Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

RandomCrafts

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    19
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av RandomCrafts

  1. Eller så klurar jag vidare på att bygga om vår Albin 25a... Peke med rejälare stege + klura ut om man kan bygga bredare skarndäck... Finns det någon som byggt bredare skarndäck på sin båt? Borde inte vara helt omöjligt?
  2. Nu har jag fått en hel del att klura på, tack för alla tips, fyll gärna på om ni kommer på mer! Att kika mer på motorseglare blir nästa steg, där finns det ju en del att finna... Att ha en del båtar att hålla utkik efter som ligger klart över budget är inte heller helt fel... Ibland dyker det upp både här och där med större renoveringsbehov, rasade motorer tex, fast i bra skick i övrigt det finns ju tex en Marex 32 ute just nu... Caravelle 33 och rospiggen 28 är två alternativ som dyker upp lite då och då i oerhört varierande pris och skick, de verkar passa rätt så bra för det jag tänkt...
  3. Ja det kanske blir något av de alternativen till sist... Ökad budget eller kajak...
  4. Ja så är det helt klart. Jag tänker mig som sagt ett långsiktigt projekt och behöver inte något som kan sjösättas direkt. Jag har kikat lite på den båt du länkar till och den är intressant. Det är något i stil med det jag funderar på även om det gärna får vara lite mer gjort på den.
  5. Just det, en motor med genomgående axel kan ju vara ett alternativ. Jag hade sett framför mig varianten med remskiva på motor och axel, främst för att enklare kunna experimentera med olika utväxlingar (Fast det behövs ju kanske inte med en elmotor?) och för att kunna koppla bort elmotorn helt om jag vill köra dielsel under längre tid..
  6. Bra att ha med sig! Jag hade föredragit att kunna dela axeln för att slippa dra runt backslaget alls vid eldrift. Det är säkert inte mycket motstånd, men något blir det ju säkert. Och man slipper risken att någon råkar ta fel på reglage och koppla i driften på dieselmotorn när det är eldrift.
  7. Ja det är ju sant. Då jag tänker mig ett renoveringsobjekt så vill jag inte gärna gå över 30k
  8. Har lite funderingar på att konvertera/komplettera med eldrift och kommer ofta tillbaks till samma fundering. En glad amatörs funderingar, förmodligen skrattretande för den som har större kunskap om eldrift, men jag ber om lite överseende med min okunskap. Kanske finns det någon som redan testat och kan förklara varför det är en bra eller dålig idé 🙂 Jag tänker mig en båt med rak axel snarare än drev Min tanke är att sätta en (eller flera mindre) motorer på den befintliga axeln, utan att ta ur dieselmotorn. Möjligen byta till en mindre dieselmotor. Tanken är att kunna ha en dieselmotor som backup och då kunna använda motorerna som generatorer istället Direkta problem är så klart att kunna koppla ifrån axeln från dieselmotorn helt så att elmotorerna inte behöver dra runt något extra, men samtidigt kunna koppla in den hyfsat lätt. Vikten kan ju bli ett problem. Både eldrift med batterier och en dieselmotor kan ju dra iväg och väga en del... Vad talar för/emot att ha flera mindre motorer placerade längs med axeln jämfört med att ha en större?
  9. Halloj! Jag och frun har nu haft vår Albin 25 några säsonger. En fantastisk båt som passar oss utmärkt och som vi kommer använda många år än. MEN ibland funderar man ju... Förr eller senare blir det besvärligare att klättra runt på båten och utrymmet skulle kunna vara större... Jag har funderat på om man inte skulle skaffa sig ett långtidsprojekt helt enkelt, men funderar på om det finns något som kan tänkas passa oss. Det jag letar efter är följande: Ett hyfsat objekt, jag är någorlunda händig och söker ett budgetvänligt alternativ att utgå ifrån. 9-11 meter Hyfsat breda skarndäck Dubbelruffad Rak axel Marshfart 7-10 knop Plast eller plåt Detta är "måsten" och utöver det kan man ju bygga till och om själv då det finns saker som jag tänker att jag vill ha när allt är klart. Men tänker att bogpropeller vore fint om det finns något alternativ som har detta som standard Hydraulstyrning likaså Jag kikar på Caravelle 33 som jag tycker uppfyller det mesta, möjligen vill jag ha bredare skarndäck än så Vad har ni för förslag? Vad ska jag tänka på för en pensionärsbåt? Är det något jag missar? Finns det något alternativ där ute som passar det jag söker? Någon som gjort liknande och kan ge tips om vad man bör och inte bör göra?
  10. Sitter och funderar på eniro på sjön och autopilot. Om jag förstått det rätt så finns det inget sätt att styra en autopilot direkt genom en platta eller webbversionen. Men man kan exportera GPX filer från appen? Kan de filerna sedan läsas av en plotter som styr autopiloten? Eller tänker jag fel? Kan rutterna från en GPX fil sedan redigeras i en plotter?
  11. För mig funkar det bra. Har du fått det att funka? Oerhört praktiskt att kunna lägga rutter på datorn och sedan plocka fram dem på plattan/telefonen.
  12. I min nyss inhandlade båt (Albin 25) sitter det en MD17C. Skrovet verkar vara från 73, så det är en deluxe, men motorn verkar ha blivit utbytt då det väl satt en MD3 i 73orna? Har hittat motorskylten, och det är en MD17C, men går det att finna årsmodellen utifrån serienumret? 17007 är numret vara om det är till hjälp...
  13. Just nu finns det inga planer på att bygga om wirestyrningen. Det verkar inte vara några större problem med det på dessa båtarna (men jag kan ju ha fel) och eftersom det ju som sagt finns AP till wirestyrning så verkar det inte finnas någon anledning att bygga om av den anledningen. Att det kan gå loss på 20-30000 med plotter och AP är jag medveten om, men jag vet ju också att det finns en hel del olika alternativ både billigare och dyrare, så därför tänkte jag fråga här...
  14. Ja, det är ju oerhört svårt att ge ett pris då det ju finns hur mycket faktorer som helst att ta hänsyn till. Men jag har nog landat ungefär i den prisklassen som du beskriver så då känns det i alla fall inte som att jag är helt fel ute!
  15. Sant! Kan vara väl värt att komma ihåg! Vad bör ett rimligt pris vara på en DL respektive en äldre? Förstår att det är lite som att fråga hur långt ett snöre är, men jag frågar ändå 🤣
  16. Ja, lite koll har jag skaffat, men har ingen praktisk erfarenhet. Just att det är ett annat skrov på de "äkta" DL modellerna har jag fått med mig och det är just en sådan modell jag har några alternativ jag ska kolla på. Det jag inte hade koll på var skåpen i förpiken, kan vara bra att ha en sak att kolla efter då jag förstått, precis som du skriver, att många kallar det för DL efter att ha uppgraderat motor eller liknande. Finns det några andra saker som gör det synligt att det är en DL? Toppentips att kolla efter sprickor just vid rodergenomföringen. Sådant är guld värt att veta! Har någon med det äldre skrovet, fast med betydligt nyare motor som jag trots allt är nyfiken på. Just för att motorn är så pass mycket nyare. En md17c verkar ändå inte vara något att vara "rädd" för om den är välskött. (vilket du också skriver)
  17. Ja, det är lite det jag funderar på. Skulle kännas bättre om allt är av samma fabrikat av just de anledningarna. Tänker att det säkert går att trixa till det mesta, men varför göra det svårt för sig :-P Tack för tipset om NMEA2k, bra att ha i minnet!
  18. Absolut, och det kan ju i sin tur påverka valet av autopilot. De båtar vi just nu ska iväg och se på har ingen plotter, därav mitt påstående... 🙂
  19. Vi går i båtköparfunderingar såhär på sensommaren och tror att vi bestämt oss för en Albin 25 eller liknande. Finns säkert en hel del att orda om just det valet, men just nu funderar jag runt autopilot. Min tanke är att inte köpa det det första vi gör, men jag vill ha lite alternativ att fundera runt. Dessutom behöver vi en plotter/GPS relativt omgående och skulle föredra att redan från början köpa en som funkar ihop med en framtida autopilot.
×
×
  • Skapa nytt...