danielsan123
-
Content Count
31 -
Joined
-
Last visited
Posts posted by danielsan123
-
-
-
-
Hej!
Köpte en sats begagnad (men aldrig monterad) kinavärmare. En riktig avgasgenomföring och avgasrör ingick. Efter att ha slitit med att får bort sika halva helgen och gjort skrovgenomföring för avgaser så inser jag att slangen till avgasröret är exakt samma ytterdimension som utblåset till värmaren och avgasgenomföringen. 24 mm. Delarna passar således inte 😞 . Finns det några bra muffar att skaffa? Kikade på 25 mm (innerdiameter) förstärkt silikonslang som skall klara 180 grader. Men jag är kluven.
24 mm känns ju ganska standard när man söker runt. Orginaldelen från Kina passar. Hur kommer jag bäst vidare?
MVH Daniel
-
Tack IngemarE för utförliga svar! Uppskattas! Ska ringa Garmin imorgon och redogöra för mina felsökningar. Har kostat på mig ganska mycket i form av elmateriel i detta felsökandet och mycket tid. Fiskesäsongen är på topp just nu så sitta fast med elfel är jobbigt just nu 😕
-
49 minuter sedan skrev IngemarE:Som jag skrev innan är det oftast ingen lösning utan bara att variera problemets storlek att omlokalisera kablagen m.m.. Men att ha dem lite åtskilda istället för att dra dem tillsammans kan dock göra skillnad om ekolodet har dålig design - som du verkar ha märkt. Men då talar vi om att de inte bör buntas tillsammans, är det avstånd på dm skall det inte störa (fenomenet handlar nämligen mer om induktiv/kapacitiv koppling direkt mellan kablarna än "antennverkan").
Men att flytta och/eller vidtaga andra åtgärder kan också göra det sämre, se det jag skrev om interferenspunkter. Oavsett så är det oftast konstgjord andning, tyvärr.
Just nu må det kanske "bara" vara 72 som störs. Men de frekvensgeneratorer vars övertoner du troligen drabbats av i apparaten är sällan alldeles stabila över tid och temperatur (om de inte deriveras från processorns kristall, förstås). Så den störningen du just nu hör på 72 kan om ett tag vara någon annanstans på VHF-bandet och störa en annan kanal. Kanske 16.
Jag hade provat att reklamera ekolodet, även om du lär mötas av fullständig oförståelse och att man "AAAAALDRIG hört talas om några problem innan med den modellen".
Ok, men nu har de det....
-
Tydligt kunde jag inse att när vhfantennens kabel närmar sig ekolodsgivarkabeln drar störningarna igång. Drog på en värmeisolerande kabelstrumpa över givaren. Efter det blev det sämre. Dock nästan bara kanal 72 som störs. Nu ligger kabeln fritt 3 dec men ändå sämre mot innan.
- 1
-
Har två plottrar med ekolod i båten. Dessa har stört varandra sedan installation för drygt ett år sedan. För någon månad sedan började även VHF´n störas enormt av, iaf den ena plottern. Har ett Garmin Ultra 92SV. Så snart jag slår på strömmen till denna börjar det spraka i den fasta VHF´n. Började riva ut det mesta av elen och kontaktera om på nytt (smätlimskontakter) och byta ut kablage som såg oxiderad ut samt ta bort den gamla sockerbiten som fungerade som central. Skaffade också en ny jordplint istället för allt på en skruv.
Började ansluta ett instrument i taget. Först VHF och sedan garminplottern. Allt annat utkopplat. Plockat bort all gammal jord och testar på en ny tillfällig jordkabel.
Samma visa. Så fort plottern startas skapas störning i VHF. Testade att ansluta instrumenten direkt utan att passera säkringspanelen (som är relativt ny). Samma problem fortsatt.
Vad kan orsaka störningarna? Känns som jag eliminerat det mesta. VHF-antennens kabel går förvisso alltjämt nära strömkablaget fram till Garminplottern.
Tänkte skaffa ett litet mcbatteri idag och testa ansluta dem till varsitt batteri för att ytterligare ringa in ev problem.
Kan huvudbrytaren påverka på något sätt förutom att bryta/slå på elen?
-
-
37 minuter sedan skrev FIATX19:Är du trotts allt orolig så ta och tillverka två runda koniska pluggar som du kan trycka in i länsen om du skulle råka ut för en olycka. Blir inget större tryck på pluggen.
Tack för det tipset. Printade faktiskt ett par pluggar i TPU för ändamålet. Den ena något mjukare än den andra. Dock ganska hårda bägge två. Lite svårt att få dem att sitta på plats men självtrycket löser nog det av sig självt kanske. Ska printa ett par till om jag får loss all tpu som fastnat i skrivaren. Inte en optimal skrivare för mjuk filament den jag har.
Men några stycken och en klubba att dra dit dem med så har man nog löst värsta scenariot 🙂
-
Nu är jag igång med länsfrågor igen. Har skaffat en elektrisk länspump som skall installeras när det blir snällare väder att greja med båten. Har idag vad jag kallar regnläns. Två öppna hål i sittbrunnen. Har använt båten två år men klurar på detta med säkerheten. Då jag fiskar så är jag även ute denna tiden på året. Eftersom regnlänsen sitter högre än vattenlinjen fungerar allt bra. Men jag tänker som så att om jag går på en stock eller får en läcka i under vattenlinjen så kommer båten bli allt tyngre och jag antar man kan riskera att regnlänsen då skulle kunna hamna under vattenlinjen. Då kan det gå fort.
Finns inga backventiler utan det är ca 50 mm stora genomgående hål. Är detta egentligen så bra? Använder alltid flytväst eller torrdräkt beroende på årstid. Röksignaler, VHF bla. Försöker ha säklerhet i baktanke men just detta med regnlänsen blir jag inte klok på. Åtminstone inte i händelse av att jag skulle ta in vatten.
Kanske svårt att se på bild men det finns ingen (och har aldrig funnits tror jag) någon gummiflärp eller dylik för att hindra vattnet utanför att ta sig in.
Hjälp mig förstå att det är som det skall alternativt berätta vad jag bör göra 🙂
-
Tack för bra svar! Jag har båten på trailer mellan turerna. Primära syftet med en länspump är vid plötslig skada och båten tar in vatten. Vore trevligt om man kunde tjäna lite tid och ta sig i hamn. Men tänker då också att det kanske är dumt att lita på en elektrisk pump? Kan ju lätt fela med elektroniken. Nackdelen med manuella redskap (pump, hink) är det kräver aktiv handling. Vore bra om man kunde fokusera på att ev hitta läckan, plocka ihop fiskeutrustningen, ta sig i hamn istället för att pumpa eller ösa.
Å andra sidan kanske som någon/några sagt att "en rädd man med hink" är det bästa?
Har inhandlat en lågprofilare på Biltema https://www.biltema.se/bat/pumpar/lanspumpar/automatisk-lanspump-lag-profil-2000045320?gclid=CjwKCAiAkrWdBhBkEiwAZ9cdcP1JR23YZPI4p6NHi4Qb--KtA07Nn4FZx4Lu-W3wpZgmbjM1YoofzxoCfu4QAvD_BwE och 19mm anslutningsslang.
Erfarenheter av den pumpen? Tillräcklig dimension på slangen? Eller skippa allt arbete och fula skrovgenomföringar och ta hinken istället? 😕Om man kanske istället skulle ha en mobil länspump. Koppla den till kontakt för 12v (cigguttag). Extra lång slang att hänga över relingen. Extra bonus att man kan kasta över den till en annan båt om nöden/olyckan kräver.
-
Har en Galia 660 WA som idag bara har regnläns. Funderar på att skaffa en mekanisk läns i händelse av grundstöttning eller dylikt och vatten måste pumpas ur kölsvinet. Är extremt trångt och den fasta tanken om ca 180 liter äter upp allt utrymme under durk. Har en liten inspektionslucka i motorbrunn där jag ev kan få plats med en länspump. Någon med Galia 660 wa (eller 630 wa) med länspump som har råd om montering och ev vilken pump att köpa? 19 mm eller större slang?
ps - ingen som råkar äga en digital kopia på användarmanualen till nämnd båt?
-
Tack för tips. Första semesterdagen imorgon. Lutar åt att gå på med att köra abnet först och ta en vända med rubbing enligt era förslag. Grovrengöringen har varit mest slitsamt så en vända med rubbing kan jag nog kosta på i arbete. Hård rondell till rubbing och mjuk till polish?
När man håller på och sliter - tips på bra produkter som är prisvärda? Köpte Julas märke Kyoaba. Kanske dumsnålt?
-
Rengör båten. Varit i min ägo i ett år. Tvättat med abnet och sedan båtshampo. Testade att köra lite rubbing på ett begränsat ställe akter ut på babord sida och det tog fram lystern rejält. Har handgnuggat lite med autosol och tagit bort de värsta svarta fläckarna. Eftersom rubbing slipar ned gelcoaten tänkte jag prova att hoppa över det steget. Dels för att spara på gelcoaten men också arbetsmomentet. Tidskrävande. Fortsatte med endast polish och sedan vax på babord sida. Men resultatet blir riktigt flammigt. Är rubbing det enda alternativet att få fram lystern igen? Skrovet är från tidigt 2000.
Om jag måste gå på rubbing kan jag köra över vaxningen rakt av?
Är väl kanske inte helt kritiskt att den blir spegelblank men det är förstås trevligt.
-
Skall in med ett MOB+ (trådlös dödmansgrepp) i båten. Finns håltagningar till gamla instrument som man skruvat och limmat en plåt över. Gissar man limmat med sikaflex. Om jag vill återanvända hålen - kan jag på något enkelt sätt få bort plåten? Eller bör jag borra mig igenom plåten för nya instrumentet? Lär väl vara rostfritt förstås.
-
Ensamfiskar ofta året runt. I tidigare båtar har jag haft elekriskt läns. I nya båten bara självläns. Lär ju funka bra mot svallvågar och regnvatten men om jag tar in vatten och aktern hamnar lågt lär ju vatten tränga in snabbt i de två stora länshålen. Inga backventiler i dessa. ka jag känna mig trygg eller bör jag lösa detta på något sätt? Inte min båt men likadan https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/195371342_4212717742120624_2922150111618497796_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=111&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=WrvkYTITD34AX_3pXBR&_nc_ht=scontent-arn2-1.xx&oh=00_AT9baQdFuvrvtBP5JiQKoPoWCE2gow_vXB0TiMhedLhl5w&oe=62896AB0
-
Köpte en ny mätare idag. Kopplade den sporadiskt och det ser ut att funka bra. Den gamla är nog dags att kassera.
- 1
-
Mätte ohm med multimetern på givaren. Är inte jättevän av multimeter (det bör man vara 🙂 )
Men den ger 120 i ohm-mätningen. Har en 180-literstank och bör ha ca 140 liter i tanken nu.
Satte multimetern mot pluskabeln och mätte mord jord. 12 V. Satte sensorkabeln direkt mot jord. Då borde väl mätaren visat full tank om det är hel?
-
Tackar!
Oj, det blev klurigt. Blå och röd, ja alla kablar mer eller mindre är sammankoplade till trim- och varvmätare. De funkar ju iaf. Men varför kan det vara kopplat så? Bara sensorkabeln som är direkt kopplad och sitter i plinten som sedan är matad baköver. Ryckte lite i den tvåpoliga givaren också men ingen omedelbar succe. Behöver nog försöka klura hur detta är kopplat och börja mäta lite.
-
När jag köpte båten sade säljaren att bränslemätaren fungerar lite när den vill. Hemma testade jag att pilla lite på vad jag tror är en jord upp i tanklocket. Därefter fungerade den fint fram tills jag bytte strömpanel. Jag gissar jag kan ha två potientiella fel nu :-/. Båten står på trailer. Osäker om mätaren ger utslag på tändning eller bara med motorn igång. Kan ju vara bra att veta innan felsökning 🙂
Finns det någon enkla felsökningsråd? Gäller en Vema och fast tank. -
15 timmar sedan skrev ChristerN:Vad jag vet om gelcoat är att om det börjar härda så gör värmen som härdningen genererar att det fortsätter även om det är lite för kallt enligt specen. Det kan då ta lite längre tid.
Eftersom det ska bli ok temperatur i mellansverige de närmsta dagarna skulle jag chansa på att laga nu. Se till att fixa så att det inte är något löst runt området som har släppt.
Och det kommer nog många dagar med tillräcklig temperatur innan sommaren är här, speciellt som skadan inte verkar vara väldigt nära botten och därmed en bit från marken.
Tack!
Såg också en äldre skada i gelcoaten under vattenlinjen. Försöker läsa mig till vad som är lämpligast och många föredrar epoxispackel under vattenlinjen då topcoat eller gelcoat låter vatten tränga in. Låter ju lite märkligt i mina öron så båten i övrigt inte är epoxibehandlad eller bottenmålad. Kan jag gott köra gelcoatspeckel under vattenlinjen också?
-
En tur på Vänern idag. Mycket is att bryta innan öppet vatten. Ser nu en mindre gelcoatskada. Gelcoat är inte så lätt att få att härda nu i kallt väder. Tips på något sätt att stänga skadan så jag inte behöver stå på torra land fram till sommaren?
Ekolodsgivaren gick av också. Har en nyare installerat också så det är väl inte riktigt kris men vore fint om det gick att limma ihop det på något sätt.
-
Tack alla! 🙂
-
Ska byta strömbrytarpanel. Den nya är lite olik den gamla. Blir lite konfundersam vad som menas med att den övre strömlist skall anslutas till batteri. Har ju en matad + från en kopplingsplint i båten. Skall samma pluskabel gå till bägge pluskablarna på bilden eller seperata matningar? Biltemas 25-8828. Har plus nu på en kopplingsplint. Kan lägga till bilder strax.
Jag har heller inte minus till min panel idag utan går till en "plint". Nya panelen skall ha minus draget och ska väl bryta mellan plus och minus. Förra panelen bröt väl endast plus. Rörigt tycker jag 😕Nuvarande dragning:
Installation av värmare
in Mek & Teknik
Posted
Känns troligt att det är denna jag fått (22mm). https://varmarcenter.se/tillbehor/avgassystem/webasto-avgasljuddampare-io-22-mm/