Jump to content
Thursday 01 June 2023

Leisure17

Medlemmar
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About Leisure17

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jag ska följa era råd och testa med backstagen! Kul att det blev lite fart i tråden med goda råd!
 2. Ingen fiol! Men det är möjligt att förstaget var lösare än jag tror. Men jag tycker den tog bra höjd på kryssen.
 3. Jag kan inte påstå att förstaget blev löst i dom vindarna. Nu hade jag inte möjlighet att kika hur böjd masten var men akterstaget bör ju ta hålla emot bra även fast det är infäst en bit ovanför förstaget. Masten är en seldén om det spelar någon roll. Och den kryssade väldigt bra enligt mig i alla fall Går att gå väldigt högt mot vinden med focken då fallen går innanför stagen.
 4. Tack för svar! Jag ska hänga dit backstagen och testa hur meckigt det är att segla med dom. När vi är flera är det nog inga problem men det är främst när jag seglar ensam som det kanske känns jobbigt, återstår att se. Dom går ju att koppla loss och dra parallellt med masten dom dagar det är lätt vind. Jag har varit ute som mest i ~ 10 m/s och upplevde inte att masten pumpade eller betedde sig konstigt.
 5. Just det! Kollade på en sån innan jag bestämde mig för att köra ett helt öppet system. Den verkar väldigt bra.
 6. Hej! Jag seglar min första säsong med min Rival 22 och har funderat över backstagens vara eller inte vara. Tidigare ägare har uteslutande seglat utan backstag för smidighetens skull och även jag har seglat utan. Många rivalägare ser dessa endast som en trimfunktion och inte som en bärande del av riggen. Hur går konsensus här? Jag har hittills bara seglat med focken men tänkte hänga dit genuan till semestern (ej rulle) och har funderat lite över den ökade belastning detta innebär. mvh Johan
 7. Tänkte jag kunde uppdatera här. Jag drog den tunna plastslangen till vasken och nu funkar det klockrent. Vid motorgång är det ett litet flöde ur slangen som visar att det är fri väg för luft som bryter eventuell hävert r motorn slås av, ett trevligt slurk hörs också. Vill man inte ha en skvallerstråle skulle jag rekommendera denna hävertbrytare https://www.ahlsell.se/products/varme--sanitet/ventiler-och-matinstrument/vvs-automatiska-ventiler/vakuumventiler/5021019/ En sådan satt i min båt tidigare och funkade fint men började droppa lite efter många år i tjänst. Den har få rörliga delar och inga fjädrar.
 8. Det visar ju att det är en öppen väg till kylsystemet och att luft kan ta sig in när man slår av motorn. Problemet med en vakuumventil är ju att det inte går att smidigt kontrollera att den fungerar.
 9. Jag ska testa att dra den till sittbrunnen och se om den skvätter lite. Dock stänger jag gärna självlänsen ibland då den kan ta in lite vatten (rival 22). Får labba lite
 10. Slangen fylls till viss del med vatten men vid höjdskillnaden tar det stopp efter en bit. Egentligen skulle jag kunna dra slangen rakt upp ~50 cm bredvid motorutrymmet. Då ser man vattnet stiga när man startar motor och man får en bra indikation på att slangen inte är igensatt när den töms när man slår av motorn.
 11. Hehe jo så är det! Skvallerstrålens eventuella flöde visar främst att hävertbrytarens slang inte är igensatt, men man kan väl testa att blåsa i den lite då och då.
 12. Hej! Jag svarvade idag en adapter som går från r15 gänga (tidigare satt där en durgo 4140 vakuumventil) till en nippel passande en 5 mm slang. Tanken var att dra slangen till vasken för att vid motorgång få en skvallerstråle att kylsystemet pumpar men framförallt att förhindra hävertverkan när motorn slås av. Nu till frågan: Pumpen orkar inte pumpa hela vägen till vasken utan slangen fylls ungefär till hälften, så funktionen skvallerstråle gick jag miste om. Jag bytte impeller inför säsongen och jag får ut vatten med avgaserna så det verkar vara bra flöde. Hävertbrytaren funkar dock klockrent och jag slipper oroa mig för om durgons kägla har ärgat fast, dessutom droppade den lite då och då. Bör jag vara orolig och undersöka pumpen eftersom jag inte lyckas pumpa ~ 1,5 meter långt, 30 cm högt till vasken? Jag har läst om andra som dragit ut slangen till t.ex. vasken och fått ett flöde. Mvh Johan
 13. Rolig läsning! Bra jobbat! Väntar på fler uppdateringar :)
×
×
 • Create New...