Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

skeppohojojoj

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    23
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av skeppohojojoj

  1. Nej, fram känns som friläge. Friläge och back känns ok. Det är alltså något med framåt. Men samtidigt upplevde jag problemet som föränderligt. Det var ibland omöjligt att få i växel fram, ibland grep den i på högt varvtal ibland på lågt. Men när jag väl fått i fram kunde jag sänka gasen och puttra fram. När vi skulle lägga till upplevde jag att det förvärrades, då du varken fram eller back.
  2. Jag kan inte se att felet skulle ligga där. Jag får ju inte ens i framåt. När jag lägger i backen låser propellern som den ska. Det känns också latjo i spaken när jag för den framåt, som att växeln inte hakar i. När jag körde med motorn sist och detta började krångla gick det ju bra att köra framåt både både hög och låg hastighet - när växeln väl hoppat i. Så att propellern skulle slira ser jag inte som potentiell felkälla.
  3. När jag skruvar upp reglaget ser allt ut att var i sin ordning där. Vänster vajen (se bild) dra också i det nedre reglaget på motorn (se bild) fram och tillbaka när jag drar i spaken. Dock ger framåt inte alls samma känsla/motstånd som back eller som det kändes att lägga i framåt före problemet uppstod. Jag testade att lägga i alla tre växellägen och sedan snurra på propellern med handen. Back känns då som back, dvs propellern ger motstånd åt det håll den ska. Friläge känns som friläge. Och framåt känns som friläge. Det "ser" alltså ut som att allt är som det ska vad gäller reglade (dock vet jag inte om det räcker med att det ser ok ut dvs hur reglagen rör sig). Men jag tror ändå felet ligger djupare in i motorn. Alltså: 3. Kraftöverföring mellan motor och axel 4. Drevkopplingen allt nånting där "växelreglaget fäster i växeln" på drevet, om jag nu ska formulera mig så. Så vad är nästa steg, plocka av drevet? Jag har ett gammalt drev som läcker in vatten, men som är i något bättre skick än det som sitter på nu. Jag skulle kunna testa att sätta på det och se om det blir någon skillnad?
  4. Hej, jag har en Mercury 800 (80 hk) utombordare -78. Idag började växlarna krångla. Först spann bara motorn när jag la i framåt, sedan insåg jag att dragläget "flyttat" sig till högre varv. Ibland hoppade det dock tillbaka, efter att jag lagt i backen. Sedan blev det värre och sedan blev det likadant på backen. Under kåpan rörsig reglagen när jag drar i "växelspaken" Någon här som utifrån min symptombeskrivning kan säga vad det är? Som jag ser det kan felet häröra ur fyra områden: 1. Gasreglarget (växelspaken) 2. Reglagen på motorn 3. Kraftöverföring mellan motor och axel 4. Drevkopplingen All hjälp mottages tacksamt.
  5. UPPDATERING: FELET ÅTGÄRDAT Jag bytte två tändspolar 3 och 4 och motorn går nu som ett skott. Dock har ett annat problem av mekanisk art uppstått, men detta tar jag i en annan tråd. Tack alla som hjälpt till här med goda råd.
  6. Jag mätte ohm på tändspolarna ikväll, tändspole 4 gav inget utslag alls. Det kan förklara att cyl 4 inte tänder, men inte att cyl 3 i inte tänder. Kanske knas både med CDI och tändspolar? Hur som, jag lutar åt att beställa CDI och två nya tändspolar, byta och se om motorn gillar det. När jag kollar sprängskisser så får jag två olika serienummer för tändspolarna: 5748A 2 och 4995A 2 De orange som jag har i min motor verkar vara 5748A 2 (jag har ock inte sätt något serienummer på spolarna själv, men dömer av utseendet ( https://www.mercurydelar.se/privat/tandspole-5288t2 ) De är rätt dyra. 4995A 2 kostar ungefär hälften så mkt: https://www.skruvat.se/batdelar/Tandspole-P353147.aspx?gclid=CjwKCAjww-CGBhALEiwAQzWxOs8V_rB7Gsidn6D7etx6Y1v2HZfxak5zTd7XMnl1E998gevwZV8v8hoC1A0QAvD_BwE Kan jag sätta in de billigare ( 4995A 2) med gott resultat, eller måste det vara 5748A 2 ?
  7. Jag var och kikade på motorn idag igen och har nu kommit fram till att den endast tänder på cyl 1 och 2. Både cyl 3 och 4 är således döda. Jag grundar detta i att: - tändstift 1 och 2 ser oljiga/förbrända ut, medan tändstift 3 och 4 ser i det närmaste rena ut, dock fuktiga. - när jag under drift kopplade loss tändhatt 3 upplevde jag ingen skillnad, dvs motorn fortsatte att köra på samma varvtal (på hög tomgångsgas). När jag sedan kopplade loss tändhatt 1 fick jag en stöt varpå motorn dog. Jag vet inte om stöten beror på att jag klantade mig eller att det helt enkelt inte är tillräckligt med ström i tändhatt 3 och 4. Jag gjorde ju gnistprov på 3 och 4 tidigare, och såg då gnista (men fick ingen stöt). Ovh det är ju väldigt konstigt för tidigare var stift 1,2,3 fyra svarta/oljiga medan stift 4 var rent. Jag tycker också att motorn blivit mer svårstartad under tiden jag nu har hållit på och felsökt/testkört. Kan 3:an ha pajat nu under tiden? Är det CDI:n eller annan dylik komponent kanske den håller på att packa ihop helt.... Denna upptäckt är iaf spännande, då det borde borga för att det är CDI som krånglar(?). Kan ju vara stator också. Men jag funderar ändå att på att beställa CDI och testa att byta ut. @Kadett jag tittade ditt kopplingsschema men mina kablar har andra färger, så jag kan inte riktigt följa dina råd. Jag har två funderingar till. Jag hittar en slang i motorn (kan vara en kabel) som ser lite sprucken ut (se första bilden nedan). Vad är detta? är det trasig i sit nuvarande skick? Jag hittar också en kabel (svart) som ser lite bränd ut i isoleringen (se bild 2) kan detta ha med felet att göra? Vad gör den kabeln?
  8. Tack, detta ska jag absolut testa vid tillfälle (dröjer några v nu dock, tyvärr). Men i och med att tändspole 4 (i inkopplad version) så kunde driva cylinder 3 - borde man inte kunna utesluta att det iaf är fel på stift och spole? CDI kan fortfarande vara paj (kanske)? Jag har också testat att skifta stift mellan cyl 3 och 4 (helt nya stift också), och det har inte gjort nån skillnad.
  9. Jag summerar nu vad jag kommit fram till såhär långt: - Cyl 4 har ju lika bra komp som övriga. - Både tändstift 3 och 4 ger synliga gnistor. - Cyl 3 tänder när jag kopplar om 4:ans tändspole mot den. - När jag kollar 4:ans tändstift (tar ut gör rent, skruvar i och kör motorn lite till) så tycker jag att det blir blött, eller iaf oljig/skitigt. Slutsatser så långt: - Att 4:an stift blir skitigt vid drift borde borga för att det kommer fram soppa till cyl 4? Eller kan det vara allmänt "skit"/olja som geggar runt i cyl sedan gammalt? - Att 4:ans tändspole tänder mot 3:ans cyl borde tyda på att det är något med cyl 4 som är fel och inte CDI som föreslagits ovan? JA/NEJ? Är nästa steg att riva hela motorn och kolla om jag har vattenläckage in i cyl 4? Kan jag testa detta på något vis? Andra förslag på felsökning?
  10. Hur känner man skillnad mellan vattenblandad bensin och "ospädd"?
  11. Dött som i att den inte tänder, eller att man inte får gnista. Här får jag ju gnista, men ingen tändning. Jag undrar om det istället är att bränsle inte når cylindern, men kan som sagt för lite om motorns anatomi för att närmare kunna beskriva vad i ett sådant fel skulle bestå. Tittar man på stiften (bild längre upp i tråden) så ser ju stift fyra radikalt annorlunda ut jämfört med de andra. Det ser rent ut. När jag kände på det tyckte jag det verkade aningen fuktigt/oljigt, men inte alls som de andra. Är jag helt fel ute här? Andra har ju svarat ovan men jag kan ändå inte släppa den tanken.
  12. Jag hittar den här för 900 kr på CDON: https://cdon.se/fordon/mercury-4-cylindrig-force-utombordare-switch-box-power-pack-332-5772a1-p56073377 Men jag undrar över kvalitet/prestanda...
  13. Jag blir lite konfys för stiftet ger gnista,/. När jag jämförde stift tre och fyra så såg det likadant ut när tändningen vreds om. Men det kan alltså ändå vara tändningen som felar - dvs att gnistan inte kommer vid rätt tillfälle typ?
  14. Så switchbox = cdi? Lådan du länkar till känner jag igen från motorn. Kan man testa detta på något sätt? Att beställa för 3500 sek för att testa, känns lite väl. Det märkliga är att jag upplevde att motorn gick bra några min efter sjösättning, när jag sedan saktade ner för att få långsamt en stund och sedan gasade på var det in längre samma klipp i den. Och så har det varit sedan dess. Det känns alltså som att felet skulle ha uppstått sår och då. Men jag kan ju såklart ha fel.
  15. Jag har nu testat att koppla om så att jag kör tändspole fyra mot cyl 3, det funkar att starta motorn så. Dvs den är lika trögstartat som innan, men den går på hög tomgångsgas. Tyvärr räcker inte kabeln från 3:ans tändspole att sätta på tändstift 4 men man bör kunna utesluta att det iaf är fel på tändspole 4? Hur kan jag felsöka vidare härifrån?
  16. Ja såklart... Men det såg rätt tajt ut med kablarna. Men jag ska kolla om det är möjligt.
  17. Kompressionsprov visar jämna värden för alla cylindrar (se bilder). Jag är osäker på tändspolarna, dels hur jag får loss dem (jag testade att skruva och bända lite, men kändes inge bra, det blev en spricka i ett av plasthöljena) och om det verkligen är det som är felet(?) Jag fick ju lika bra gnista i stift 4 som i 3. Jag undrar också om jag ska köra motorn i befintligt skick, cyl 4 smörjning så (dvs bränsleinsprut) så borde den iaf inte skära? Det är ju sommar och båten "bör" köras. Några idéer om hur jag går vidare här?
  18. Hej, jag har en gammal snurra 80 Hk från -78 som bara går på 3 av 4 cyl. Felsökning pågår och detta behandlas i separat tråd. Men solen skiner, sommaren går och familjen vill åka båt. Så till frågan: är det dåligt för motorn att köra den ändå kortare turer i befintligt skick? Den går ju om än med sämre prestanda och dåligt som f-n på tomgång. Kan vi ändå göra kortare turer, vad säger erfarenheten?
  19. Tack Hybro och Gelis, jag ska prova detta vid första tillfälle. Jag är rätt novis när det kommer till motorer, men det som slår mig är att tändstiftet verkar helt "rent", medan de andra tre är oljiga. Kan det vara så att 4:e cyl inte får bränsletillförsel? När jag efter sjösättning körde båten till hemmahamn noterade jag efter ett stunds körning en förändring i motorns uppförande. Det var när jag saktat ner under en passage med hastighetsbegränsning, när jag senare skulle gasa upp i maxhastighet accelererade båten långsammare och det tar nu betydligt längre tid att få båten att plana. Min ogrundade teori är alltså att det av någon anledning hänt något som hindrar bränsleflödet till cyl 4. Men jag kan inte göra mig någon närmare bild av hur det skulle ha gått till eller var felet skulle ligga. Detta baserat på att motorn gick bra första 10 min efter vinter vila, men sedan tappade i prestation. Kan "skit" ha kloggat igen "något"?
  20. Oklart för min del, men en kompis skriver på frågan "Tror du har cdi och en spole/cyl".
  21. Hej, jag har en Mercury 800 (80 hk) utombordare -78 som inte tänder på fjärde cylindern (närmast vattnet). Jag har precis bytt tändstift, provkört motorn på höga och låga varvtal och när jag sedan skruvar ur stiften ser det fjärde stiftet i princip helt nytt ut medan de andra är lite oljiga (se bild, vänster till höger motsvarar uppifrån och ner på stiften ordning i motorn). För att kontrollera att cyl 4 inte tänder testade jag att starta motorn med tändspolen bortkopplad från cyl 4, vilket gick lika bra som med 4:an påkopplad. Men när jag testade att ha tändspolen kopplad endast på cyl 1 2 4 startade inte motorn. Jag har testat att tändningen med 4:e stiftet urskruvat men tändspolen påkopplad, och får gnista på stiftet. Så felet ligger inte i att stift 4 inte får ström/gnistrar. Vad säger expertpanelen, vad kan vara fel - hur felsöker jag vidare?
×
×
  • Skapa nytt...