Jump to content
Friday 09 December 2022

emilkanefur

Medlemmar
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

emilkanefur last won the day on December 13 2021

emilkanefur had the most liked content!

Community Reputation

20 Expert

About emilkanefur

 • Rank
  Kadett

Mina båtar

 • Båtens namn
  Maxi Fenix

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Helt riktigt, fel av mig. menar såklart att kunna starta laddningen när motorn startat. Batterierna får man se till att ha laddat innan man skall utnyttja alla hästkrafter 👍
 2. Kommer också ha brytare för att kunna stoppa laddningen vid start och manövrering i blåsigt väder när man behöver alla 7.5hk
 3. Vädret har inte lockat mig att åka och greja i båten så har fortsatt med lite pill hemma i källaren. Har tidigare använt Eniro på sjön och det har funkat bra men vi ville ha något seriösare så slog till på Simrad Cruise 9, en enklare plotter med sjökort och ekolod. Papperskorten är såklart också med i båten. Jag tänker att kunna vika ut och in den i ruffluckan är det bästa sättet på denna båten, skyddad från väder och vind och slippa göra fula hål. 3D printade fästen och en böj-limmad pinne.
 4. Den gamla elen i båten var ett ända virrvarr så jag bestämde mig för att rensa upp och göra om. Gamla förbrukningsbatterierna sitter precis bakom motorn där det blir väldigt varmt. Jag antar att det är så det är original på Fenix. Jag kommer att flytta batterierna till ett stuvfack framför motorn och dra nya kablar. Har pulat ihop en batterihållare som jag på något smart sätt skall sätta fast i stuven. Hoppas detta kommer bli bra. Skall ordna 2st band som säkrar batterierna. Köpte 2st 75Ah AGM batterier på seaseas rea som förmodligen inte är någon rea. Finns det någon som har någon erfarenhet av dessa batterier?
 5. Tack! Jag tror det skall vara både hårt och segt så hoppas det kommer funka bra.
 6. Tack! Ja hoppas det kommer hålla bra
 7. Kan börja med det som jag redan har tjuvstartat med under hösten. Den slitna och krokiga rorkulten tröttnade jag ganska snabbt på så jag tillverkade en ny. Den är gjort av alm, ett hårt träslag likt ek. har ingen erfarenhet av att använda detta träslag till detta ändamål men vi får se. Den är behandlad med linolja enbart, tänkte jag skulle testa detta istället för lack. Fäste till autopilot och rorkultsförlängare fixar jag när den sitter i båten till våren.
 8. Hej! Familjen har köpt första båten och vi fastnade för Maxi Fenix att börja med semestra med. Tänkte dokumentera samtidigt som jag uppdaterar båten. Hoppas det kan liva upp i vintermörkret. En del saker är redan påbörjade efter båten togs upp, jag fixar med så mycket som går hemma och till våren kommer dom större jobben så som polering och botten att göras. En del saker tänkt att göra innan sjösättning, listan kommer fyllas på. Ny el (batterier, solcell, batteriövervakning, elpanel osv) Ny logg/plotter Ny toa med tank Byta roderbussning Tillverka ny rorkult Installera Autopilot Slipa och måla botten Våtslipa och polera skrovsidorna. Måla ny vattenlinje och färg runt rutorna Laga hål i gelcoat i sittbrunnen Byta en del fall och skot
 9. emilkanefur

  Elpanel

  Det programmet visste jag inte om, tack för länk! Har du använt/beställt från dem? Var det enkelt att förstå programmet och få det som man ville? Vet du vad det kostar ungefär?
 10. emilkanefur

  Elpanel

  Om det finns intresse funderar jag på att skapa ett digitalt verktyg som gör det möjligt för vem som helst att designa sin egna panel. Just nu har jag ritat upp panelen i Fusion 360, men jag tänker att det borde gå att rita upp den relativt enkla designen med ett onlineverktyg som de flesta förstår sig på. Tanken är isåfall att man själv ska kunna välja storlek/form, text, hålbilder osv. Hade någon av er haft nytta av ett sånt verktyg?
 11. emilkanefur

  Elpanel

  Tack! Tanken har faktiskt slagit mig att man skulle kunna göra en panel där man kan bygga ut enkelt utan att behöva byta hela panelen. Det känns som det är det största problemet om man sätter in något nytt men senare behöver bygga ut.
 12. emilkanefur

  Elpanel

  Tack så mycket. Panelen är gjord av 4mm akrylplast som jag graverat och fräst ut med min CNC-fräs. Har målat baksidan svart och fyllt i graveringen med vit färg. Håller på med en lösning för att få all gravering upplyst bakifrån, mest för man är lite nördig.
 13. emilkanefur

  Elpanel

  Hej! Köpte i somras en Maxi Fenix efter många år utan båt. Så fort den den kom upp på land så slet jag ut all el för det göra om med nya batterier, övervakning solcellsladdning osv. Men jag hittade ingen panel som föll mig i smaken och jag kunde inte hitta något på internet som direkt var menat för båt. Så jag börjad fila lite på en egen som passade mina behov och slutresultatet blev så här. Finns det andra som stött på samma problem?
×
×
 • Create New...