Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Johanhgg

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    13
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Johanhgg


  1. 26 minuter sedan skrev Lintott:

    Den stora skillnaden på diesel från sjömack och bilmack är innehållet i det du kan köpa.

     

    Bilmackar har alltid inblandning av förnybara bränsleprodukter, oftast RME (rapsmetylester). RME binder vatten och bildar dieselbakterier. Dieselbakterier bildar en gegga som kan stoppa flödet i bränslerör och filter med motorstopp som slutresultat.

     

    Sjömackar är undantagna kravet på inblandning av förnybara produkter p.g.a. ovanståden driftproblem för båtmotorer. Därför finns inte samma problem med bränslestopp om du tankar från sjömack, vilket jag starkt rekommenderar för ett bekymmers- och riskfritt båtägande.

     

    Sen finns det lite olika bränsletyper i sjömackarna. Det finns t.ex. en dieselsort som heter EcoPar och som är tillverkad av biologiska produkter och är miljövänligare än ren konventionell diesel. Även EcoPar är ett bra val i båttanken.

     

    Jag såg i somras att Nyköping byggt en ny sjömack där det såldes EcoPar för dieselmotorer och Alkylat för bensinmotorer.

    Tack för svar! Jag kommer inte fylla dunken med land-diesel utan från sjömack. Jag tänkte mer på statisk elektricitet etc med tankning från dunk, det kanske mer gäller bensin. Så det är mer säkerhetsaspekten jag frågar efter :)

    • Gilla 1

  2. Hej alla kunniga! Jag har alltid tankat min diesel från sjömack, men ska tanka från dunk nu. Är det ngt särskilt att beakta gällande detta? Jag har letat men det mesta rör tankning av bensin, vilket inte är aktuellt i mitt fall.

     

    tack så mycket på förhand


  3. Jag har en Marex 24 som jag är mycket nöjd med. Jag minns att han jag köpte båten av nämnde att man i förpiken skulle kunna ordna ytterligare 2 sängplatser (för barn) ovanför de stora bäddarna. Han sa ngt om att två stöd-pålar skulle in i två ändamålsenliga hål och dessa skulle då hålla upp en extra bädd-botten, om det låter förståeligt, och en krok i taket skulle stötta upp via ett rep eller så.

     

    jag undrar om någon här på forumet vet något om det?


  4. Tack alla som bidragit till denna tråd!

     

    nu är jag stolt ägare till en fin oxelö 27! Vilket känns overkligt.

     

    Den uppfyller alla de krav jag satte upp i början; diesel-motor, rymlighet då fru och 3 barn ska få plats, minst 5 kojplatser, deplacement-eller halvplanande, omhändertagen, 

     

    Så nu börjar det riktiga arbetet, inköpet var bara början, och jag ser fram emot våren och sommaren.

    • Gilla 4

  5. Tack så himla mycket för alla svar! Jag uppskattar all hjälp och peppning. Jag har varit i kontakt med flera säljare av båtar av modeller jag letar efter, och har avböjt visning av samtliga, då det har varit vaga beskrivningar av motorstatus (trots att alla ”startar skitlätt”) eller elsystem/andra orsaker.

     

    Men jag läste att en båtaffär som inte blir av är också en båtaffär, jag lär mig mer och mer vilket är bra.

     

    den enda intressanta som jag har kvar och som jag ska titta på i helgen är:

     

    https://www.blocket.se/annons/stockholm/oxelo_27/97380425

     

    det finns inte mycket info men jag känner att jag måste göra ett sista ryck nu. Vad säger ni om denna båtmodell?

     

    samt denna, men den ligger upplagd och är osäker på om det är ngn bra idé egentligen

     

    https://www.blocket.se/annons/stockholm/nimbus_26_1976_med_motor_2004_inkl_batvagn/97166735

    • Gilla 1

  6. 19 minuter sedan skrev IngemarE:

    Nej, och absolut inte för samma pris som den du talade om. En icke-DL (dvs fram till 1972, om skåpen finns i förpiken är det oftast en DL, dvs 1973 och framåt) och med originalmotor får problem i mycket motsjö/motvind då den är så motorsvag. Du riskerar att stå och stampa. Därför kom DL, med större motor och ett skrov med lite bättre bärighet i aktern.

     

    Eftersom det finns ganska gott om A25 till salu så skulle jag inte rekommendera annat än DL, om det inte är riktigt lågt pris, bra båt och en nyare, kraftigare motor än de omkring 20hk icke-DL hade i original. Inte för att du får de där 1-2 extra knopen som en DL kan göra (man köper inte en A25 för att köra snabbt), men du kommer i alla fall alltid framåt....

     

    Ja, att köpa begagnad båt ÄR ett vågspel (ha, ha). Men känner du ingen bekant som är båtmänniska som du kan be att följa med ?

    Om inte, så kan du komma långt med sunt förnuft. Ser saker fina ut även under det yttre du ser har båten nog blivit väl omhändertagen. Och en sådan kan leva nästan hur länge som helst.

    Titta alltså hur det ser ut i båten, i "dolda" utrymmen och speciellt kring motorn. Slabbigt under motorn och smutsigt skvallrar om dåligt underhåll. Be att få se kvitton på servicedetaljer såsom filter m.m. men även extrautrustningen. Ofta är det äldre än uppgivet. Var frågvis. Syna skrovet, sprickor där saker går igenom kan vara kosmetiskt, men under vattenlinjen är det inte bra. Just A25 kan få sådant kring rodergenomföringen om ägaren varit på grund. Välj då en annan båt, om du inte kan få den ruskigt billigt och gillar att reparera.

    Ser elsystemet "snyggt" ut (kablar buntade och fastsatta, utan grön ärg på kontakter) eller är det mer av ett skatbo ?  Kan ägaren t.o.m. visa ett elschema på båten ?

     

    Närmar det sig köp så nöj dig inte bara med en start. Provkör motorn under belastning (eller be ägaren köra om du inte är van). Titta så det inte ryker speciellt mycket, framförallt inte blå rök (=olja i förbränningen). Lyssna efter konstiga ljud. Titta på slangklämmor - är de rostiga så är ägaren en slarver. Prova (eller få demonstrerat om du inte kan) alla prylar.

    Oj, tack för ett gediget och utförligt svar! Mycket uppskattat! Lärde mig mer av det än vad jag hittills läst till mig själv.

     

    jag är mest orolig över att jag ska tappa fattningen och sen bara köpa första, ”bästa”, som sen inte uppfyller det jag drömmer om.

     

    dessutom är det kanske lite väl sent på året för båtköp nu när båtar läggs upp, men jag ska försöka ett par veckor till.


  7. 10 timmar sedan skrev IngemarE:

    Nja, tycker inte den är billig direkt. Utöver en fräschare motor så är det som sagt inte en DL och den har inte mycket övrigt ("dynor" och "toalett" är t ex ingen extrautrustning 😉). Ser rätt sliten/eftersatt ut på de få interiörbilder som visas. Kan dock vara lätt åtgärdat.

    Men om det var "mycket båt för pengarna" skulle den inte behöva ligga ute i snart 2 mån utan att bli såld.

     

    Tänk på att de båtar som återfinns på Blocket är de som ännu inte sålts, dvs priset som står vid de flesta annonser är inte alltid synonymt med vad varan "kostar" eller är värd.

    En DL men med originalmotor som i övrigt är fin och ok betingar inga 80.000:-, snarast nedåt 50-60'. Och där bör nog den här ligga också, inte mer. Om allt övrigt är ok och t ex inga grundstötningsskador finns förstås (kolla kring roderinfästningen m.m). De 61.000:- motor och installation kostade för 7 år sedan drar heller inte upp båten med mer än en liten del av den summan idag, även om säljaren hoppas det.

    Tack för det! Så en icke DL Albin 25 -72 med originalmotor med sjövattenskylning för samma pris är då inte alls att rekommendera gissar jag :) 

     

    alltså, det här är en fruktansvärd djungel. Alla motorer ”startar varje gång och går skitfint” men luskar man lite så känns det som ett ordentligt riskspel.

     

    Är båtköp menat att det ska vara riskspel? Jag menar, hör det till? Jag kan så lite om diesel-motorer så det är oerhört svårt att veta vilka objekt som faktiskt är vettiga och vilka som inte är det :(

     


  8. 10 timmar sedan skrev Paul_Schtek:

    Kolla om den är sötvattenkyld eller om sjövatten cirkulerar direkt genom motorn. Då rostat den mycket lättare. 

    Tack för svar! Den var sötvattenkyld men det var lite andra problem med motorn och båten så jag måste avböja det köpet.

     

    nu tittar jag på en Albin 25 med 2014 diesel vilket verkar mycket bättre, då en Albin jag tittade på i lördags hade original dieseln typ ihoplappad med plåster och tejp.

    • Haha 1

  9. Hej alla veteraner inom motorbåt, här kommer en nybörjare inom detta och jag hoppas att någon av er kan hjälpa mig lite grann. Jag har seglat många år tidigare i livet men har nu bestämt mig för att kasta mig in i motorbåts-området, då mitt hjärta verkligen längtar ut i skärgården igen.

     

    Jag tittar nu på en Risör 27 som ser ut att vara i fint skick, har varit i samma familjs ägo i 13 år vilket jag ser som positivt. Utifrån bilderna sett finns inget att anmärka på gällande ytskick osv. Jag har snabbt insett att det är motorn som allt egentligen handlar om (eller nästan allt iaf). Båten är utrustad med en Perkins 3-cylindrig diesel-maskin. Jag fick imorse en liten film skickad till mig av motorrummet och motorn som drogs igång och kördes en stund och allt SER bra ut vad jag med mina nybörjar-ögon kan se.

     

    Jag vill ju naturligtvis titta på båten/provköra etc, men jag undrar nu vad för typ av frågor som är viktiga att ställa. Jag är absolut ingen mekaniker över huvudtaget. Det jag instinktivt tänker är att det visuella kan betyda mycket, ser motorn normalt sliten ut så är det ganska bra, viktigt att fråga om service-historiken såklart, om det finns några av säljarna kända fel med båten etc. Kan någon av er hjälpa mig ytterligare?

     

    jag undrar också vad det kan kosta att byta motor? eftersom det säkert någongång kan bli aktuellt.

     

    Tack på förhand kära ni


  10. Hej! Jag är nybörjare inom motorbåtsområdet men har seglat många år i mitt liv. Jag är nu intresserad av köpa motorbåt i stil med Albin 25/joda 24, alltså ca 7.40 längd.

     

    Det som idag hindrar mig är avsaknad av båtplats. Jag är boende i Uppsala där kötiden räknas i år, är det ngn av er som har tips på marinor 30 - 60 min från Uppsala? 

×
×
  • Skapa nytt...