i motorn var inte heller körd.
 5. Nej det har jag inte, får köpa sandpapper imorgon då jag inte har något här, men om det funkade innan kan det verkligen sluta fungera så som det gjort nu bara för jag tar av det och laddar? Den ena polen är helt ny men den andra är lite rostig.
 6. Jaha ja, hittade ett gammalt ekolod som jag kopplade till batteriet och det fungerade minsann utan problem, inget hände när jag provade att vrida om på nytt.
 7. Jaha ja, hittade ett gammalt ekolod som jag kopplade till batteriet och det fungerade minsann utan problem, inget hände när jag provade att vrida om på nytt.
 8. Den är automatisk så vet inte om den får ström eller ej så går och häller vatten på den nu
 9. Ja nej den är automatisk så det blir nog inga problem.
 10. Nix, radio och länspump är det som finns i båten som har med el att göra, gissa om radion funkar… kan ju dränka länspumpen och se om den går igång iaf.
 11. Jaha ja, därför man förvarar tv fjärrens batterier i kylskåpet förstår jag nu, glömde givetvis att ladda batteriet, blev ett missförstånd så alla trodde det var inomhus men det satt minsann kvar i båten.
 12. Det är en såpass fattig båt att det inte ens finns några lampor.
 13. Det stämmer säkert det du säger…
 14. Nix är i stugan och mätaren är kvar hemma, kanske är helt irrelevant men den gröna lampan på batteriet innebär att den är laddat (enligt instruktioner på sidan av batteriet). Värt att tillägga är att har ingen aning alls om hur gammalt batteriet är och att det stod ute i kylan i vintras, korkat jag vet men det var ett missförstånd. Dock så gick som sagt startmotorn fortfarande igång innan det pockades ut, nu helt tyst.
 15. Är helt nollad på sådant här men om batteriet tas ut för laddning för 24 timmar sedan, laddas, sedan sätts i båten på samma ställe, ansluter plus kabeln först sedan minus på precis samma sätt som innan men inte ett smack händer när jag vrider om nyckeln. Visst borde det funka?? Startmotorn reagerade innan jag tog ut batteriet, nu inget alls. jakob
 16. Ja precis det är krokodil-klämmorna, jag ska ladda batteriet nästa gång jag är vid båten. Så länge kan jag prova med ett annat batteri, har ett bra 12v mc batteri liggandes någonstans . Om den fortfarande inte startar, är det lämna in hos en mekaniker som gäller då?
 17. Hej Ingemar, tack för ett bra svar. Jag ska kolla närmare på elen och lära mig mer om det så fort jag får möjlighet. Länspumpen fungerade senast båten kördes (enligt förra ägare, kanske inte är sant) men har inte ens kollat på hur den är kopplad så det ska jag kika närmare på. den röda tråden till pumpen är den röda tången som hänger bakom batteriet (den svarta tången som ligger uppe på batteriet är den svarta), jag kopplade alltså bara dessa tänger rakt på batteriet (som jag förstått var mycket dumt utan att ha kollat efter en säkring) och sedan ville inte motorn tända. Luftskruven var öppen.
 18. Hej Georg, tack för ett lång och bra förklarat svar. Jag köpte båten förra veckan och då fungerade all el, jag är inte direkt elkunnig, inte denna sortens el i alla fall, och jag tänkte då att det skulle gå an att köra såhär tills vintern när jag har tid att pilla lite med den. Tyckte det såg lite ostädat ut men reagerade inte på de saker du nämner pga min okunnighet. Värt att nämna är att plus och minus kabeln från länspumpen är den svarta (med kopparfärgad kontaktyta) ”tången” som ligger uppe på batteriet, den andra är röd av samma slag och hänger bakom batteriet i denna bilden. Jag ska titta närmare på det du säger angående elen då jag nu vet att det är dåligt ställt, läsa lite på forum eller titta i en bok kan jag börja med. Men åter till motorn. Det enda jag gjorde var alltså att sätta den svarta ”tången” på batteriets minus pol och den röda tången på plus polen, provade att starta ( motorn startade i två sekunder ca sen dog den ), kopplade bort tängerna och försökte starta igen utan resultat. Detta eliminerar (enligt okunniga mig) all ”misskopllings-problem” och kablar som har lossnat. Batteriet fungerade prima (utan att ha mätt spänningen på den) till motorn bara 30 sekunder innan så kan det verkligen vara batteriet som har dålig kondition eller oxid på sig? Jag kanske inte tänker så som man borde men enligt mig är den rimliga förklaringen att det är länspumpen som pajat något, sen kan ju inte jag mycket… i och med att den funkade precis innan jag kopplade på pumpen
 19. Hejsan! Köpte en båt där det följde med en (eftermonterad) länspump och idag var första försöket att använda den. Kopplade röd tråd till pluspolen och svart tråd till minuspolen. Motorn gick igång i ungefär två tre sekunder och sedan slocknade den. Kopplade bort elkablarna och försökte starta igen men går ej. Batteriet funkar eftersom startmotorn går igång men det är som om motorn inte vill tända. Bensin får den (startade den utan problem i 20 sekunder precis innan jag kopplade på länspumpen. Varför vill den inte starta? Notera att länspumpen inte heller fungerade. Motorn är en 40hk Yamaha från cirka 89-91. Uppskattar alla svar! mvh Jakob
×
×
 • Create New...