Jump to content
Sunday 03 March 2024

Scampi76

Medlemmar
 • Content Count

  9
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About Scampi76

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Var nog inte så tydlig med min fråga, menade om laddaren gick att koppla som regulatorn. Alltså på den lilla säkringsboxen. Har ritat in det så som jag tänkte i elschemat nu. Bytte även till en annan typ av säkringsbox med inbyggd minusplint. Så drog om minuskopplingarna lite, tror det borde funka med shunten nu också?
 2. Har rättat till dem två sakerna nu, har några frågor till dock 1. Jag har ett uttag från landströmen vid batterierna och hade tänkt att koppla på en laddare, kopplar jag den på samma sätt som solpanelen? 2. Jordplinten har blivit lite överfull, Går det att koppla flera sladdar till en "skruv" på jordplinten eller ska man undvika det? Som @Rascal sa så kopplade jag värmaren förbi huvudbrytaren så att avstängning processen inte avbryts.
 3. Alltid är det något man glömmer... Har uppdaterat ritningen nu. Undrar om den kabeln går att sätta på plusplinten istället för direkt på batterikabelskon? Så tänker jag också rent spontant.
 4. Tack för förklaringen av shunten, har dratt om den i kopplingschemat nu och tror att det stämmer? Tack för mycket utförligt svar, har satt en säkring på reläet nu, Motorn är en yanmar yse12 från 1976 så jag antar att generatorn är av den första typen du beskrev. Köpte skyllermarks grundsats förra året, har nu läst att det kanske inte är så kostnadseffektivt men men. Försöker därför helst använda så mycket från den grundsatsen som möjligt. Tog även bort säkringen mellan förbrukarbrytaren och den stora säkringsboxen. Kan jag ta bort säkringen till den lilla säkringsboxen för länspump osv också? satte även minus från startbatteri och från regulator på jordplint 2 funkar det? Mycket smart har ritat in det i bilden nu. Hur ser allt ut nu, något som är fel?
 5. Tänkte fixa elen ombord på båten nu innan säsongen. Som det ser ut idag laddas inte förbrukarbatterierna från generatorn. Köpte därför skyllermarks grundsats och en utbyggnadssats förra årtet. Har uttgått ifrån deras kopplingsschema och lagt till lite saker som solpanel osv. Lägger upp elschemat som bild, lägger också in en länk till det om det inte skulle funka så bra i mg. Produkterna jag tänker använda är: Blue sea säkringsbox "5045-BSS" samt "5026-BSS" Solcellsregulator peakpower "540168" Nasa BM1 batteriövervakning Resten av grejorna tänkte jag köpa från skyllermarks. Nu till mina frågor: 1: Sitter huvudströmbrytarna rätt? osäker på om de ska sitta innan eller efter säkringen. Satte även en brytare på startkretsen då jag läst många som inte håller med skyllermarks om just det. 2: I manualen för solcellsregulatorn står det att det ska sitta en strömbrytare som bryter både + och - ifrån solpanelen. Har inte lagt in det i ritningen men jag funderade på om en dvärgbrytare skulle fungera bra där eller om det är onödigt med en strömbrytare. 3: Tycker också att det känns som jag har väldigt mycket anl säkringar men jag la in dem då det stod i manualerna från blue sea att varje säkringsbox skulle vara avsäkrad, men det kanske räcker med "huvudsäkringarna" som sitter vid batterierna. 4: Är även lite osäker på hur shunten till batteriövervakningen skulle kopplas, men tror att det borde vara rätt nu? Tar gärna emot åsikter på mitt elschema och och val av produkter. https://imgur.com/a/aGZKLFM
 6. har blivit lite fundersam om det verkligen är värt att sätta in lysdioder så jag ska fundera på det lite till. Säkringarna då? Lutar just nu mot dvärgbrytare då det känns som det är lätt att få det snyggt med din-skena osv. Har dock läst på några ställen att de inte ska användas med 12v någon som vet vad som gäller?
 7. Jaså där ser man, verkar ju onekligen som en smart idé, då lägger jag inte ner någon mer energi på det. Ja beväxningen var rätt så stor när jag fick upp båten efter sommaren. Förklaringen till det är att båten har legat i vänern tills jag köpte den och tog den till västkusten. Har funderat på vad som kan vara bäst mot beväxningen har hört att man kan förkoppra propellern, men det kanske räcker med vanlig bottenfärg eller?
 8. Foldingpropellern på min scampi med yanmar motor verkar öppnas lite väl långt... Satt någon typ av plåtbit som begränsade hur långt den kunde öppnas men den verkar ha försvunnit under sommaren på något vänster. Någon som har en idé om varför propellern öppnas såhär mycket? vet tyvärr inte vilket fabrikat det är på den
 9. Ska installera lite ny elektronik i min scampi och då elpanelen ser ut som ett råttbo på baksidan tänkte jag att jag lika gärna kunde göra om den när jag ändå håller på. Vill helst inte köpa en färdig elpanel utan bygger heldre något som liknar den som sitter i idag. Har tänkt att använda mig av vippströmbrytare och dessa lysdioder för indikering för av/på https://www.biltema.se/bil---mc/elsystem/strombrytare/lysdiod-2000016442 Säkringar har jag funderat lite på men inte lyckats bestämma mig om det är bäst att använda dvärgbrytare, automatsäkringar från tex blue sea eller vanliga flatstift. Tar gärna emot era synpunkter på vad som är bäst.
×
×
 • Create New...