Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

JannneMBK

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    18
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av JannneMBK

  1. Nya tag! Motorkuddarna/fästena bedömer jag som ok. Inget som sitter löst eller är avrostat. Närmar mig nu ett läge då jag efter torrsättning byter mässings- och gummitätningen samt linjerar. Alla förslag mottages tacksamt! Bifogar bilder på kuddarna.
  2. Tack för goda förslag. Då blir det motorkuddar och kontroll av linjering i helgen. Även olja i mässingshuset ingår i kommande helgs göromål. Hur kontrolleras motorkuddar och linjering på bästa sätt?
  3. Gummignisslet uppstår bara när växel är ilagd och propelleraxeln roterar. Det ligger inga slangar el dyligt mot axeln. Då släpper jag tanken på att lufta. Finns det något inne i själva axeltätningen/gummiklumpen som kan ligga och skava så att ljudet uppstår? Ska kolla motortassarna.
  4. Läste på mer. Det kan tydligen stå luft i prpelleraxel tätningen. Kan detta vara orsaken? Hur ska luftning av tätningen göras så att det inte forsar in vatten?
  5. Ny helg nya tag! Bytt olja i backslaget. Vid provkörning kvarstår samma fenomen. Dessutom finns nu ett mycket tydlig gummignissel som uppsår samtidigt. Hoppas det hörs på bifogad videosnutt. Kan det vara så att det är svarta gummihylsan (vad hete 20210814_125821.mp4 r den?) som är boven i dramat? Jag kännde ingen påtaglig värme någonstans. Vad kommer gummignisslet från och hur åtgärdas det?
  6. Tack, det ska jag göra. Finns det någon funktion för klämkopplingen förutom att sammanfoga motoraxeln med proppelleraxeln. Ber om ursäkt för alla frågor, men det är svårt att felsöka när jag inte begriper funktionen för de olika delarna. Ska klämkopplingen och propelleraxeln alltid rotera i samma hastighet som en stel förbindelse?
  7. När friläget är i kan jag rotera axeln med handkraft. Jag har inte badat och kännt på själva propellern. Ska byta oljan i backslaget, köpt yanmar mineralolja för växellåor.
  8. Okay, så det är det som är klämkopplingen. Den slangen är ca 1 m lång och går upp och är fasthängd vid soppatanken. Den sitter inte anluten till någon behållare. Jag kan se att det är någon bubbla i slanen. Antar att slangen ska vara välfylld med axelfett? Om källkopplingen slirar ska det då dras åt hårdare?
  9. Tack igen! Då bör rimligen klämkopplingen (den mässingsfärgade antar jag) bli ordentligt varm innan den nyper? Så om jag kör ett tag och känner på den bör det sannolikt kännas rejält varmt, rätt?
  10. Inget glapp i längdsled upptäckt. Dock ser det ut som att propelleraxeln slirar efter någon minuts körning. Jag kan med blotta ögat se att prpelleraxeln ökar och minskar i rotationsfart utan att motorvarvtalet förändras. Försöker bifoga en kort video. 20210805_164234.mp4
  11. Tack! Jag följer ditt förslag och återkommer med resultatet av undersökningen.
  12. Jo, vid friläge kan jag rotera axeln med handkraft. Hur fixeras axeln i längdsled? Ska axeln glappa i längdsled och i så fall hur mycket? Tänkte att jag kanske kan kan dra den i längdsled och på så sätt känna eller mäta upp om något är utanför toleranserna. Och tack för svar Georg!
  13. Ok, inte så det regnar in tips direkt Hur kontrollerar jag backslag och hur vet jag om propelleraxel med packningsmutter och "gummikorv" är ok? Som nybörjare undrar jag om proppelleraxeln kan nypa fast och då göra att motorn inte orkar.
  14. Hej, Motorn startar fin fint och går som en klocka så länge ingen växel är ilagd. Om jag läggger i växel framåt går det någon minut sen stannar motorn. Det startar genast vid omstart. Märkligt nog går den bättre med backväxeln ilagd. Motorn har stått ostartad ca 8 veckor, fllter och olja är bytt. Motorn är en Yamnar 1gm10. Tacksam för alla tips på vad detta kan bero på!
×
×
  • Skapa nytt...